Jump to content

9.3. ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ И НАСИЛИЕТО


Recommended Posts

9.3. ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ И НАСИЛИЕТО

ТОЙ ГИ ИЗПИТА: [Неделна] беседа [от Учителя],

държана на 16. IX. 1923 г. -

В: Двата природни метода : Беседи

[Сила и живот] VI серия. [София, 1924], с. 210.

"... Някой казва: Не трябва ли да обичам своя народ? Питам: ти разреши ли въпроса със себе си, със своя ум, със своето сърце, със своята душа, със своя дух? - Не. Върни се назад! Твоят народ е съставен от разумни единици, и всяка единица трябва да си търси пътя, тя сама е в състояние да чувствува, да мисли, да действува тъй, както трябва.
Ще кажете: ама не трябва ли да спасяваме хората? Чудни сте! Ами че спасението, това е едно неестествено състояние на човешкия бит. Ти говориш за една случайност в света, която може да се прояви. Някой паднал в реката, в морето, това са случайности. Ние не трябва да изучаваме живота от случайностите. Случайностите в живота после ще ги изучаваме. Ние трябва да изучим живота в онези истински принцип, онези истински методи, върху които е поставен, базиран. Кои
са истинските метод, върху които са поставени съвременните народи, за да намерят своя път? - Съвременните европейски народи се намират сега в една задънена улица. И всички съвременни европейски народи мислят, че само чрез насилие може да се поправи пътят им. Не, насилието в света е нещо случайно. Любовта е един естествен акт, който съществува във всичкото битие, между всички животни, от най-малки до най-големи. Всички тия народи, които са свързани в това ядро. имат отношение един към друг, свързани са. Това е една философия. Връщали ли сте се назад да видите как се образували съвременните народи, как се образували съвременните общества, как се е образувала човешката реч, как се е образувала човешката мисъл? Всички тия неща ние ги взимаме на готово, както някой математик взима една истина като аксиома..."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...