Jump to content

12. "АКО НЯКОЙ НЕ ВИ ОБИЧА, ОБИКНЕТЕ ГО ВИЕ", Беседа на Учителя, държана на 8 юни 1932 г.


Recommended Posts

12. "АКО НЯКОЙ НЕ ВИ ОБИЧА, ОБИКНЕТЕ ГО ВИЕ"

Беседа на Учителя, държана на 8 юни 1932 г.

(Получена на 25 юни 1932 г., без заглавие, със забележка: "Само за тия, които са присъствували.

Няма да се печати")

(препис: ръкопис, двоен лист от тетрадка 34,3 x 28,8 см, синьо мастило)

Беседа на Учителя от 8.V.1932 г.

Отгоре на листа пише:
Получена на 25.V.1932 г. след завръщане от Бургас:" Само за тия, които са присъствували. Няма да се печати."
5.30 ч. заранта (Слънце) 8.V.1932 год.
Тайна молитва, Духът Божий, 12 гл. Притчи, за размишление 1, 2, 28 ст. Притчи.
Някой път човек мисли, че много знае, но важното е това, което може тук да прояви. Знаеш само това, което можеш да направиш, не го ли направиш, не го знаеш.
Само умния има право да поучава, а глупавия трябва да мълчи. Когато ти говори и те поучава глупавия човек, затвори си ушите, а когато ти говори и те поучава умния - отвори си ушите. Добродетелната жена е венец на мъжа си, добрата жена има достойнство, има име, а лошата е без достойнство и без име. Винаги умът е, който хвали човека. Всеки човек, който окали истината, ще умре, а тя ще се понадуе само малко. Аз ви питам: "Защо и вие понякога си изваждате езика и започвате да дупчите този или онзи, да мърморите заради този или онзи, питам, къде е правото?" Ако един човек извърши една постъпка, но умре, какво е спечелил и къде е спечеленото?
Умните хора живеят с наука, глупавите - без наука; добрите хора живеят с наука винаги, лошите - без наука. Този, който добре свири, който добре пее, с наука го прави, който не свири и не пее добре, без наука го прави.
В съвременния свят жалко е, че всеки сам си слага юлар, а не другите му го поставят. Ако сухите мисли, чувства и постъпки, които са у теб не можеш ги събереш и запалиш, къде е твоята наука? Ако ти не можеш се освободиш от една твоя мисъл, която те измъчва, къде е твоето знание? В Царството Божие ще влезе мъчно не само богатия, но и глупавия човек. Много от вас сега биха се отказали от Царството Божие само заради няколко милиона лева. Човек е силен само когато мине през изпитания и ги разреши, там е силата на човека. Погрешката на глупавия е там, че той не знае откъде произтича неговата глупост. Временно зло, болест, смърт има, но вечни те не са - вечни са само доброто, здравето, живота. Със състоянието на бубата може да се сравни сегашното ваше състояние - всички ваши навици ще оставите, ще се промените, така както става и с бубата когато се преобръща до пеперуда. А хубавото се винаги предпочита - винаги добрия човек трябва да се предпочита пред лошия. Вие казвате, че всички хора са били родени от Бога. Ако това беше така, света не би бил такъв какъвто е сега. В света може да се обича само хубавото и ако не ви обичат, значи имате в себе си мътилка. Някоя стара сестра казва: "Подир този тичат много жени." - Значи този човек е добър, защото подир добрия човек ще тичат всички, а подир лошия няма никой да тича. Аз може да говоря всичко, но трябва да се запитам дали това, което говоря е вярно.
В природата абсолютно не се търпи лъжата, никога не мисли, не чувствувай и не постъпвай лъжливо към някого, не говори лъжа за когото и да е. и от никое име. Понякога вие искате да убедите и себе си и другите, че една ваша постъпка е права, че е чиста, а аз казвам - не може от едни ваши чисти побуждения да се роди една погрешна постъпка. За да придобиеш нещо хубаво, ти трябва да преминеш през пътя на скръбта и страданието и едва тогава ще придобиеш доброто, а момата, която обичаш ще ти каже: "Такъв момък искам, сега ти си герой." Достатъчно е тази мома да ти се усмихне само, за да издаде това, което чувствува към тебе. Всеки един от вас иска да се усмихне, но не знае и ще се изложи, ако вземе да ми се усмихне. В най-голямото страдание като те погледне човек, ще видиш тая усмивка. Само в големите страдания човек може да има израз на лицето си, че е забравил всички противоречия, че има нещо друго в него, нещо много дълбоко. Това е момента, когато любовта прониква в човешката душа, великата Божествена любов, и тогава всичките противоречия са разрешени. Доброто се усмихва, а любовта говори - това да знаете - доброто не говори и любовта не се усмихва. И който знае и разбира тия закони, ще придобие благото. За глупавите - човек от любовта изгаря, а за умните - от нея той придобива доброто.
Вечният огън е без име, той е огъня на ада, а свещения огън, това е любовта, огъня на Бога. При първия случай ти мислиш, че нищо не ти върви, а във втория мислиш, че всички ти помагат. Когато човек се смее много за едно нещо, показва, че това нещо е глупаво, защото за умни неща ти не можеш да се смееш. В света има само една любов, но има много разбирания за нея - обикновени и свещени разбирания.
Окултните ученици са хората на най-голямата вяра, но същевременно и на най-голямото суеверие. Елексира на живота това е любовта. Всеки може да придобие безсмъртието, но твоята мисъл, чувство и постъпка трябва да могат да издържат всички изпитания, които идват. Вън от любовта няма никакъв живот. Колко от вас знаят да отглеждат цветя? Аз отивам по-надалеч - ами да отгледате една човешка душа какво е? Колко от вас могат да отгледат и да облагородят една човешка душа? Човек е гол, когато е невежа, облечен е, когато е разумен, когато е добродетелен. Не са дрехите, които могат да съблекат или облекат един човек - ако си праведен, добър, истинен, разумен, любящ, ти си облечен, нямаш ли тия качества, ти си гол. Аз ви питам: като сте облечени, защо говорите неправдата и лъжата? Защо се проявява мисълта у тебе, че може да оголееш, или да се разболееш? - Значи има нещо не добро у тебе, което те кара да се съмняваш в себе си.
На Земята се изисква един добър живот, който да го живееш. Има известни енергии, които могат да разложат едно зло у тебе. Ако си силен, само ако можеш да разложиш една твоя лоша мисъл, лошо чувство или лоша постъпка и да ги употребиш за добро, но разложи ли се изобщо една твоя мисъл, чувство или постъпка, това показва, че те не са били добри, защото доброто нещо не може никога да се разложи.
Човек е излязъл от Бога и ще се върне пак при Него, и след. женитбата не може да бъде вечна, тя е само временно свързване на две души за работа. Ако ти не съзнаваш Бога като единство във всички хора, ти създаваш греха в себе си. Всички вие мислите за света само това, което не съществува.
Има един морал - отношението ни към Бога трябва да бъде чисто и съвършено, отношението ни и към всички същества трябва да бъдат чисти и съвършени. Питат, защо един брат ходи с една сестра - има две неща: първо или ходят, за да изпълнят волята Божия или второ - ходят, за да изпълнят своята воля. В първия случай те са и ще бъдат щастливи, а във втория те са и ще бъдат нещастни. През тая сестра аз ще виждам всичките други сестри, нея аз чувствувам най-близо до себе си, тя отразява всички други и в нея аз се оглеждам. Питам тогава: къде е престъплението като дружат тая сестра и тоя брат и защо ги критикуват? Който много си вдига главата, за да покаже, че много мисли за Бога, той е глупав човек, а който мисли за Бога с наведена глава е разумен човек.
Ако някой не ви обича, обикнете го вие - това е закона. Не е въпроса в обичта да обичаш, т.е. да обичаш този, който те обича, а да обичаш този, който не те обича. Тогава ще разрешиш въпроса. С това аз искам да се освободите от заблуждението, което цари у вас. Сега вие работите с чуждо съзнание. Вие не работите, а искате и очаквате други да работят и да ви помагат, за да разрешите и направите едно нещо - не, не очаквай и не искай нищо от другите, а всичко сам си върши, за да можеш да се освободиш от всички илюзии.
Никога не проси и не искай от хората нищо, остави ги те сами да дойдат при теб и да ти помогнат по свое желание. Само когато у човека има любов той дава без да чака някаква облага, без да търси награда. Ако един човек ти се усмихне и ти даде едно нещо и ти му се усмихнеш, това е любовта, това показва, че у вас се е породила любовта. Това е изгряването на Слънцето у вас, от там започва живота и ако ти така разбираш и посрещаш слънцето, ще влезеш в живата природа. Онзи музикантин, който като пее една песен се свързва с ангелския свят, с разумността, това е истинската песен. Всеки един поглед, всяка една мисъл, всяко едно чувство трябва да може да ги приведете. Това е разумната истина.
Вътрешните мъчнотии правят лицето на човека изпито, вдлъбнато, а външните мъчнотии правят лицето на човека напълно изпъкнало. Сатурн е все недоволен, мълчалив, обича материалното. Тия хора са все слаби, изпити, те не вярват много на хората, подозрителни са и на тях може да въздействува само Венера. Богинята Венера обича много шегите, тя е весела, жива, радостна, пъргава. Никога не питай другия колко те обича - това не се знае, достатъчно е само една усмивка. Вземеш ли да го питаш - любовта ви ще изчезне. Това, което излиза от усмивката, то е което ти е необходимо, което ще ти свърши една работа.
Трябва да знаете произхода на всяка една мисъл, чувство и постъпка, които са у вас, защото те имат обекта си вън от вас. Хванете всяка една ваша трезва мисъл и й кажете: благодаря ти, ти днес спаси положението. Във всяка трезва мисъл има други напреднали същества, които работят върху нея. Знание е само това, което може в определен даден час да стане, в конкретно време, а не след 10 години да ти определи това, което ще стане. Това разумно същество чрез което Бог се е проявил и до което сте близо, дръжте го, не го изпускайте. Когато дойдат страданията, скръбта, мъката, недоволството, знайте че това са все едни атмосферни налягания, без които нищо не можете да добиете.
Ангел, това е вечния непреривния прогрес, по който път и вие трябва да минете. Ти никога не можеш се върна точно там откъдето си излязъл.
В сегашния религиозен живот трябва да се освободите от всички странични неща. Щом злото ви каже, че не иска да ви види лицето, обърнете си задника. Мисълта ви трябва да бъде гъвкава, трезва и бърза. Една мома иска да намери един умен, добър, издигнат мъж, но питам: тя какво ще му занесе? Тя иска от него много работи, а от себе си нищо не изисква. Значи тя ще отиде като един търтей.
Същественото за един човек не може да бъде едно и съща за всички останали. Вие трябва да се освободите от всички странични работи, това може да стане с помощта на майката, бащата или приятеля, но те трябва винаги да бъдат по-умни. Знайте това - любов за любов, мъдрост за мъдрост, истина за истина, правда за правда, добродетел за добродетел.
Ако разберете днешната ми беседа, който е болен ще оздравее, мъртвия ще възкръсне, бедния ще забогатее, а който не я разбере ще изгуби и това, което има. Една жена, която иска да вземе един мъж за слуга прави престъпление. Никога една жена не трябва да иска да направи един мъж слуга. Новата философия е, че ако искам да направя един човек слуга, нека сам стана най-напред. Трябва да престанат жените да правят мъжете слуги и мъжете да правят жените слугини. Нека има пълна свобода, нека всеки сам да се счита за слуга, а другия да го остави свободен - всеки сам трябва да желае по свобода да бъде слуга на другите. Там е формата на закона. Сега вие се уморихте, но след умората идва почивката, идва наградата, идва най-хубавото.
Край 9.10 ч. заранта
Тайна молитва
Izgr_25_48.jpg
Izgr_25_49.jpg
Izgr_25_50.jpg
Izgr_25_51.jpg
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...