Jump to content

35. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ 29 май 1916 г., Бургас


Recommended Posts

35. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ

29 май 1916 г., Бургас

Учителю,

През време изпълнение сегашните ми длъжности, дълго време засега пребивавам в Карнобат - град на материалисти, на хора, които ни минута от своя живот не отделят освен за своите имоти, увеличаването им, бързо и евтино забогатяване. Отдавна по Базовия царски Дремиград. Види се по тая причина по количество местните духовни кръжоци не са много порастнали. По качество Господ Бог ще им съдействува да растат.
Поиска Господ и със слабите ми сили можах да побеседвам вече 4-5 пъти с тях. След първите две събрания в кръжока, водени у дома на учителя Никола Войников, сляха се в общо събрание и другия кръжок, воден у дома на акушерката. Всички на брой около 25 души, сега само жени и мен, учителя Войников се събираха в дома на последния. Другите два мъже - аптекаря ... и телегр. чиновник Георгиев са на военна служба.
Изяви се желание и се съгласиха при един общ център в града от 4-5 души да се слеят за в бъдеще двата кръжоци в един. Обещаха да направят това. При беседите ми в събранието прочетох им и беседата Ви "Новорождението" и държаната в София пред жените през март т.г. (Йоана 15;10) за пребъдването в Любовта.
Всички са много радостни, духом бодри и весели по душа. Очакват сливането и молят Бога по-скоро да открие път на Любимия Учител, за да ги посети. Жадни души са, ако и малко на брой. Присъствуват и някой други жени вън от кръжока и те. При тая ми дейност тук в Карнобат и доколкото можах и по селата гдето имах случай да отида. Моля и всякога съм разчитал на съдействието Ти Учителю. Дано моята работа принесе плод за прославление Името Божие на Земята.
Предстои ми сега път към Ямбол и Сливен. Ако и временно военен ревизор, контрольор в Бургаски окръг, вярвам Господ да ми помага и аз като най-млад работник на Неговата нива да поработя и принеса плод - много ми е дадено досега от Небето. Всякога и е помагало, а аз колко малко съм направил за Тебе О, Господи Боже!
Изявили са желание някои да прочетат беседата "Новораждане". Понеже не ми е разрешено досега това, моля ако ми бъде позволено да я преписват, някъде, то да я давам. Добре виждам, че желанието е много силно и ще бъде с полза. Досега са я искали в Карнобат при Войникова и акушерката. По-рано в Сливен П. Чорбаджиева и сестра Райна Грозданова.

Целувам десницата Ти Учителю!

Твой верен и послушен ученик

Минчо

Бургас
29 май 1916 г.
ул. Симеон 37
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...