Jump to content

91. ПИСМО ОТ ПЕТКО ГУМНЕРОВ, Д. МАКЕДОНСКИ, ТЕОДОСИЙ (ТОДОР СТОИМЕНОВ), РАЙНА ГРОЗДАНОВА ДО МИНЧО СОТИРОВ, 3 май 1919 г.


Recommended Posts

91. ПИСМО ОТ ПЕТКО ГУМНЕРОВ, Д. МАКЕДОНСКИ, ТЕОДОСИЙ

(ТОДОР СТОИМЕНОВ), РАЙНА ГРОЗДАНОВА

ДО МИНЧО СОТИРОВ

3 май 1919 г.

(получено на 16 май 1919 г. по френския войник М. Басан)

София, 3 Май 1919 г.

Минчоооо!

Великомъченико и труженико народен!

Деветнадесет писма съм получил от теб. Аз не пишех досега, защото ти сам казваш в писмата си, че от никого нищо не си получавал, а пък ако аз не пишех, сестра ти казва, че ти писвала, но и от нея нищо не си получавал. Тогава защо да пиша и аз като не ви предават писмата? Настоящето пишем, защото хем ти казваш, че чрез италианската поща ще ти идват писмата, хем пък и намерихме човек чрез когото да се предаде писмото сигурно на същата поща.
Преди всичко, нека ти кажа, че силно впечатление ни прави факта на твоето спокойствие - такова поне съглеждаме във всичките ти писма. И се радваме като малки деца, че вярата ти се е притекла на помощ на нашия мъченик, за да може чат-пат да си отдъхва и да усиля надеждите свои за последно светло бъдеще. Искам да кажа братко, че като чета писмата ти не намирам за трудно да те насърдчавам и ободрявам, защото виждам, че от Невиделица са вземали и вземат всичка грижа за тебе. Нито пък чувствувам да има нужда да те увещавам да не се боиш, защото знаем, че уповающия се във Великата промисъл е смел и благоразположен. Много и много има да ти река братко Сотире, но не му е тук мястото, защото освен че преживяваме времена цензурни и митарственни, но и искат Теодосий и сестра ти да ти драснат и те тук нещичко. Само ще ти кажа това: Много отиде, малко остана. И всичко каквото и да става, ама всичко, се развива в полза на България. Вие ще си се завърнете, мъките и терзанията ще забравите, а ще се считате горди, че вие там запрени и пленени, арестувани, изкарахте българската кауза на плещите си. Вашето запиране става фундамент за благото на народа. Това е, което трябва да ви ободрява и насърдчава всинца там... Делото на мира отива успешно. Германците ще подпишат тия дни, а след това ще пуснат и вас, за да поискате сметка от създателите на причината, за да ви задържат толкози, защото право казваш в едно от писмата си, че има "скрити замисли" по това задържане.
Ние вече с нетърпение ще те очакваме, за да посрещнем заедно с теб всички ония, които след "полебрани" изтеглиха докрай българския кораб на безопасно пристанище.
Поздравяваме те аз с Гина! Приеми нарочен поздрав и от Учителя с писмото Му.
Приятеля ти Петко Ив. Гумнеров
Италианската поща не свърши. Хеле намерихме г. М. Басан, французки войник, който е наш приятел, верующ, та той изпраща настоящето. П. Ив. Гумнеров
Г. Полковник, приеми и моя искрен сърдечен и душевен поздрав, чакаме те с нетърпение, знаеш, че Господ мен отърва още на 12 декември м г., сега съм добре. Също и нашите са добре, често ходя и ги заобикалям. Вярвам скоро ще се видим. Търпение - Господ е с тебе.
Твои вечно признателен Д. С. Македонски
София 3.V.919 г.
Милий, приеми и моите най-сърдечни поздрави!Непрестанно мислим за тебе и желаем по-скоро да се видим.
Целувам те твой верен Теодосий! София 3.V.919
Милий брат, както виждаш искаме да ти създадем тая радост - да получиш от твоите мили приятели по едно сърдечно поздравление, а най-вече от Г. Д. Нека тия наши редове ти възприемеш тъй както и сме ги прочувствено писали. Бог Великий вижда нашите мисли и пожелания към твоята душа, и въпреки това, че не получаваш нашите писма, ти пак чувствуваш близостта на мисълта. Нали? Времето се ускорява и денят за свиждание наближава! Нека Духовете на бодростта, смелостта и дълготърпението щедро обсипят душата ти и докрай останеш устойчив, непоколебим за Слава на Бога Жива го! Амин!
Аз дойдох по дружествена работа тука и от 1-2 дни гледам пък да използувам някои необходимости за Сливена, като беседи, песни и пр. Много, много съм добре, Слава Богу! В Сливен тоже всички оставих бодри, здрави и весели и вярвам, че и такива ще ги заваря. След 1-2 дни, ако е Волята Божия, ще си тръгна за Сливен. Приеми сърдечните ми сестрини благопожелания и целувки!
Твоя с. Райна
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...