Jump to content

XXII. Любомир Лулчев и Стевка Стойчева


Recommended Posts

XXII.

Любомир Лулчев и Стевка Стойчева

Б. ПИСМА НА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ ДО СТЕВКА СТОЙЧЕВА, ВПОСЛЕДСТВИЕ НЯГОЛОВА

31. Пощенска картичка от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 2 януари 1928 г.

2.1.1928 г. Image_275.jpg (Меркурий - знак = сряда), 11 ч вечерта

Б. Л. Н. П. Щ. (Божията Любов носи пълното щастие.)

Трикотажна фабрика Заимови за г-ца Стевка Стойчева гр. Габрово

Мислех да ти пратя извадки от беседата - а не можах нито редче да ти напиша. Всеки ден съм с Уч. (Учителя), но има и тупаница чиста работа. Здраве му кажи! На зная какво е, но борба е. Прилича на зимна виелица, която тормози човек както си иска (или: не чака). И мечките се търкаляли, когато...

Тук съм заспал на писмото - и днес, 3.1., го продължавам в 121/2 ч. на обяд.

Времето е облачно, а и инак си или е облачно. Работа има много - а мързел безподобен ме е налегнал - самият аз не мога да се позная. Пък и много работа вървят полека, а други хич и не вървят - но казвам сит те сигурно са непотребни. Както и да е - все за добро ще е. Ти там работиш ли? Сигурно си са те натоварили добре. Радвам се, че сполучих донякъде да схвана някои неща по землетресенията и почнаха да се проверяват предсказанията. Понеже тая стая е много сънлива - човек му се доспива само щом седне на стола. Ще си ида горе - белким там или дойдат „харниците” духове. Сетих се, за „харници”. Пенка отпътувала за вилаета си, без да я видя, оставила ключа, че Минчо ще дойде.

Друго има, но ме мързи да пиша, т. е. то се отнася до Учителя и мен. Хубаво е, във всеки случай. На Нова година си бях съвсем настрана (просто съм си до пианото). Четох им разказа „Край огнището”, всички останаха доволни - поне видимо. Направи им впечатление.

Много поздрави на теб, татко ти и приятели и познати. Бъди здрава, будна и учи, чети, мисли, че времето е важно - да не заспиш като мене на писмото.

Много привети.

Благодарим за новогодишните поздрави.

(Подпис Любомир Лулчев

Поздрав и от мене. А. Радойкова Лулчева.*

Image_276.png

* Последното изречение е с почерка на Ангелина (Гала) Лулчева, съпругата на Любомир Лулчев. (бел. М. И.)

32. Телеграма от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 9 януари 1928 г.

Искрени благопожелания и много шекерчета на Бебо –

Бати

Ст. Стойчева, Скобелевска 19

Подадена в София, 9,І., 1 часа

(Кръгъл печат 10.-.1928 г., Габрово

33. Наряд за 22/9 март 1928 г.

1. Обикновения наряд

2. Допълнителен:

Добрата молитва
91 псалом
Молитва на Царството
Лозинката
Молитва на триединния Бог
Плодовете на Духа
Отче наш

1. След свършванието на наряда ще се прочетат следните глави от Евангелието:

Марко-гл. 4, ст. 1 ÷ 10 вкл.
Лука - гл. 5, ст. 1 ÷ 10 вкл.
Матей - гл. 10, ст. 1 ÷ 10 вкл.
Йоан - гл. 15, ст. 1 ÷ 10 вкл.

2. Вечерта в 7 часа в салона - братска вечеря. Преди вечерята - Евангелие и молитви

(горните)

34. Писмо от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 14 април 1928 г.

12 ч обед

14.4.28

Изгрева

Силни ветрища от два дни съблекоха бялата рокля на Витоша. Почти бури бяха, сваляха и къртеха... Малките къщи на Изгрева се огъваха и пъшкаха...

Днес в 11 часа и Земята ни поздрави с едно земетресение. Вятърът също пее...

За празниците - всичко хубаво!

И за мен са истински праздници - всичко опразнено. Много здраве на теб, баща ти и др. познати.

С. Б. Л. н. П. Ж.

(Подпис Любомир Лулчев

Р.S. Мястото на министър Ляпчев го пазарих днес - около 33 ÷ 35 лв. ще дойде метър с разноските* - ако би искала да имаш, пиши ми, ще се опитам да те вредя.

Много поздрави.

_______________________________

* Вж. писмо № 25 от септември 1927 г, при което се вижда, че лично министър-председателят идва на Изгрева, за да го види, да види новопостроения салон и да уговори продажбата на собственото си място. А през 1926 г., след като той дава разрешение на събора на Бялото Братство, полицията го забранява, но след намесата на Учителя чрез Методи Константинов той отново го разрешава. Виж „Изгревът”, том IV, стр. 417 ÷ 418; том I, стр. 93 ÷ 96; том VI, стр. 514 ÷ 515. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)

35. Пощенска картичка от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 7 юни 1928 г.

Бургас, 7.VІ.1928

С. Б. Л. н. П. Ж.

Бебо, от твоя Бургас много здраве. Малко бях в него - бях в едно село, после тук, после в околността казват мислим да започнем чешма да правим, а след това сказка може да държа, а после може вода пак да търся, - и много „после” още до някой ден, но не зная кой.

Ти какво правиш? Тоя изпит, който знаеш, е мъчен, и не, но другият е още по-мъчен. Дано Бог ти помага да бъдеш умна, да помниш, да работиш и побеждаваш. Бях ти писал по-рано отворена (с молив) картичка, получи ли я?

Работи, дете, колкото можеш, чети и умна бъди, защото ти вече достаъчно знаеш, за да разбираш постъпките си, следствията от тях. Надявам се, че ще учиш и ще издържиш всички изпити. Всеки ляга на каквото си постила.

Много поздрави теб и другарките ти, пожелавам ви всичко хубаво - а на Бебо какво? Телеграмата да не плаче или като мене да чете? Или и едното, и другото?

Бъди здрава!

С. Б. Л. е. Л. (Само Божията Любов е Любов.)

Бати ти

36. Писмо от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 20 юни 1928 г.

С. Б. Л. е Л.

Бургас, 20.VІ. 1928

Image_278.jpg (Меркурий = сряда)* сутрин

Снощи се върнах, Бебо, от Белия връх, където (в подножието му) прекарах в усилна работа 11 дена. Една хубава чушмичка и още. нещо около нея изникнаха в тия дни. Много красиви видения от миналото ми се дадоха, доста борби се водиха - Слава на Богу, всичко стана и става все по-добре - макар, че не тъй, както аз съм го мислил. Днес и утре ще бъда тук, после ще отида в едно или две села, дето не зная колко ще се бавя. До края на месеца във всеки случай не мога се върна, освен насила, ако реша да дезертирам от работата си! Сега и айтозлии искат да правят чешма, тъй че клиентелата се увеличи... Главата и ръцете ми се избелиха (кожата им). Беседите още не съм започнал, а първата част вече излезна в „Житно зърно”, 4 кн. в печат.** В „Nova Kultura” е излязло от печат*** и другата от Sincles Sinner. Работа има - дал Господ, но аз съм като едно листенце, пуснато по вятъра - боя се да си помисля, а не даже да кажа мнението си.

Има още работа да се довършва. После, ако е живот и здраве, ще ти ги кажа като се видим, или ще ти ги пиша, защото не зная дали ще се срещнем в София - понеже до края на тоя месец съм зает, а да чакаш само няма смисъл. По-скоро ти може (ако нямаш друга работа в София) да се видим в Габрово случайно като минаваме с брат Сотиров или нещо друго да се нареди някак по- после - но това други ще каже. А сега дръж се, дете мое, и работи, понеже на изпит сме турени, и то не на шега, а съдбоносен - поне за живота ни в сегашната ни форма. Пиша ти набързо, защото имам много да пиша друго - и пак ще ти пиша скоро, ако е рекъл Бог. Едно мислим ний, а друг е, който диктува събитията. Както и да е, Бебо, мисли и моли се, дръж се високо, помагай на другарката си, за да ти помагат и тебе, будна бъди, че всичко сега е много важно. Колкото повече трае всичко, повече се отварят очите и по-особено става. Бог да бъде с теб и да ти помага. Бъди будна, дете!

С. Б, Л. е Л. (Само Божията Любов е Любов.) Бати ти.

Бебко, работи дете, моли се и внимавай, много внимавай, пази се - моли се повече от всякога - че идат светли, хубави дни, но преди тях ще има бури и светкавици...

Будна бъди, умничка и послушна. Срещай се с Гела, докато си в София - тя изглежда, че е много доволна от екскурзията, която сте направили заедно. Пиши ми, ако обичаш, защото вероятно до края на месеца ще бъда тук или около - ако не се случи нещо екстра. Бъди бодра, умна и послушна, че на Бебо шекерчета ще донесе Батко й.

Image_279.png

* Поставен е знакът на Меркурий, което означава ден сряда. Вж. «Изгревът» том XVIII, стр, 337.

** Виж „Изгревът”, том XX, стр. 536 ÷ 540.

*** Виж „Изгревът”, том XX, стр. 458, 644 ÷ 646. (бел, на съставителя Вергилий Кръстев)

37. Писмо от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 28 и 29 юли 1928 г.

„Изгрева” 28.VІІ.1928 г., 7 ч вечер Image_280.jpg (Сатурн = събота)

С. Б. Л. Н. П. Ж.!

Само преди пет минути написах „край” под 38-а страница - два дена говорих на Бебо, което го нямаше - и всичко е готово, написано с един ужасен почерк, понеже писах продължително и непрекъснато. Ще трябва да го преписвам, а това е моят ужас, но ще гледам да намеря време и за него. Нашите са още в дома, тъй че и на тях трябваше да отделя малко време, но за два дни прекарани в писане, ядене и спане - вода не пих - работата се свърши. Излезе малко, шибателна, но мен се струва, че това няма да те смути. Ще бъде и доста неразбрана - преднамерено, за да има какво да мислят тия, които четат. Не бях виждал Уч, (Учителя) цяла неделя - едва снощи го видях - беше в пост (?) и доста неразположен. Изглежда има много неприятности, но с Божия помощ всичко ще се оправи. И аз бях като пребит - но работих и работя, колкото мога - на останалото други ще помагат. Пиши ми и ти, когато можеш. Мисля да намеря писмо долу от тебе, но да видим.

Много поздрави от Бати ти.

София, 29.VІІ.1928

11 ч сутринта Image_281.jpg (Слънце = неделя)

Наистина снощи намерих писмото ти дома и тази сутрин бързам да ти отговоря, но сигурно утре ще тръгне отговорът. Твоята книжка мисля да бъде № 1 от нашенска библиотека „Нови насоки”. Тия дни само дано ми остане време да започна преписването, защото писмото е ужасно неразбираемо и ако мине 1 ÷ 2 недели, и аз самия няма да мога го разбра.

Благодаря ти много за изпратеното от Учителя - преживявам доста силни бури, макар че външно наглед съм спокоен. Търся забрава в работата си - каквато и да е - само да работи човек. А и ти, дете, работи много, мисли много и моли се още повече, защото те, трудните задачи, идат като във всяко училище. Отделяй себе си, личното от работата си, ако искаш да нямаш излишни страдания. И без туй ги имаш достатъчно - не ги привиквай. Веднага със свършванието една задача, идват две нови - значи смятат ни за немързеливи ученици. Огънят, който гори е за сламата - златото може да се разтопи, но не изгаря. След стопяванието то е по-чисто от по-рано. Помисли какво ти е говорено, за да не ти припомнят страданията. Правият път е път на свобода и радост - ний си обещахме и да бъдем в Свободата и Истината - внимавай да не се намерим вън от тях, че мъчно се върви без светлина. Бог да ти помага.

Бати

С. Б. Л. е Л. (Само Божията Любов е Любов.)

7 ч след обяд, неделя, 29.VІІ.1928, София.

Днес след пладне прекарах тук долу - Гела и баща ми са на визита, а аз останах да пиша, понеже утре вероятно ще си вървят. От вчера устата ми се израних - ти беше оставила още в понеделник един хляб - малко парче. От него поисках да изям, да се не харча, че е от Бебо, но, види се, мравки са го пълзели и устата ми се израниха. Та, всяко ядене е страдание. Но това е най- малкото - един или 2 дни пост ще излекуват тая дреболия. Пиша ти го не защото е важно, а за да споделя нещичко от обикновения живот, защото от другия не смея. Като дивни миражи се преплитат събития - като ехо в някоя планина, когато едното настига другото и се сливат все в по- нови и по-разнообразни звукове - така се преливат събитията, идат тъгите, скърбите... Отворих душата си за тях, те се урват до самата дълбочина - и не могат да размътят душата ми. По тях съдя за великата работа на свещеното страдание, което е едничък път към Истината и Мъдростта! Огънят на Рила е изгорил твърде дълбоко душата ми, но заедно с това е оставил и сили, които по- рано нямаше. И прониквание в нещата, които са ценен дар. Какъв път за Голгота бе личното. А мъката в тия седем дни - най-трудните от всички, прекарани до сега в братството. И тяхното ехо се носи още в далечината и служи като вярна мярка, да приближи истинските приятели и да отдалечи ония, които са биле приятели само защото са получавали. А приятелят е приятел при всички условия. Като жив мъртвец минавам между тия, които ме заобикалят - в света съм, но никога не ми е било тъй ясно, че вече не съм от света! Пропаст отделя другите, обикновените хора. Самотен бор на върха стърчи... Но и той не е сам. Край него канара го пази от бурните пориви на бурята, над него звездица трепти вечер, а сутрин лъчите на слънцето го милват! А хората - нека те го гледат отдалеч - и той, и те ще са доволни - те, защото е красива картината, той - защото те имат брадви и близостта им е вредна и опасна...

А Бебо да работи - да бъде в света, но да не е от света! Прочети гл. 17 от Йоана няколко пъти, както я чета и аз - всеки ден и вечер. Много сърдечни поздрави на Бебо от Бати му.

38. Писмо от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 5 август 1928 г.

Л. е Извор. [Любовта е Извор]

Докато да получа отговора ти, ми се сториха, че минаха много дни, в които станаха доста работи. Но от всички една, която ми беше по-рано като нещо невъзможно - то беше преписванието - видях, че може да се постигне. За 3 дни работа, ама каква работа ужасна за мен - преписах на чисто божем - 54 страници тетрадка: „Психическото въздействие и реактивните идеи”*. То колко е чисто и четливо, един Бог знае, но по-рано беше пък хептен на нищо не приличаше. Поправих го доста и ми се струва, че е четливо, но това е човешко мое мнение - какво ще речат словослагателите, е голям въпрос. Та, сега ти пиша това, за да ти се похваля, защото за мен това - препиша - е цял подвиг. Но той беше възможен, защото много ме тикаше майка ти. Тя иска непременно да те види един ден да бъдеш д-р Стевка - и аз съм обещал своята помощ - туй казано между другото. А сега ето какво мисля разбира се, то е мое мнение - ти си винаги свободна да го измениш или съвсем отхвърлиш, като знаеш, че ни най-малко няма да кажа нещо, защото аз зная, че когато един план се отхвърля, човешкият, иде Божественият, който е винаги по-добър. Та, сега - на предмета. Ще отида в печатница да питам, но струва ми се, че отпечатванието на книгата няма да струва повече от 2500 ÷ 3000 лв. 2000 екземпляра. Това- най-скъпо. В мене имам 500 лв., които може да дам за капаро и да започна печатанието, та до събора да излезе (при условие, че печатарите ще се съгласят, че моят „препис”* е написан на български и разбран за тях език). Та така е моята мисъл - да започна печатанието, без да те чакам. Ти сондирай татко си отдалеч или изблизко дали би могъл да ти помогне с някоя сума специално по тоя случай - и ми пиши или телеграфирай, ако изобщо трябва да започна печатанието. На него няма защо сега да казваш, защото и печатанието ще се забави, а и плащането ще стане навярно след излизанието. От съдържанието, мисля, ще бъдеш доволна, макар че на мнозина ще се стори малко непонятна, но научната част е само маска на ненаучната - а тя е да се прекарат скрито макар няколко от идеите на Учителя. А това, струва ми се, постига. Тъй че, понеже ти ще имаш усилена работа с преместванието и няма да ти остане време да се занимаваш с преписването, та да се задоволиш с моя препис. Но казвам ти, както ти помислиш за добре. Аз ще се пазаря и ще гледам дано мога да сведа пазара до 2000 ÷ 2500 лв. за 1 кола 2000 екземпляра, с корица, с всичко, брошувание и изрязвание, ако стане нужда. Въпросът за плащанието е мъчен. Да чакаш да спечелиш нещо материално е немислимо - нито даже разноските си ще покрием, но ще остане само едно име - една позиция заета, едно спътник на печалното минало, което ще ти е необходимо за миналото и за бъдещето. Както и да е, ще чакам твоя отговор и ще постъпя според него. Мисля, няма да го забавиш. Бъди здрава. Всичко най-хубаво ти пожелавам от все сърце. Бъди будна. Много поздрави от

Бати ти.

С. Б. Л. н. П. Ж.**

Ще прощаваш, че ти пиша така набързо (а в същност полека), понеже ми се спи и съм жеден, та на всеки ред като че ли съм готов да заспя и се събуждам наново. Много пожелания да не срещнеш мъчнотии в преписването - това от нашите за „вашите”. Баща ти как е? Вярвам, ти се държиш тактично и не го дразниш. Знай, че старите хора са изпитали много разочарования в материалното и заради това за малко почит и внимание те би се радвали като за придобити милиони - тъй че имай това предвид. Ако го пък и ти, извинявай за излишното напомняние. Много приети.

Р.S. Ако искаш пък, може да ти пратя ръкописа да го прочетеш и препишеш, та от него да го печатаме. Пиши ми как искаш, и ще направя.

Ръкописът съдържа следните подзаглавия***:

1) Няколко необходими думи 2) Обширността на въпроса 3) Значение на вътрешния мир при въздействието 4) Динамически взаимоотношения 5) Среди и индекси на пречупване 6) Реактивни идеи 7) Доминиращи идеи 8) Значение на създадените отношения 9) Съвпад на човешката дейност с природните закони 10) Нещастието на днешния свят 11) Новото възпитание и въздействие 12) Вечно преодоляващето начало 13) Съществени реформи 14) Идейният хаос в позитивните науки

15) Необходим синтез.

Р. S. Моля да ти ангажирам 500 м кв. място х 25 лв. Пиши.

_____________________________________________

* Тази книга на Любомир Лулчев е публикувана в „Изгревът”, том XX, стр. 577 ÷ 626. Той е поставил като автор името на Стевка Стойчева, за което Учителят му се е карал

** Формула от Учителя Петър Дънов: Само Божията Любов носи Пълния Живот! (бележки на съставителя на „Изгревът”

Вергилий Кръстев)

*** Виж „Изгревът”, том XX, стр. 577 ÷ 595, със заглавие „Реактивните идеи на тайните общества на новите хора”, (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)

39. Писмо от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 10 август 1928г.

Събота, 10.8.1928 Image_283.jpg [Сатурн = събота]

9 часа вечерта

Бог царува на Небето, Бог царува в живота. Да бъде Благословено името Му!

Твоето писмо получих. Благодаря ти много, че си препратила писмата, само че аз ти дължа 12 лв., понеже едно препоръчано толкова струва. Твоето писмо ме зарадва - че си стигнала добре - и натъжи, защото като някой кораб, който бърза към пристанище и покой - ти намери отново буря. Но баща ти не е виновен - като всеки баща, той се страхува за детето си - нему му липсва само оная мекост, която е присъща на майките, които и ти, и аз сме изгубили. Само майката никой не може да замени... Четох писмото ти и на Гела. Тя мисли, че това е работа на завистници, които ги е наспорил Господ. Нейният подарък е смутил душите им - има достатъчно завистнички между тях и всеки според това, което е имал в душата си - си е дал и обяснение. Това не трябва да те смущава ни най-малко. Чудно ми е, че баща ти тъй леко се е поддал на външни внушения. Но ти трябва да му кажеш, че цениш неговото спокойствие преди всичко - и ако той мисли, че поради приказките на хората ти трябва да се не срещаш с мен - кажи му, че си готова и това да сториш. Понеже важно е да се не отделяш от учението - а мъчнотиите - това са нещо второстепенно. Ако той смята, че трябва да другаруваш с други - нека ти каже. Запитай го. Ако има нещо против мен говорено, не вярвам да има нещо против Гела - или ако го има, нека той го каже. Ти все трябва да имаш приятели и приятелки. Не може да живееш като в пустиня. Поговори си откровено с него - и нека той ти каже своето мнение. Баща е и трябва да го слушаш, понеже той все за добро ще иска да стори - никой баща не може да мисли лошото на детето си. Ти ще бъдеш тиха и послушна. Моли се само да ти дадат условия да работиш. Моли се и за баща си - и всичко останало ще се оправи лека-полека. В братството хората по си завиждат един на друг, отколкото вън. Тук всичко е по- силно - и добродетелите - и недостатъците. Ти ще бъдеш умна. Малко ще говориш, много ще мислиш, още повече ще работиш и се молиш. А Бог няма да остави своите чада. Много поздрави от мен и Гела. С. Б. Любов носи пълния живот! Бог да те благослови. Лека нощ.

Бати ти.

Моли се и работи!

Р. S. Днес ти пратих превода на разказа.

Внимавай с тия случайни и неумни разправии да не изгубиш вътрешния си мир и заболееш, понеже за теб едно боледувание може сега да бъде доста тежко - внимавай.

40. Писмо от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 4 септември 1928 г.

4.9.1928, вторник, Изгрева 11,30 ч вечер

С. Б. Л. Н. П. Ж.

Пратеният ръкопис получих, а също и писмото, в което имаше повече пликове, отколкото текст. При това и адреса си не си писала, види се, да не те безпокоя. Но има някои работи, които сам не мога да реша, затова ще бъдеш тъй добра изрично да ми съобщиш:

1. Да дам ли ръкописа под печат?

2. Би ли се съгласила да влезе като № 4 в Библиотеката „Народни Будители”, или да си остане както си го написала - Б-ка „Нови насоки”?

3. И в единия, и в другия случай с името си ли ще излезеш или ще туриш псевдоним - и какъв? Това питам, защото не зная вашия университетски правилник, и понеже има и нещичко за университета - да не би да имаш нещо казано-речено. По моему няма нищо лошо, но где да ги зная - нали сега те най-малко истината могат да търпят - та по тия въпроси рекох да бъдеш тъй добра и ми пишеш тутакси, за да зная какво да правя.

Утре във всеки случай ще обиколя печатниците - имам това намерение, защото има и № 3 да се пазари и даде на печат.

Тук от вчера дъжд - планината е покрита с облаци - начумерена и сърдита. Имам много работа - струпа ми се доста - и който не ходи - тича - както обикновено. Ти как си? Татко ти добре ли е? Грижиш ли се за него? Ти обеща това и мисля, че като ученичка ще устоиш на своето обещание. Немски учиш ли? Учи, защото шега няма. Колю Нанков беше обещал да ходи в Габрово - идва ли? В новата къща добре ли си? Ще чакам да се обадиш поне ако не друго, да ми отговориш точно на въпросите, за да зная какво да правя.

Бях ти писал една картичка, но не ти я пратих, защото не знаех адреса ти. И това писмо пиша така наслуки - ако те намери. Много поздрави.

С. Б. Л. Н. П. Ж. и Мир!

41. Пощенска картичка от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 10 ноември 1928 г.

10.ХІ.1928, Бургас

Б-о, С. Б, Л. Н. П. Ж.

За Г-ца Стевка К. Стойчева ул. Парчевич № 36 гр. София

Пътувахме отлично, стигнахме и бяхме посрещнати прилично. Трена, освен името си „бърз”, не видях нищо друго бързо в него, но понеже повярвахме - пристигнахме с малко закъснение, като се спасихме по тоя начин от свързванието, което искаха да ни направят под вида на отопление. Което беше ужасно! Бях се разхвърлил като Дон Кихот Балкански.

Сега - за тебе - да четеш, четеш, учиш, учиш учиш! Чу ли? Това е най-важното сега! Ако не ме послушаш, ще знаеш, че изобщо не и щеш да слушаш. Поздрави народа и четете - сега му е времето, че после и да търсите време, няма да намерите.

Много здраве на тебе, Иванка, ...и прочие народ и население. Всички да работите, да видим колко сте спечелили докато дойда - ако сте изгубили - вий му мислете.

Б. е Л.

Л. е И. (Любовта е Извор.)

Много поздрави от Батко на всичко прочие народонаселение.

42. Писмо от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 19 ноември 1928 г.

19.ХІ.1928, 11 ч вечерта

За Госпожица Стефка Стойчева ул. Парчевич № 36 гр. София

Днес се завърнах тук и получих писмото с извадките от беседата. Много благодаря.

Гледай да учиш, и то най-усилено, защото изпитите идат, и то от всякакъв род. Това ще проумееш после, но сега учи и работи. Аз мисля, че ще стоя малко още тук, но пак както Бог рече. Много интересни неща стават по тоя бял свят...

Ти чети и внимавай!

Много поздрави на цялото народонаселение и на теб особено от Бати ти.

Шарено писмо - писано с препятствия.Чети, Чети, Учи, Учи, Учи! Стягай си опинците, че бури идат! Ако издържиш изпитите си всичко ще бъде весело и слънце - но сега чети, чети - много внимавай над себе си! Враговете ти са вътре в тебе...

 

Много привети.

43. Писмо от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 20 декември 1928 г.

Б. Л. Н. П. Щ. (Божията Любов носи пълното Щастие.)

Оттук, където някога си била малка, Бебо - ти пращам много поздрави! Не съм видял още морето - снощи стигнах и седнах на работа, защото във всеки град сказките искат друго приспособление. В Сливен беше много хубаво - отлична публика - устойчива интелигентна, жадна. Отнесоха се отлично - и докато не им обещах, че пак ще отида, не ме пуснаха. Писаха ми благодарствено писмо и покана писмена. При практическите демонстрации има нещо много красиво като духовно изявление. Ако бях искал да остана, имаше десетки хора се молиха да им гледам в къщи, но няма време - за малко дни трябва много да се направи - който не е ходил - ще тича! Но слава Богу, досега всичко е отлично - мисля, тъй ще бъде и нататък - па каквото ни дадат, все добро е! Малко ти пиша, но и то е в междучасието - много съжалявам, че не послушах Учителя да направя картини там, а сега тук ще трябва да ги рисувам - но все е хубаво, нали една глава узрява, па макар и късно - но все пак узрява.

Ти четеш ли, дете? Учи, Учи, Учи - работи и мисли. Моли се и внимавай, че сега сме на сцената. Когато един лекар бута рани, трябва да е много чист - инак ще страда болният - а и самият лекар.

И ти и аз сме сега, между тия, които чакат - внимавай, учи, работи, мисли. Отивай при Учителя по-често - чрез тебе ще стига и до мен!

Работи разумно - сега дните и часовете са скъпи - те са за разумните, които знаят и могат да ценят. Работа има много, много, много - но е работа, а не мъчение! Всичко преработвам изново. Но радвам се, че отгоре ме бутат и ми показват погрешната, честота още не съм набутал най- сполучливия път - но приближавам го! Много привети най-сърдечни на теб и на Иванка. Тя как е? Ти, детко, чети и учи - и мисли, па и моли се, че на бойното поле сме. Много, много сърдечни привети на Малката Беба от Батко ти.

Имаше свидетелство в Сливен духовно много хубаво - чудна случка - като се видим, ще ти разкажа.

44. Пощенска картичка от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 25 декември 1928 г.

25.ХІІ. Image_286.jpg (Юпитер = четвъртък)

4 ч сл. обед, Ямбол

Б. Л. Н. П. Щ. (Божията Любов носи пълното щастие.)

За Госпожица Стефка Стойчева ул. Парчевич № 36, гр. София

Получих тук извадките от беседите, много ти благодаря, че не ме остави лишен от думите на Учителя, и тук а моя път. В Бургас има борба, но излезе много интересна и хубава - тук положението е друго, но Аллах керим*. Види се, с времето и задачите стават по-сложни и по- трудни, Редко в живота си съм се пекъл като жива змия на огън - но тук два дена. Здраве му кажи, но пък сигурно след това ще има нещо хубаво - това е естествено и в реда на нещата.

Мисля утре да привърша тук и после, ако е рекъл Бог, да се прибирам, че иде нова година Нощеска е било Рождество Христово. Бях в един... - и два ма с него слушахме по радиото цяла Европа - (а мене в туй време вътре ме режеха на парчета). И 12 ч безбожниците болшевици обявиха, че било Рож дество Христово - ако можеше Христос да се роди в Душата и останеше там!

Дете, дете, дано ти поне бъдеш родена от Бога, да не страдаш излишно!

Но във всяко страдание има пълнота на живота - и благословия - дано бъдем достойни да я получим.

Тук времето е сравнително меко. Вчера в Бургас си тръгнах със силен дъжд, който беше започнал още от вечерта, а тук е облачно. Не много студено - прилича малко на пролетно-зимно време.

Много поздрави на теб, и на Ив. [Иванка] и приятелите. Ти ще си ходиш ли в Г-во [Габрово] и кога?

Много поздрави нарочно и сърдечно на Бебо от Бати й.

___________________________________

* Аллах керим (тур.) - Добър е Господ, каквото даде Господ, (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)

45. Писмо от Лю6омир Лулчев до Стевка Стойчева от 4 януари 1929 г.

4.І.1929 Image_287.jpg (Венера = петък), 6 ч сутринта, Изгрев

Б. Л. Н. П. Ж. (Божията Любов носи пълния Живот.)

Току-що бях при Учителя - и се върнах - каза ми, че ако продължавало тъй времето, може да отидем на планината. Тук е като пролет - валя цяла нощ дъжд, а сега е сравнително меко, но облаците са доста и възможно е да имаме сняг. На Нова година бях останал без електричество, т. е. интересно беше, че в Салона нямаше, а имаше само Учителя, моята стая и... - другаде беше тъмнота. Но после го поправиха и стана светлина. Газовата лампа я изхвърлиха от салона. Вечерта излезе както си я знаеш. Аз си седях до пианото - там никой нямаше. Вечерта ме потърсиха - и четох от „Край огнището”*. Всички го харесаха, дори Учителят го спомена с 2 ÷ 3 думи в беседата на Нова година. Пенка си отпътува без да я видя - беше оставила ключа на Цеко - измъкна се като мокро въже. Бележките, които ти пращам, са откъслеци. Много трудно работя - като да съм в някоя тиня, или под земята. Давам си зор, но мъчно - но все пак върви. Днес ми дадоха идеята за ново жилище заокултния ученик. Нещо разкошно, а вчера една скица, която само записах повърхностно - за да разкажа други път повече. Неблагодарни чада Божий сме ние - все търсим какво? - И сами не знаем.

Минчо ще дойде. Друго ново не зная. Бях си долу, дома, и вчера имахме да правим с Цеко електрическата печка наУч. [Учителя], а той ги само въртя - едва днес тази вечер му я направих (горе-долу - та за срамотите - никога не съм работил тъй небрежно) - сега нарочно ти го обаждам, та да ме е срам от мене си. Просто сам на себе си да се чудя. Но, здраве да е, всичко ще се оправи и нареди.

Ти имаш ли много работа? Можеш ли да четеш и се занимаваш или те чака друго занимание? Татко ти добре ли е?

Ти добре ли пътува? Че брат ми се връща от влака и на другия ден замина едвам. Ти да не си патила същото?

Че ти, работи, моли се и бъди будна!

Много поздрави на теб и татко ти, на Еленка и другите братя и сестри от Любомир Лулчев

За Именния ти ден моля Бог да ти дари светли мисли, чисти желания, радостни часове, които да продължат през всичките дни на живота ти! Бог да те благослови и ти помага да завършиш успешно работата си, която Той ти е определил.

Бъди будна, чиста и разумна!

Бог ще ти даде светлина и сили да сториш всичко, което Той намира за добре.

Image_288.png

*„Край огнището” - виж „Изгревът” том XX, стр. 207 ÷ 228. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)

46. Пощенска картичка от Любомир Лулчев до Стевка Стойчева от 11 януари 1931 г.

В. И. Ч. И Б. В. Б.!*

Д. У. С. Б.**

Ние сме служители на Бога: да изясним Неговата мисъл, да предадем Неговата Любов. Ако аз ви говоря, длъжен съм...

От Д. С. П. с. б.***стр. 204

11.І.1931

Падна се това за тебе:

„Любовта не може да служи на двама господари. Човек може едновременно да обича двама души, но не може едновременно да им служи, защото всеки ще иска да изпълни волята му, както той разбира. Това пък ще обезличи този, който се наема и на двамата да служи.

Храната сама по себе си ще дойде. Важно е да изпълнява човек волята Божия, и всичко останало ще се нареди.

Следователно човек трябва да прощава, понеже всички живеем в Бога и се радваме в Него. Каквото вършим, за Него трябва да вършим, и то вътрешно, не пред человеците.

Ако външно не виждаш правилно, ясно, и в съзнанието ти ще има някакъв дефект - тъмнина. Виждаш ли външно ясно, и в съзнанието ти ще бъде светло.”

От Б. М. Ж. **** 76 ÷ 77 стр.

от Условия за р. человек*****, стр. 34 (-35)

Верен, Истинен, чист и благ всякога бъди!

Амин!

„Днес вие ме слушате, утре пък аз ще ви слушам. Така и вие ще си говорите и ще се слушате едни други. Ние сме служители на Бога: да изявим Неговата мисъл, да предадем Неговата любов. Ако аз ви говоря, длъжен съм да предам Любовта, която Бог изпраща чрез мен. Ако аз я спра в себе си и не я изявя навън, знаете ли какво би станало с мен? Който се опита да задържи Божията Любов за себе си, тя го изхвърля навън. Щом Любовта го изхвърли навън, той влиза в една нова среда, с която не може да се справи. Щом приемеш нещо от Любовта, ще излезеш вън да дадеш от него и на другите хора.”

(„Две свещени положения”, стр, 204)

Image_289.png

* Верен, ист инен, чист и благ всякога бъди! - формула от Учителя.

** Духът. Утешителят. Синът Божий.

*** Две свещени положения; Съборни беседи от Учителя. Дадени на учениците от Всемирното Бяло Братство, при срещата им в гр. Търново през лятото 1925 година. Издание на Просветния комитет.

**** Благословена между жените: Съборни беседи, 1930 г, София,

*****Условия за разумния человек; Общ окултен клас, том III. 1926 г., София, (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)

47. Пощенска картичка от Любомир Лулчев от 8 септември 1931 г., Копривщица

Тук се е родил дедо - и може би аз съм в същата негова къща тая вечер. И колко ми е симпатична тази къща с нейната каменна стена, а стената - със специални дървени подпори и малки прозорчета, нисък таван - как всичко е хубаво, домашно, напомнящо нещо близко, като през сън. Видях двама силуета/старци(?) тая вечер.

48. Писмо от Любомир Лулчев от 26 февруари 1944 г.,

с. Мърчаево, до Крум Няголов, съпруг на Стевка Стойчева

Драги Круме,

Получих твоето писмо и ще видя какво може да се направи, защото сега не всички чиновници са в София, а и аз съм в Мърчаево - около 16 км от София. Ще направя справка и ще гледам да се нареди по-скоро този въпрос, ако, разбира се, е законно решението, защото по това не съм никак ориентиран. Както VI да е, ще се опитам да се не забави (телефоните не работят, инак бих влязъл и оттук във връзка с някой, но още не са направени. На Изгрева отдавна има вода и светлина и много хора са се върнали там. Учителят е тука и с него има някои и други (Боян, докторът магарешкият и др., Савка, Пеню и пр.). Беседи не е имало никакви досега, нито наряди, всеки си ги прави сам. В неделен ден, па и други, когато времето е хубаво, идат много гости от София, стоят и си отиват. Оттук до Изгрева се отива за три часа най-бързо, а се връща за 4 (поне аз така се върнах, а други идат по-скоро). Друго тук особено няма. Предсказания за бъдеще не мога ти пиша, защото аз собствени нямам, а другите са без гаранция. Във всеки случай, всички се надяват на по-добро от Бога и небето, пък какво ще стане - ще видим. Пожелавам и на тебе и домочадието ти всичко най-хубаво. Пък с брат Кънчо какво има да се разправяте? Сега хора при чужди живеят добре, а вие със свой не можете! И при това ново учение... хубав модел давате на хората - току Господ да ви помага... Много здраве и на тебе нарочно.

26.ІІ.1944 г. с. Мърчаево

Прилагам 1 фотография от Изгрева някога.

(Подпис Любомир Лулчев

49. Молитви и една препоръка от Учителя

1. Молитва на Царството

Господи Боже наш, да възлезе молбата ни пред Твоето лице, да дойде Духът Ти и да прозябне Словото Ти в моето сърце, заради Любовта Ти, с която си ни възлюбил.

Благий Небесен Баща, Авва Отче, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля, да се освети Твоето име на Земята: това желае и нашата душа, това е нуждата, която постоянно усещаме в тоя свят.

Велики Господи на всяка сила и крепост, застани за делото Си, приклони сърдцата на всички, които си избрал да се назоват начатък на Твоята Слава и величие. Благи Господи наш, ръководи ни с милостивата Си ръка, просвещавай ни да се не отклоняваме от Словото Ти, да не престъпваме Закона Ти.

Води ни като добър пастир при зелените пасища, при бистрите потоци.

Единният Ти, Господ и Спасител на света, знаен преди всички векове на светлината, един в зарящата виделина на нашия живот, благоволи да разшириш нашата душа, да възрастиш нашето сърце, да просветиш нашия ум, да можем да Те славим сега и всякога. Амин!

2. Молитва на Триединния Бог

I, Господи, да дойде Твоят благ Дух върху моя дух, да изпълни сърцето ми и душата ми с

Твоето присъствие, да утвърди нозете ми във всяка правда.

Покланям се пред вечната канара от която съм отсечен. Благословено Твоето име, Господи! Укрепи ме, за да Ти служа с веселие.

II. Господи, Боже мой, да дойде Твоят Дух и да просвети ума ми, да освети сърцето ми и да изпълни душата ми с всяка радост и веселие.

Умий нозете ми, измий сърцето ми, избели душата ми, за да съм чист и свят пред Тебе. Благословен си Ти, Господи Боже мой!

III. Господи, Боже мой, да дойде Твоето благоволение върху моя Дух, да изпълни сърцето ми и душата ми с благите плодове на Духа, да утвърди нозете ми в Истината на Твоето присъствие.

Покланям се пред Твоя вечен Дух, Който ме оживява и възкресява из мъртвите.

Пази ме, Господи, със святото Си име и укрепи ме, за да Ти служа с радост и веселие и да бъда едно с Тебе, Господи Исусе Христе, Както ти с Отца.

3. Плодовете на Духа

Господи на обичта, Боже на Любовта, ний Те призоваваме в Твоята милост, приемаме страданията, които ни изпращаш, с радост на нашето сърце. Приемаме мъчнотиите, които ни изпращаш за уяквание на нашия Дух. Ний без колебание и без двоумение ще изпълним Твоята воля. Изпрати Твоя Дух да внесе в нашите сърца, в нашите умове, в нашите души плодовете на Любовта, благото на радостта и мира, основата на Твоето търпение и милосърдие.

Дарувай ни дара на вярата, кротостта и въздържаннето. Благослови ни, както си ни благославял винаги. Направи Името Си нам мило на душите. Храни душите ни с Твоето слово, да укрепнат в нас всички Твои добродетели. Нека Твоите светли Духове на обичта, вярата и надеждата да пребъдват в нас сега и винаги заедно с Тебе.

Възнасяме хвала и слава на Тебе, Единнаго Господа и Бог на великата жертва. Амин.

4. Препоръка от Учителя

Ако не можеш да кажеш Истината - мълчи!

*

Не се занимавайте с грешките и престъпленията на хората. Занимавате ли се - вие ще направите повече погрешки, отколкото те са направили.

*

Яжте здрава храна, дишайте чист въздух, обичайте красиво, мислете право и служете на Бога с Любов!

4.3.1940

Бележки на съставителя Вергилий Кръстев:

1. Молитвите на Учителя Беинса Дуно са публикувани в „Изгревът”, том XI, стр. 630 ÷ 685.

2. Лично Любомир Лулчев с ръката си ги е преписал и ги е изпратил на Стевка Стойчева, за да ги научи и да се моли чрез тях.

3. Тук ги поместваме, да покажем, че в някои периоди от живота си Лулчев възприема Учителя Дънов за Учител на Бялото Братство. Но е имало и такива, през които той се е разколебавал в Учителя и проявява своето непослушание. Това се вижда в неговия „Дневник”. Виж „Изгревът”, том XX, стр. 689 ÷ 890 и стр. 891 ÷ 994.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...