Jump to content

4.7. ГОСПОДАРИ И СЛУГИ


Recommended Posts

4.7. ГОСПОДАРИ И СЛУГИ

Живот, Г. I, бр. 14, 21 юни 1929, с. 4.

...Едните искат да заповядват, а на другите налагат да слугуват... И вторите искат да заповядват, а първите да слугуват... Общ стремеж за размествание на местата, за сменявание на ролите.
Главата със своите скрити качества на Върховенство, си е всякога глава и такава ще бъде, докато носи Светлина за по-нисшите клетки от човешкия организъм.
Краката ще са си всякога крака, докато са здрава основа, върху която са съградени другите органи-удове на тялото и докато са носители на добродетели и благовестители на мира.
Ръцете ще са всякога на мястото си, докато подържат закона на равновесието в живота и са въдворители на Правдата.
Очите ще бъдат винаги огледало и прозорци на душата, докато виждат ясно и изявяват истината.
Ушите ще бъдат винаги изправни апарати-приематели, докато чуват Мъдрите Слова на Своя Първоизточник, а на Първичната Сила, от която е произлязъл техния Господар, който живее в човешкия организъм, в човешката форма.
Устата ще бъдат всякога извор на Любовта и предавателен апарат на Мисловия Висш Аз, докато живее и проявява-изявява Благостта и Любвеобилието, с неговото приложение по пътя на себеотрицание за общото благо.
Всички те, са тясно свързани едни с други: всички заповядват, но и всички слугуват. Всички са под едно общо ръководство. Един закон има в света, в Космоса: Закон за служението... Който иска да бъде господар, трябва да бъде слуга. Па нали и синът Божий дойде да изпълни закона: дойде не да му послужат, а да послужи и в това именно служение даде себе си доброволна жертва за човечеството... за падналото тогава човечество... А за сегашното... имаме оставен девиз: "Аз съм Пътят, Истината и Живота - вземете кръстът си и вървете след мене!"
.. Ние сме заставени по закона на необходимостта да бъдем слуги. Казват някои: "Господари сме ние!"... Не, братя, слуги сте вие... "Ама никога никому не сме слугували!",.. Не, слугували сте и ще слугувате най-малко на своите стомаси... Заповядват ви те: от где и какви продукти да им купите, какъв вид и какво качество ядене да им сготвите, защото в противен случай храната ще бъде повърната и то с предупреждение, че за повторно не добро слугуване, ще има "уволнение" от служба!... И наистина, щом някой не слугува вярно и предано на стомаха си според неговите нужди, ще последва непременно уволнение. Стомаха господар уволнява човека слуга и го изпраща на "оня свят"...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...