Jump to content

1.5. В КРИВА-ЛИВАДА


Recommended Posts

1.5. В КРИВА-ЛИВАДА

Макар и преждевременно изваден на бивак, полкът се готвеше да празнува след бойния си празник, отпразнуван на същото място, и Светлото Христово Възкресение, когато точно на Великия четвъртък се получи заповед от Щаба на И-а армия, към състава и в разпореждането на която той биде придаден, за стягане за път. Явно беше, че този предстоящ марш имаше за цел да ни приближи към частите от ll-та армия, които се намираха при бойна обстановка.
След двудневен марш полкът биде разположен по дружинно на биваци из Кресненското дефиле в така наречената местност Крива-ливада - по десния бряг на реката Струма.
Тук работата по направата на тесноколейката, която бе в проект, трябваше да започне в най-усилен темп и в това отношение на полка се възложиха големи задачи по направата на тази толкова важна линия за обслужване стратегически и домакински нуждите на цялата ни втора армия.
Че на полка щяха да се възложат големи технически задачи - бе видно от обстоятелството, какво той биде преформиран, тъй като една голяма част от състава му бе предварително изтеглена и пратена на Добруджанския фронт.
Във всеки случай това бяха съображения на нашето командване и усърдността, с която бе изпълнена задачата, що се възложи на полка, бе достойно оценена, гдето трябва, тъй като след няколко седмици само по стръмните склонове и урви на Кресненското дефиле се ясно очерта трасето на новата тесноколейка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...