Jump to content

10. УЧИТЕЛЯТ ЗА ДУХОВЕНСТВОТО И ВЪТРЕШНИЯ ГЛАС; 10.1. ДУХОВЕНСТВОТО И ПРЕДСТОЯЩАТА ВОЙНА


Recommended Posts

10. УЧИТЕЛЯТ ЗА ДУХОВЕНСТВОТО И ВЪТРЕШНИЯ ГЛАС

10.1. ДУХОВЕНСТВОТО И ПРЕДСТОЯЩАТА ВОЙНА

ЩЕ БЪДЕТЕ СВОБОДНИ: [Неделна] беседа от Учителя,

държана на 11 февруари 1923 г. -

В: Поучаваше ги. София, 1949, с. 94, 94-95, 95.

"... Знаете ли, какъв щеше да бъде животът, ако в Народното събрание разглеждаха с еднаква сериозност духовните въпроси, както и политическите? Днес културният свят се занимава с важни въпроси, защото цяла Европа е застрашена от катастрофа. Всички виждат предстоящата катастрофа, но не знаят, как да я избегнат. От векове несъзнателни, механични сили се събирали в бентовете, и днес напрежението е толкова голямо, че катастрофата е неизбежна. Още малко и бентовете ще се пропукат. Енергията, която се събирала в хората, води към голяма опасност. Тази енергия и досега стои неизползувана. И в миналото, и сега, хората се отличават с голяма жестокост. Днес милиони хора стават жертва на човешкото безумие. И след това се оправдават с външни причини.
Днес всички управници, всички хора търсят начин да избегнат предстоящата война. Духовенството, духовните хора трябва да дойдат в услуга на държавниците, да им покажат пътя на спасението. Това значи, всички хора да отправят ума си към Бога и да се молят. Ето как, духовенството може да създаде една мека, благоприятна атмосфера. Така, именно, държавниците ще намерят правилен път за разрешаване на възникналите въпроси. Тогава и народът ще разбере, как се живее. Важните въпроси се разрешават при спокойна, мека атмосфера. Не могат ли народите да живеят в мир и съгласие помежду си? - Могат. Ние проповядваме тъкмо това. Ние проповядваме едно учение на любовта, според което, всички народи да живеят разумно, като в един организъм.
Хиляди и милиони години е употребила природата, за да създаде човешкия организъм... "
"... Всеки народ е кодекс от Великия Божи закон. Той е израз на духовен живот, на свой собствен морал. Ето защо, на всеки народ се дават специфични условия за развитие... "
"... Христос казва: "Ако Синът ви освободи, ще бъдете, наистина, свободни." Благодарете на Сина. Казват, че българите не са културни. Не се заблуждавайте. Не всякога външната добра обхода е култура. Някога чрез известен порок в човека или в народа, Бог изпраща благословението си чрез него. Като го възпитава, Бог го просвещава. Културата на всеки народ зависи от климатическите условия, в които той живее..."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...