Jump to content

Recommended Posts

1936-1937 година

Беседа: Както се увеличава доброто, увеличава се и злото. И когато се увеличава злото, увеличава се и доброто, това е неизбежно.

Бог обърна внимание на Адама: „Няма да ядете от този плод. Няма да го вкусваш, няма да го поглеждаш, няма да го пипаш, няма да го миришеш, няма да го чуваш". Ева отиде и к) погледна, и го пипна, и го вкуси, и го помириса, и го изяде. С петте си сетива влезе вътре! Петте сетива са канали, през които всякога изкушението може да дойде. Бъдете разумни, като дойде едно изкушение, винаги благодарете на Бога. Не яжте на своя глава, винаги викайте Бота на помощ и питайте: „Господи, трябва ли да го направя или не?". Питайте своя ум и сърце. Не казвайте: „Аз съм свободен да правя каквото си искам!" Не забравяйте, че свободата е място на престъпления. Само онзи, който е свободен, може да направи престъпление.

* * *

В гледането има възможност да съгрешите, в слушането има възможност да научите много хубави работи, но и много лоши. И в говора, и в мириса, и в пипането много работи може да научите, и зли, и добри. Има един вътрешен глас, който ти казва: „Не гледай! Не пипай! Не слушай!" и т.н. Има вътрешен божествен закон, който винаги ти подсказва какво да правиш и те предупреждава и те оставя пак свободен. Разсъждавай разумно, за да стават нещата разум-но. Обикновено гледате смътно и повърхностно на важни въпроси. Може да се изкусите от какво ли не!

 

Страданията идват от петте ви сетива. Желая ви да станете господари на сетивата си. Като пипаш, да знаеш защо пипаш. Вашите мисли, чувства, ум, сърце са от по-сложен, по-фин характер, затова в този живот да сте господари на сетивата.

* * *

Колкото е устойчиво съзнанието, толкова е устойчиво и тялото.

* * *

След прегрешението идва и отвращението. Сега прегръщаш любимия си, а след време не искаш да го видиш дори. Ти трябва да вършиш нещо за Бога, ще дадеш Бог да се изявява, а не ти. Щом ти се изявяваш, престъплението идва. Щом оставиш Бог да се изявява, това е правилната любов. Обичам го някой път Ивана, Стояна, Драгана, друг път не го обичам. Двама души се отдалечат за известно време, копнеят да се съберат. Има и такива, като им стане тясно, искат свобода. Когато си станат досадни, искат свобода. Това не са пътищата на любовта.

* * *

Като почнеш да чувстваш благото на другия за свое, а твоето благо другите го чувстват свое, когато страданията и мъките на другите са и твои страдания, тяхното повдигане е и твое повдигане - това е правилен път. Когато търсиш само своето добро и своето спасение, ти не си на прав път. Ако виждам само лошото в живота, това е друга крайност. Към падналия ще бъдеш снизходителен. Онези, които не са паднали, ще ги съжаляваш, защото може да паднат, но общо всички ще обичаш. Затънал някой в тиня, помогни му да се измъкне, ако иска, заведи го при чиста река да се измие, заведи го у дома си, нахрани го, изпрати го с дар, а ако няма къде да живее, приюти го в своя дом за известно време. Обаче той трябва да има наум, че къщата не е не-това, един ден ти можеш да го изпъдиш навън.

* * *

Казваш: „Не ме е страх, Господ е с мене". Но след няколко дни четири реда сълзи рониш. Плачът говори за една вьтрешна нужда. Христос плака заради страданията, които имаше да дойдат в света. Той взе греховете на хората върху себе си, за да ги избави от греховното положение, натовари се с огромната им мъка, но хората не го разбраха.

 

Малко чиста водица, малко зрънца, малко плодове, това ви е нужно. Вие ядете сирене, яйца, масло, риба и минавате за вегетарианци. Яжте зехтин и масло от орехи, бадеми, плодове. Плодовете и растенията, торени с изкуствена и естествена тор, какво могат да ви дадат? Що за цивилизация е това?

* * *

Защо някои хора разбират това, което говоря, а други не разбират? Виждам причините. Какво ли бихте писали, ако ви дам за тема: „И разкая се Бог, че е направил човека?".

* * *

Сега току се хванем за някого, мислим, че той ще ни направи щастливи. Никой не може да те направи щастлив.

* * *

Злото на злото не може да прави зло. Злото е за добрите, а доброто е за злите.

Първото обещание, което дадете, него ще изпълните, а не второто. Всяко обещание е божествено задължение. Никога не се отказвай от задълженията си, за да не се намериш в трудно положение.

* * *

Ако отношенията между майката и бащата не са правилни, те не могат да родят деца талантливи и гениални.

* * *

Ударил си някой човек крака, намазва го със зехтин, по-разтрива го малко, кръвообращението се подобрява, белите нишки на човешкото съзнание, които са в предната част на мозъка, на челото, поемат болката от крака и я трансформират. От белите нишки на челото зависи степента на съзнанието, там се пренася болката.

* * *

Когато бузите са хлътнали, стомашната система е слаба, кръвообращението не е добре, вие сте немарлив човек, а пък ако и гръдният кош е хлътнал, и в духовния свят сте немарлив. Ако мозъкът е разстроен, вие сте немарлив в умствения свят.

* * *

Благата дума и направеното добро навреме и намясто, могат моментално да уредят вашите въпроси. Добрата постъпка, добрите чувства са реализираната Божия мисъл.

* * *

Ще се жениш, когато Бог поиска това, а не когато този или онзи иска. Каква амбиция съществува у хората да стават майки и бащи! Какво ще родят? В повечето случаи дяволът жени хората, но не е Господ, затова почват да се бият след два-три месеца.

* * *

Окисляването е безпорядъчно женене. Видиш този -влюбиш се; видиш онзи - влюбиш се, това е желязото. Златото може да стои във вода, но не и желязото, то хваща ръжда. Каква работа може да хванете, ако се окислявате? Каквото и да става, да не падате, може да се огънете понякога, но да не губите равновесие. Никога не пожелавайте неща, които не са ви предопределени, не искайте богат-

ство, което не ви е дадено. Ако вземате повече, отколкото трябва, това ще ви донесе нещастие. Желязото има едни трептения, златото - съвсем други.

* * *

Хлябът да се пипа само с чисти ръце, като падне, да се избърсва с чиста и влажна кърпа, да се яде пресен, стои ли много време, той приема остатъци от живота на хората.

* * *

Сегашният човек е грозен, рядко ще срещнеш красив човек, нито ухото му ухо, нито очите, нито веждите са красиви. В сравнение с първоначалната форма на човека сегашната е деградирала.

* * *

Минералите знаят как да пречупват светлината, също и да я разлагат. Това е наука да използват слънчевите лъчи, цветовете на слънцето. Те знаят неща, които хората чак сега почнаха да изучават. Растенията пък събраха хубавите, сладките и горчиви работи, разложиха светлината и показаха какво се крие в нея. Събраха своите сокове, сладки и горчиви. Когато човек носи скъпоценни камъни, аз разбирам защо ги носи и цени. Той казва: „Да имам знанието на този камък". Когато човек яде плод, казва: „Да имам това знание, което растенията имат. Да мога от светлината да изваждам сладкото". Гледаш една ябълка, круша, слива, диня, но не знаеш от колко идеи са се родили. Децата обичат големия и хубав плод, най-шарения или с хубав цвят, те не обичат малки и грозни плодове. Децата са наблюдателни и искат на всички еднакви плодове да се дават, красиви, едри, зрели плодове, не обичат гнили, червиви, зелени или с дефекти плодове.

* * *

Всички неразбрани работи са тайни, а тайни работи няма.

* * *

Човек е бил ученик при минералите, при растенията, при животните, сега е ученик на човешкото царство, но съществените работи не е придобил от предишните царства. Ще влезе в ангелското царство някой ден и там ще прогресира.

* * *

Ако си отворен за нечисти същества, хиляди ще нахлуят у теб и ще наливат нечистотии у теб. Усилено ще работите, за да ги изгоните.

* * *

Радостен ли си, нещата са станали както Бог казва. Скръбен ли си, плачеш ли, нещата не са станали както хората са обещали.

 

Да мислиш за Бога - това е закон на тониране.

* * *

Заболи ме крак. Да кажа: „Потърпи, ще мине" - и минава. Да изтърпиш страданието! Това е изкуство. Зад всяка болка се крие друга причина, друго същество. Ако не приемеш едно страдание, ще дойде друго, по-голямо. Ние мислите, че Учителите нямат страдания. Най-големите

страдания търпят Учителите. Какво ли не минават Учителите, но търпят. Ето, цяла хайка от лекари, попове, държавници, журналисти - какво ли не говорят по мой адрес! Защо?

* * *

Бог ви е дал ум, сърце, душа и дух - ще учите.

* * *

Любовта трябва да тонира цялото тяло.

* * *

За да постъпваш правилно, трябва да мислиш правилно и да чувстваш правилно. Чувството е като семе, което трябва да посееш, да израсте и даде плод. Ако то се посее на неблагоприятна почва, няма да се получи очакваният плод.

* * *

Знание е това да владееш сетивата си, да владееш мислите и чувствата си, да устояваш на съблазните на живота, да постъпваш честно при всички условия на живота. Хиляди години ви трябват, за да отвикнете от лъжата, от преувеличението, от съмнението.

* * *

Христос, велик Учител, Син Божий, всяка вечер се молеше по 4-5 часа, за да може да противостои на огромните противоречия, които се изпречваха на пътя му, а вие искате с едно „Отче наш", и то казано механически, да се спасявате. Не върви само с „Отче наш". Пътищата и законите -това е постоянно да четеш „Отче наш" и „Добрата молитва" и формули да изричаш.

* * *

Когато трябва да се показваш на хората, ще се облечеш с хубави дрехи, а голотата е за тебе, отидат ли си гостите, ще се съблечеш, ще захвърлиш дрехите.

 

В света има един божествен план, който трябва да се реализира. Когато Божият план се реализира, тогава и нашите планове ще се реализират. Ние искаме най-напред нашият план да се реализира, а после Божият. Това няма да стане.

* * *

Телата са седем, четири от които са обвивки, а трите са съществените тела. Съществените тела са тялото на Любовта, Мъдростта и Истината. Засега върху телата на Мъдростта и Истината има още много да се работи. Когато тялото на Любовта се съгради, човек ще възкръсне. Възкресението идва тогава, когато това тяло в чобека възмъжее. Тогава човек ще може да се освободи от всички несгоди, които сега има на земята, ще разбере езика на природата, ще има огромни познания, ще може всеки миг да се пренася да живее където си иска; всички животни на крака ще му стават, няма да го нападат, неприятели няма да има. Ти се страхуваш, че си остарял. В Любовта човек се обновява, вечно придобива Бога. Лозата от лошите условия изкарва нещо сладко. Благо-то, което Бог е създал, е за нас. Благото, което ние създаваме, е за Бога. Делата на човека, това са неговите плодове.

* * *

Любовта е, която отваря вратата. Мъдростта дава светлина, а Истината отваря вратата на затвора и дава свобода на затворниците.

* * *

Никога не бихте познали Христа, ако нямате синовни отношения към Бога.

* * *

Сега вие сте между рая и ада. Минали сте вече границата, лакътят ви е опрял на границата, но все още влиянията от ада не са преодолени. Понякога се намирате в положението на евреите в пустинята. Имате манна на разположение, но въпреки това пак съжалявате за живота в Египет и за месцето и за краставиците, които имахте там. Искате неща, които не са хигиенични. Трябва да се освободите от влиянието на ада, от старите навици, от ред наследствени черти. Кармата - това са наследствените черти на онзи живот, който някога човек е живял в света на греха. Всички мисли, грешки, стари навици са внесени в тялото, което трябва да се преработи, колкото и мъчно да става това.

* * *

Правият път е този, който започва с тъмнина и свършва със светлина и виделина. Крив път е този, който започва с виделина, със светлина и свършва с тъмнина.

* * *

За да се откажеш от месната храна, ти трябва да я заместиш с плодна. Отказването от нещо е вътрешно, не е външно. Щом желаеш нещо, ти не си се отказал от него.

* * *

Нека всякога от вас да замине - това е пътят на любовта.

* * *

Зад всяко противоречие седи божественият Дух, който скрито работи, а Господ чрез всяко противоречие ни изпитва. Господ изпита и Адама. Адам не сгреши като Ева, но неговата погрешка седи в това, че не искаше да остави Ева сама. Той предпочете да напусне Бога, но да не се отдели от жена си. Сега вие заради мъжете и жените си напущате Бога. Това е свободата, която имате. Ева предпочете да послуша гласа на змията, но не и гласа на Господа. И вие още слушате съвети, които ви изнасят, а не съветите на Господа, затова има да страдате още дълго.

* * *

Идва онзи ден един руснак при мене и ме пита: „Какво е вашето учение?" Казвам му: „Моето учение е, че говедата трябва да бъдат без юлар и конете без подкови. Конят сам да се връзва и развързва, сам да отива и се връща в гората". Говорих му със символи, кое разбра, кое не разбра, започна да си казва нещата, трябвали му пари, веднъж 300 лева, веднъж 400 лева, че и обувки, че и дрехи му трябвали. Един брат му услужи с каквото му трябваше и после този „съмишленик" изчезна и не се яви вече. Казвал съм ви хиляди пъти: „Вие не лъжете, но не допускайте и да ви лъжат". Препоръчвате тук кого ли не! Много напреднал бил този брат! Ето, видяхте го! А колко книги задигна оттук! Ако един камък разлага светлината много хубаво, той е скъпоценен. Когато влезе един човек в дома ви и носи спокойствие на ума и сърцето, той говори истината, обратното ли е - този човек не носи истината, а лъжата.

* * *

Не се оплитайте в приказките на хората. Будни да сте винаги.

Има суша. Едно дърво те моли да го полееш. Господ ти казва да му дадеш водица, но ти отминаваш, къде ще се занимаваш с едно дърво. Така и Господ казва: „С теб ли ще се занимавам?" Криво ти е, че Господ не чува молбата ти, но ти също не чуваш вика на дървото за водица. Всеки човек може да направи това, което растението не може да направи.

* * *

Паднало нещо, наведи се, вземи го. Има малко петно на дрехата ти, очисти го. Не разчитай на никого да ти чисти било стаята, било дрехите.

* * *

Ако допускаш лошите мисли, те ще се реализират, ако допускаш добрите мисли, и те ще се реализират. Това, което е помислено, то е и почувствано, после казано и направено.

* * *

Трябва да бъдеш човек на място, съвестен, справедлив, милосърден, да обичаш красивото, да водиш сметките си много добре - това са петте пръста на ръката ти.

* * *

Идва един човек при мене и ме моли да спася жена му, че е тежко болна. Казах: „Иди си! Жена ти ще оздравее!" -„Ама как ще оздравее?" „Иди си, ще оздравее". Ако на него му са се сторили моите думи груби и тонът груб, то аз зная защо го пъдя, аз не се съмнявам в моите думи, уверен съм в силата им. След два-три дни той дойде, благодари, жена му оздравяла. Той сигурно си мисли защо така грубо съм му викал. Важно е, че жената оздравя.

* * *

В съществата на онзи свят има живот, в думите им има живот, живот дишат думите им, изразяват сила и красота, облечени са в светлина. Много рядко слизат тези същества на земята. Има десет категории светли духове, има и светли служебни духове.

* * *

Половин час всеки от вас може да отдели за Господа. Разпределете времето си така, че да може да отделите половин час за доброто. Като ви благославят и благодарят тези, на които сте направили добро, и Бог ще ви благослови.

* * *

Във време на страдания няма да почивате, най-усилено тогава ще работите. Само болният да почива. Отчаяният ще работи, да не пропилява времето си.

* * *

В християнството са взели разбиранията на старите езически школи и е станала една неописуема каша. За пример -въпросът за спасяването на човека е едно старо учение. Според Христа спасението става само когато човек обича Бога. В Любовта е спасението. Любовта е път за познаване на Бога.

На човека, който ви е посетил, дайте му обяд, книжка, купете му риза, обуща - от каквото има нужда. Ще му дадете подслон само за един ден. Не позволявайте постоянно да ви безпокоят, да ви хлопат по вратата, да спят във вашия дом, да ви досаждат с часове. Гостоприемството е за три дни най-много. И то гостенинът да работи, а не само да говори и да седи със скръстени ръце. Научете се да бъдете свободни и спокойни. Пазете вашата свобода и свободата на другите.

* * *

Всички хора, които ни поднасят добро или зло, са необходими за нашето развитие - и със злото, и с доброто може да се приближим или отклоним от Бога, но резултатите ще бъдат различни. Доброто ще те прати при Бога на любовта, а злото няма да те прати при любовта.

* * *

Това учение не е за света. В света хората ще скърбят, ще се оплакват, ще разправят за своите скърби, но онзи, който иска да намери правия път, той в себе си ще го намери, а не отвън.

* * *

За обидната дума плащате повече, без да има цена. Обидната дума е прост камък, обикновен, който нищо не струва, а хубавата дума е скъпоценен камък. Ценните работи спадат към висшия свят.

* * *

Всичко, което излиза от тебе, трябва да бъде ценно.

Дали един човек постъпва правилно и добре, аз го меря с правите линии. Дали неговите чувства са благородни и добри, аз го меря с плоскостта. Дали мислите са прави, меря го с кръга. Дали е човек на Бога, меря го с радиациите. Свят човек значи, че лъчеизпуска от себе си, дава светлина на другите, за да не се спъват.

* * *

Срещате в гората група пътници, загубили се в тъмнината, уплашени, смутени, не знаят пътя, ти лъчеизпускаш, показваш им пътя, съпровождаш ги, развеселяваш ги, изчезва смущението. Имаш знания. Преди няколко дни дойде една жена, била евангелистка, после станала православна, търси правото верую, иска да узнае нещо повече за Христа. Рекох: „Ти не можеш да познаеш Христа, ако не постъпваш като него. V Христос имаше чувство. Той прие да носи греховете и страданията на хората, а пък ти искаш да следваш Христа, но греховете на хората никак не искаш да носиш. Христос имаше права, светла, съвършена мисъл, мислеше как да помогне на хората, имаше знания, а пък ти от сутрин до вечер мислиш само за себе си, кредитът, който ти е отпуснат от невидимия свят, не е използван. Имаш ум, не е обработен, сърце и воля необработени. Умът и сърцето на наематели не си давай, в тях ще пускаш само божествения Дух, да ти помага".

* * *

Много хора заболяват от много чувства, силни и топли. За мозъка не са нужни топли чувства. Разумност се иска в мислите, чувствата и постъпките.

Понякога мислите, че като вярвате в Бога, това е доста-тьчно, за да се оправят работите ви.

* * *

Ако не приемеш водата, жаждата с нищо не можеш да я утолиш. Но много пиене на вода е друга беля. Трябва да има мярка за всичко.

* * *

Човек, ако не се движи, ще го нападат всички болести. Определено е точно колко вода и колко храна може да приеме човек.

* * *

Човешкото е причина за състаряването, а причината за подмладяването е божественото.

* * *

Няма по-красиво нещо от Истината! Да различаваш Истината от лъжата, красотата от грозотията, за това се иска знание.

* * *

Ако брадата е широка и челото широко, то това не е красота, нито ако е много заострена брадата, нито ако челюстите са широки. Красивият човек пари назаем не взема, ако му ги дадат, без да проси, да вземе. Човек, който те заставя да правиш добро, той не е добър. Това са стари навици, от които трябва да се освободите. Искаш пари, за да подобриш положението си, а не правиш сметка, че други лишаваш от пари. Ако е нужно да си богат и знатен, Бог ще ти го предостави.

* * *

Прегрешението на Адам е едносложно, а на Ева двусложно. Ще бъде това, не така както аз мисля, и не както вие мислите, но така както Бог мисли.

* * *

Защо не си сдържан? Защото нямаш равновесие.

* * *

Хора без устои са неприятни.

* * *

Дали един човек ще бъде добър или лош, от теб зависи. За някого имаш лошо мнение, опитай се да събудиш в него божественото и ще видиш, че нещата ще се изменят. Изучавайте най-напред доброто, което е в човека и после вие лесно ще намерите отклоненията. Лошото е път, по който човек се е отклонил от доброто.

* * *

Оставете Божието благословение да дойде навреме. Това е благословение.

* * *

Само чрез закона на мисълта може да се очистите.

* * *

Старите санскритски песни сте пели, старите еврейски, турски, персийски, вавилонски, египетски песни сте пели. Сега, докато ги изкарате всички, всичко ще мине, ще се оправи.

* * *

И да ви хвалят, и да ви укоряват - все едно, не бива настроението да се изменя или да мърморите, че само ви укоряват. Една похвала - това е все едно, че ти дават пари. Бъди глух и за похвалата, и за укора. Дали ще бъдат пари, ордени, награди, похвали, все това, платено ти е. Думата, която ще даваш на човека, да е от чисто злато. Абсолютното добро, абсолютната истина, това е самородното злато. Отличната мисъл, благородното чувство, хубавата постъпка са ценни неща.

* * *

Всеки музикален тон, взет правилно и чисто, носи огромна сила. Обедняват хората, които не пеят. Има песни, които отнемат скръбта. Има песни, които отнемат безверието, обезнадеждаването, злобата, лекуват омразата. Не говоря за механическата музика. За да изкарам от цигулката един тон, който лекува, трябва да изкарам нещо от себе си и да го внеса в цигулката. Не може да пеете, защото не се упражнявате. Упражнявате ли се, ще дойдете до естествената музика, да не си служите с камертон и с ноти. Ще пипнете само върха на Аполоновия пръст съвсем леко, с пръстите на лявата ръка. Имате ли Истината в себе си, ще пеете свободно, ще чувствате свободно, ще мислите и ще постъпвате свободно.

Всеки тон е скрита божествена идея. Във всеки тон присъства божествено благо. Светлите мисли и чувства, добрата постъпка са музика.

* * *

Погрешките ви са в това, че не пеете достатъчно. Пейте, за да се подмладите, за да оздравеете, за да възстановите своите сили.

* * *

Христос можеше само с една дума да лекува, без никакви лекарства. Със силата Божия всичко може. И сега, ако човек вярва и само помисли за нещо, то ще стане. Има доста хора, на които опитностите са като чудеса. Вие чухте в неделя онази жена как е била сляпа и прогледнала. Мнозина се разплакаха, като я слушаха. Тя е прогледнала, но после, когато са я изпратили да лекува други като нея, тя не е могла да помогне, защото то е все едно, че на нея са й дали пари да си купи брашно, но тя го е употребила само за себе си, но няма пари да купи брашно и за другите. С вяра се лекува, а не с логика. Мога да ви говоря логично, но каква ще е ползата? Нямаш ли вяра, логичното говорене няма да помогне.

Тази жена имаше ключ, но той беше счупен, тя по едно чудо отключи, за да прогледне.

„Ние толкоз години служим, а нищо не научихме". Вие всички знаете повече, отколкото ви трябва. Вие знаете много, само че вашите корита са така пълни, че както не сте ги почиствали от хиляди години насъбрала се е много кал по дъното, че отдолу трябва да намерите отдушник, да изпразните коритото, да остане то без вода, да го изчистите хубаво и после веднага да го запушите и да го налеете с чиста вода. Насъбрано знание, впечатления, опитности, навици, разбирания, отживели неща, всичко трябва да се очисти.

* * *

Истината представлява едно особено състояние на човешката душа. Тя представлява един възвишен, велик, божествен свят, уреден свят. В Истината не може да бъдеш гладен, невежа, болен, грешен, слаб. Да вярваш в Истината, значи всичко да се уреди, това е да вярваш в Бога. Истината е Бог, едно и също нещо. Истината е външната страна на Бога, а пък Бог е нещо по-дълбоко от това, което е изявено.

Когато човек стане религиозен, зараждат се в него много отрицателни качества, също когато стане учен или добродетелен. По-добри хора от религиозните, от учените няма, но и по-лоши няма. Да бъдеш набожен значи да имаш отличен ум, отлично сърце и отлична воля. Една божествена идея, която е вложена в тебе, никой не може да я убие.

* * *

Има някои неща, които сега може да направите, но някои ще направите след стотици или хиляди години. Една сестра искаше да стане певица. Казах й: „Ти, ако искаше много да станеш певица, не биваше да се жениш. Сега имаш две деца, каква певица ще ставаш? Имаш глас, музи-кална си, но сега вече е късно. Певческото изкуство изисква всецяло отдаване. Искаш да служиш на Бога. С мъж, с деца, не зная как ще служиш на Бога".

 

13 - мъчно число, число, което руши като силен огън. Число като бомба, пълна с взривни вещества.

* * *

Някое момче направило пакост. Ще го погледнеш и ще кажеш: „Колко хубаво момче си". И ще го плеснеш съвсем леко, почти като милувка, отляво и отдясно с двете ръце.

Хем ще го плеснеш, хем ще го помилваш. За да прави пакости едно дете, то има зад ушите малко неорганизирана енергия (като теглите една хоризонтална линия от веждите назад, тази част от човешкия мозък е неорганизирана материя, или мъжка материя, от която произтичат всички противоречия). Всички способности и чувства, които се намират в тази област, са неорганизирани, но са мощни и силни. Всички физически противоречия произтичат от първата област (1). Втората област, там са социалните противоречия и кражбите (2). В третата област - религиозните противоречия (3). Във втората област - с чужда пита помен правят; обичат да пипат чуждото. Децата нямат чувство за собственост, не разграничават чуждото от своето. Ако човек е сам в света, сигурно няма да краде. Развита е третата област, това са религиозни фанатици и маниаци. В първата област стават убийствата и всички, които имат тази част развита, с един топуз те претрепват като нищо. Смазват те.

* * *

Законът е: убиваш - ще те убият. Одумваш - ще те одумват. Крадеш - ще те крадат.

* * *

Мисли много, говори малко.

* * *

Първата работа е да се организира грубата енергия в човека.

Мнозина казват, че раят, изгубеният рай, е бил в Мала Азия. Според мен не е бил там и не е там.

* * *

Единственото хубаво нещо е мекотата, това е раят.

Идва някой при мене, говори ми за царството Божие, а пък няма мекота в себе си. Смущава го и това, че хората не го почитат и уважават. Питам го: „Кой досега е отдал нужното уважение на овцата, кравата, коня?" Не само не ги уважават, но ги колят и ядат. Овцата блее, плаче, когато вземат детето й, агнето, но никой не я чува. Всички хора са несправедливи към по-нисшите същества, към собственото си тяло, като преяждат или си недояждат, като преуморяват удовете си. Хората са несправедливи към себе си, към околните, към животните, към растенията. Мекотата и смирението са Божиите пътища.

* * *

Без да притежавате мекота, никого не можете да повдигнете. Мекота, смирение, знание, любов, мъдрост, истина- нямате ли ги в себе си, на сантиметър никого не можете да повдигнете, не бихте помогнали нито на себе си, камо ли на другите. Основата на истинското знание е мекотата. На гневливия покажи своята мекота.

* * *

Греховете на всички хора са и ваши грехове.

* * *

Силен човек е онзи, който издържа на всички изпитания. Морален е онзи, който не яде никого, не подяжда никого. Морален и справедлив е онзи, който не подяжда и не прави престъпления.

* * *

От мекотата на вашите мисли, чувства и постъпки, от вашето съзнание зависи обновяването и подмладяването ви. Да приемате нещата така, както са определени, това значи мекота. Мекотата идва спонтанно у човека. Мекотата Бог я е вложил в човека, но тук на Изгрева няма мекота. Тези, които имат мекота в себе си, са щастливи, умни, търпеливи, влизат в положението на всички хора. С мекотата всичко се постига. Смирението и всички добродетели се включват в мекотата. Както на камениста почва не зреят сладки плодове, така и човек без мекота не може да постигне нещо кой знае какво в живота си. Аз съм опитал мекотата и всякога съм намирал, че тя на всичко издържа. Ако искате да прогресирате, това е пътят - мекотата.

* * *

Христос някога учеше неща, които също, както и сега, не са разбрани. От това, което Христос учеше, много малко се знае. Че как са разбрали например идеята - да се отречеш от себе си или да възлюбиш врага си. Човек не може да възлюби приятеля си, че врага си ще люби. Наблюдавам, напреднали уж братя и сестри как се отнасят помежду си, и то на Коледа, на Великден, пък какво остава за ненапредналите братя и сестри?

* * *

Слушам да преливате от пусто в празно по цели дни: че кой е Учителя, кой е баща му, майка му, какво е учил, женен ли е и т.н. „Без баща съм, без майка съм, без братя, сестри, роднини". Нещата отвън не се познават. Кой кой е и какъв е отвън не се познава. Човек се познава по това, което съдържа в себе си. Искате да имате ръководството на Духа. Дайте си дума в десет дни да не мислите лошо един за друг и за никого. Само доброто и хубавото за всички! Това е Духът.

* * *

Някой брат умилно гледа една сестра. Кажи: „Да ги благослови Господ". Един брат прегърнал или целунал една сестра - „Да ги благослови Господ". В Писанието е казано: „Целунете се със свято целувание!" Да целуна Христа, но Христос знаеше и виждаше всичко и му каза: „С целувка ли ме предаваш?" Ако с целувка изказваш своето уважение, своето почитание и любов, тогава вършиш Божия закон, ако с целувка извършваш предателство, тогава те чакат страдания и въже. Оставете този празен морал, който сега имате, и не ставайте съдии един на друг. Гледайте себе си и на сто метра поне на разстояние един от друг! Не обиждай никого, не ритай животните, не ги бий, не ги яж! Да отдадем почитание всекиму!

Колко години вече ми се правят забележки кой колко часа седял при мене, че този приемам, онзи не приемам, че трети седнал до мене и т.н. Само три минути мога да отделя, за да изслушам всекиго, но те мислят, че като седят по 3-4 часа и приказват, че аз ги слушам. Който и да стои с часове, но след като минат трите минути, аз си гледам моята работа, той нека си говори колкото иска. И като отида някъде, толкова, три минути седя.

* * *

Нито земята ражда, нито жената ражда. Роденото от плът, плът е, роденото от Духа, дух е, значи го е родила - те са само почва, за да се прояви чрез тях нещо, което Бог праща.

Човекът на мекотата е постоянен, той не влиза в стълкновение с никого. Всеки човек, който има мекота в себе си, е близо до Бога.

* * *

Една задача ви давам - за десет дни да приложите мекотата.

Ние нямаме понятие за Бога, а искаме да се представим за приятели на Бога. „Помоли се на Бога за мене, Бог теб те слуша" - тази фраза е нещо обикновено тука да се чува, това е пак, защото механически и повърхностно се говори. Тази фраза е нещо като някой ти обещава да ти даде пари, но не ти дава. Трябва едно пресяване, да имате достатъчно светлина, да пресявате вашите мисли и да ги чистите. Съвсем човешки съвпадения са ви заставили да следвате това учение, да идвате в тази школа. Вчера дойде млад момък, заболял от охтика. Отдалеч още го виждам и разбирам състоянието му, единият му дроб почти целият е разяден, идва, за да го спасявам. След като ми се оплака, поиска ми 250 лева, щял да ходи до Чирпан. Той коленичи, каза, че е наш брат, а пък аз си рекох: „Хайде отивай си, за да не лъжеш повече". Ще разправя, че е от Братството. Това не е Братство. Братството е една връзка, в която божественото присъства. Това са здрави отношения, не човек да се мени като ветропоказател, като хамелеон. Делата говорят за човека, а не за това, за което той се мисли.

* * *

Ако сте тръгнали да търсите Истината, какво ще ви спъват мислите на хората. Ако външният свят влезе в съвършено единство с вас, вие ще влезете във вътрешна борба със себе си, което е ужасно. Апостол Петър беше много самонадеян, беше герой от първа степен, военен, често се хвалеше с ножа, също както сегашните хора, като дойдат на власт, казват: „Да се избесят, да се унищожат всичките,

за да се оправят работите". Там е работата, че с убийства, с клане, с насилие работите няма да се оправят.

* * *

Човек има сродство с металите и като вземе магическата тояжка, може да си вземе колкото скъпоценни камъни са му нужни. Не повече, не да осигурява синове и внуци. За днешния ден колкото са нужни.

* * *

В окултната наука с разбирането на християнството не първи. Слушането е за Бога, а послушанието - за нас. Горе на небето става волята Божия, но тук на земята, волята Божия все още не става. Християните четат Библията, но и сто пъти да я четат и препрочитат не е важно, важното е какво са научили и какво прилагат. Свещени опити да имат.

* * *

И вие доста знаете, но онова, което знаете, не сте го проверили. Някой предмет е позлатен отгоре, а на вас ви се струва, че е златен, друг отгоре е изцапан, подритвате го, но той е златен. Трябва да освободите божественото от човешката амалгама. Искате да ви обича един човек. За да ви обича, вие трябва да сте извършили нещо за него. Дарът е един особен закон на любовта. Даром давайте, вървете по закона на любовта. Това, което по любов е дошло при вас, по любов ще го дадете. Не давайте свещените неща на хора, които не са достойни, които не вървят по законите на любовта.

* * *

Изпитанията, които сега идват за човечеството, са за това да се коригират хората. Затова Бог турил цели народи на изпитания. Изпитанията ще дойдат, преди да дойде Христос. Първо ще има пъшкания, охкания, страдания. Докато не се изпълнят времената (определеното да стане), царството Божие няма да настъпи, то ще дойде точно навреме. Но лично за вас може да дойде и сега, днес, ако направите реформа изцяло вътре в себе си.

* * *

Любовта трябва да остане в тайна, знае ли се за нея, всички противоречия ще се струпат. Например вие сте баща на две деца, но се влюбите някъде. Веднага всички ще викнат, жена, деца, роднини, общество, до един ще скочат да спасяват положението. Никой да не знае, че обичаш, никой да не знае къде са парите ти, никой да не знае какво мислиш да правиш. Има любов, която превръща хората на пепел, изгаря ги, друга - която ги разтопява и трета, която донякъде ги приготвя да разберат Божията Любов. А Божията Любов носи щастието на земята, вътрешната сила, която ще ви освободи от робство и потисничество, от противоречия и болести, от всички слабости. Умът да бъде буден, съзнанието да изправя погрешките.

* * *

Не водете война с любовта. Любовта не иска да те направи роб, но и светия не иска да те направи. Онзи, който носи любовта в сърцето си и в душата си, той носи повече, отколкото постиженията на един светия. Остарявате ли, боледувате ли, обезсилвате ли се, любовта я няма.

* * *

„Как си? - Добре съм". Ето една бяла лъжа. А целият се свил, прегърбил, посинял, много ми е добре, радостен съм - друга лъжа. Пазете се и от белите лъжи. От радостния човек, от добрия човек лъха нещо много приятно, хубаво, ведро, слънчево, особено, което не може да се изрази с думи. От тях излиза свежест и свобода на духа. Те не се стремят да угаждат на себе си, нито на другите. Бог дава по-големи възможности за развитие на добрия, радостния, търпеливия човек.

* * *

В неделя, когато беше тук англичанинът, питаха го нещо за любовта и той каза: „По-опасно нещо от любовта няма". Питаха ме и мен, вярно ли е това становище. Отговорих: „Да, вярно е". Любовта има някакъв елемент, който разтопява хората - и богати, и сиромаси, и учени, и прости, ги разтопява. Плачеш, тъжиш, весел си, отчаян си, какво ли не, но главното е, че след всички огньове и мачкане, и падане, и ставане, и летене, всичко прави любовта. Любовта не обича никакви оплаквания, това, че си невежа, че си сиромах, че си грешник - туря те в огнения кюп. Всички туря в кюпа да ги разтопява. Колкото и да се криеш, да се предпазваш, тя ще те намери. Не остава нищо друго, освен да кажеш: „На твое разположение съм!"

* * *

Един добър човек, един светия, като върви, все едно че тича, върви като светлината, намираш го и там, дето не го търсиш.

* * *

Ако устата е тънка линия, този човек съвсем е загазил. Не обича да дава, пък и няма какво да дава. Нито чувство може да даде, нито любов, толкова е загазил горкият, че нищо не може да даде. И тия, които имат широки бради, също са загазили.

* * *

Упражненията, които играете, трябва да се коригират. Тъй както ги правите, само губите голяма част от енергията, която би трябвало да придобиете. Вие прахосвате енергията, която имате, а и тази, която придобивате, я губите. Всичко се прахосва. В тези движения има движения на растенията, на животните, на човека - те са свързани и преплетени в живота.

Като гледате кой как играе паневритмия, може да познаете кой какъв е, дали е страхлив, дали е милостив, дали е щедър. Кому какво липсва веднага се познава. Като правите упражненията, трябва да имате едно съзнание, че то е за ваша полза. Някой тури ръцете си отпред, отпуснато, това е животинско състояние. Упражненията се играят съсредоточено, стегнато, с обтегнати крайници, плавно, но не и да играете балет, да танцувате. Състоянието е да благославяш. Пръстите на ръцете да не са разперени, а прибрани, ръката да бъде вдигната на 45 градуса и да е съсредоточена мисълта.

Когато правите упражненията, няма да гледате и мислите кой как играе, но вглъбени в това как вие играете. Вашата мисъл трябва да влиза и в ръцете, и в краката, навсякъде, във всяка клетка да участва. Мисъл и чувство да участват във всяко движение и да проникват във всяка клетка. При някои упражнения вие се обръщате наляво или надясно, на юг или на север, на изток или на запад. На север - това е положително, към юг - отрицателно, значи, за да бъде едно движение правилно, трябва да има една положителна и една отрицателна страна. В едното движение възприемате повече електричество, твърдост, а в другото движение възприемате повече магнетизъм, мекота.

Когато правите упражненията, да не виждате никого, да не мислите за никого, да сте концентрирани, за да имате хубав резултат. Хубаво е между упражненията една-две минути да се отпуснат мускулите, да отпочинат, да се отслабят малко както на ръцете и краката, така и на цялото тяло. Упражненията от паневритмията са като преддверие за божествения свят. Ако ги играете правилно, ще се обновите и подмладите. Всеки мускул, всеки нерв, всяка клетка трябва да се раздвижват. Всяка болест е израз на една велика Божия тайна, която иска да ви се разкрие. Радостта носи откровение, скръбта носи тайни. В скръбта ще учиш Божиите тайни, в радостта ще учиш Божиите откровения. Когато човек изучава Божиите тайни, движенията са едни, когато изучава Божиите откровения, движенията са други. „Мъчно е да се премахне една скръб. Никак не е мъчно, стига да знаете как. Във всяка скръб, която преживявате на земята, невидимият свят иска да открие една тайна на вашия ум и на вашето сърце. Всякога тайни няма да изучавате, ще изучавате и откровения. Онези, които постоянно изучават тайни, животът им е нещастен, тогава от сутрин до вечер ви съветвам да изучавате откровения.

* * *

Разучавайте упражненията стъпка по стъпка, капка по капка, да ги усвоите добре, да играете пластично, в никакъв случай отсечено, остро, рязко. В резките движения се губи много енергия, те имат съвсем друг характер.

* * *

Ако човек иска да бъде твърд, устойчив, постоянен, безстрашен, трябва да има повече електричество. Ако иска да бъде мек, да устоява на обсадата, която някой прави, той трябва да има магнетизъм, жилавост, гъвкавост. Всяко движение, всеки жест, походка, упражнения, които правите, ще наблюдавате и ще правите корекции. Навеждането показва, че имате два центъра: 1 - към земята, и 2 - към слънцето. Навеждаш ли се, в съюз си със земята. Центърът на земята има надмощие, затова се образува крива линия. Работата не върви на добре. Ще се изправиш като свещ, центърът да е слънцето. Мъдрецът трябва да се изправи. Като заминеш за другия свят, няма да заминеш като животно, ще се изправиш, ще държиш двата центъра. Като ядеш, ще мислиш откъде идва храната, кой ти я праща. В упражненията трябва да има един вътрешен ритъм, за да бъдат полезни и здравословни. Като ги правите правилно, може да изправите много недъзи и наследствени черти.

* * *

Във всяка една водна капка живеят разумни същества, които идват тук да дишат прана. Малките капки са техните тела. Тук си играят, влизат, излизат у вас. Влизат във вашите дробове, излизат, вие дори не подозирате това. Както вие прескачате от камък на камък, така и онези капки във въздуха излизат и влизат. Но в това влизане и излизане те вземат нещо от човека, и като намерят нещо нечисто, изнасят го

навън. Те обичат да чистят.

Ти, ако не си помогнеш, ако пръста си не помръдваш за нищо, не зная колко Господ ще помогне.

* * *

Само любовта е в състояние да те избави от страха.

* * *

Искате да направите нещо, но ви е страх какво ще кажат хората, но какво ще каже Бог, това не ви интересува. Дяволът се страхува от любовта. Той при всички положения е смел, но когато дойде до любовта, треперят му гащите.

* * *

Като престанеш да се смущаваш, като имаш вяра, като си готов да пожертваш всичко - в божествения свят си.

* * *

Ръцете и краката са два противоположни полюса и играят много важна роля. Човек, който не знае как да управлява ръцете и краката си, малко постижения ще има. Между двата полюса е поставена главата, тя е център. Ако движите правилно ръцете, ще се справите разумно с човешкия свят. Ако движите правилно краката, ще се справите добре с животинския свят. Ако хубаво и правилно движите гръбнака и мускулите, свързани с гръбнака, ще знаете как да се справите с растителното царство, да черпите сокове оттам.

* * *

Огромно знание е нужно, за да знаеш как да пипаш човека, камо ли да го масажираш и лекуваш. Упражнението, дето съм ви дал за обливане, е главно и важно, и красиво,

стига мислите и чувствата да влизат вътре. Отгоре да дойде благословението. Това упражнение се прави със свещено чувство.

* * *

Сегашната работа сега ще я свършите. Ако оставите вашите дългове за друго прераждане, те ще се увеличат толкова, че няма да може да ги изплатите.

* * *

Някои движения от паневритмията влизат в божествения свят, други - в духовния, трети във физическия.

* * *

Не си нарушавайте мира за нищо и никакво, и за никого. Ако на едно място не ти харесва, застани на друго, трето място. Някои хора имат по-гъсти влияния, в по-гъста материя живеят, а останалите пък интуиция трябва да имат, да седнат до тези, с които са в хармония. Тук всеки иска да седне на първите места. Един ленив ученик и на първия ред да седне, все това; способният и на последния стол да седне, ще е внимателен, съсредоточен. Добре е да е пръв един човек, но пръв по хубави чувства, по светли мисли, по правилни движения.

* * *

Между слънцето, златото и царевицата има нещо общо. Който разбира, използва зърната на царевицата за лечение, а шумата за рогозка и за дреха.

* * *

Сиромах си, нямаш пет пари в джоба си, но ако имаш вяра, каквато пожелаваш, ще дойде, разбира се, ще пожелаваш в кръга на възможното. „Кой ще извърши това? Кой заставя светлината да идва от слънцето? Кой изпраща мир във вашата душа?" То е въпрос на пробудено съзнание, на разбиране. Живота си ще уредите според знанието, според съзнанието, според любовта си.

* * *

Един човек, който може да обещае нещо и да не го изпълни, не се уповавайте повече на такъв човек. Никакво отлагане на обещанието, кажи и направи! Нищо повече!

* * *

Като дойде чистият въздух, изобилието, виделината ще се оправи всичко.

* * *

Човек, който ослепява, той е вън от любовта.

* * *

Човек е онзи, който ви обича и в когото не можеш да се съмняваш.

* * *

Щом си сиромах, ти си ограничен, щом си невежа, ти си ограничен. Има много неща, по които вие може да познаете истината.

* * *

Някой дал къщата си под наем. Сестра от новото учение казва: „Ще им дам път вече на моите наематели, ще ги изгоня". Щом имате наематели, вие не сте в учението. Щом сте женени, не сте в учението. Щом имате деца, не сте в учението. Щом давате пари и искате лихва, не сте от новото учение. Щом давате, за да вземете, не сте от новото учение.

Имате домове, направени от вас, но има и домове неръкотворни. Има един живот, който сами си го тъкмите, има и друг живот, над който бди Бог и пази. Любовта носи живот, но той не може да се прояви без вярата. Който вярва, има всичко на разположение. Смисълът се губи за живота, защото той е кратък, временен. Онова, към което се стремите, то е божественото у вас, за готовите за новото учение. В новото учение е важно какво човек сам може да направи за себе си, а не какво другите могат да направят за него.

* * *

Който е познал Истината, той никога не се мами и не се спира на въпроса кой го обича и колко го обича. За него този въпрос е ясен и разрешен. Има само ЕДИН, който ви обича - нищо повече! Щом дойде във вашето съзнание въпросът дали друг ви обича, вие сте на кривата страна. Само Бог обича и нашата любов не е нищо друго освен проявление на Божията Любов.

* * *

За да бъдете вътрешно свободни и изпълнени със знание, потребно ви е вяра безгранична и любов безгранична.

* * *

Където е Бог, там е раят. Когато Бог е скрит, там е дяволът.

* * *

Първото условие за ученика е да има светла и необременена мисъл.

* * *

Тежката и пищна храна може само да приспи човека, тя

ме носи знание. Човек се изпитва в мъчните работи на живота. Това, което не е мъчно, неговата ценност не е дълготрайна.

* * *

Въпросът е какво можеш да научиш в пътя, по който вървиш. За ден, за два не се научават нещата, а за стотици и хиляди години. Това ще го опитате.

* * *

Истинският глас в природата е този, който прониква навсякъде, във всичко. Човек отправя своята мисъл нагоре и мисли, че Бог е много близо до него. Не, това, което прониква вътре, което може да ти помага отвътре, това е същественото, а това дали други знаят повече от тебе, не е съществено и не трябва да те занимава. Съществено е имам ли аз истината в себе си, в пътя на истината ли съм? Дотогава, докато имаш топка в сърцето си, докато буца ти е заседнала на гърлото, ти не си в пътя на истината.

* * *

Без вътрешна, божествена светлина няма знание, нито придобивка.

* * *

При истинското знание целият ти живот ще просветне.

* * *

Един човек с къс нос отчасти е умен, а не много умен. Ако успеете да измените линиите на носа, ще измените и живота си.

* * *

Досега сте обръщали внимание само на приятността на храната, но никак не сте се съобразявали, че храната трябва да се разпредели правилно за всички органи, удове, части. Да има храна за носа, за очите, за устата и прочие. После трябват сладки, горчиви, кисели, солени, понякога и лютиви храни, но в кой момент и в какво количество - това ще изучавате, щом досега не сте го изучили.

* * *

С ония правила, които съм ви дал досега в беседите, вие може да измените лошите условия в добри. С развитието на мисълта едновременно ще развивате и слуха си. За да схващате отдалече какво идва, трябва да имате добър слух. Слухът зависи от мисълта, а пък мисълта зависи от любовта, която имате.

* * *

Според Кабалата в числата от 1 до 6 е скрит вътре целият божествен свят. Кабалата е дълбока наука.

* * *

Човек, сега влязъл в новия път, не може още така да разпредели енергиите, които идват от божествения свят както трябва, и затова става нервен, избухлив поради неправилното разпределение на божествените и духовни енергии. Това е сложно нещо, затова човек е нервен.

* * *

Умният и силният са търпеливи. Бог е дълготьрпелив.

* * *

Ревматизмът няма да се махне, докато не си оправиш отношенията с хората. Да нямаш никакво търкане с човек, с един ангел, с Бога, само хубави думи и отношения.

* * *

Живеете в един свят, който е в ликвидация, затова хора-230 та са много лоши, земята се чисти, хората се индивидуализират, всеки мисли само за себе си, всеки е срещу всеки. Всичко това не е много лошо, но при това положение хората няма защо да искат да са щастливи.

* * *

Щастие на земята няма, щастието е в Бога. Ако може да го разберете, ще е добре.

Може да се възпита един човек, ако има нещо заложено в него. Колкото и да възпитаваш един вълк, като го освободиш, ще си върви по своему, винаги ще върши онова, което е заложено.

* * *

Никога не дружете с хора, които нарушават вашия вътрешен мир.

* * *

Вегетарианци са тия, които се хранят с плодовете от дървото на живота, а пък месоядци са всички, които се хранят от друго дърво - на доброто и злото. Вегетарианците са радостни, весели, живеят без недоразумения, имат правилни мисли, чувства и постъпки. Месоядците са умни, съобразителни, постоянни, не се обезсърчават, не падат духом, лукави са, стиснати, имат предвид само себе си. Когато хората спят, дяволът работи.

* * *

За да се измени животът ви, ще измените начина на живот.

* * *

Когато посея трън, макар и светия да съм, трънът си върви по своя път. Който и да го е посадил, има бодли.

* * *

Светия е този, който свети. Един светия е от една свещ друг е от 10 свещи; трети - от 1000-2000 свещи. Светии сте на степени. Някой светия пита тръна: „Имаш ли намерения да се оправяш или не?". А той отговаря: „Не е в естеството ми да се оправя. Аз ще си остана такъв, какъвто съм". Светията му туря присадка и някой ден от тази присадка може да излязат хубави плодове. Тръна, като присадиш, дава нещо хубаво. И желанията може да са като тръна, не бързай да ги изкореняваш - присаждането е хубав опит.

* * *

Хубаво е да познавате закона на присаждането и да се отучите от старите навици. Говорите с някого и се почесвате или се чоплите, или шарите с очите си, или не чувате какво ви се говори, вниманието ви е отклонено с какво ли не. Силата е в това човек да противостои на лошите навици. Тъкмо дойде хубавата мисъл, засърби ви ухото. Съсредоточете се, не се почесвайте.

* * *

Господ е създал краката, за да ходите с тях, да сте във връзка със земята, с доброто, за да имате основа, да не залитате. Има смешни, грозни, извратени походки. Някой се клати наляво-надясно, като патица ходи, друг като котка, дебнещо, лукаво, друг ситно-ситно, трети с широки и големи крачки. Един ходи с наведена глава, друг изпъчено, с гордо вдигната глава, трети ходи с подскачане. Рядко съм срещал човек да ходи така, както Господ го е създал. Както мисли човек, така и ходи. Ходиш ли с наведена глава, с ръце на корема и под корема, ходиш ли наведен, с ръце отзад на възглавничката, талантлив никога не можеш да станеш, а си и в противоречие с невидимия свят. За да се избавиш от това противоречие, ще образуваш паралелни линии - това е спасителното положение.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...