Jump to content

I. ВЪЗРАЖЕНИЕ НА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 1944 Г.


Recommended Posts

I. ВЪЗРАЖЕНИЕ НА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 1944 Г.

Входящ № 1762/16.ХII.1944 г.

До Господина Председателя на

Първи Върховен Народен съд

в гр. София

ВЪЗРАЖЕНИЕ

От Любомир Христов Лулчев,

от София, сега арестант а Централния затвор,

по Наказателно дело № 1/1944 г, на Народния съд

Господа съдии,

В отговор на връчения ми обвинителен акт имам чест да заявя, че не се признавам за виновен в приписуемите ми се деяния в същия и моля да бъда оправдан и освободен от отговорност.

В двореца никога не съм служил като чиновник или съветник дворцов и в това си качество да съм прокарвал пред Цар Борис III или регентите прогерманска политика.

Вярно е, Цар Борис по своя инициатива ме е викал понякога при себе си и между разговорите ни се е допитвал до мен, като е искал мнението ми по разни обстоятелства - лични и държавни, и които въпроси и съответните отговори и характеристиката съм отбелязал доста подробно в моя дневник, състоящ се от две тетрадки ръкописни, състоящи се от 270 страници и 309 страници, печатани на машина, парафирани от мен, които обхващат годините 1937, 38, 39, 40, 41, 42 и 43, представени към делото, и от които ще се ползвам, и които моля да се имат като неразделна част от настоящия ми отговор.

За мое оправдание, както и да се изнесат пред съда разбиранията ми за живота, за управлението, моя живот и действия вън в живота, срещите ми с Царя, моля да ми се допуснат следните доказателства:

1) Ще се ползвам от бележките ми, които съм държал в дневника, състоящ се от две тетрадки от 270 и 309 страници, печатани на машина и парафирани от мен, които моля да се приложат към делото и се имат предвид при разглеждане на делото. В съдебно заседание ще посоча и точните страници, които евентуално интересуват делото.

2) Ще се ползвам от показанията на свидетелите, посочени в обвинителния акт от г-н Прокурора.

3) При разглеждане на делото ще представя и писма, книги и други писмени доказателства за установяване на моето разбирание за живота, държавата, хората, както и за помощите, които съм указвал при известни ходатайства от разни нуждаещи се.

4) Моля да се допуснат и разпитат като свидетели лицата:

1. Равинът Даниел Цион от София, Председател на Еврейската община, който ще установи какви са били отношенията ми с евреите в провинцията, застъпничествата, които съм правил за тях пред Царя и властите, и че въобще аз не съм одобрявал никога всички предприети ограничения и издевателства спрямо евреите.

2. Полковник о. з. Таджер, София, ул, Ив. Вазов № 23, който ще установи, че по отношение и на евреите от София аз съм правил редица постъпки за тяхното облекчение, освобождаване, осъждал съм ограниченията, които се правят и създават спрямо евреите, и че никога аз не съм прокарвал или имал прогерманска политика и разбирания. Той ще посочи и конкретни помощи, които съм давал.

3. Трифон Кунев от София, Председател на писателския съюз, който ще установи моите политически, обществени и лични разбирания и убеждения като общественик и писател, че те не са били никога прогермански, а напротив, както и моя частен живот.

4. Александър Георгиев Периклиев от София, ул. Момина Скала № 25, член на комунистическата партия, който ще установи, че ме познава добре, че е водил разговори с мен и съм бил винаги славянофил, и че съм поддържал, че спасението на България е в славянското разбирателство и единство, че съм се застъпвал и съм го освободил от арести и пр., че съм действувал за отменението на смъртната присъда на д-р Ал. Пеев и други лица, които той подробно и подлено ще каже при разпита му в съдебно заседание,

5. Дука Паскалев от София, ул. Боянски възход № 68 - Бояна, който ще установи, че още преди обявяването на войната между Германия и Русия аз съм давал съвет на Царя да състави селско-работническо правителство, предал съм му разговора с Царя, че съм се застъпвал за много осъдени комунисти и партизани, било за тяхното освобождаване от концлагерите или от затвора, било за отменение на смъртните им присъди и съм успявал много пъти, че между освободените е бил и регентът Т. Павлов и пр.

6. Юрдан Ж. Андреев от София, живущ в с. Саранци, Новоселско, който ще установи, че при разни разговори през годините на войната съм се изказвал, че Германия ще изгуби войната, че където е Англия, там ще спечелят, че съм поддържал мир без победа и пр.

Същият ще установи и моя частен живот на скромност, честност и в изключителна помощ на страдущите и пр.

7. Сава Калименов от град Севлиево, редактор на в. “Братство”, който ще установи - като сътрудник на вестника му аз съм давал статии, които не са прогермански, а общославянски и общочовешки, и че съм дал статии в броя му от 2 октомври 1944 г. със същото съдържание.

8. Минко Михов от с. Преслав, Пловдивско, Директор на кооперативното вегетарианско стопанство, който ще установи, че осъден като комунист, по мое ходатайство е бил освободен, както и че съм помагал на много други осъдени или интернирани комунисти.

9. Доктор Геновски, адвокат от София, ул. Цар Самуил № 32, който ще установи, че и той е идвал при мене и молил да се застъпя за арестувани, осъдени комунисти, че при разговора, който е имал с мен, той е извлякъл отлични впечатления за моите разбирания, че те не са прогермански и пр.

10. Запасен полковник Максимов от София, Директор на автомобилния превоз сега, ще установи за моите разбирания за работничеството и работническите проблеми, че винаги съм работил и съм се застъпвал за тяхното материално задоволяване, както и че през моето време като Началник на инженерната работилница през времето на министър-председател Ал. Стамболийски и с неговото съгласие аз съм прокарал участието на работничеството в печалбите на работилницата, с което надниците и заплатите на работниците през това време се удвоиха и пр.

11 Генерал о. з. Никифоров от София, площад Такев, който ще установи, че за него съм се застъпил и той беше освободен от преследване, и че също и за д-р Пеев, осъден на смърт, аз съм правил постъпки да се отмени присъдата му и пр. Същият ще установи и моите разбирания по управлението тогава и пр.

12. Радка Борова от София, лекарка в IV девическа гимназия, която ще установи, че лично съм ходатайствувал и освободил Радка Халачева, както и още моите разбирания и схващания за работниците и за комунистическата партия.

13. Доктор Елиезер Р. Коен от София, ул. 6-и септември № 19, който ще установи, че аз съм със славянофилски чувства и разбирания, че съм се старал да помогна на евреите - покръстени християни, както и той ще посочи лично лицата, на които съм помагал.

14. Стефана Димова от София, ул. Цар Асен № 95, която ще установи, че по мой съвет и ходатайство са освободени група партизани от лагера Чумерна и пр.

15. Доктор Нотова-Узунова от София, ул, Неофит Рилски № 55а, която ще установи, че по мое ходатайство е освободен съпругът й от концлагера “Кръсто поле”, обвинен като комунист и пр.

16. Елисавета д-р Ал. Пеева от София, бул. Евлоги Георгиев № 33, която ще установи, че съм се застъпвал за отменението присъдата смъртна на съпруга й, както и че в разговорите тя е схванала, че аз не съм за прогерманска политика и пр.

Моля да се допуснат всички горепосочени свидетели, тъй като те са за различни обстоятелства важни и съществени, за да стане ясно, че аз съм бил и съм за Християнското чувство за любов между хората, за братство, за свобода и за изобилието на всичко за всички, и че никога аз не съм прокарвал и разбирал прогерманска политика и следователно не съм я и препоръчвал на когото и да е.

София, 15 декември 1944 г.

С почитание: (подпис)

Любомир Лулчев

Настоящото възражение изпращам на господин Председателя на Народния съд, тук на разпореждане.

№ В-1762, София, 16 декември 1944 г.

Заместник прокурор,

Директор: (Подпис: не се чете) (Кръгъл печат с герб: Царство България, Централен затвор)

Деловодител: (Подпис: не се чете)

2. ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Гр. София, 21 декември 1944 г.

Първият голям състав на Народния съд в град София на днешното си разпределително заседание в състав:

Председател: Богдан Шулев

Членове: Давид Николов, Йордан Шумков, Стефан Манов, Мишо Д. Мишев, Серги Златанов, Вера Начева Иванова, Ради Тодоров, Райна Тодорова Петкова, Димитър М. Тошев, Васил Хр. Гурбов, Тодор М. Божилов и Георги Радойков

се занима с доказателствата, искани по наказателно дело № 1/944г., досие № 5, по обвинението на Любомир Христов Лулчев.

ОПРЕДЕЛИ:

Допуска до разпит за установяване по обстоятелствата по отговора следните лица:

1. Трифун Кунев - София, председател на Писателския съюз;

2. Дука Паскалев - София, ул, Боянски възход № 68 - Бояна;

3. Доктор Михаил Геновски, адвокат, ул. Цар Самуил № 32, София;

4. Генерал о. з. Никифоров - площад Такев, София;

5. Стефана Димова, ул. Цар Асен № 95, София;

6. Елисавета д-р Ал. Пеева, бул. Евлоги Георгиев № 33, София;

Не допуска останалите свидетели по отговора.

Председател: (Подпис: не се чете)

Членове: (11 подписа)

3. СПИСЪК НА ЛИЦАТА ЗА ПРИЗОВАВАНЕ

ПО Н. Д. № 1/44 г. ДОСИЕ № 5

Подсъдим:

1. Любомир Христов Лулчев, Софийски централен затвор

Свидетели на подсъдимия:

1. Трифун Кулев, София, Председател на писателския съюз;

2. Дука Паскалев - София, ул. Боянски възход № 68 - Бояна;

3. Доктор Михаил Геновски, адвокат, ул. Цар Самуил № 32, София;

4. Генерал о. з. Никифоров - площад Такев, София;

5. Стефана Димова, ул. Цар Асен № 95, София;

6. Елисавета д-р Ал. Пеева, бул. Евлоги Георгиев № 33, София;

Настоящото се изпраща на 1-ви състав на Народния съд за прилагане към дело № 1521, София,

20 декември 1944 г.

Главен народен обвинител: (Подпис: не се чете) (Печат)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...