Jump to content

12.3. ИЗПИТЪТ В РОВА НА ЛЪВОВЕТЕ - ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА НОВАТА ЕПОХА


Recommended Posts

12.3. ИЗПИТЪТ В РОВА НА ЛЪВОВЕТЕ -

ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА НОВАТА ЕПОХА

В РОВА НА ЛЪВОВЕТЕ: [Неделна] беседа

държана от Учителя на 24 април 1921 г., Връбница, София. -

В: Новият човек[1]: Неделни беседи

13 март 1921 г.-2 октомврий 1921 г. София,

ИК Жануа'98, 2002, с. 149-152.

"... Казва се в стиха: "И виделината свети в тъмнината и тъмнината я не обзе."
Тъмнината показва всички условия, при които ние жертвуваме възвишеното, Божественото, за да постигне известни удоволствия. Светлината, виделината показва всички Божествени условия, при които може да се развиваме. Този характер, който виждате у Данаила е потребен за съвременния обществен живот. Как би се съградило бъдещето общество, как биха се съградили бъдещите партии, как биха се организирали сегашните народи? На, сега всички партии вървят в една посока. Ако се върви тъй, както сега вървят, ще се разкапят. Сега те са дошли до една фаза, дето благородството трябва да вземе надмощие. Опасното е там, дето казват: "Когато човечеството се облагороди, тогава ще вземем своя дял." - Не, не чакайте цялото човечество да се облагороди. Човечеството се състои от единици.
Всички, които образуват духовния свят, са минали през този изпит, следователно те са съвършен свят и вие не можете да влезете там, ако не издържите изпита си тук на земята.
Ако една жена очаква да я вземе някой мъж, как ще я вземе той, ако тя не е издържала изпита в рова на лъвовете? Тя не може да очаква никаква любов от мъжа си. Нея я очаква нещастие. Същият закон е и с мъжа.
Един народ, едно общество, което не е издържало този изпит, не е за уважение. Че в какво може да се уважава? Ако една жена може да пожертвува живота на мъж си, на 40 души още, какво ще я очаква? Има статистика в Америка, в Англия, дето се изброява числото на убитите мъже от една жена. Това ние наричаме "закон на израждане". И това са хора, които се крият под булото на молитвата. Ако човек би изнесъл съвременния живот и на религиозните и на светските, във всичката им голота, бихте се погнусили от онзи скрит разврат в него.
Сега, няма да се спирам върху това, да ви казвам какъв изпит иде за всинца ви, но ви казвам, че всеки човек е подложен на изпит. Никакво, абсолютно никакво колебание! На жената да не й трепва окото пред никакъв красив мъж, с каквито красиви мустачки да е, с каквото положение да е. Тя трябва да предпочита да си остане, девствена да бъде. Той казва: "Не мога да живея без тебе!" Утре срещне друга, същото й казва. Този вълк, този външен демон на земята, долу в центъра на земята! Там трябва да го изпрати Господ, с хиляди години да.изкупва своите грехове. Да не мислите, че Господ любовта ще спасява? Не, за в бъдеще хората ще се лишат от възможността да правят престъпления. Това значи наказанието.
Най-после, в какво седи нашия характер? Казват за някого: "Той заема високо обществено положение." Че какво от това? Покажете ми един честен българин, който през целия си живот да е бил девствен, извадете една българска такава! Не казвам, че няма, но колцина са те? Не само привидни, но като ги поставим на изпит, да могат да кажат; "Ние предпочитаме всичко да пожертваме." А сега, за Христа, за народа, за туй-онуй, опетнявате се, а после всичко и народ и общество отиват по дявола. - "Да се бием!" Ако се биете, всичко трябва да бъде идейно. Ако един не вярва, че изпълнява своя дълг, като отива да се бие, да не отива. Ако вярва, че изпълнява дълга си, да се бие! Всяко нещо трябва да се извърши съобразно това да бъдеш верен на себе си. Когато някой вярва едно нещо, а върши друго, той прави най-голямото престъпление.
Сега, как ще се подигнем ние? Някой казва: "Да бъдем българи, да бъдем Християни!" Добре, но това са само методи, чрез които човек може да се повдигне, но човек трябва да се постави на един изпит, за да се подигне. Ще се изпита неговата честност и ако той не краде, ако не лъже, той е честен. Кажете ми, ако днес потърсим един човек, който никога не е излъгал, ще го намерим ли? Казвам, ако в България намерим само един такъв човек, тя ще бъде най-великата държава и този човек ще бъде един скъпоценен камък, какъвто никъде го няма Този човек, мома или момък, ще бъде най-ценен. Питам, де е тогава нашата култура?
И вие си говорите за небето, казвате: "Господ да ни прости греховете!" Няма прощаване повече! Господ е приключил с вас и казва: "На тези лъжци, които са ме лъгали 999 пъти, не прощавам повече!" Не че ви мрази, но ще ви тури на един изпит да изкупите тези ваши 999 лъжи. Знаете ли за колко години ще ги изкупите? По една година ще ви тури за всяка една лъжа. Значи, за лъжите - 999 години. Ако сте крали, за всяка кражба - по една година. За 999 кражби - 999 години за изплащане. Съберете ги 999+999=1998 години. След това, вие сте убивали. За всяко убийство - по една година. Направили сте 999 убийства, значи 999 години ще изплащате. Знаете ли, колко хиляди години ще се съберат на гърба ви? Не мислете, че Божественият закон, Божията Любов, за която говорим, е от картошки. Любовта на картошки мина вече.
Сега иде в света една любов, която е огън. Добрите хора ще се подигнат от тази Любов, а за лошите хора ще бъде най-голямо страдание, ще ги гори, че като минат 777 пъти през огъня, като ги потопява и изважда ще ги пречисти и ще ги пита: "Ще грешите ли?" - "Не." - "Добре."
Знаете ли какво ще бъде вашето положение?..."
-----------------------------------
[1]
Бележка на съставителя:
Извадката може да се прочете и в редактираното слово издадено 1947 г. - виж: Новият човек. София, 1947, с. 138-140.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...