Jump to content

АСТРОНОМИЯ И АСТРОЛОГИЯ


Recommended Posts

АСТРОНОМИЯ И АСТРОЛОГИЯ

За следния път искам от всинца ви да знаете отношението на планетите една към друга като започнете от Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Искам да знаете по колко километра разстояние има между тях, каква е големината им и т.н. Това са елементарни неща, които някога сте учили, но сега трябва да си ги припомните. С това ние ще обосновем друг един закон, който определя отношенията, които съществуват между планетите.

“Закон на съотношения”, стр. 31-32; 36

Трябва да изучавате влиянието на планетите върху човека като принципи, за да се ползвате от благотворното им въздействие. Всяка планета има добро и лошо влияние. Човек трябва да бъде разумен, за да се ползва от благотворното им въздействие.

“Елементи на планетите”, стр. 185; 90

Когато се казва, че планетите имат влияние върху човешкия организъм, това показва, че те са му дали нещо. Това е закон в Природата. Влияние има само там, дето съществуват отношения на взимане и даване.

“Трите зрънца”, стр. 23-24; 53

Ще питате дали е позволено на човека да използва знанията на учените, за да спечели някаква сума. Позволено ли е да безпокоите Господа с вашето недоволство? По-добре е човек да плати известна сума на един астролог и да си купи билет, който печели, отколкото всеки ден да безпокои Господа със своето недоволство. Добре, че съществува закон, чрез който човек може да провери известна закономерност в Природата. Той трябва да благодари, че по този начин се домогва до известно знание.

“Стотникът”, стр. 38; 78

Когато садите боб, царевица, пшеница, любеници, или друго нещо, добре е, това да става в периода на пълнене на Луната. Пълненето на Луната внася подтик, импулс за растене на растенията. Но в това време те не могат да растат. Те имат само вътрешен подтик за растене, обаче, самото растене спира. Щом Луната започне да се празни, и растенето на растенията започва. Значи светлината на Луната, при пълненето й, се отразява отрицателно върху растенето, т.е. спира растежа на растенията. Същият закон се отнася и до растенето на човека. Когато болният иска да се излекува от болестта си, лекарите му препоръчват да гледа Луната, когато се празни, и да се свързва с нея. Пълни ли се Луната, той трябва да затваря кепенците на прозорците си, да не прониква светлината й в неговата стая… Идеите на човек растат и се развиват в периода на празнене на Луната, а добродетелите – в периода на нейното пълнене. Пълненето на Луната се отразява благотворно върху ония хора, които искат да се развиват духовно. И Венера има същите фази на пълнене и празнене, както Луната.

“Пълнене и празнене”, стр. 45, 46; 40

Слънцето има желания да привлече Земята към себе си, но има един закон, според който Земята бяга от Слънцето, вследствие на което Слънцето и Земята се намират всякога на еднакво разстояние едно от друго.

“Ето младоженецът иде”, стр. 426; 134

Трябва да се покаже, че ти трябва да се подчиняваш. Щом не се подчинявате, дърво ще имате. То е законът на Марс. На физическо поле, който дойде на Земята, трябва да го бият. За да няма бой, човек трябва да бъде много умен, за да се справи с Марс. При най-малката постъпка, той е силен, с бой се разправя. Ако знаеш как да постъпваш с Марс, ще се освободиш с малко биене. Сега, понеже бащата и майката служат на Марс, затова те казват: “За децата дърво има”. Вие се подчинявате на този закон.

“Единствената врата”, стр. 127-128; 176

Днес всички знаят, че в месец март настъпва равноденствието. Второто равноденствие е през септември. Равноденствието или знакът на Овена представя Божествения принцип на самопожертване. Минаването на Слънцето през Северния полюс, през полюса на Истината, подразбира закон на самопожертване. За да се познае Истината, Божественото трябва да слезе в материалния свят при онези души, които са вече на Земята. Когато казваме, че съществува драма, трагедия за човешките души, ние имаме предвид оплитането на тези души в материята. Тези души трябва да се освободят! Те са подтиснати от тежестта на едно голямо здание, каквото представя материалния свят, но никой не подозира това. Никой не знае отде е дошъл, защо е дошъл и де ще отиде. Съвременният човек е изгубил историята на своето минало, историята на своето битие. Като дойде до закона на самопожертването, той ще се върне към своето битие. След първото равноденствие, в месец април, влиза в знака на Телеца или на Бика, който е принцип на майката, т.е. на онази сила, която съединява всички неща. После иде знакът Близнаци, който представя принципа на космическия, т.е. на Божествения ум. Той свързва всички същества в едно цяло. Тези три знака в зодиака представят една триада, която се повтаря четири пъти през годината. Те съответстват на четирите полета, през които човекът е минал, докато дойде на Земята: той е слязъл от причинния свят в умствения; от умствения – в астралния; от астралния – във физическия, дето най-после е спрял.

“Твърдата храна”, стр. 100; 61

Ако човек иска да развие някаква идея, да роди нещо, Месечината трябва да подейства върху него. Законът на Месечината е такъв.

“В Името на БОГА!”, стр. 415; 145

Съществата, които са устройвали Слънчевата система, са поставили Земята от Слънцето точно на такова разстояние, че слънчевата енергия да може да въздейства върху човека. От тия наблюдения окултната наука извлича следния закон: По-далечно стоящите планети от Слънцето приемат количествено по-малко светлина, но качествено по-интензивна; по-близо стоящите планети до Слънцето приемат количествено повече светлина, но качествено по-слаба.

“Разумни наблюдения”, стр. 6; 36

Трябва да изучавате отношението на Земята към човешкия организъм. Трябва да изучавате отношението на звездите към човеш­кия организъм.

“Наяве”, стр. 116; 121

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...