Jump to content

ПРИЧИНИ И ПОСЛЕДСТВИЯ


Recommended Posts

ПРИЧИНИ И ПОСЛЕДСТВИЯ

Когато Исус е изказвал едно изречение или притча, имал е предвид основната Божествена мисъл, Божествения закон, т.е. Той не говорил само за да намери повод да говори, но е изказвал известни истини... В Природата всички неща, които БОГ е създал, не са случайни – нищо няма случайно. Ние казваме за много неща, че са станали “случайно”, когато не можем да ги обясним. Срещаме един човек и си казваме, че случайно го срещаме. Един от законите на живота казва, че нашата среща се обуславя от известни предшествующи причини, които са ни докарали да се срещнем. Като не знаем закона, казваме, че се срещаме случайно без никаква причина, но това не е така.

“Талантите”, стр. 59-60; 1

Хората не могат да разберат, че тук има закон, който периодично и систематично действа в света; тук не е дошъл някакъв дявол с капан да ги хване; то е един Божествен закон... Еднакви причини произвеждат еднакви следствия; противоположни причини произвеждат противоположни действия. Индусите, които знаят тия два закона, изясняват ги с думата “карма” – закон за причините и последствията.

“Духът и плътта”, стр. 10; 2

Причината следствие не може да бъде и следствието причина не може да бъде.

“Волята Божия”, стр. 17; 27

Според онова, което ние правим на Земята, това ще ни направят и горе, защото Господ точно така постъпва. Тук е онзи закон на причини и последствия. Причината, то е едно свързване: ако вържем нещо на Земята, вързано ще бъде и на Небето, а ако развържем нещо на Земята, развързано ще бъде и на Небето – то е едно последствие.

“Каквото вържете на земята”, стр. 254; 13

Вие трябва да намерите бащата и майката на думата престъпник, да изучите нейното произхождение. Ако майката и бащата на тази дума са добри, благородни хора, невъзможно е тяхната дъщеря или техният син да са престъпници. Такъв е законът.

“Хармонизиране на енергиите”, стр. 116; 20

Всичко, каквото правите на другите, Добро или зло, ще се върне към вас. Злото ще ви измъчва, а Доброто ще ви благославя.

“Поучаваше ги”, стр. 9; 23

Каквото правиш, ще ти го направят... Ако направиш Добро, Добро ще намериш; ако направиш зло, зло ще намериш.

“Когато беше по-млад”, стр. 106; 97

Каквото правиш, Добро или зло, ще се върне върху тебе. Това е закон, от който не можете да се освободите.

“Прави разсъждения”, стр. 19; 117

И Доброто и злото, които човек прави, в края на краищата, ще се върнат при източника, от който са излезли. Как може да се избегне този закон? Никой не може да избегне закона на възмездието.

“Равнодействаща сила”, стр. 40-41; 65

Каквото правиш на другите, ще ти се върне. В Природата съществува ехо, отзвук или повторение на нещата. Природата не е отмъстителна, но спазва своите закони.

“Любовта на безсмъртието”, стр. 111; 102

Питам: ако лошите духове ни преследват и ни правят пакости, защо правят това? Имат да взимат от нас. Пък когато някои добри духове ни помагат, защо правят това? Имат да ни дават. Тъй седи въпросът. Следователно и едните, и другите ни търсят. И едните идват съзнателно, и другите идват съзнателно. Едните казват: “Вие ни дължите, и трябва да ни се изплатите”. Другите казват: “Ние ви дължим, и трябва да ви се изплатим”. По същия закон и вие трябва да гледате да се изплатите.

“Той заповядва на Слънцето”, стр. 29-30; 30

Различни неща дават еднакви резултати. Разбраното зло и разбраното Добро остават при човека. Неразбраното зло и неразбраното Добро го напущат. Ако слушаш злото, то ще остане при тебе, но ще запали къщата ти; ако слушаш Доброто, и то ще остане при тебе, но ще съгради къщата ти. Ето какви две еднакви неща дават различни резултати. Ти слушаш и Доброто, и злото, но резултатите на това слушане са различни.

“Разбраното добро и неразбраното зло”, стр. 37; 111

Когато говорим добро за другите хора, ние печелим, а когато говорим лошо за хората, те печелят.

“Свобода на Духа”, стр. 176; 3

Ако хората говорят зле заради мене, злото е за тях; ако говорят добре, Доброто е пак за тях. Следователно, ако говорят зле за мене, те страдат. Като говорят добре, те се радват. За мене е същият закон.

“Майката на съвършенството”, стр. 75; 161

Всеки, който иска да се спаси, никога не трябва да счита като причина на своето падение, на своето нещастие други хора. Има причини и отвънка, но има причини и отвътре, в самия тебе. Главната причина си ти.

“Закон на съпоставяне”, стр. 17; 45

Кой каквото е създал, Добро или зло, той сам трябва да носи последствията.

“Свободно движение”, стр. 76; 54

Докато ядете и пиете, е много добре, но като се свърши гуляя, кръчмарят иска пари и като нямате, ще ви набие. Обратна реакция ще има.

“Волята Божия”, стр. 27; 27

Едно трябва да знае човек, а именно: нищо не става без причина. Щом знае това, той не трябва да се страхува нито от заболявания, нито от мъчнотии и страдания. За да заболее, човек трябва да е нарушил някакъв Божествен закон. За да не заболява, да не остарява, човек трябва да живее нормално, според законите на разумната Природа. Докато живее нормално, човек никога не може да заболее.

“Работа в съзнанието”, стр. 73; 41

Каквото е началото на нещата, такъв ще бъде и техният край. Същевременно в живота се забелязва следният контраст: ако човек започне живота си с радост, ще свърши със страдания; ако започне със страдания, ще свърши с радости.

“Седем кошници”, стр. 48; 61

Никой не може да избегне закона на възмездието. Казано е в Писанието: “С каквато мярка мериш, с такава ще ти се отмери”. Този закон работи и с положителните, и с отрицателните мисли и чувства в човека.

“В образ Божи”, стр. 144; 61

Казано е в Писанието: “С каквато мярка мериш, с такава ще ти се отмери”. Това е законът. Нещата се преповтарят.

“Божествена връзка”, стр. 119; 88

Като напуща Земята, човек трябва да остави добро наследство след себе си. Не остави ли такова наследство, Природата отваря книгата си и пише: Ето един човек, който не е изпълнил задълженията си както трябва. Тя пише името му и се подписва, като туря печата си. Дойде ли втори път на Земята, този човек носи вече печата, който Природата му е сложила – печат на лош, изопачен живот.

“По пътя на Природата”, стр. 216-217; 63

Този, който убива, в следващото прераждане ще бъде убит. Унищожиш ли, ще те унищожат. В това отношение Природата е безпощадна.

“Пред всичкия народ”, стр. 234; 95

В денят, в който престанеш да измъчваш другите, и теб ще престане Природата да те измъчва.

“Да се облечете с новия человек!”, стр. 39; 95

Не питай защо те бият; не питай защо ти поставят слаби бележки в училище. Затова има дълбоки причини, които ти не знаеш. В света съществува велик закон на компенсация. Един ден вашите неприятели ще ви станат добри приятели. Това значи правете си приятели от богатството на неправдата. И обратното е вярно – един ден вашите добри приятели могат да ви станат неприятели.

“Първата причина”, стр. 194-195; 65

Страданията, нещастията, неприятностите, които сега ви се случват, се дължат на миналия ви живот. Те са резултат на погрешки, правени в миналото. В това отношение съдбата е неумолим закон. Със съдбата заедно вървят много същества, които пазят човека от нейните тежки удари. Достатъчно е човек да върви в Божествения път, за да се ползва от помощта на тия светли същества.

“Двете съзнания”, стр. 305; 72

Каквото човек прави по отношение на другите, след известен период от време, същото ще се върне и към него. Това показва, че между силите, които действат в Природата, има известно отношение. Тия сили зависят от ред причини.

“Силни и слаби желания”, стр. 317; 72

БОГ поправя погрешките на хората, но последствията на погрешките оставя на техния гръб. Страданията на хората не са нищо друго, освен последствия от техните погрешки. Тъй щото, човек трябва да знае, че не може да се освободи от последствията на своите погрешки.

“Връзки на сърдцето и на ума”, стр. 287; 71

В света съществува велико начало, велик закон, който определя причините и последствията на нещата. Този закон се вижда от цитирания стих: “Да се радват наедно и който сее, и който жъне”.

“Да се радват наедно”, стр. 68; 79

В Природата съществува закон, който не оставя и най-малкия престъпник да не получи заслужено своето наказание.

“Иде Исус”, стр. 94; 87

Не чакайте да залезе Слънцето, че тогава да се оправят работите ви. Не, работите ви ще се оправят, докато грее Слънцето. Използвайте този момент. Очистете сърдцата си, според свободата, която БОГ ви е дал. Защото, кой каквото е сял, това ще жъне. Законът е строг. Кой каквото прави, сам ще носи последствията си.

“Абсолютна Истина”, стр. 8; 89

Това, от което човек го е страх най-много, винаги идва до главата му.

“От смърт в живот”, стр. 313; 95

Някои мислят, че душите са много силни. Силни са в едно отношение, но крайно слаби в друго отношение. Те не могат да вдигнат една човешка лъжица. Понеже, ако рекат да вдигнат човешката лъжица, те ще се вплетат в кармичния закон за причина и последствие.

“Що да сторя”, стр. 241; 96

Не можеш да избегнеш последствията на твоите постъпки.

“Живот, светлина и свобода”, стр. 19; 97

Като знае отговорността, която носи в живота си, човек трябва да мисли, да чувства и да постъпва право. От този закон излиза поговорката: “Каквото си постелеш, на това ще легнеш”.

“Паралелизъм в Природата”, стр. 216; 84

Няма престъпление в света, последствията на което могат да се избегнат.

“Петте разумни”, стр. 12; 46

Всичко онова, което мислите, което вие чувствате и както вие постъпвате, без разлика, всичко това ще се върне при вас. Вашето ще се върне при вас. Затова именно в мислите си ние трябва да бъдем чисти, чисти и в желанията си, и в постъпките си, за да се повърнат един ден нашите мисли, чувства и постъпки при нас. Защото, ако ги пратим такива, каквито не трябва да бъдат – оцапани, те ще се върнат още по-оцапани, понеже те отиват в света и там ще се оцапат още повече.

“Благо и блаженство”, стр. 67; 158

Всяка мисъл, всяко чувство, което човек е създал, непременно ще се върне при него. Дето и да ги изпрати той, дори в безпределните пространства на Вселената, те пак ще се върнат при него. Страданията и радостите, които сме причинили на другите хора, един ден непременно ще се върнат при нас.

“Затова се родих”, стр. 6; 47

Всяка мисъл и всяко чувство, които човек е създал, след като извършат един кръг, непременно ще се върнат при него. Където и да ги изпрати той, дори в безпределното пространство на Вселената, те пак ще се върнат при него.

“Законът за причини и последствия”, стр. 214; 198

Не може да отправиш някъде една добра или лоша мисъл, без да понесеш последствията ¢.

“Ми бемол и фа диез”, стр. 227; 102

От всяка ваша мисъл, всяко ваше чувство и всяка ваша постъпка ще зависи каква ще бъде съдбата ви в света.

“Не пресушавай живота!”, стр. 264; 119

Това, което вършим в света, ще се върне върху самите нас.

“Първото стъпало за Любовта”, стр. 128; 130

Една добра мисъл проектирана в твоя ум, едно добро желание проектирано в твоето сърдце или една добра постъпка направена, никога не остава без последствие, туй трябва да го знаете. То е един закон, върху който вие градите вашите блага.

“Три пътя”, стр. 55; 106

Всяка мисъл, която минава през ума ви, ще остави своите добри или лоши последствия. Безразлично какви сте, дали философи, поети, учени, религиозни, всяка постъпка, която вие правите съзнателно, непременно ще остави своите последици у вас.

“Онова, което дава живот”, стр. 299; 134

Всеки сам носи последствията на своите мисли, чувства и действия. Не съм ли свободен да постъпвам както искам? Свободен си, но ще носиш последствията на своята свобода.

“Кръг, елипса и хипербола”, стр. 144; 103

Пазете се от това – да мислите лошо за хората. Може да ви дойде една лоша мисъл, но каквото мислите за хората, ще се върне към вас. Аз имам една статистика, но не искам да я изнасям, за да не се свържете с отрицателните образи. В света има един обратен закон. Той е закон на благословение. Всяко Добро което извършите, всяка една добра мисъл, след като обиколи целия свят, тя ще се върне към вас със своите придобивки.

“Първото място”, стр. 167; 109

Като наскърбиш или обидиш някого, тази скръб ще се върне към тебе.

“Раздай го на сиромасите!”, стр. 42; 47

Та кажеш една отрицателна дума, ти си на пиростията. На тая пиростия ти сам ще се печеш. Всеки ще отговаря за своите мисли, чувства и постъпки. За чуждите постъпки никой няма да отговаря.

“Доброта, разумност, Любов”, стр. 577; 151

Щом осъдите някого, вие веднага се свързвате с неговата отрицателна черта. Който се осмели да осъди някого в духовния свят, той веднага се нагърбва да поеме половината от неговия недостатък и да плати за него като за свой дълг.

“Разумни наредби”, стр. 159; 71

Когато не оценяваш една постъпка или едно действие както трябва, глобяват те 10 000 долара. Тук доброволно ще дадеш на професора, т.е. Природата, щом изпрати своите агенти, ще платиш – ще те глобят според закона.

“Което мислиш, става”, стр. 107; 144

Ако аз заблудя когото и да е и имам една користолюбива мисъл, то ще се върне при мене.

“Духът дава живот”, стр. 109; 109

Като осъждаш хората, вземаш половината от греховете им.

“Имай мир, за да имаш полезна работа”, стр. 383; 198

Каквото кажат хората, трябва да знаете, че в Природата има един отзвук на нещата. Каквото кажеш, ти ще чуеш неговия отзвук, някъде чуеш един отзвук, някъде три, четири, някъде много отзвуци. Всяка ваша мисъл, която вие проектирате, на всяка ваша постъпка, ще чуете отзвук. Може в дадения момент или след няколко време.

“Правият и кривият път”, стр. 586-587; 151

Когато апетитът и смилането на храната са правилни, тогава чувствата и мислите са нормални.

“Двете течения”, стр. 253; 144

Няма мисъл, добра или лоша, която да не носи известни последствия.

“Разбрани и неразбрани езици”, стр. 462; 167

Всичко се връща, онова, което мислим, онова, което чувстваме, постъпките ни. Ние сме забравили, но сме произвели една мисъл, тя ще се върне.

“Три възгледа”, стр. 300; 170

Всяка мисъл, добра или лоша, която излиза от човека, след като направи един кръг на движение, ще се върне пак към него. Доброто, което човек прави, след време пак ще се върне към него.

“Еднообразие и разнообразие”, стр. 390; 159

Всяка лоша мисъл, която възприемеш, ще се отрази и всяко лошо чувство, което възприемеш, ще се отрази върху тебе – деформира те. Всяка постъпка, която направиш, те деформира.

“Младият син”, стр. 246; 169

Ако отидеш в онзи свят и направиш най-малката грешка, изпъждат те навън. Нещата остават там, а ти се връщаш на Земята. Този закон има приложение и на Земята, в самия живот.

“Свобода и ограничение”, стр. 41; 110

Нищо в света не е произволно. Не можеш да постъпваш както искаш, и да не понесеш последствията на своите постъпки. Една муха да стъпчеш, ще понесеш последствията за това. Ако изсичаш произволно дърветата, и за това ще носиш последствията. Ако причиняваш страдания на хората, и на тебе ще причиняват страдания. Каквито страдания причиняваш на другите, такива ще причиняват и на тебе.

“Външна и вътрешна вяра”, стр. 83; 111

Окултистите обясняват причината за положението на човека. Те я намират в неговото минало, във връзка с живота на неговите деди и прадеди. Това се дължи на кармическия закон, т.е. на закона за причини и последствия.

“Забраненият плод”, стр. 327; 110

Както се определят данъците или глобите, така и Природата според този закон ни дава в наследство онова, което ние или нашите деди и прадеди не са извършили.

“Сляп по рождение”, стр. 171; 108

Законът е този: Ти можеш да биеш една жена, ти можеш да биеш една мравка, но се самоизлагаш.

“Силата на човека”, стр. 86; 157

Еднакви причини произвеждат някой път различни резултати. Страхът произвежда треска и същата причина някой път произвежда лекуването ¢. Някой път страхът ражда болест. Този страх не е на място. Но има един страх, който като дойде, болестта ви напуска. Той е на място.

“Право и безправие”, стр. 92; 151

Не мислете, че само хората грешат. Грешат и Боговете, и ангелите. Тогава ние се оправдаваме и казваме: “Тогава какво остава за нас, щом Божествата грешат и щом ангелите грешат?” Не, ти криво разбираш. Тези ангели си носят последствията. Много лоши последствия имат. Също и Божествата, и тях ги засяга законът.

“Любов и разбиране”, стр. 271; 119

В света съществуват две злини, които се произвеждат от две различни причини: от яденето и от жертвоприношението. Яденето внесе греха в света, а жертвоприношението – убийството. Наистина за яденето се създават различни грехове. Каин и Авел принесоха жертва на БОГА. Тази жертва стана причина за първото престъпление в света. БОГ погледна благосклонно към жертвата на Авела, а не прие жертвата на Каина. Това озлоби сърдцето на Каина и той уби брата си. Този закон има отношение и в обикновения живот на хората.

“Каин и Авел”, стр. 63; 126

Чуете ли, че някой страда, ще знаете, че той е нарушил нещо в пътя на своето развитие. Не иска ли да страда, нека възстанови нормалното си движение. Като не разбират този закон, хората не търсят причината за страданията си, но се спират върху последствията.

“Подмлади”, стр. 323-324; 126

Има общи добродетели, на които ние носим последствията, но има и общи злини, на които ние носим последствията. Трябва да ги знаете, трябва да познавате този закон.

“Общи погрешки и общи добродетели”, стр. 253; 130

Всяко нещо, което става, има своя причина... Ако вървиш по закона на Доброто, ти ще опиташ добрата Божия Воля; ако вървиш по закона на злото, ти ще опиташ злата Воля на БОГА.

“Всичко е създадено за Добро”, стр. 516; 143

Доброто се познава по това, че намалява и лекува болките. Ако болката се увеличава, Доброто не е свършило работата си както трябва. Въз основа на този закон, казвам: всяко прогресивно учение премахва тъмнината.

“Конкретно в Любовта”, стр. 167; 141

Всяко Добро, което човек направи, и той се ползва от него.

“Да се родите изново”, стр. 213; 185

Няма случай в историята на човечеството, дето Доброто да не се е върнало при оня, който го е направил, и то с лихвите. Всичко, което умът, сърдцето и душата вършат, се връща към оня, който го е направил.

“Най-мъчната работа”, стр. 252; 192

Всяка престъпна мисъл в човешкия ум след време става отрова, която постепенно го унищожава. Този закон има обратен на себе си. Добрите хора носят зародиша на възкресението в себе си.

“Скритият сън”, стр. 334; 153

При насилието ние изгубваме добрите условия, които имаме.

“Без насилие”, стр. 305; 198

Онова, което човек върши, то ще се върне към него.

“Стани и яж!”, стр. 198; 120

Ако ти се присмееш на някой човек за някой негов недъг, този недъг ще те постигне. Същият закон важи и за добродетелта. Ако ти срещнеш някоя добродетел, някое изкуство и му се зарадваш, това ще те постигне.

“Даром”, стр. 175; 160

Като описваш грозотата на някого, ти я придобиваш.

“Организиране на духовното тяло”, стр. 190; 198

Ако вие подозирате БОГА в Неговите действия, очакват ви големи нещастия.

“Призова учениците Си”, стр. 76; 162

Щом причинявате страдания комуто и да е, непременно ще дойде страданието и върху вас. Този закон е толкова неумолим и за синове, и за майки, и за дъщери и пр. Всеки, който причини и най-малката вреда, ще страда.

“Път към изгубената дума”, стр. 119; 160

Ако ти не дадеш ход на Божествената Любов в сърдцето си, в мислите си и в постъпките си, ще те сполети най-голямото нещастие в света.

“Което знаем”, стр. 167; 162

Лошите условия показват, че не си живял както трябва.

“Божествената усмивка”, стр. 262; 163

Помнете: всичко, каквото правите, не е само за другите. Направеното от вас, ще отиде при другите хора, а придобивката ще се върне при вас. Такъв е законът.

“Най-красивият ден”, стр. 62; 194

Дойде някой при някого и той му казва: “Аз ще те излекувам, но Господ обича да даваш”. Да дава, но себе си има предвид. Когато аз го излекувам, да изпълня Божия закон... В Божествения закон, ако ти направиш най-малкия опит да прикриеш нещо, един ден ще понесеш последствията.

“Любов и Обич”, стр. 219; 188

Който прави Добро, благославя се; който прави зло – губи. Който не разбира тоя закон, иска да се махне злото от света.

“Възприемане и предаване”, стр. 267; 190

Определено е времето за Доброто. Като се направи веднъж, то носи своето отражение. Само веднъж можеш да направиш Добро, но много години след това ще се радваш. Ехото или отражението на Доброто трае дълго време. Това е закон, който се изявява навсякъде в живота.

“Постижение”, стр. 72; 196

Когато правите Добро някому, вие го събуждате.

“Ела с мен при извора”, стр. 173; 198

БОГ е предвидил всичко Добро за тези, които вършат Добро. Тези, които не действат добре, ги чакат злини. И едните, и другите ще носят последствията на великия закон.

“Призваха Исуса”, стр. 115; 203

Всеки ще понесе последствията от своята мисъл, чувства и постъпки. Това е закон. Този закон е верен в едно и в друго отношение. Доброто и злото, което направите, ще мине през вас. Добрата мисъл, която имате, ще мине през вас и ще остави своето вляние.

“Узрял плод”, стр. 91; 207

Наше благо е да обичаме всички живи същества, а не да им причиняваме вреда. Най-първо ще се проповядва на децата Любов към всички същества... Тревопасните животни още известно време ще се жертват, но после хората ще им се отплащат; даром няма да мине – ще им платим с лихвите, законът е строг.

“Един педагогически разговор”, стр. 293; 199

Идеалът може да се изрази само при съществуването на известен закон. За да се приложи даден закон пък, изисква се известна сила. Когато се прилагат във физическия свят, силите носят свои последствия. Тази е причината, задето при сегашните условия на Земята хората живеят в свят на последствия. Също така и идеите на Земята се раждат по закона на последствията.

“Забравената дума”, стр. 162-163; 56

Съдбата е великият закон, който държи отчет за човешките постъпки. Вашите мисли и желания след време ще се възвърнат към вас самите... Така щото, ако препращаме добри мисли на хората, добри ще ни се възвърнат; ако препращаме лоши мисли, лоши ще ни се възвърнат.

“Канарата и дървото”, стр. 27; 208

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...