Jump to content

137. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ, 26 февруари 1925 г., четвъртък, Бургас


Recommended Posts

137. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ

26 февруари 1925 г., четвъртък, Бургас

Любвеобилний Учителю на Божествените Добродетели,

Твърде късно успях да приведа в ред държаните ми бележки от срещата на бр. бр. ръководители през 1924 г. от 31 август до 2 септември в София.
Един екземпляр от тях на пишеща машина, тук приложих, Ви предоставлявам.
Един подобен екземпляр съм дал на бр. Тодор Абаджиев - Ямбол.
За голямото ми закъснение в привършвание тая ми работа, моля извинение.
Тук приложено Ви изпращам две мои задължения към Вас - и с тяхното издължаване закъснях. Ако все така закъснявам във всички мои работи, не е добро за мен. Може би положените ми усилия не са били достатъчно пълни!
Моля Учителя, приемете в Името на Божията Любов тая малка сума[1].
Нека ми бъде дозволено Учителю тук да зачекна и един въпрос от важен характер за делото ни общо и за мен частно. Все избягвах да Ви изявя - дано сам се разреши, но трябва виждам да се обърна и лично.
От миналата година бяха установени молитвени събрания във вторник и петък от 7 ч. вечерта. За по-удобно разпределени бяхме тук на три групи: едната в стаята на събранието, втората в дома на с. Енчева и третата у дома. Първите две групи отдавна преустановиха тия събрания - нямало вече нужда от тях, третата - у дома продължава и досега редовни, колкото души и да се явят.
Някои от старите приятели намирали, че с тия събрания в дома се създавало претекст за разпокъсванието на обществото ни тук, че те били тайни събрания, защо не съм канел и тях, когато всъщност никому покана не е давана, а за всекиго открити са биле и достъпни, че с това съм искал да бъда ръководител на обществото, че съм го правил от тщеславие и гордост и самомнение и т.н. и заради това в интереса на Божието дело трябвало да ги прекратя непременно. В тия настоявания са особено открити приятелите с. Щереви, Н. Паскалеви и М. Пренеров. Казах им че има полза лично за мен от молитвените събрания - това е безспорно и аз имам опитности в тях. Че всеки присъствующ след молитвата си отива в дома с мир, освежен, ободрен, облекчен, и това е верно. Имаме вече няколко случая с ясни доказателства. Но щом намирате, че нямате нужда от тях, кажете в събранието да не идва никой в дома и свършена работа. Не съгласиха на подобно предложение, но аз трябвало да ги не пускам в дома. Казвам: "Не, той е Господен Дом и всеки има достъп у дома, когато обича." Събират се 2-3 и повече, искат да се помолят - стаята у дома е свободна, както е било с години вече под ред. Но сега да затворя дома си за братята и сестрите, това няма да сторя. Тогава казаха, че може и други да искат да се молят. Отговорих: "Още по-добре, направете ги тогава общи молитвени събрания - за цялото общество и нека се събираме в салона." Възразиха, М. Пренеров: "Като ги направиме общи, ще видиме пък дали имаме нужда от подобни събрания, но от сега казвам, че имаме нужда от молитвени събрания." Казах: "Тоя въпрос го решавайте както обичате, но за мене той е решен засега. Без молитва в определен ден и час не мога. И сам да остана, обещанието ми в мене - пред Бога ще изпълня. А ако обича някой друг, нека присъствува." Това е вкратце Учителю.
Вие Учителю, Който всичко знаете, моля в интереса на Божието дело в града ни и да бъда изпълнител само на Волята Божия, съобщете ми: трябва ли да се преустановят тия събрания, както биле преустановени казват същите приятели във всички градове и даже в София. Така им казали бр. Кирил Паскалев и Добран Гарвалов, като бяха напоследък през януари тук. И изобщо моля Вашите Учителски наставления и съвети за дейността ми и моля съдействувайте да не попадна в грешка, а да бъда всякога добър работник на Божията нива - на Божието лозе - да бъда пръчка с преизобилен плод. Но дайте ми сок от лозата, която сте Вие Учителю.
Н. Л. К. Б. Л.
Целувам Ви Десницата.
Ваш всякога верен, предан, послушен ученик
М. Сотиров.
Бургас
26.II.1925 г,
четвъртък
--------------------------------
[1] Бележка на съставителя: В писмото са поставени сгънати две банкноти по 1000 лева.
Izgr_25_31.jpg
Izgr_25_32.jpg
Izgr_25_33.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...