Jump to content

43. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ, 28 октомври 1916 г., събота, Бургас


Recommended Posts

43. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ

28 октомври 1916 г., събота, Бургас

28 окт. 916 г„
събота,
Бургас

Учителю,

Види се и аз трябва да понеса изпитания по длъжността ми, която заемах през войната. Не било угодно само страданията от раната, а трябвало и душевни мъки да понасям заради Правдата, заради стремлението ми да изпълня повече отколкото трябва и се налагаше от длъжността ми, като командир на 3 дружина от 24 полк. Обвиняват ме, че като такъв през периода от 15 октомври до 12 ноември 1915 г. като съм бил отделен от полка - от бригадата със Заповед № 11 от 15 окт. и изпратен към 46 полк, за да го подкрепя и съдействувам на атаката му към Гиляки, аз: "не съм действувал при неотлагателни обстоятелства по собствена инициатива и не съм потърсил връзка с бригадира си, вследствие което не съм получил и не съм предизвикал да получа от същата заповед за военни действия." Заради горните обвинения ми поискаха обяснения тая година през април. Дадох ги много обстойно и документално и представих на 27/14 април с цитати и № на заповедите, които съм получавал и се вижда, че всякога съм се проявявал повече отколкото трябва. Аз се боях повече да ме обвинят с превишение на власт и действия, а те тъкмо обратното. Дадените ми тогава обещания види се не са ме оправдали и назначено било следствено дело против мен като обвиняем. Тоя месец от 23 до 25 дадох наново обясненията си. Тоже в същия смисъл, като приложих и всички писмени документи каквито имах под ръка, а за другите указах, че са в архивата на 3 дружина от 24 полк на фронта.
Обясненията ми в кратко са в 3 части:
 
1. От 15 до 20 октомври съм бил в пълно подчинение на командира на 6 полк и в неговия боен участък.
 
2. От 21 до 31 октомври имах задача да пазя посоките - пътищата от долината на р. Българска Морава към Скопие и Куманово, в участъка на р. Бимча до прохода Голямо Куманово форсира в долината около 20 км., и то само с 4 роти и 2 картечници.
 
3. От 1 до 5 ноември бях в действие по моя инициатива с дружината и всички мои действия са били в духа и исканията на разпорежданията на по-високото началство - това се потвърди от получените ми по-подир заповеди. На 5 ноември след обяд около 4% часа ме раниха. Какво е било до 12 насам не зная - не бях в строя, а в болницата.
 
За неотклонението ми по причина следственото дело, като съдебна мярка поставят ме под надзор и наблюдението на най-близкото началство - началника на 3 Балканска дивизия, обл. Сливен.
Като Ви излагам горните факти - изпита на който ме подлагат, моля за Вашето съдействие Учителю за по-скорошното му изясняване и прекратяване на делото, ако това е волята Божия за тържеството на Правдата и Истината. Може би чрез мен други се стремят да се оправдаят. Но аз моля Господ да бъде съдията и Той да даде всеиму заслуженото.
Приемете Учителю сърдечните поздрави на брат Пеню и др. приятели ш дома.

Целувам десницата Ви.

Ваш верен, предан, послушен и покорен ученик

М. Сотиров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...