Jump to content

1900_09_11 Учителя до Пеню Киров (отворена карта) (снимка на писмото)


Recommended Posts

(отворена карта)

Нови пазар, 11 сеп[темврий] 1900 г.

Л. Б. Киров,

 

Отворената ви картичка получих. Относи­телно въпроса по клетвата — ще трябва да го оставим за в бъдеще да узрее. Засега, види се, Господ не ще ви изложи на изпит да го решавате. Но според духа на Еван[гелието] и според ясните думи Христови ний никога и при никакви условия не трябва да даваме обещания никому, които са противни на Божия закон.

 

Ний сме свободни пред Бога и не трябва да жертваме Божествената свобода за нищо под не­бето. 3а нас върховното добро е Волята на Бога. Онова, което Той изисква от нази, него и трябва и да вършим без никакви съображения от страна на света. „Не бойте се — казва Христос — от онези, които убиват тялото." [Мат. 10:28] Война149 за­сега няма да има.

 

Надявам се да сте добре. Пазете сърцето си, или по-добре — уповайте на Господа. Защото лу­кави са дните. Лукавият обхожда земята, търси причини.

 

Имай мир. Поздрави бр. Тодор и Николай.

 

 

С поздрав, ваш верен: П. К. Дънов

 

Чети 7 глав[а] от Притчи.

...................

149. Вероятно под „война" тук се има предвид предстоящото Илинденско-преображенско въстание в Македония и Одринско от 1903 година, връхна точка в националноосвободителната борба на македонските и тракийски българи. Организатор на въста­нието е Вътрешната македоно-одринска революционна орга­низация (ВМОРО). На 2 септември 1899 г. в Бургас 67 души уч­редяват Македоно-одринско дружество. Това е едно от първите такива в страната, тъй като официално одринските преселенски дружества „Странджа" се сливат с тези на Върховния македон­ски комитет през пролетта на 1900 г. Дружеството в Бургас ор­ганизира голяма част от подготовката на Илинденско-преображенското въстание, като образува чети, набира оръжие, храна и дрехи за въстаниците и ги изпраща зад граница. То се занимава и с изключително тежкия въпрос за настаняването и изхранва­нето на хилядите бежанци, залели областта след погрома на въстанието. (У., № 47, 11.09.1900 г.)

gallery_1_14_42656.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...