Jump to content

2. С БДИНЦИ В БОЯ ПРЕЗ 1915 - 1918 г.


Recommended Posts

2. С БДИНЦИ В БОЯ ПРЕЗ 1915 - 1918 г.

Петър Кръстев, о.з. полковник

КНИГА 1

Видин, Дружество на бойците от фронта, 1943. 60 с.

С БДИНЦИ В ОГЪНЯ

(през 1915-1918 год.)

Посвещава се на младите бдинци

Три пълни години непосилни напрежения - стопански, финансови, духовни и физически! Три години кървава борба с много врагове - диви и културни, снабдени с най-модерното оръжие и защитни средства - последна дума на техниката! - три години в смъртно състезание, при неравни условия, с най-силните първоразрядни армии в света, българският народ, изтощен от току-що завършилата се катастрофална за него война, преживя отново тежки страдания, понесе много още жертви - кървави и материални, но покри с нова слава бойните си знамена.
По стечение на обстоятелствата и развилнелите се събития, той бе принуден през октомврий 1915 г. отново да развие победните си знамена и влезе в огнения вихър на бушуващата от 1914 г. Велика европейска война, която опустошаваше страните на цивилизовани и християнски държави най-безмилостно, за да запази своята независимост и постигне политическите си идеали. Борба - тежка, борба - почти с голи ръце, защото оръжието му беше износено и почти негодно вече, облекло и снаряжение му не достигаше, бойни припаси липсваха за артилерията му, гладът го дебнеше и често съпътстваше, поради зле организирания - по разни причини - тил. Борба - жестока, борба - безнадеждно изпитание, пред което бе изправена крайната сиромашия на един беден, селски, но честен и родолюбив народ срещу бляскавите изобилни материални богатства на плутократични държави, непресъхващият извор от злато, на които бликаше из дълбоките каси на юдомасонски световни банкери и правеха войната все по-кървава, по-ужасна и по-дълготрайна. България даде жертвите си.
При все това, историята отбележи в своите страници само бляскавите победи на българската армия. Тайната на тия победи се криеше изключително във високия й борчески дух - оръжие страшно, наследие от бащи, деди и прадеди, в силата на което се чупеха всички постижения на новата техника; дух, който развихряше енергията на масите в стихия, срещу която не можаха да противостоят никакви материални сили. Победата се носеше навсякъде на острието на българския нож.
Това не бе война обикновена, а подвиг, извършен от цялата единна българска войска, съкрушителната мощ на която остана като тъжен спомен у тия, които изпитаха тежестта на нейния удар.
Съответен дял на участие в този велик подвиг се пада и на старите славни 3-и п. Бдински и 51-и п. полкове, комплектувани от Видинска и част от Кулска, Белоградчишка и Ломска околии. Само откъси от техните героични дела са предмет на настоящата 1-а книга, а при добри възможности ще следва като продължение издаването на още няколко с единствената цел - да се предаде в ръцете на нашите млади сили част от съкровищницата с проявленията на ценните духовни качества на техните бащи, за да им служи като извор, отгдето да черпят вдъхновение за сили - духовни и морални. Изложенията, направени в разказвателна форма, са от абсолютна достоверност и в края ще се съпроводят с един албум от около 10 000 кв. см - автентични картини с кратки пояснения из бойната дейност на 51-и п. полк на Битолския фронт.

От автора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...