Jump to content

3.12. ВЪВ ВРАЖЕСКИЯ ЛАЗАРЕТ


Recommended Posts

3.12. ВЪВ ВРАЖЕСКИЯ ЛАЗАРЕТ

Зловещото затишие, което като никога, бе заседнало върху позицията на полка пред в. "Перистер" (2610) и к. 2449 на 14 септемврий 1918 г., внезапно бе разбито към 3 часа след пладне от адския трясък на стотици снаряди, изпратени от артилерийските вражески урагани, които запалиха земята. Денят тежко отиваше към своя залез, а огънят не само че не отслабна, но с настъпването на нощта ставаше все по-буен и по-буен, като от време на време се обръщаше на барабанен. Биеха се всички окопи и всички пътища и пътеки зад позицията, водещи към нея. Движението на транспортите, носещи материали на позицията спря, а пешеходците с голяма мъка заобикаляха из дерета и скали, за да се запазят от огъня. Едновременно всички окопи на противника почнаха една небивала досега пушечна, картечна и минна стрелба и обсипваха нашата позиция с маса олово. Особено силен и съсредоточен огънят беше върху к. 2449 и седловината, която я свързваше с "Перистер" (к. 2610) - най- достъпната посока към нашата позиция. Това бе предвестник на по-важно предприятие, което противникът подготвяше, а честите му атаки през нощта потвърдиха това. Но, стари бдинци бяха будни и бодри - атаките биваха отбивани силно с буйния им огън.
Положението не се измени с нищо и на 15 и 16 септемврий. През нощта на последния французите, възползвани от гъстата и черна мъгла, повеждат няколко атаки и последователно една след друга, но биват отхвърляни със загуби обратно в тъмнината. Упорството на нашата отбрана е несъкрушимо, но и противникът е упорит - той повтаряше атаките си след всяка негова несполука и изтощаваше силите на защитниците, които нямаха никакви поддръжки, за да очакват смяна за почивка. Най-после, командирът на 12 рота, капитан Гълъбов, доблестен и храбър офицер, решава да проникне лично зад бойните линии на противника, за да разбере намеренията му. Той взема със себе си 7 души охотници, смели като него, и след полученото разрешение, се спуща напред срещу огъня, слиза в дерето на р. Червена и се загубва в тъмнината.
След малка почивка, сигурен в ориентировката си кап. Гълъбов повежда групата напред и след големи усилия, предпазвания, а на много места и припълзявания между скалите, той достига пред самите окопи на противника, бълващи безспирно огън над главите им. След малка отмора, с тежко пълзене из камънаците, групата се измъква вляво и се насочва срещу празното пространство между "Калугерица" и "Камена планина", скоква на крака и прибягва нагоре, като спира вече зад бойната линия на французите. Трескотията тук е така силна, че поглъща шумът от това движение и групата остава неоткрита. Още малко усилия и групата е вече близо до позната чешма, построена по северния склон на в. "Калугерица". Позната е по това, защото на [4].IХ.[1918] г. тя бе нападната от смелата група на подпоручик Тома Стоянов, с бляскав успех. Сега около нея имаше охрана, часовоя на която се виждаше ясно и който най-безпечно весело разговаряше с други французи, слезнали тук за вода. Моментът е сгоден, часовоят е залисан. Групата, водена от храбрия си началник, скоква и без шум се нахвърля върху обезумелите от страх французи. Последните със зверски рев се пръскат в тъмнината, но двама души са здраво заловени, устата им запушени с кърпа и бързо повлечени назад към позицията ни.
На разсъмване групата без загуба и без пушка да е гръмнала пристига в полка с двамата също така здрави пленници. Последните бяха двама фелдшери от близкия до чешмата французки превързочен пункт.
Сведенията, събрани от тях, установиха, че нови гръцки полкове са пристигнали, от които 38-я е на позиция срещу нашия 52 полк, до Преспанското езеро и че противникът готвил решителна офанзива на този франт, което се и потвърди от развилите се скоро събития.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...