Jump to content

Recommended Posts

ВЛИЯНИЕТО

Всяко нещо, което ни е направило впечатление, ще се прояви вътре в нас. Затова именно, сърцето на ученика трябва да бъде пълно, да няма никаква празнина. Защото всяко нещо, което прониква в празнината, непременно ще се прояви. Сърцето на човека трябва да бъде пълно с благородни неща, за да бъдем избавени от влиянието на външния свят.

“Обектът на съзнанието”, стр. 23-24; 27

Това, което виждаш днес, след време ще остави отпечатък върху твоята мисъл. Това е неизбежен закон. Не мислете, че сте свободни от външното влияние.

“Постигнати резултати”, стр. 89-90; 113

Колкото по-чувствителен е човек, толкова повече се влияе от чуждите мисли и чувства, но той трябва да знае законите да се огражда и да познава откъде идат влиянията.

“В дома на Симона”, стр. 411; 80

Колкото и да се пази от хората, човек все ще се натъкне на тяхното влияние, но и той ще им влияе. Никой не може да се освободи от закона на влиянието, нито от закона на внушението. Божественото съзнание регулира всички влияния. Когато живее в пълна хармония с окръжаващата среда, човек е напълно свободен.

“Духовна мекота”, стр. 181; 40

Щом БОГ пребивава във всички свои части, ние не можем да не се влияем едни от други.

“Външни влияния”, стр. 219; 42

Когато някой казва, че животът няма смисъл, това говори за неговите възгледи и за положението, в което той се намира. Този човек е дошъл в съприкосновение със същества, които в културно отношение, седят по-ниско от него. Вследствие на това, той има възгледите на тия същества. Психологически този закон е верен. Когато някой казва, че животът има смисъл, това показва, че този човек е влязъл в съприкосновение със същества, които седят по-високо от него, и той се влияе от техните възгледи.

“Великата задача на човека”, стр. 213-214; 55

Никой на никого не може да влияе. Ако има някакво влияние, то не е опасно, не може да спъва човека. Хората могат да си противодействат един на други, но не и да се спъват... Влиянието е велик закон. Тъй щото пазете се от противодействие, но не и от влияние.

“Посока на растене”, стр. 11; 52

Влиянието е закон, който се отнася до висшето съзнание. Може да упражнява влияние върху някого само този, който води чист и свят живот. Не води ли такъв живот, той може да събуди в хората само известни стимули, но не и влияние. Влиянието носи най-великите неща в света.

“Ще ви се даде”, стр. 165; 50

Когато се разговаряте с някой свой приятел, в ума ви дохождат светли мисли. В негово присъствие вие се чувствате разположен. Щом се отдели от вас, разположението ви изчезва, като че става някакво изпразване в ума и сърцето ви. Следователно, като мисли за вас, всяко добро същество внася в ума ви някаква светла идея.

“Придобиване на търпение”, стр. 83; 52

Има хора, на които направо не може да им се въздейства. Между такъв човек и вас трябва да има няколко души още, десет или петнайсет най-малко, като трансформатори, та като мине енергията през тях, да засегне и дадения човек. Ако говорите на този човек направо, ще имате точно обратни резултати.

“Свещеният олтар”, стр. 191; 55

Когато двама души се обичат или мразят, в първо време те взимат един от друг своите положителни или добри черти, а после отрицателните или лошите си черти. Това е неизбежен закон. Дали обичате, или мразите някого, вие ще започнете да приличате на него.

“Забравената дума”, стр. 168; 56

Всеки човек, който познава законите, по които се нареждат мислите ви, може да ви влияе. С какво? С мисълта си. Ето защо вие не можете да се избавите от влиянието на неговата мисъл. Влиянието на мисълта не е лошо нещо. Благодарение на този закон и добрите, и лошите хора в света едновременно се влияят.

“Духът на Господа”, стр. 80; 59

Четеш, внимаваш, нещо ти говори отвътре. Щом ти каже нещо, продължаваш да четеш и пак спираш. Много естествено, обмяна става между човешките мисли. И паузите в музиката вървят по същия закон.

“Изменена посока”, стр. 66; 195

Ако носите един пръстен със скъпоценен камък с радост и скъпоценният камък ще се радва. Вие ще познаете радостта му по неговия блясък. Тъжите ли нещо, не се ли радвате на пръстена си, или престанете ли да го носите, блясъкът на камъка постепенно изчезва... Кога да е, човек трябва да срещне същество, по-високо от себе си, за да възприеме от него онази енергия, която да възстанови силите му, да му даде нова насока в живота.

“Съчетание на числата”, стр. 181; 85

През всяка форма на живота минават специфични течения, които се проявяват навън по начин, който съответства на дадената форма. Следователно, в каквото течение попадне, човек неизбежно се намира под негово влияние. В този смисъл той не може да избегне закона на влиянието. Едно се иска от вас: да се стремите към добрите влияния и да избягвате лошите.

“Божествената мисъл”, стр. 11; 63

Който мрази, той предава енергия на онзи, когото мрази, и по този начин го прави по-деятелен, по-активен. Който мисли за някого, той го прави по-разумен. Следователно, ако някой ви мрази, радвайте се, защото той ще ви придаде повече активност, т.е. ще усили волята ви. Това означава разширяване. Който мрази някого, той му принася полза. Ако знаеше това, той не би го мразил.

“Двете точки”, стр. 231; 65

Чувствителният човек веднага възприема тия мисли, вследствие на което понякога разположението му се подига, а понякога – понижава. Като знаете този закон, вие лесно ще се справяте с настроенията си.

“Славата човеческа”, стр. 186; 62

Човек не може да се освободи от влиянието на масата. Какво се разбира под думата маса? Сбор от интелигентни същества. Маса съществува само в разумния живот.

“По пътя на Природата”, стр. 209; 63

Човек не може да бъде радостен, ако окръжаващите не са радостни. Човек може да бъде радостен, даже и при скръбни хора, ако той внася между тях своята радост.

“Вечно веселие”, стр. 17; 67

Като изучавате закона на махалото, ще видите, че две еднакви състояния, но с различна интензивност, произвеждат обратен резултат. Запример, ако един скръбен човек се приближи при друг, който е по-скръбен от него, той става радостен. Или, ако двама радостни се срещнат, по-малко радостния ще стане скръбен.

“Махалото”, стр. 139; 85

Човек не може да се запази от влияние. Важно е, че когато човек е далеч, по-лесно може да му се повлияе, отколкото, когато е близо. Изобщо, отдалеч влиянието е по-силно, отколкото отблизо.

“Слабото и силното”, стр. 92; 110

Ако турите на цигулката си една струна от вълчи черва и друга – от овчи, вълчата струна, със своите груби, силни трептения, ще скъса овчата. Същият закон се отнася и до човешките мисли и чувства.

“Трите степени”, стр. 235; 127

Човек трябва да знае, че се намира под влиянието на закона за общността, който има отношение и към Доброто, и към злото. Следователно по силата на този закон, лошите или добрите мисли на един човек се отразяват върху всички хора.

“Постоянни и непостоянни величини”, стр. 48; 72

Едни хора са по-съвестни, по-разсъдливи, по-добри математици, художници или музиканти от други. Първите влияят на ония с по-слаби способности. Обаче за това е нужно време. Енергиите не се предават изведнъж.

“Методи за усилване на паметта”, стр. 46; 104

Всички отрицателни състояния на човека се дължат на дис­хармонични мисли и чувства. Те съставят една психична, духовна среда, на която човек не може да бъде господар. Ето защо, когато някой страда от кашлица, ако не може да се справи с нея, въпреки неговата силна мисъл, кашлицата му ще зарази окръжаващите. И той ще кашля, и те ще кашлят, без да могат да си помогнат. Това се дължи на един психически закон, който произвежда известно огъване. Човек започва да подражава, без да иска.

“Отношение към БОГА”, стр. 86; 89

Пазете се от чужди влияния. Има лоши и добри влияния. Достатъчно е лош човек да седне до тебе, за да ти остави своето лошо влияние. Как става това? Понякога в човека влизат нечистотии, както в чистия извор, и намаляват чистотата му. Но изворът е чист и сам може да се очисти. Всички извори са изложени на малки промени в техните крайници. Този закон е неизбежен. И вие сте изложени на този закон.

“Малкото Добро. Живият порядък”, стр. 270-271; 103

Работете върху себе си, да се освободите от страничните влияния. Страх, съмнение, безверие, скръб, радост – това са чужди чувства и настроения, под влиянието на които често изпадате. Това са малки препятствия, които трябва да отстраните от пътя си. Това е закон, който трябва да изучавате от научна гледна точка.

“Съзнателни и несъзнателни движения”, стр. 242; 104

Съвременните хора се поддават на привличане от течения от миналото, поради което губят добрите условия. Те не подозират, че с това сами се ограничават. Дето има привличане, там има и ограничаване.

“Светлият образ”, стр. 252; 93

Ако една мома се влюби в човек с пороци, по закона на Любовта, неговите пороци ще минат и в нея. Ако обичаш музикант, музиката ще мине в тебе; ако обичаш крадец, тази слабост ще се яви в тебе. Всеки недъг, всяка болест се предава от човек на човек. Разбирайте правилно.

“Добрите плодове”, стр. 151; 148

Ако турите на цигулката си една струна от овчи черва и една струна от вълчи черва, няма да мине дълго време и струната от овчи черва ще се скъса на върха. Това показва, че както вълкът изяжда овцата, така и вълчите струни изяждат овчите. Защо? Вибрациите им не са хармонични. Въз основа на същия закон, ако вие дружите с един лош човек, по същия начин ще се скъсате, нищо повече.

“Пак се яви!”, стр. 522; 125

Кой с когото е свързан, носи последствията на неговия живот. Ако ти си свързан с човека, който не живее добре, ти може да платиш с живота си. Ти трябва да разбираш добре този закон.

“Развързано ще бъде на Небето”, стр. 632; 125

Дотогава, докато твоите възгледи се изменят, ти не си в реалността, в живота. Тогава ти не можеш да имаш никакви постижения. Законът е верен и във физическия, и в духовния, и в Божествения свят.

“Каза ми всичко”, стр. 553-554; 125

Когато влезе в едно общество, добро или лошо, човек едновременно се влияе от добрите и от лошите мисли на хората, които съставят обществото.

“Двете добродетели”, стр. 145; 127

Дойде един добър брат, запалете свещите си от него... Не му гледай светилника какъв е, но ти гледай, че е запалена свещта му. Можеш ли да запалиш свещта си от него, запали я.

“Личното и безличното”, стр. 451; 136

Когато отиде един скъперник при един касиер, то у последния има всякога желание да вземе нещо от скъперника, понеже скъперникът предава от себе си на другите това желание, това чувство, което храни, тъй че и у другите се заражда желание да откъснат нещо от него. А пък когато един човек е много щедър, дава от себе си, той като отиде при касиера, то и другият иска да му дава; щедрият му предава своята мисъл. Че законът е все същият в света. Този закон го има и в идейния свят.

“Реалното и идеалното”, стр. 560; 143

Ако при касиера отиде някой щедър човек, с желание да дава от себе си, същите чувства и желания ще се събудят и в касиера. Този закон се среща и в реалния, и в идеалния свят.

“Реално и идеално”, стр. 113; 145

Вие искате да се концентрирате, искате някой път да прилагате източните методи. Най-първо трябва да се научите на закона да се освобождавате от влиянието на Земята.

“Трите устоя”, стр. 265; 136

Всеки един човек в света си има един музикален тон. За да възпиташ човека, ти трябва да намериш основния тон на неговия живот и да започнеш да произнасяш неговия тон. Като дойде този човек, ти трябва да го изследваш, трябва да изучаваш езика му и да му говориш. Ако не му говориш на неговия тон, не можеш да му повлияеш. И силата на влиянието зависи от основния тон, който можеш да вземеш, на неговото естество.

“Веселие и радост”, стр. 216; 129

Цялата Природа влияе на човека, но и човек указва влияние на Природата.

“С человечески езици”, стр. 230; 131

Не минавайте наблизо край ония неща, които не са ви симпатични, за да не ги виждате, защото щом ги видите, ще имате лошо раз­положение.

“Четири хигиенни правила”, стр. 305; 144

Вие имате къща и посеете дървета близо до къщата. Вие не разбирате закона на растенията. Растенията, без да искат, ще ви причинят пакост.

“Отворената врата”, стр. 107; 164

Като проповядвате на хората, вие предавате и положителните, и отрицателните качества на вашия характер.

“Вечер и сутрин”, стр. 114; 169

Ако живеете между болни хора, вие ще изпитате тяхното състояние. Ако живеете между здрави хора, и вие ще бъдете здрави. В силата на този закон, човек трябва да пожелае в душата си да има здраво тяло, благородни чувства и светли мисли. Това трябва да желае и за своите близки.

“Ще се приложи”, стр. 306-307; 107

Ако си видял една болест и искаш да знаеш каква е тази болест, тя ще дойде до главата ти. Сега да не направя да се страхувате, но законът е такъв. Външните впечатления, които оставят дълбоки отпечатъци, винаги след години ще произведат съответни резултати върху нашето тяло.

“Тангентално и обкръжаващо”, стр. 232-233; 174

Френолозите казват, че сегашните хора имат четиридесет и една врати, през които могат да приемат посетители. Опитвате през една врата – не може да влезете, опитвате друга и най-после ще намерите някоя врата, през която ще можете да влезете. Така че, по много начини може да влияете на хората.

“Който намигнува”, стр. 70; 203

В приятелството става истинска обмяна между душите. Ако ядеш плод, който обичаш, между тебе и плода става правилна обмяна. Любовта към даден плод е в състояние да подобри неговото качество. Ако ядеш един плод няколко години наред с Любов, ще видиш, че дървото се подобрява. Ако един глупав човек яде от един и същ плод няколко години наред, без Любов, състоянието на дървото се влошава. Това е закон.

“Трите пътя”, стр. 29; 191

Животът се предава чрез контакт, чрез влияние, при което предавате и Доброто, и злото.

“Простотата”, стр. 47; 203

Една мисъл може да бъде ясна и може да повлияе само тогава, когато дойдем на същия уровен, на който стои онзи, който я изказва. Как действа законът на изказването? За да ви повлияе кой и да е човек, добър или лош, трябва да ви снеме до своя уровен; само тогава той може да ви повлияе.

“Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията, мистицизма и християнството”, стр. 129; 203

В Природата има разни степени на интелигентност и с каквито се съедините, такива ставате.

“Но Син Человечески кога дойде, дали ще намери вяра на Земята”, стр. 39; 202

За каквито хора мислиш, такъв ставаш; с каквито хора се заобикаляш, такъв ставаш.

“Закони на мисълта”, стр. 198; 198

Трябва да бъдеш при умните хора, за да бъдеш умен. Трябва да бъдеш при добрите хора, за да бъдеш добър.

“Платното”, стр. 44; 205

Ти, ако дружиш с обикновени хора, обикновен ще бъдеш; ако дружиш с велики хора, велик ще станеш; ако дружиш с талантливи, талантлив ще станеш. Та, има един закон в света. Великите хора се събират, за да помагат на другите. Те са проводници на великите блага.

“Рабство и приятелство”, стр. 483; 140

Онзи човек, който е умен, той може да ти помогне. Следователно по законите, по които живеем, искаш да бъдеш умен – дружи с умни хора. Искаш да бъдеш добър – дружи с добри хора.

“Важното в живота”, стр. 315; 185

Влиянието е закон. Ще влияеш и ще ти влияят. Чрез влиянието става вливане от един човек на друг. Благодарение на влиянието хората си помагат взаимно.

“Стремеж към съвършенство”, стр. 33; 54

С каквито дружиш, такъв ставаш.

“Двата университета”, стр. 96; 128

Ще ти влияят и ще влияеш – това е Божествен закон в света. Не съжалявай, но се радвай на онова влияние, което БОГ упражнява върху хората.

“Положителна мисъл”, стр. 71; 179

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...