Jump to content

1924 г. Из беседи, лекции и други


Recommended Posts

1924 г.

38. ПРИЛИВИ И ОТЛИВИ НА ЕНЕРГИИТЕ. ПРОИЗХОД НА УМА И СЪРЦЕТО: 13 лекция от Учителя, държана на 13 януари 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. Ill (1923 ÷ 924), т. II. София, 1926, с. 54 ÷ 56

„Законът е такьв - редуване става. Някой път вие се намирате под влиянието на вашето сърце, а някой път - под влиянието на вашия ум. Сърцето от своя страна има двояко влияние върху човека. Когато сърцето, като една сила, е прямо свързано с вашата нисша душа, има едно влияние, а когато е свързано с висшите същества, има друго влияние върху вас. Аз наричам първото състояние низходящо, а второто възходящо. Когато ние действуваме като хора, всякога сме егоисти, защото мислим само за себе си. Когато чувствата са ни под влиянието на херувимите, серафимите и други висши същества, ние сме във възходящо състояние. Тогава имаме благородни чувства: да помагаме на бедни, на страждущи. Това състояние не е ваше. Тогава вие се намирате под влиянието на някои възвишени, благородни същества, които ви направляват в живота.

И умът, както и сърцето, има двояко влияние върху човека: низходящо и възходящо. Обективният ум в човека оказва низходящо влияние. Той ще влезе оттук-оттам, ще заобиколи, все ще открадне нещо. Кражбата е качество на ума. Само умният човек може да краде, глупавият не може. Само умният човек може да лъже, глупавият човек не може. И забележете, в онзи разказ от Библията, дето се предава разговора между човека и змията, змията там е представена като символ на ума.”

„Значи, този човек иска да подобри своето положение. Но в дадения случай, туй, което е приятно за сърцето, не е приятно за ума; и туй, което е приятно за ума, не е приятно за сърцето. И затова, човек, за да примири ума и сърцето си, трябва му друг един елемент - трябва му душа! Само човекът, които има душа, може да примири сърцето с ума. У хора без душа умът и сърцето им са във вечна борба. И туй, което хората наричат борба между плътта и духа, то не е нищо друго, освен борба между ума и сърцето. Един път сърцето е отдолу, а умът натиска отгоре. Втори път, когато дойде отлив в ума, сърцето е горе, а умът долу. И при тази борба никои не може да надвие. Някои път мислиш, че умът ти е взел господство над чувствата, но на другия ден виждаш ума си долу, а сърцето горе. Един ден казваш: разбрах най-после това нещо, разреших този въпрос, но на другия ден казваш: не като че никога няма да го разреша. Един ден мислиш, че много знаеш, на другия ден виждаш, че нищо не знаеш. Един ден мислиш, че си благороден, а на другия ден мислиш, че не си благороден. И след всичко това казваш: какво става с мене, ще полудея ли? Не, никакво полудяване няма да стане, но тук се сблъсквате с едно просто явление, което става във вас, тъй, както и в самата природа, и вие трябва да го проучвате - нищо повече.”

39. ПРИДОБИВКИ НА СЪЗНАНИЕТО: 14 лекция от Учителя, държана на 20 януари 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. II. София, 1926,с. 75 ÷ 78, 79 ÷ 80, 84 ÷ 86

„У човека има две системи. Едната система аз наричам динамическа (С), която е горе в главата. Другата система е симпатическата нервна система (З), в която се намират корените на живота. Ако разгледате гръбначния стълб на човека, той представлява едно цяло дърво. Тия две системи в човека са различни. Едната е свързана със слънцето (С), а другата със земята (З).

Image_707.jpg

Доброто за вас не седи само в това, дали сте свързани със слънцето, както и лошото не е в това. дали сте свързани със земята. Слънцето изобщо оказва благотворно влияние върху човека. Земята като живо същество, и тя си има свой хороскоп, и тя има свои път, по който си върви. И нейният пьт сега не тъй гладък, както е било по-рано. Земята по някои пьт минава през известни области в пространството, които оказват неблагоприятни влияния върху самата нея. Тогава в нея стават известни пертурбации. Хората често се заразяват от тия влияния на земята и от това се зараждат разните епидемически болести в тях. И от тия болести някой път измират хиляди и милиони хора. За тия явления в живота, науката, както в миналото, така и днес, има свои теории, които ние за сега ще изоставим настрана.

 

Окултната наука поддържа, че влиянията на земята вьрху хората преди милиони години са били толкова лоши, че човечеството е бедствувало да загине съвършено, да загуби своя път. Вследствие на това се е създала, месечината. Окултистите казват, че в тялото на човека има известни органи, дето се складират тия нехармонични енергии в него, които действуват разрушително и са причина за отливите. Влиянието на месечината в този случай седи в това, че тя изтегля всички зловредни сили у човека, които го разрушават. С това се обяснява, защо някои лунатици, при изпразването и пълненото на Луната, менят състоянията си. Наблюдавайте какви състояния имате, когато се пълни месечината, и какви, когато се изпразва. Някой път имате някакво неразположение или някакво мрачно състояние на духа. Забелязвайте каква е фазата на Луната при това ви състояние. Нали сте интелигентни? Правете научни наблюдения! Вие често казвате: днес не съм разположен. Проследете къде се крият причините на това ви неразположение: дали са в самите вас, дали са в окръжаващата ви среда или в самата природа. Като констатирате отде идат тия влияния, ще можете и да си помогнете. Ако в някои отношения самата природа ви противодействува, тя ще ви покаже и изходен път при това положение. Ако тя ви създаде известна болест, същевременно ще ви покаже и лекове, ще ви покаже и изходни пътища, които могат да ви спасят.”

„От това, което човек създава най-първо той трябва да се ползува. Такъв е Божественият закон. Някои казват: нали трябва да живеем за своите близки? Ближен е всеки човек сам за себе си. От знанието, което добия, най-първо трябва да се ползувам аз, да видя каква полза ще принесе на мене, и след като направя първия опит и получа добри резултати, тогава ще приложа този опити върху близките си. Най-пьрво знанието си трябва да приложа върху себе си. Това е логично.”

„Тъй, че, злото в света, това са разумни, интелигентни сьщества, това са въплотени дипломати, които действуват със силите на природата. В някои отношения те действуват прямо, а в някои отношения - умствено, чрез мисълта. И когато се създаде един окултен клас, какъвто е вашият, непременно ще си имате противодействуващи сили. Вие сте изложени вече като една мешанка на бойното поле. Ще кажете: защо е това? - Срещу всички организации за добро, за духовен подем черното братство излиза с цел да внесе смърт и разстройство между тях. Те ще внесат една лоша, отрицателна мисъл в едного, във втори, в трети и какво ще стане най-после? - Ще вземете да обръщате внимание на света; ще изгубите вяра е себе си, в Бога, докато станете играчка в техни ръце. И съвременният християнски свят в това отношение е станал играчка на тия тъмни сили.

Да се повърнем към въпроса: какво е влиянието на месечината? - Тя влияе върху въображението. Как може да се използува нейното влияние в положителен смисъл? Да допуснем, че някой път изпаднете в известно меланхолично настроение. Приложете тук вашето въображение! Представете си една хубава картина, една хубава перспектива в живота. Направете следния малък опит: болен сте, изпадна ли сте духом, но зимно време е: не можете да излезете вън да се поразходите. Представете си мислено, че се изкачвате на един планински връх, които познавате, ходили сте друг път, и преживейте цялата екскурзия в себе си, живо, като че в този момент пътувате. Изкачете се до върха и пак се върнете! Всеки ден може да правите по една такава разходка. Туй усилие на вашия ум веднага ще тонира мозъка ви. При дисхармония на човешките мисли и чувства, всички способности се замъгляват и се образува един вътрешен мрак. Всички краски наоколо ни изчезват, и ние се усещаме напълно изолирани, като че отделени от целия, космос. И тогава, всички страдания като че се струпват все на нашия гръб. При това, онези, които вървят в пътя на Божественото развитие, ще изхарчат повече от своята енергия, но това харчене на енергията трябва да става разумно.”

40. ТРАНСФОРМИРАНЕ НА ЕНЕРГИИТЕ: 15 лекция от Учителя, държана на 27 януари 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. II. София, 1926, с. 115 ÷ 116

„Следователно, дойде ли някоя отрицателна мисъл у вас, не се старайте да я изпъдите от себе си, поразгледайте я, поразговаряйте се с нея, попитайте я, как дойде при мен? Нямаш ли баща, майка, роднини? Интересуват ли се във вашия свят от мен? Кой ти даде моя адрес? Този разговор е един от методите за превръщане на енергиите. Като се поразговорите с тази отрицателна мисъл, ще почувствувате едно постепенно вътрешно утихване в себе си, докато най-после й кажете: аз изменям своето мнение за теб. Всички те представяха лоша като мен, но сега виждам, че си толкова нещастна, колкото и аз съм нещастен, И тази отрицателна мисъл ще ви отговори: понеже и ти си нещастен като мен, никаква пакост няма да ти направя. Всичко това подразбира, че всяка енергия в човешкия ум трябва да се превърне и да и се даде място да се роди и живее. Това е, за което се казва наедно място в Писанието: „Не противи се злому!” Дойде във вас лоша мисъл, дайте й място! Дойде добра мисъл, дайте й място!

Превръщането на духовните енергии става по същия начин, както и физическите енергии. За да превърнете известна физическа енергия от едно състояние в друго, за да и дадете по-голяма интензивност, какво правите? Първото средство, което употребявате е огънят. Същото нещо е и в духовния свят.”

41. ЕЛЕМЕНТИ В ГЕОМЕТРИЯТА: 16 лекция от Учителя, държана на 3 февруари 1924 г, София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г, III (1923 ÷ 1924), т. II. София, 1926, с. 132 ÷ 133, 134

„Затова ще се заемете да работите вьрху ума си, да го дисциплинирате. Дисциплинираният ум е велика сила в природата. Които дисциплинира ума си, създава в себе си и характер. Че минават в ума ви лоши мисли покрай добрите, не трябва да се смущавате за това. Считайте туй нещо като едно необходимо явление. Вие не може да изменявате реда на нещата. И злото и доброто ще дойдат те съществуват в света. Защо и за какво, вие не можете да знаете, но едно нещо трябва да знаете, че не можете да измените отношенията на доброто и злото към вас. За да измените тия отношения, трябва да разбирате законите на вашия ум. Като почнете да се справяте с ума си, и то по един най-разумен начин, ще разбирате и отношенията на доброто и злото към вас. За сега вие мислите, че сте много силни и ще можете да турите на ума си една голяма спирачка. Но знаете ли каква катастрофа може да стане с вас, ако турите на ума си една голяма спирачка? Много малка спирачка ще му турите.

От друга страна, вие трябва да изучавате и законите на вашето сърце. Някои се оплакват от ума си, други от сърцето си, а трети от волята си. Няма какво да се оплаквате от ума, сърцето или волята си, те са много добри. Умът ви е много добьр, сърцето ви е много добро и волята ви е много добра. И умът ви, и сърцето ви, и волята ви са на местата си, но единственото нещо, което ви спъва е това, че сте забравили правилата, по които се движи вашия ум, вашето сърце и вашата воля. Та ще знаете: най-главното за учениците от всички окултни школи е да дисциплинират ума си. Там учениците употребяват най-малко по 10 ÷ 15 ÷ 20 години за дисциплиниране на ума си. За пример, ако бихте могли да се дисциплинирате, както сте сега, в този клас, вие бихте дошли до състояние, да седите тихо и спокойно, да не ви смущава нищо наоколо като че сте сами.”

42. СЛОЖНИ ДВИЖЕНИЯ НА СЪЗНАНИЕТО. СВЕТЛА ТОЧКА В СЪЗНАНИЕТО: 17 лекция от Учителя, държана на 10 февруари 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. II. София, 1926,с. 159 ÷ 161

„И тъй, в човека има две съзнания: нисше и висше съзнание. Божественото е висшето съзнание и като дойде То, ще ти обясни нещата, защото То черпи знанията си от един по-висш източник. Туй съзнание ще хвърли светлина върху всички философски въпроси, които занимават ума ви. И философи и учени страдат от един дефект, че искат в даден случаи да разберат всичко, а това е невъзможно. По никой начин не може това! Красотата в живота, красотата в науката не седи в много знания. Истинската красота е в знанието на доброто. Красотата в науката, в природата, в живота седи в онези микроскопически хубости и добрини, които едва долавяме. Туй, което никой не може да види, на него да се радваме. Следователно, радвай се на тия малки, микроскопически точици, които никой не може да ти отнеме.

Сега всички хора мислят за грандиозното, за великото, но то никога не иде. Най-великите неща в света се дават все в микроскопически величини. Някои хора искат да блеснат изведнъж, в един момент да станат чисти и святи. Не, това е заблуждение. Аз искам да ви обърна внимание върху това, къде да гледате и как да гледате. Вие трябва да гледате „себе си”, но ако ви кажа само толкова, ще се намерите в чудо, защото „себе си”, това представлява за вас още една неопределена величина. Ако гледате на „себе си” тъй както сега разбирате това, в дълбочината на вашата душа ще забележите една едва уловима светла точица. И вашият идеал седи именно в тази точица. Онзи, който не разбира това, търси своя идеал вън от тази точица. Силата на светлината й е една и съща, тя никога нито се увеличава, нито се намалява. Нейният цвят е приятен. В тази точица някои път се явяват грамадни огньове - тук пламне един огън, там пламне друг огън, но в няколко часа всичко изгасва - като че се сьздават някакви светове.

Някои път тия големи огньове, които се образуват около вашето Божествено съзнание ви заблуждават. Опитният окултен ученик внимава само в тази точица, а тия огньове не го интересуват.”

43. МОРАЛНИЯТ ТИП: 19 лекция от Учителя, държана на 24 февруари 1924 г, София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. II. София, 1926,с. 199 ÷ 200, 201 ÷ 202

„Във всеки даден момент вие трябва да разбирате каква е посоката на вашия ум. Вие трябва да разбиране не само посоката на вашия ум, но едновременно и посоката на вашето сърце - накъде се движат вашите чувства. Чувствата са също тъй сили в природата. Най-първо трябва да разгледате умствения и чувствения свят, като движение на живи сили в природата. В потънкости няма да се спирате. Проучавайте закана на тия сили, при какви условия се развиват чувствата.”

„Сега вие не трябва да давате личен характер на вашите чувства. Вие ще ги изучавате като сили, като движения в природата. Защото, щом влезе тази сила в тялото ви, тя ще произведе едно или друго влияние. Следователно, силата и посоката на вашия ум ще се определи от степента на вашите чувства. Ако в чувствата си сте развълнувани, вашият ум не може да мисли спокойно. Непременно чувствата ви трябва да бъдат интензивни, но спокойни, т. е. да има хармония между тях. Не разбирам да се удоволствувате, то е външната страна на сърцето, но да дадете подтик на вашето сърце към работа. Има чувства, които лишават човека от работа, създават леност в него. Такива чувства се зараждат у богатите хора. Дъщерята и синът казват: баща ни е богат, ние можем и без учение и без знание. У тях знанието е повърхностно.

Знаете ли сега накъде е обърнат вашия прозорец? На юг, на север, на изток или на запад? Лъчите на светлината имат различно влияние. Те се различават по това, отде идват, дали от юг, от север, от изток или от запад. Различават се по теченията в тях: има едно електрическо течение и едно магнетическо, което върви от изток към запад, има друго едно течение, пак електрическо и магнетическо, което иде от север към юг, на което има и обратно течение. Тия две течения се прекръстосват. Ако някой пьт вие попаднете на течението от изток към запад, и приемете тази светлина, вие ще придобиете по-голяма сухота. Астролозите казват тогава, че върху вас идва повече влиянието на Сатурн. Тогава вие ще обичате светлината, но ще станете много взискателни, ще гледате да намерите погрешка в този, в онзи. Ако пък приемете светлината от север, ще обичате Истината, но ще станете чрез мерно студени и хладнокръвни, тъй че, няма да се интересувате за страданията на хората. Ако вие възприемете светлината от юг, у вас ще се роди една топлота и разширение, но има друга една опасност - ще станете мекушав и гъвкав. За такъв човек турците казват, той може да се спогоди с всички хора. Дето и да иде, той може да прекара добре.”

44. МОРАЛЕН СТРЕМЕЖ И МОРАЛЕН УСТОЙ. ЗНАЧЕНИЕ НА ДРОБИТЕ: 20 лекция от Учителя, държана на 2 март 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. II. София, 1926, с. 234 ÷ 236

„Живата природа всякога помага на разумните същества чрез числата. За пример, ти искаш да свършиш някоя работа. Определящ си понеделник, или вторник, но природата ще ти постави чрез някое число едно препятствие, да не започваш тази работа в понеделник. Преди няколко дни дойде при мен един господин, да ме пита, може ли да пътува в понеделник. Казвам му: Недей! Аз не му обяснявам защо, казвам му само: не пътувай в понеделник, тръгни във вторник! После той разбра, защо не трябваше да пътува в понеделник. С влака, с който той смяташе да пътува, станало катастрофа. И онзи, който разбира закона, ще направи своите математически изчисления и ще каже: днес аз не мърдам крака си, ако ще би и на 10 места да ме чакат. С един ден работата няма да закъснее. Тръгни точно; когато ти е определено. Ние казваме: аз утре ще дойда у вас. Ти изчисли ли го? - Не. Отде знаеш, може би утре не ще можеш да отидеш? Не обещавай, за да не се извиняваш после. Спри се, не бързай! Виж, дали утре можеш да направиш това нещо, може би тогава съвсем да не е ден, в който ти да можеш да отидеш на едно или друго място.

Всички трябва да внимавате, когато работите с живата природа. Тя обича нейните деца да бъдат разумни, да я слушат. Не я ли слушате, тя ще ви подръпне ухото. И тогава, вие може да пътувате стрена, но ще стане катастрофа. Тя ще те изхвърли из някой вагон, и ти можеш да се отървеш или с натъртено ребро или с друга някоя малка повреда. Но ако я слушаш, няма да изхвръкнеш из прозореца навън. Значи, когато ние говорим за разумния живот, разбираме, че всичко в природата е точно определено. Дните, в които трябва да работим, са определени. Някои дни са приятно съчетани. Така е и в училището. Мнозина от вас не могат да свършат правилно, понеже не са отишли точно на време. Някой път са тръгнали по-рано, а някой път по-късно, вследствие на това се раждат известни мъчнотии. Всички трябва да бъдете разумни, да преодолеете мъчнотиите. Тия неща няма да ви дойдат на готово, изисква се дълго проучааане, изисква се и една безпримерна вяра. Разбирате ли какво значи безпримерна вяра?”

45. ДВИЖЕНИЕ НА ЕНЕРГИИТЕ. ЗАКОН ЗА ПОЛЯРИЗИРАНЕ: 22 лекция от Учителя, държана на 16 март 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. III. София, 1926, с. 11 ÷ 15, 32 ÷ 34, 35 ÷ 37

„Неразположенията ще дойдат, защото трябва да знаете, че вие сте един фокус, през който минават както слънчевите, тьй и земните енергии. От сутрин до обяд през вас минават слънчевите енергии, които слизат отгоре и отиват към центъра на земята. След обяд движението е обратно: земните енергии от центъра на земята минават през краката ви и отиват към слънцето. Следователно, ако правите известни движения сутрин или вечер, ще имате различни резултати. Въобще, у някои хора неразположението иде след обяд, понеже тогава през тях минават теченията от земята. Вие трябва да знаете, как да поляризирате и концентрирате тия сили.

Направете това упражнение и оставете тия сили , които идат отдолу, да минават през вас. Вие не ги спирайте. Ако ги спрете, ще се подпушите и с това може да създадете цяла катастрофа за себе си. Препращайте тия сили нагоре! Среднощ ще дойде друго течение. В природата няма погрешки, а всички погрешни създаваме ние сами от незнание. Ние подпушваме тия течения и с това създаваме известна неправилност в нашия организъм.”

„Сега, всички трябва да си създадете малко усилие, да проучите вашето тяло. Тялото на човека е резултат на Божествената енергия. Тя е създала сегашния човешки организъм. И всички тия мисли, желания, пориви, които човек проявява, това са сили, които са били ангажирани за създаване на неговия сложен организъм. Някои от тия сили са свършили своята работа, но понеже вие не знаете законите, които ги управляват, те стават спънка в живота ви. Сами по себе си те са извършили една прекрасна работа. И според закона на нашето съзнание, тази сила, която е свършила своята работа, трябва да слезе по-ниско от естеството си и да подеме другите части. Защото всичката материя на тялото ни не е още диференцирана; в него има множество още клетки, които трябва да се повдигнат. За пример, човекът сега се е поляризирал. Енергиите в него вървят към два пилюса. В това отношение, ако разгледате човека, ще видите, че той е раздвоен.”

„Първоначално, някои от висшите енергии, които са работили и са свършили своята работа горе в мозъка, трябва да слязат в по-нисшите царства на човешкото битие.”

„Ето защо, в природата често трябва да става прекръстосване. Това аз обяснявам така; ако някои от вас има продълговато лице, той е мъж има мотивен темперамент, затова трябва да дружи с човек, който има валчесто лице, т. е. човек с по-мек характер. Продълговатите лица са активни, обаче, валчестите лица може да са натрупани с груба, болезнена материя. В пълните, валчести конструкции преобладават кривите линии, а у продълговатите - правите линии. Всичките тия линии са силови линии на енергиите. Някои смятат, че лицето трябва да бъде валчесто, пълно. Не, не трябва да бъде пълно, но линиите на лицето не трябва да бъдат и много вдльбнати, нито очите много потънали навьтре. Това е пак една положителна сила. Щом очите на човека потънат много дълбоко, това показва, че сърцето на този човек се е изхабило. Затова, ще се стремите всякога да мислите добро. Не мислете зло за никого и за нищо. За пример, седите и казвате: това е лошо, онова е лошо, без да знаете, че това зло се отвръща и огрубява самите вас. Не ако мислите за пороците, които има един човек, трябва да знаете, че те съществуват у всички хора. Тия лоши мисли, желания, стремежи, минават през всеки човек. Даже най-кроткият човек може да възбудим, да се разгневи. Имаме един велик характер, като Христа, но при един момент го виждаме, че взима камшика и изпъжда всички из храма навън. Това е една енергия, която се изразява по такъв начин именно.”

„Камшикът, това са страданията, с които се означава, че вие не изпълнявате волята Божия. Камшикът е символ само на дълбоки, сърдечни и умствени страдания, които човек преживява. Всеки трябва да разбере Божия закон и да Го изпълни Божият Дух от хиляди години е работил върху нас и ни е дал един организъм с крака, ръце, мозък, сьрце и т. н. Ако ние при сегашния живот не можем да контролираме нашия организъм, с неговите сили - този мозък, това сърце, тия нерви, артерии и всички клетчици в него, какво очакваме тогава? Вие ставате сугрин и нищо не мислите за вашето тяло. Направете една молитва за него. Изпратете вашата мисъл към тялото си. Помислете за всички ваши клетки, които влизат в мозъка, в стомаха ви. Помислете за всички живи същества, които работят в него. и им изпратете, както прави един добър господар със слугите си, една мисъл, едно благословение. Насърчете ги, дайте им сили, и те ще се зарадват. А вие ставате сутрин и нищо не мислите за тия работници. Мислите за големи работи, но всички големи работи зависят от тия малки същества. Ами знаете ли, какво ще стане, като се откажат да работят клетките на стомаха, на сърцето, на мозъка и кажат; няма да работим повече! Сърцето започва слабо да тупа, и ние казваме: сърцето спира! Не, изпратете една насърчителна вълна към тия клетки! Говорете им, те всичко разбират. Има един Божествен закон, които ги управлява. Насърчете ги, те са съзнателни същества! Бъдете разумни, внимателни към тях, говорете им като един добър господар. Уморите ли се, спрете. Кракът ви заболи, за пример, спрете се, снемете чорапа си, поразтъркайте малко крака, помислете поотделно за всяка клетка и ще видите, че няма да мине и половин час, и болката на вашия крак ще премине.

Сегашните хора не мислят, че в клетките има съзнание. Не, в тях по някой път има такава интелигентност, каквато хората не предполагат. Здравето ви, способностите ви зависят именно от вашите клетки. Ето защо, всяка сутрин пращайте по една добра вълна към всички ваши клетки. Вечер, преди лягане, пак им пратете по една добра мисъл и си легнете. Като станете сутрин, ще усетите едно особено приятно разположение. Ами че тия клетки са ваши слуги! Те ще кажат: нашият господар е направил една реформа в нашия живот, нека му слугуваме добре! Съвременната окултна наука доказва това нещо.”

46. МОЩНИТЕ СИЛИ НА РАЗУМНАТА ВОЛЯ: 23 лекция от Учителя, държана на 23 март 1924 г., София.-В:Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), Т. III. София, 1926,с. 44, 47, 48 ÷ 49, 56 ÷ 57

„Животът, който се проявява, не се използува правилно: във всеки организъм остават излишни сили. Всяка фаза на живота носи в себе си тия динамически сили, които или съграждат, или разрушават. Заблуждението на съвременните хора седи в това, че те мислят, какво всички сили в света са само съграждащи. Не е така, фактите в света показват, че за сега силите, които разрушават, са по-силни, по- мощни, отколкото онези, които съграждат, И вследствие на това, във вашия живот има повече скърби, отколкото радости; повече разочарования, отколкото очарования. Даже, колкото и да сте млади, все имате едно разочарование, и някой път казвате, не струва да се живее.”

„Та това са сили, които се натрупват във вас, и вие трябва да изучавате законите, по които да разпределяте тия сили, да не остават във вас излишни енергии. Когато вие придобивате знания само от тщастлавие, всякога личните чувства у вас са подбудителният мотив към това знание. Този мотив е отличен, той е едно благословение, ако вие вървите по естествен път, но ако по този начин вие усилите деятелността на вашите лични чувства, ще остане един плюс, един излишък, които ще внесе едно горчиво чувство в душата ви.”

„Като не разбирате още добре законите, вие може понякога да си чертаете планове, че в окултната наука ще добиете такава голяма сили: това ще направите, онова ще направите и т. н. Но всяка сила носи след себе си и отговорност. Онзи голям търговец, който има един милион или 10 милиона лева и ги туря в обръщение, ще има повече работа, отколкото друг някой, който разполага с малко капитал. Той ще има повече блага, но ще има и по-голяма отговорност, повече неприятности. Плюсът и минусът вьрвят в природата заедно.”

„Тихи и спокойни трябва да бъдете и вие, като същевременно впрегнете ума си на работа. Няма мъчнотия по-силна от моята воля. Може да попитате, няма ли изключение? - Няма. Аз ви казах: човешката душа е плод на Божията Любов. Туй, което е родено от Любовта, е над всичко отгоре. Този човек, който не схваща това, заслужава да бъде роб, а които разбира това, той е свободен. Следователно, свободата седи в това, да си кажете, че вашата воля стои по-горе от всички мъчнотии в света. Аз няма да ви освободя от мъчнотиите; природата също тъй няма да ви освободи от мьчнотии, от страдания, защото те са нарочно създадени, да усилят вашата воля. Щом произнасяте формулата, която ви казах в началото, тя казва: вьрви напред, аз ще те подкрепям! И тя застава като тил зад вас, пази ви.

Сега, да не мислите, че това е само насърчение. Не, това са закони, които употребяват всички окултни ученици. И вие трябва да ги употребите, когато дойдете до изпитанията. Мнозина от вас ще дойдат до питанията. Вие ще кажете: изпитанията ще ни дойдат, понеже влязохме в този път. Не мислете така! И без да сте влезли в този път, те пак ще дойдат.”

47. ДОБРИТЕ НАВИЦИ. РАЗУМНОТО СЪРЦЕ: 24 Лекция от Учителя, държана на 30 март 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), Т. III. София, 1926, с. 65 ÷ 66, 67, 72 ÷ 73, 74 ÷ 75, 76, 86 ÷ 88

„Досега аз сьм се занимавал с вашият ум и виждам резултат в умственото ви развитие. Отсега нататьк искам да се занимавам с разумното ви сърце. Не със сърцето изобщо, но с разумното сърце на човека. Туй разумно сърце е душата на всички човешки прояви. Всяко желание, зародено в душата на човека, придобива ценност.

При сегашните условия, за пример, всички вие проявявате голяма индивидуалност и самостоятелност, която се изразява в концентриране вниманието ви към вашето лично „аз”. И ако външната среда, т. е. онези хора, които ви заобикалят, не са в хармония с вас, вие се дразните. Всеки от вас е готов да се докачи, да се обиди за най-малкото нещо. И всеки от вас минава за едно норма, т. е. като че ли целият свят трябва да се управлява както той мисли. Тъй са сложени нещата във вашия мальк свят. Но тъй мислят и всички останали хора. Обаче, това положение всякога довежда хората до конфликт. И дълго време те трябва да се търкат, докато се изгладят тия грапавини между тях. Двама души, като се бият, после стават добри приятели. У човека има и друга една страна. Аз я наричам проява на разумното сьрце: човек схваща, че и другите същества около него имат сьщите права, каквито и той. Ако ти извоюваш тяхното право, и твоето право ще е извоювано.”

„Следователно, за да има човек морал в себе си, това е плод на неговото разумно сърце, което е придобило известна опитност, извадило известни максими за себе си, приложило ги е, и ние ги наричаме естествени навици на човека."

„Човек, които се подчинява на разумните прояви на сърцето, никога не прави погрешни. Това е закон. Всяка разумна проява е един Божествен момент в човека. В това правило, може да има изключение на 100 милиона едно. До сега аз още не съм намерил изключение, възможно е да има, допущам и това, но аз зная едно: че в проявите на Божественото, на разумното сърце няма изключения.”

„И тъй, вие трябва да работите за сьздаване на добри навици във вас. Не казвам, че трябва да учите някой нов морал, но приложете този, който имате. Този морал е заложен у вас. Сега вие се спъвате, защото искате да вложите в себе си нови навици. Вие имате много добри навици, само трябва да ги извикате да се проявяват. За пример, всички имате навик да проявявате силна воля. Как мислите, в какво седи силната воля? Като кажем човек със силна воля, светът разбира неотстъпчив човек, който, каквото пожелае, направя го. Да, така е, който има физически сили, може да направи всичко физическо; който има силен ум, може да направи, каквото иска в умствения свят, но всичко това още не е силна воля. Силна воля, според Божествения закон, се разбира човек да може да запази всички придобити резултати от добри деяния, не само за кратко време, но завинаги и да станат плът от неговата плът и кръв от неговата кръв. Всяка разумна постъпка у човека влиза като една малка тухла в неговото здание. Значи, и всяка разумна постъпка влиза като градиво в общия човешки живот.”

„Срещате един човек, запитайте се: мога ли да живея добре с този човек? Като запитате тъй разумното си сърце и нещо ви стяга, сърцето ви подсказва, че този човек няма добри навици и не ще може да живеете с него. Този човек не е лош, но не е предизвикал своите добри навици. На друго място пак сърцето ти ще каже: ти можеш да живееш с този човек. И ти чувствуваш едно приятно разположение. Каквото ти каже разумното сърце, неговата дума е вярна.”

„Та ще знаете, че вие сте под влиянието или на вашия ум, или на вашето разумно, благородно сърце. Аз не говоря за ония чувства, които уподобявам на каша. Не, те принадлежат кьм съвсем друга област. Разумното сърце, това са ония вътрешни неща в човека, които са придобити от миналото. Всички качества, които човек притежава, не са всякога добри. Само разумните навици дават стойност на човека.”

„Сега аз ви давам основа, върху която вие може да градите, да поставите вашия пръв стълб, вашата първа греда. Тази първа греда е у вас. Не мислете за нея, тя е сигурна. Щом този стълб е здрав, щом имате тази основа, от там започва всичко. Уповавайте напълно на вашето разумно сърце. Без никакъв страх, без никакво колебание! Колебаете ли се, ще знаете, че вашият ум взима участие. Ще се стремите да разбирате разумното си сърце и според него да постъпвате. В каквото направление и да действувате, ако правите това, което разумното ви сърце диктува, работите ви ще се уредят тъй добре, че вие сами ще сте доволни. Най- малката работа, извършена с разумното сърце, е отлична. И в добрия резултат на тази работа няма никакво изключение. Разумното сърце разполага със знания и сили, не само за нещо специално, но за работи, които се отнасят във всички направления. Затова разумното ви сърце ще остане като основа в живота ви . а от тази основа вашият ум ще се развива в ново направление. Това ще бъде вашата придобивка, вашият капитал за в бъдеще.

„Бог на Любовта не е Бог на мъртвите, а Бог на живите”.

48. ДОБРАТА СТРАНА НА СТРАДАНИЕТО. ЧИСТОТАТА: 5 лекция от Учителя, държана на 6 април 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. III. София, 1926, с. 100 ÷ 101

„Следователно, ще изучавате приспособленията, т, е. условията на живота. Ще изучавате и свойствата на елементите. Ако станете твърди и жестоки в себе си, трябва да знаете, че имате много неорганическо желязо. Ако въображението или фантазията ви става анормална, среброто ви се увеличава, т. е. имате повече сребро в крьвта си. Ако мислите, че сте някои голям философ или гении, много неорганическо злато е влязло, а кръвта ви. Всичките елементи в човека са точно математически определени - ни повече, ни по-малко. Природата не търпи излишък. Колко атома злато трябва да има човек в кръвта си, колко атома желязо, всичко това е точна определено. Когато човек достигне своето съвършенство, елементите са съразмерно, хармонично разпределени в крьвта му. В обикновените хора всички елементи не са тъй хармонично разпределени, вследствие на което се раждат разни дефекти в характера им. Когато желязото стане органическо и се увеличи, човек става по-устойчив по-твърд - повече издържа. Ако среброто, което влиза в състава на кръвта, стане органическо, у човека се развива въображението. Влиянието на месечината върху него е силно. Астролозите казват, че месечината била майка на въображението.

Та мнозина от вас трябва да преустроите телата си. Това е доста трудна задача, с която съм ви занимавал толкова години, но същевременно, тя е задача, която може да се разреши разумно. Тя няма да се разреши в един или в два деня, нито в една година, но ще се разрешава постепенно”.

49. ТЪРПЕНИЕ: 26 лекция от Учителя, държана на 13 април 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. III. София, 1926, с. 129, 130

„Търпението не вьрви съобразно часовника на света. И действително, когато давма търпеливи хора в света си обещаят нещо, те ще бъдат тъй точни, както е точна земята в своето движение. Един търпелив човек, като ви обещае нещо, той ще дойде без часовник и няма да закъснее нито една минута. Търпението определя времето. Значи, търпението е най-разумното качество на човешката душа. Следователно, търпеливият може да бъде точно на време, дето е обещал да отиде, но ако другият допусне, че той няма да дойде навреме, това е престъпление от негова страна. Ако имам един търпелив приятел, аз няма да гледам часовника си, зная като правило, че той ще дойде точно навреме.”

"Чрез търпение вие ще успеете във всичко. Първото нещо: ще се учите да бъдете търпеливи. Като придобиете туй качество, ще видите, че то е едно от най-ценните качества в живота на човека. Без търпение вие не може да се мръднете нито крачка напред. Не е достатъчно само човек да добие знание, но той трябва и да го задържи. Не е достатъчно само да добие добродетели, но той трябва да има сили да ги задържи. Трябва да знаете, че нещата се задържат само чрез разумно търпение. Човек трябва да има присъствие надуха.”

50. СЪГРАЖДАНЕ НА ДОБРОТО: 28 Лекция от Учителя, държана на 27 април 1924 г., София.-В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. III. София, 1926, с. 173 ÷ 174, 182

„Та едно скръбно състояние представя в природата един плюс. В известен случай то може да означава зло. Значи: в известна епоха злото е плюс, то има надмощие, а в друга епоха доброто е плюс, то има надмощие. (- Нали човек дружи с много хора?) - Не, в даден случай човек може да дружи само с едното, а другите оказват само известно влияние върху него. Например, планетите оказват известно влияние върху Земята, а Земята дружи само с кого? - (Със Слънцето ) Да. Земята дружи само със Слънцето. Закон е: в даден случай вие може да дружите само с едного. а другите оказват влияние вьрху вас. От другите, които оказват влияние, всеки от тях дружи само с едного. Друженето е цел вече, вие принадлежите към някоя планетна система. Разните индивиди принадлежат към разни психологически системи.

Онзи закон, които искам да извадя от казаното, или онази мисъл, която искам да остане в ума ви е, че при всяко съзнателно страдание се извършва нещо велико. Всяко страдание, което вие чувствувате, не се отнася само до вас. В дадения случай и други същества чувствуват това страдание, даже още по-тежко, отколкото вие. Следователно, хиляди и милиони души в даден случай са като основа, вьрху, която в духовния свят се гради едно велико благо, и вие трябва да вземете вашия дял.”

„Затова, ще желаете Любовта – тя е постижима за всички. Ще желаете Мъдростта - тя е постижима за всички. Ще желаете Истината - тя е постижима за всички. Ще желаете Добродетелта - тя е постижима за всички. Ще желаете Правдата - тя е постижима за всички. В този живот това е постижимо.”

51. ПСИХИЧЕСКИ НАСЛОЯВАНИЯ. ЗАКОН ЗА ПРИМИРЕНИЕ: 29 лекция от Учителя, държана на 4 май 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. III. София, 1926, с. 210 ÷ 211

„Та отношенията, които сега ви свързват работят за вашето бъдеще. Разбира се, аз ви привеждам този пример, да постъпвате така от добра воля, по закона на Любовта. Защото, ако това стане като един механически закон за вас, нищо няма да ви ползува, ако всичко това влезе като импулс към великата Божия Любов, тогава ще имате добри резултати. Ето къде може да приложите тази Божествена наука. След това ще се заемем да проучим и други положения, при други условия. За сега, колкото малко и да съм ви предал от окултната наука, вие сте дошли до едно опасно място. За пример, между вас сега има по-голямо подозрение, отколкото по-рано. Не сте станали по-лоши, напротив, по-добри сте, но не използувате вашата добрина. В една от лекциите си нали разделих хората на две категории: на добри и лоши - добри, които правят добро, и добри, които правят лошо. Вие сте станали от добрите, които правят лошо. Вие пак работите нещо, само че в низходяща степен. Ако всички отивате към центъра на земята, питам ви тогава: кой ще ходи към слънцето? Окръжаващите ви хора чакат само да видят някоя слабост във вас и да кажат: те се събраха в този клас, но какво излезе? И при всяко ваше заболяване, или неразположение на духа, те казват: ето до какъв край води това нещо! Като мисли много, човек става негоден за живота. Не, ще станете годни за живота. Онези, които разсъждават така, те не разбират законите на живота, те не разбират законите на природата, че и природата има свои закони, които няма да измени заради вас.”

52. ПРОТИВОРЕЧИЯТА КАТО НЕОБХОДИМОСТ ПРИ ВСЯКО РАСТЕНЕ: 31 лекция от Учителя, държана на 18 май 1924 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г ІІІ (1923 ÷ 1924), т. III. София, 1926, с. 250

„Учителят: - Тъй, единицата представлява пролетта. Енергията през пролетта е най-силна, понеже асимилирането в растенията е най-силно. Енергията през лятото отслабва, тя е два пъти по-слаба. През есента е три пъти по-слаба, а през зимата - четири пъти по-слаба. Това е закон. В единицата физическият свят е най-силен по качество. В единицата чувствата почват да се засилват, а физическият свят е по-слаб Следователно, когато физическият свят отслабва, чувственият свят се усилва. Законът действува и по- нататък. Когато чувственият свят отслабва, умственият свят става по-силен. Когато пък чувствата са много силни, човек не може да прояви умствена деятелност, там той е слаб.”

53. НОВИТЕ СХВАЩАНИЯ НА УЧЕНИКА: 1 лекция от Учителя, държана на 19 октомври 1924 г., София. - В: Лекции на младежкия окултен клас, Г. IV (1924 ÷ 1925), Т. I. София, 1927, с. 3 ÷ 5, 18 ÷ 21

„Ще ви задам друг въпрос: Каква е разликата между положителния и отрицателния полюс, между мъжкия и женския принцип? (-У жената се проявява сърдечният живот или принципът на Любовта, а у мъжа - умственият живот или принципът на Мъдростта. Те се различават още и по своята пасивност и активност.)

В окултната наука под „женски принцип” ние разбираме случаи, когато пасивността на човека е отвьн, а активността отвьтре. Когато казваме „мъжки принцип”, разбираме, че активността на човека е отвьн, а пасивността му отвътре. Казват, че жената била пасивна. Питам, ако наистина жената е пасивна, как може да завладява ума на мъжа? Ако умът на едно дете е в сила да те замотае, то не е пасивно.

Аз искам да имате положителни схващания за някои основни идеи. Всяка основна идея трябва да е добре разграничена, за да можете правилно да я прилагате. Щом кажеш, че си пасивен, то значи, че си активен отвътре, а пасивен отвън: щом кажеш, че си активен, го значи, че си активен отвън, а пасивен отвьтре. Вследствие на това се явяват и противоречията. За онзи, който е активен отвън, смущенията и противодействията идват отвън. Той отвътре е пасивен, незасегнат. За пасивния принцип пък смущенията идват отвътре. Следователно, умът има повече препятствия отвън, а сърцето има повече препятствия отвътре. Сърцето е пасивно отвън, а умът - отвътре. Сърцето е активно отвътре, аумьт - отвън. Тия два принципа, умът и сърцето, могат взаимно да си помагат. Когато умът се намери в противоречие в своята активност, тогава сърцето, което е активно отвътре, ще му дойде на помощ. Умът е опора на сърцето отвън, а сърцето е опора на ума отвьтре. Този закон трябва да разберете добре. Когато се намерите в смущение с вашия ум, трябва да търсите вашето спокойствие отвътре. А когато сте неспокойни сърдечно, трябва да търсите спокойствието си в Божествения принцип на ума. Сърцето винаги изисква принцип, на който може да разчита Щом сърцето веднъж се излъже, в него се заражда чрезмерна активност и подозрителност Безверието в човека не започва от ума, а от сърцето. Безверието не е родено у мъжа, а у жената. Като казвам „жената”, подразбирам сърцето. Разбира се, вие няма да схващате, че тия термини „мъж” и „жена” се отнасят до вас, но ще боравите с тях само като с принципи, „Дева или девица” изразява принципа в своята чистота. Когато говорим за жената в нейния първоначален принцип, ние употребяваме думата „дева”, което значи Божествена чистота, или символ на Любовта, А „мъж”, или човек, или „манас”, значи син на Мъдростта Той е израз на Божествената светлина, или на Божествената Мьдрост. Следователно, тия два принципа у човека се допълват едновременно: единият принцип е активен отвътре, а другият е активен отвън. Единият принцип е пасивен отвън, а другият е пасивен отвътре. И тъй, разликата между човека и животните зависи от гъстотата на тяхната материя. Материята, от която животните са създадени, е по-гъста. В света на животните прониква по-малко светлина, затова и техните разбирания за живота и нещата не са тъй ясни, както у човека.”

„Ако твоето сърце обикне известен предмет отвън, то не е на прав път. Сърцето трябва да се интересува само от вътрешни работи. Онова сърце, което се интересува от външни работи, е опорочено. И онзи ум, който се интересува от вътрешния живот, и той също е опорочен. Ти не трябва да отричаш своето сърце или своя ум, но трябва да ги напътваш правилно, всеки да се занимава със своята работа.

Аз не искам да вземете тези неща като абсолютни истини. Това са разсъждения. Вие ще ги проверявате и когато се уверите в тяхната истинност, ще работите с тях. Те са известни математически величини. Ще ги допуснете, ще ги докажете, за да видите възможни ли са, или не, но ще работите вьрху тях.

Тогава, можем да изразим сърцето и ума по следния начин: умът изразяваме с 1, а сърцето с 2. И тъй, умът отвън е плюс, отвътре е минус (+1-), а сърцето отвън е минус, значи пасивно, а отвътре е плюс, активно (-2+). Ще помните щом вашето сърце обикне известни предмети или вещи отвън, непременно ще паднете в известно изкушение. Защо? Защото вие не можете да владеете тази вещ. Ако чрез сърцето си обикнете някои човек, той ще иска да бъде самостоятелен; следователно, и него не ще можете да владеете. Вие, като обикнете някого, искате да го владеете, а това е невъзможно. Това, дето някой казва, че може да държи някого под свое влияние, това са празни думи. Казват, че Слънцето има грамадна сили и влияние, могло да привлича. Добре, вземете предвид следния факт: известна комета приближава близо до Слънцето, но след това се завъртва силно, отдръпва се и отива в пространството. Питам: ако Слънцето влияе тъй силно, защо не задържи или не спре при себе си тази комета, но я оставя да замине в пространството? Значи, има друго нещо в света, което движи телата. Ако една комета отива към Слънцето, например, затова има други причини, факторът не е Слънцето. Има и други центрове, освен Слънцето, които действуват невидимо. Ако ние в даден случаи се приближаваме към някои човек, това показва, че той ни влияе, привлича ни. Ние ще дойдем около него много близо, може би, той ще ни нагорещи и ще ни предаде от своята идея, но същевременно ние ще си очертаваме свой път и след време ще се изгубим в пространството, т. е ще продължим своя предначертан от Божествените сили път. Ти можеш да се влияеш оттук-оттам, но винаги ще следваш своя път.

Значи, ние сме свободни в своя път. Това, че временно се влияете от други същества и сили, да не ви плаши. Някой казва: ще падна. Не, не се страхувайте! Колкото близо и да дойдете до слънцето, то няма да ви задържи. Колкото по-близо се приближавате до слънцето, толкова по-бързо ще се движите. После пак ще си вземете пътя и ще бьдете свободни. Други сили се грижат за вашия път. Следователно, пътят, които ви е определен по Божествения закон, никой не може да измени. Като се приближавате при някое слънце, или при някоя планета - Юпитер, Сатурн - те могат да ви поизместят малко от пътя, това са малки пертурбации. В същност, никои не може да ви отклони от вашия път. В целия космос няма пример, дето някоя слънчева система да е изменила пътя на друга слънчева система. Може да си оказват известно влияние, но то е обич - допълнят се. Някога една система ще влияе върху друга, но после ще си разменят ролите. Значи, пътят, по който вървите, по които растете, е определен - никои не може да ви измести из вашата орбита. В растенето си ще имате разни влияния. Вземете, за пример, една планета оказва влияние на слънцето, но и слънцето от своя страна й оказва влияние. Това е необходимо. Всяко същество, което се движи, получава тласьк от някое по-висше същество, което има свой точно определен път. В пьтя си това същество може да се приближава или отдалечава от много центрове, даже може да приема известно влияние от тях, но не и да изменя посоката си. То не получава тласък в движението си от тия центрове, които среща на пътя си, та да се спре при тях.

Сега, да се върнем кьм мисълта си. Ще знаете, че оригиналът на всичко е вътре във вас, а отвьн е само копието. Затова няма да обичате външното, като нещо свое. Туй, което имате, то е у вас. Пък като се изгуби отвън, ще кажете: аз имам оригинала му, ще го намеря в себе си. Ти можеш отвън само да му се радваш. Всичко това ние само го допущаме. Това са допущения, математически вероятности, но дали е тъй, или не, туй за вас не е доказано. Ще знаете, че всяка изказана мисъл, не е изгубена, тя остава написана в самия човек.”

54. УСЛОВИЯ, ЛЕЖАЩИ В ТРИЪГЪЛНИКА: 4 лекция от Учителя, държана на 9 ноември 1924 г., София. - В: Лекции на младежкия окултен клас, Г. IV (1924 ÷ 1925), Т. I. София, 1927, с. 70 ÷ 71, 75, 79 ÷ 80

„Ако на ръката ви има астрологически белег, че след десет години ще заминете за другия свят, и ако вие знаете това, питам ви: ще можете ли да продължите живота си? (- Ще можем, но ако е някое дете, няма да може). Но има и разумни деца. Сега ние ще приложим закона другояче. Дотук въпросът се отнасяше до вашия физически живот.”

„Сега да се върнем към триъгълника. Когато човек умира млад, затова може да има три причини. Първата причина може да бъде самата почва, основата на триъгълника – АС. Втората причина може да бъде обществото - АВ, а третата причина може да бъде самия индивид – KF. Тия три различни положения в човека могат да бъдат в същност умът, сърцето и волята му, които трябва да вървят винаги заедно. Вие никога не можете да разделите у човека ума, сърцето и волята му. Те са неделими.

Имайте предвид следното правило: никога външната среда не може да бъде по-силна от нас. (Как да си изясним факта, че като дойдат известни течения в живота, едни издържат на тях, а други не издържат?) - Причината е в самия индивид. (Тогава трябва да приемем, че външните условия са еднакви за всички. При хвърляне на едно тяло също тъй има три причини: с каква сила се хвърля тялото, въздействието на средата - дали е въздух или вода, и земното притегляне).

Image_708.jpg

Когато говорите за съпротивления, трябва да знаете, че те съществуват само във физическия свят. Съпротивленията в умствения свят са от друг род; съпротивленията в чувствения свят също са тъй от друго естество.”

„Мислите ли, че цялото, което е по-голямо от частта, ще позволи на своята част да си играе с него? Немислимо е. Най-първо хората мислят, че знаят много, че са всесилни и затова в младините си стават безверници, повече уповават на своята сила. Като минат 45 ÷ 50 години, ставата набожни, а към 80-та година всички се предават на Бога и вярват в невидимия свят. Това е една слабост на човешкия ум. (Всички души едновременно ли са създадени?) - Не, те са излезли при разни условия. (Тогава различието е напълно обяснимо). Всички са влезли в битието в един определен цикъл, но последователно. (Възможно ли е човек да се роди по всяко време?) - Има дати, в които е невъзможно да се роди човек. За всяко раждане има точно определени математически дати. Това е доказано астрологически.

Астролозите взимат под внимание само планетите, а при това всички звезди, които съществуват оказват голямо влияние върху човека. Следователно, разнообразието седи в това, какво влияние оказва всяка звезда. И това, че хората се различават, се дължи на звездите, които са безброй. Оттам съществува и разнообразието между хората, Това е едно упражнение за ума ви, с което се хвърля една по-свежа мисъл, за да знаете, че всичко в света не е атавистически. или, както турците вярват, че всичко в живота е фатализъм, т. е. че всичко е предопределено. Действително, нещата са точно определени, но в това определение на живата природа съществува една абсолютна справедливост и свобода. То значи, като излезеш в пътя на живота си, не трябва да закъсняваш! Закъснееш ли веднъж, мъчно можеш да намериш пътя на своята среда. Ти вече излизаш вън от тая струя и дълго време трябва да чакаш, докато те турят на твоето място. Там е всичката опасност. Затова ти трябва да пазиш своя пьт и да не се отклоняваш. Човек може да загуби пътя си по причина само на едно свое мимолетно желание. Такова желание е в сила да те изкара из пътя ти. Веднъж излязъл из пътя, течението си върви, а ти сам, със своята сила не можеш да влезеш на друго място, освен ако те турят. Ето защо, всички трябва да бъдете много внимателни.”

55. РОЛЯТА НА ПРОТИВОРЕЧИЯТА. ВЛИЯНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ: 5 лекция от Учителя, държана на 16 ноември 1924 г, София. В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IV (1924 ÷ 1925), т. I. София, 1927, с. 85 ÷ 103

С какъв математически закон бихте изразили противоречията? (- Ние можем да си послужим със знака на опозицията - о - о. Как бихте изразили математически съгласието? ( - Със следния знак: о - или със знака на равенството (=).

Каква роля играят противоречията в природата? Всяко противоречие играе известна роля в природата и в живота. Де се раждат противоречията? - При еднаквите сили. Обикновено две положителни сили биват в противоречие. Щом се срещнат те се отблъскват. И в електричеството има две положителни течения: едното течение иде от центъра на слънцето, а другото иде от центъра на земята. Когато се срещнат те се отблъскват, понеже електричеството, което иде от слънцето, иска да проникне центъра на земята и да направи цял един кръг; също тъй и електричеството, което иде от центъра на земята, иска да направи един кръг и като се срещнат, те се спират в своите действия. Защо? -Противоречие има между тях. Тогава, в помощ на това противоречие идват другите две магнитни течения: едното иде от слънцето, а другото от земята. Те отклоняват теченията на електричеството. Едното отклонява електрическото течение на Сльнцето в дясно, а другото отклонява електрическото течение на земята в ляво. И ние казваме тогава: положително с отрицателно се съединяват. Схващате ли каква е идеята? Ще вземете туй обяснение като една математическа вероятност. Вие сами ще мислите върху тия течения. Аз ги поставям в закона на математическите вероятности. Вие трябва да работите, понеже в окултната наука никога не се приема нещо, което не е доказано, а вие може да проверите всяко нещо в себе си.

 

И тъй, тия течения, които идват от слънцето, проникват и в цялата слънчева система. От Слънцето излиза един кръг, които минааа през центъра на Меркурий. После излиза друг кръг, които минава през центъра на Венера и т. н. Значи, от Слънцето излизат кръгове, които минават през всичките центрове на планетите. Това са все електрически течения, които правят тия кръгове. Но много рядко се случва такова съчетание, при което всички планети да бъдат на една права линия. Обикновено те са в разни положения. Знаете ли тогава, какво влияние ще окажат те върху земята? Значи има различни течения от слънцето, които отиват към всички планети, но има и други течения от разните планети към земята.

Да допуснем, че някой от вac е под влиянието на Юпитер, който е 432 милиона мили далеч от Слънцето. Такъв човек няма да бъде горещ темперамент, няма да има темперамента на Венера, защото електрическите и магнетически течения, които идват от Юпитер се различават от тия токове, които излизат от Слънцето - не са едни и същи.

Image_709.jpg

Теченията на слънчевите енергии до Всички планети

Това са течения, които идват от други сфери, от другия свят. Може да се нарисува и друга картина, да видите, как слънцето съставлява част от друго едно слънце, около което също тъй има течения, но те са по- интензивни в своите трептения. И тъй, теченията на нашето Слънце са вторични. Те са, които влияят на хората. Ако някой човек е накрая на Слънчевата система, питам: за колко време ще дойде светлината до него?. Слънчевата светлина иде на земята за осем минути. Тогава за колко минути ще отиде до Юпитер? - Приблизително за 40 минути. Тъй че слънчевата светлина ще употреби 4 1/2 часа, докато стигне до най- отдалечената планета във вселената.

Ако вие се намирате под влиянието на Юпитер, то Слънцето, или тази интелигентна светлина ще повлияе другояче върху вашето развитие. Тя ще повлияе само върху някои части от вашия мозък. Как ще ви повлияе Юпитер? - Той ще повлияе на личните ви чувства, а донякъде и на Милосърдието. Неговото влияние няма да се отрази върху цялото ви развитие. Затова всички планети трябва да влияят върху вас. И така е в действителност. Всяка планета оказва по-голямо или по-малко влияние върху вас. Това са слънчеви течения. И вие сте един фокус, дето всички тия течения от целия космос се събират във вас. И ако ви погледне някои ясновидец, ще види много кръгове около вас. Това са все различни влияния, различни течения. И вие мязате на мушица, омотана от главата до петите в паяжина, с хиляди нишки. Така сте опасани и вие от много кръгове на разни планети. И това са все влияния, които дават подтик на вашите чувства и действия. Вие трябва да пазите всички тия идеи. Ако някои път скъсате една от тия нишки, ще дойдат същества, които ще ви спрат в еволюцията. И вие не ще можете да се развивате, докато не дойдат други същества да съединят скъсаната нишка. Тъй че, щом някои човек, скъса една от тия нишки, той се спира в своето развитие, спира се и цялата раса, всичко около него е в застой.

Като ви казвам, че трябва да живеете добре, с това подразбирам да не късате тия нишки. Като не знаете тази дълбока наука, щом скьсате една от тия нишки, развитието ви ще спре. Някои казват: аз мога да скъсам една нишка. Можеш, защо не, но трябва да знаеш, че нишката се къса лесно, а мъчно се връзва, И в този смисъл, може да се каже, че човек е изтъкан. Целият космос тъче. Всички тия течения изтъкават човека.

Сега, аз ви давам тази идея, за да бъдете сериозни в живота си, да пазите това, което ви е дадено. Ще кажеш: аз няма да загубя това, което Бог ми е дал! Аз искам да ви дам гази мисъл за вашето сериозно развитие. Вие ще бъдете всеки ден под влиянието на разните планети.

Човек постоянно се движи и попада под разни влияния на планетите, вследствие на което постоянно се мени. Всички хоpa се движат в разни посоки: едни отиват към слънцето, други се връщат оттам. И тъй. има постоянно движение на хората в различни посоки. Да кажем, че сутрин сте под влиянието на Меркурий. След това можете да попаднете под влиянието на Венера или на Юпитер и т. н. През целия ден, обаче, влиянието на всички планети ще минат през вашия организъм. И вечерно време, когато заспите, вашият астрален двойник ще бъде пак под влиянието на тия течения, само че в друга форма. Тъй щото и когато сте будни, и когато спите, цялата природа работи върху вас.

Законът на развитието поставя човека в хармония с влиянията на Слънчевата система. Щом се скъсат някои от тия нишки, у човека става подпушване и се явяват известни кармически последствия. За пример, ако влиянията на Марс станат господствуващи в живота на някои човек, той ще стане военен, ще мисли само за воини и за бой. И тогава, какво трябва да направим, за да изменим такъв човек, т. е. да го освободим от тия влияния? - Трябва да го турим под влиянието на друга планета. Като дойдат вьрху него влиянията на Юпитер, до известно време той ще бъде благоразумен, ще се самовлада, но щом тия влияния вземат надмощие, той става горделив и започва да се смята като главния Бог Юпитер - на всички заповядва. За да го освободим от тия влияния, трябва да го поставим на други, по-блогоприятни. Някои от планетите действуват върху религиозните чувства на човека, но ако прекара дълго време там, неговият ум може да се разшири много, той ще се зарази от някои ексцентрични религиозни вярвания. Затова ще го изместим и оттам. Човек трябва постоянно да отива към слънцето, и оттам към някоя планета, но винаги ще трябва да прави движения кьм слънцето. Но затова се изискват строги правила. Който знае тези правила, може да влезе в някои трен и да го закара там, дето не трябва и дето не е мислил. Значи, трябва да знаем тарифата, за да пътуваме, а да не вървим произволно. Като влезеш в тия течения, трябва да бъдеш много точен, защото иначе можеш да влезеш в друго някое течение и да останеш там, дето не трябва.

Та влиянията на всички тия планети образуват слънчевата система. Някои влияят положително, други отрицателно, и тъп съграждат темперамента на човека. Всеки темперамент е лош, когато не е съграден добре. Когато сангвиническият темперамент е доброкачествен, по-хубаво нещо от това няма. Когато нервният темперамент е доброкачествен, по-хубаво нещо от това няма. Когато холеричният темперамент е доброкачествен, по-хубаво нещо от това няма. Когато флегматическият темперамент е доброкачествен, по-хубаво нещо от това няма. Следователно, те се балансират помежду си. Първите два темперамента отиват с положителните течения, а другите два отиват с отрицателните течения и между тях става едно преплитане, една обмяна на енергия. Всеки темперамент си има известен орган, който е най- силно развит. Тия органи са център на сили, които функционират в живата природа. Всички вие сте под влияние на тия сили.

Сега, вие може да кажете: Не ми трябва астрология, аз няма да се занимавам с нея. Ти можеш да не се занимаваш, но небето се занимава с тебе. Това е все едно, някоя детска топка да каже на детето: аз нищо не искам да зная за тебе. Детето, обаче, казва; аз искам да се занимавам с тебе. Топките трябва да разбират магнетическото влияние на цветовете. Ако една топка е червена, то за да се избави от децата, трябва да измени цвета си. Щом не е червена, те ще я захвърлят, и тя ще е свободна. Следователно вие трябва да разбирате влиянието на планетите, защото, като във вземат в своя кръг, вие ще бъдете за тях като една топка и ще скачате, но после ще се научите, че трябва да разбирате астрологията.

Астрологията се занимава с филологическия процес на човешкото развитие. Вие трябва да знаете тези процеси. Това е едно основно знание в окултната наука. И всеки, които иска да има нормален умт едно нормално сърце, трябва да разбира влиянието на планетите. Знаете ли, какво нещо е нормален ум? Аз наричам нормален ум този, които не се стряска от мъчните задачи в живота. Нормално сьрце наричам пьк това, което не се дразни от малките работи. Сърцето трябва да чувствува. Можеш да чувствуваш болка, можеш да страдаш, то е в реда на нещата, но да се стряскаш, това не е позволено. В природата няма стряскане. Ние произвеждаме стряскането. В природата има интензивни страдания, но стряскаме няма. Стряскането е един опасен процес на отскачане. на прекъсване, а туй прекъсване е опасно нещо. Някой седи, стряска се, и казва: какво ще стане с мен? И като се стресне веднъж, дваж и повече пъти, най-после нищо не остава от него. Сътресенията, стрясканията са удари за човека. Затуй ще избягвате стрясканията. а за да се избегнат, чрвек трябва да има вяра във великия закон, които работи в Божествения свят. Всички планети представляват една разумна система. Те са образувани от разумни същества, затова тези течения са под строгия контрол на тези същества и чрез тях те влияят на хората през пространството. Когато един възвишен дух иска да ви повлияе в една насока, той ще бутне известен бутон и ще изпрати тия течения - чрез тях ще ви помогне; когато пък иска да ви спре в пътя, ще бутне друг бутон и ще ви прати противодействуващо влияние. Тъй, щото, те си служат с тези течения или да ви подтикнат кьм добро, или да спрат направлението на вашата мисъл или на вашето желание.

Та ще се съобразявате с онзи велик закон на космоса, който действува хармонично във всички направления. Ще се турите за задача да се хармонирате астрологически. Всеки за себе си трябва да знае от кои планети се влия повече. Тогава, съобразно тази система, трябва да се нареждате на местата си в класа. Ще се научите от астрологията, кои с кого се допьлня, кои си противодействуват и кой трябва да влезе помежду им, за да се примирят. Тъй искам да бъдете наредени в класа.

Сега ще ви дам една задача: за следния път да се наредите астрологически Колко души от вас разбират от астрология? На тия, които разбират, ще им дадем работа. Всеки от вас трябва да знае приблизително под какво влияние спада. Венера с кого върви? - С Марс. Меркурий? - С Юпитер. Слънцето? - С Меркурий и Луната. Сатурн? - С Юпитер. Ще се опитате по такъв начин да се хармонирате. да видим как ще тръгне работата. Ще направим един опит. Тогава ще можете ли до следния път всеки от вас да знае под чие влияние спада? Типовете трябва да се определят точно. Хармонията помежду ви може да се постигне и по друг начин. Ако всеки седне до този, когото обича, пак ще можете поне приблизително да си хармоиирате. Но понеже и вашата обич се мени постоянно, често ще си местите местата. След известно време учениците от първите чинове ще намерите на последните места, а тия от последните чинове ще дойдат на първите места. Такива ученици ще наречете малко ексцентрични. Това се дьлжи на желанието у тях да намерят някого, с когото да си хармонират. Това е един вътрешен стремеж. Ние ще направим този опит, за да се избегне това натегнато състояние, което често се заражда между вac в класа. Изтегнатото състояние седи в това, че известни стари идеи, които носиите в себе си от света, се сблъскват с новите идеи, които влизат във вашия ум. Ние не искаме да става никакво сблъскване във вас, затова във вашият ум трябва да има място за всяка нова идея. Щом идеите се сблъскват, те не могат да произведат този хармоничен резултат, които се очаква при новите идеи. Този начин на разсъждение ще ви повлияе, за да се образува във вас едно хубаво настроение на духа.

Често онези, които следват окултната наука, но не са запознати с разни клонове на тази наука, като астрология, хиромантия, френология и др., не могат да си помогнат, когато ги нападне меланхолия или обезсърчение или една рязка промяна от едно състояние в друго. Например, ако някой минава от едно религиозно състояние в едно негативно състояние на Сатурна, той веднага ще се обезвери и за да се отклони ума му от тези отрицателни мисли, върху него трябва да действуват магнетичните влияния на Слънцето, и той ще се хармонира. Някой казва. Не вярвам в нищо. Но щом го извадите от това течение, ще каже, че се е заблуждавал. Защото в света има едно перспективно отклонение: можем да видим неща, които никак не съществуват и да ги считаме за реални. Там е опасността. А когато виждаме и самите реалности, няма никаква опасност.

Понеже вие сте още млади, крехки, вашият организъм не е в състояние да издържа. Вашите мозъци не са тъй гъвкави, за да могат да издържат ония силни движения, които някои път стават в природата Постоянно трябва да се калявате, но правилно да се калявате Мозъкът ви трябва да се кали, да стане гъвкав, еластичен, издръжлив, за да можете да използвате теченията в природата, та като влезете в живата, да бъдете приготвени за всички противоречия, които може да срещнете и да излезете победители, а не победени. Като влезете в света, няма да ви посрещнат с финикови вейки. Много пъти ще ви посрещнат недружелюбно, а при такива случаи трябва да разбирате, как да постъпвате.

Някои казват: да се изолираме! Как ще се изолирате? Казвате: аз ще стана постник. Лесно е да се изолирате при майка си и баща си, но опитайте да се изолирате в някое село. Влезете в някое чуждо село, нямате работа, нямате пари, огладнели сте, питам ви: как ще се изолирате сега? Нямате средства, не сте свикнали да просите, как ще постъпите? Да кажем най-после, че сте заставени да влезете в някои чужд двор. Хубаво, по какъв начин ще си поискате хляб? Ако сте цигулар, ще извадите цигулката си и ще свирите; или пък, ако знаете някое изкуства, ще влезете в някой дом, ще видите от какво се нуждаят тия хора там и ще им услужите. По този начин и те ще ви нахранят. Пък, ако нямате никакво изкуство, ще постъпите прямо, ще си кажете, че имате нужда от средства, че сте гладни - нищо повече. Все таки, трябва да знаете едно изкуство. Изкуствата произтичат от планетите Меркурий ще ви научи на търговия. На какво може да ви научи Юпитер? Кое изкуство поддържа той? (- Висшата търговия, финансите, дипломацията) Сатурн? (- Той е добър за началник на отделение, за дребни занаяти, като обущар и др.) Слънцето пък има отношение към изкуствата (Хора. които са под неговото влияние, стават държавници, придворни, изобщо заемат все по-блестящи служби.) Първичната идея, която съществува в космоса, подразбира движение към Божествения двор. кьм Божествената държава. Понеже хората са забравили Божествената държава, те гледат на светската дьржава, създадена от хората. Първичното чувство е съм Божествената държава, към Бога. Трябва да знаете, че в космоса всичко има съвсем друго предназначение, отколкото тук на земята.

Сега, които от вас искат, могат да нарисуват чертежа за планетите с краски, да се различават кръговете един от друг. Можете да употребите 7-те цвята на дъгата Можете да турите тези цветове на планетите, вместо на кръговете.

И тъй, да се върнем към противоречията. Противоречията в света са възможностите, чрез които вие можете да се развивате. Междините пък в живота, това са местата, дето човешкият ум и човешкото сърце могат да се развиват и да растат. Всяко противоречие представлява една възможност за развитие у човека.

Щом се роди едно противоречие в живота ти, това противоречие ще ти донесе една нова мисъл. Значи, то крие в себе си една нова възможност. Противоречия съществуват и в науката, но това са възможности за учените хора, да се родят в тях нови идеи Те представляват възможност за нови изследвания. Противоречия съществуват и в духовния свят. Те съществуват и в невидимия свят и дават възможност за истини, които нам са потребни. Вие ще считате естествените противоречия, като възможности за постигане на нещо ново, затова няма да се оплаквате от тях, Най-първо ще разгледате туй противоречие обективно и, ако не може да ви донесе някаква полза, то не е противоречие. Защото естествените противоречия в природата всякога носят полза. Използувайте тия противоречия! Те дават вьзможност за растене. А там. дето съществува хармония, човек може вече да се прояви. При хармонията и при радостта човек е свободен, там той може да прояви своята воля. Противоречията пък му дават вьзможност да прояви една идея. При хармоничните съвпадения, тия противоречия астрологически ни дават възможност да се проявим като разумни същества, като свободни същества. Това са само моменти, защото трябва да знаете, че в закона на свободата няма време и пространство. Духовният и физическият свят се отличават по две неща: в духовния свят времето и пространството е несъизмеримо, а във физическия свят е съизмеримо. Следователно, нашето време и пространство не съществуват в духовния свят, понеже те са съизмерими величини. Несъизмеримите неща в духовния свят са само отражения.

Какви са възможностите на едно сьщество от духовния свят? Всеки от вас може да бъде разгледан като физическо същество, но може да бьде разгледан и като духовно същество. Като физическо същество, човек не може да отиде на планетите, а само може да ги наблюдава и да си мисли за тях. Като духовно същество човек може да отиде на всички планети, да ги разгледа и да се върне. Това ще му отнеме най- много два часа. Тъй щото, във възможностите на духовния и на физическия човек има разлика. Това се отнася за всинца ви. Когато духовния човек се върне от своята разходка по планетите, той разправя на физическия човек, какво има там. физическият човек го слуша и казва: не те разбирам. Духовният му казва: няма нищо, по-после ще се разберем. Духовният човек всеки ден дохожда при физическия и по един или друг начин се старае да му открие това, което е видял или научил горе. Понеже той разполага с несъизмеримо време и пространство, у него има търпение. Че ти си разбрал малко, той и на това е доволен. След дълго постоянство на духовния човек, физическият човек започва най-после да се радва, вдъхновява се и казва: дойде ми някаква идея. Това е резултат на поетическите гении у човека. Всеки има по един такъв гений, трябва само да го долови. Това не е нещо фиктивно, но действителност, една истина Някой го наричат ангел-хранител. Той е толкова интелигентен, с толкова светло лице, с такъв нежен глас, с такива висши трептения наоколо си, че от всяка негова клетка диша живот. И когато иде той, всякога се усещате радостни, всичко наоколо ви е светло, но щом си замине, ставате неразположени, чувствувате стеснение в сърцето си. Някои път духовният човек ви запитва: „Кажете ми сега вие нещо из вашия живот”. И вие почвате да му разправяте за вашите тьги и скърби, а той ви слуша и почва да мисли, как да ви помогне. Той бутне едно бутонче, и веднага теченията във вас се изменят и ви светва. Но дълго време ще му разправяте, без да го лъжете. Той ви изслушва внимателно и казва: право говорите. И след това си записва всичко, каквото му казвате. Ако казвате право, и резултатът ще бъде прав. Ако казвате криво, и резултатът ще бъде крив. Та, невидимият или духовният свят взима живо участие в живота на разумните хора. Те посещават всеки ден тия, които разбират. Затуй и ние искаме да приготвим условия за вас, да разбирате вече небесния език. Ангелът говори отлично на твоя език, той те разбира много добре. Той, като дойде при тебе, няма да те кара да учиш неговия език, но ти като идеш горе, няма да го разбираш и ще трябва да учиш неговия език.

Сега да направим едно малко упражнение. Представете си, че ръцете ви са в слънцето. Ще направите един малък кръг да обхванете първата система - Меркурий. После ще направите втори кръг, малко по- голям и ще си представите, че обхващате Венера. Третият крьг ще бъде още по-голям, ще обхванете Земята и т. н. Кръговете стават все по-големи: Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун. (Ръцете напред!)

После ще произнесете думите: Всичко, каквото Бог е вложил във вселената; благото, което е определил за нас, да дойде и да се реализира в нашата душа!

Ще правите кръгове с ръцете си и ще кажете: Амин - тъй да бъде!

Думата „амин” значи: всичко да бъде тъй, както е написано. „Амин” е дума, която не може да се преведе; тя е свещена дума, която включва всичко хубаво и Божествено в себе си.”

56. ЩО Е ЕДИНИЦА. ЧИСЛА И ДЕЙСТВИЯ: 9 лекция от Учителя, държана на 14 декември 1924 г., София. - В: Лекции на младежкия окултен клас, Г. IV (1924 ÷ 1925), т. I. София, 1927, с. 176

„Небесните, идейните работи пък се разрешават с единицата. И като дойдете до единицата, трябва да разсъждавате идейно. Затуй под понятието „единица” ще турим в ума си Бога. Бог е единицата у нас. Той е първоначалният извор, от които ние пием. Двойката представлява Божият Дух, Който умножава нещата. Тройката е Неговото разумно слово, което изважда човека от погрешките му. Четворката представлява материалният свят, в който човек събира опитности. Следователно, материалният свят е подложен на всички процеси, на които са подложени и единицата, и двойката, и тройката. Те всички влияят на четворката.”

57. ЗАКОН ЗА ВНУШЕНИЕ. ЗАКОН ЗА РАВНОВЕСИЕ: 11 лекция от Учителя, държана на 20 декември 1924 г., София. - В:Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IV (1924 ÷ 1925), т. IІ. София, 1927, с. 37 ÷ 38

„Сега ще работите със закона на внушението в себе си. Ще казвате: Ще ида, ще ида. ще ида: ще се моля, ще се моля. ще се моля и т н. Взимайте ред силни думи и ги повтаряйте много пъти. Ето какво ще направите през следната седмица: ще си изберете една дума за понеделник. Каква дума ще бъде тя? Понеделник е ден на месечината. Във вторник ще вземете друга дума. В сряда - трета; в четвъртък - четвърта, в петък - пета, в събота - шеста и в неделя ще свършите. Ще повтаряте много пъти тия думи. които вие сами ще си изберете. Аз искам да видя, какви думи ще изберете Ще започнете упражнението от сутринта. Избраната от вас дума ще я произнасяте сутрин 100 пъти, на обяд 100 пъти и вечер 100 пъти. Вие още не сте започнали със закона на внушението. Как ще си изберете думата? Ето как: ще се спрете в себе си тихо и спокойно, без колебание, и като се успокоите, в съзнанието ви ще изпъкне една дума. Тази дума е за вас. Тя ще ви се понрави. За пример, ако аз правя упражнението, в понеделник ще повтарям думата: „ще чистя”. На пръсти ще броите 100 пьти. И ако ти не произнесеш думата точно 100 пъти, а само 99 пъти, тя ще те хване за ухото. Ще броите точно 100 пъти. Всички няма да изберете думата „чистя”, но ще изберете други някои думи, например, „ще нареждам”, „ще пълня”, „ще изпразвам”, „ще мия”. По-добре е да употребявате някакъв глагол. Във вторник ще употребите думите „ще воювам”, „ще изправям” и т. н. Може ли думата „ще уча”? - Във вторник не се учи. Учениците много добре знаят тази философия. Впрочем, през всеки ден има определени няколко часа за учене. За вторник подхождат думите „ще побеждавам”, „ще превъзмогвам”, „ще напредвам”, „ще ставам” и др. За сряда подхожда думата „ще уча” и други подобни. Всеки сам ще си избере думите. Тези думи трябва да са силни в съзнанието ви. Ще си ги поясните и ще ги запишете в едно тефтерче. Значи, всяко дума ще произнасяте 300 пъти. Седем деня по 300 пъти правят 2100 пъти.

Това са малки опити, които, ако изпълнявате добре, ще имате резултат. Те са подготовление за голямата работа, която ви предстои за в бъдеще.”

„Любовта ражда доброто! - Доброто носи за нас живот, светлина и свобода.”

58. КАКТО ПРИРОДАТА ПИШЕ: 11 школна лекция на Общия окултен клас, Г. IV (1924 ÷ 1925), държана от Учителя на 24 декември 1924 г., София. Русе, [1925], с. 7 ÷ 8

„Слушайте сега моите разсъждения. Ще ви дам една програма за работа през цялата седмица. В понеделник, като ден на месечината, ще очистите къщите си, ще измажете стаите, ще измиете дъските, ще разтребите всички разхвърляни работи. Във вторник ще идете да копаете, ще сечете дърва - той е ден на Марса, ден за активна работа. От когото имате да вземате пари, ще ги вземете, а комуто имате да давате, ще ги дадете. В сряда ще учите. В четвъртък ще позанимаете малко със своя характер, как да го облагородите: през този ден ще обиколите и своите приятели. В петък ще се занимавате малко с Любовта. В събота ще идете на църква, ще се помолите на Бога, ще разсъждавате за Божествени работи И най-после. какво трябва да прави човек в неделя? Всеки ден, обаче, трябва да има определени часове за работа. И всичките ви нещастия в живота произтичат от това именно че сте разменили дните и часовете за работа. Всякога, когато се предприеме една работа ненавреме, има загуби. Всички работи, в каквото отношение и да са - в наука, в търговия, навсякъде, трябва да стават в точно определеното за тях време. Ако едно дете се роди навреме, ще живее дълъг живот, ако не се роди навреме, ще живее 4 ÷ 5 ÷ 10 години и ще умре. Защо умира? Защото не се е родило навреме. Щом не се роди навреме, връщат го назад. И втори път, ако не дойде навреме, пак ще го върнат. Дотогава ще го връщат, докато се научи, че не трябва да прескача, ада идва точно на време.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...