Jump to content

ЖИВИ И МЪРТВИ ФОРМИ НА ВЛИЯНИЕ


Recommended Posts

ЖИВИ И МЪРТВИ ФОРМИ НА ВЛИЯНИЕ

„Светът не търпи старото. Една форма, която е употребена веднъж, тя трябва да се смени... Ти ще растеш и ще учиш, ще разбираш законите на твоята мисъл."

Учителя

Опасността за всеки човек, особено за ученика на Духовната школа, е да се поддаде на внушенията, съзнанието му да бъде обсебено и самият той да бъде манипулиран. Едно издигнато и будно съзнание не се поддава на влияния и внушения. Вкусът към красивото, фините и деликатни чувства и извисената, изчистена от негативизъм и груби форми на изразяване мисъл, са ефикасни филтри срещу всякакви нездрави влияния и внушения. Човек трябва да култивира и поддържа в себе си тези качества, защото те са щит и бариера за грубостта.
Ако духът се оттегли от едно тяло, животът също го напуска и оставя след себе си една красива форма, върху която стоят следите от дейността му. Понякога формата външно е много красива, но освен внушението за един отминал живот, за една стара човешка култура, погребана под развалините й, нищо повече не може да ни даде. Природата е извлякла всичко добро и полезно от нея, освободила е силите й, за да ги вложи в новите си шедьоври.
Светът на формите налага своята близост и своите закони, като ни обвързва с редица формалности и условности. За да работи и твори в този свят, духът създава нови форми, които с времето се рушат и изчезват. Когато свърши работата си, той се оттегля от тях и насочва творческата си енергия към други творения. Когато е отишъл далече напред, ние можем да видим празните черупки, които са останали като свидетелства за дейността му.
Учителя казва: „Има един свят, дето хората се разхождат като сенки, никой не говори. Това е свят само на отражения." Не трябва да задържаме дълго време съзнанието си във формите на нереалния свят, от които духът се е оттеглил. За да се предпазим от вредни влияния, съзнателно трябва да пазим сетивата си от действието на неасоциирани с Духа форми и образи.
Какво ни дава и какво взема от нас общуването с лишените от съдържание и живот форми. На първо място ние се сблъскваме с внушението, че онова, което идва от тези форми, носи живот, за да констатираме по-късно, че в тях няма дори и сянка от онова, което е действителният живот. От формата можем да извлечем информация за това, какви са били условията за живот някога, каква е била дейността и културата на определени същества, но сила няма да получим. Ако насочваме нашето внимание към стари форми на живота, няма да получим действителен ответ, нито ще имаме реализация на енергиите на ума и сърцето си, а ще ги разпилеем. Защото, ако се озовем там, където природата някога е била дейна, а сега е минала във фаза на относителен покой, няма да бъдем проводници на живот, а ще влезем в противоречие с универсалните закони на битието и ще станем причина за безсмислено разпиляване на природните сили.
 
Изпразнените от живот форми паразитират върху съзнанието, обсебват го и разпиляват силите му, без самите те да се ползват от тях.
 
Така и отмиращите духовни култури практикуват особен род паразитизъм. Старите култури са предразположени да черпят сили от отслабналото тяло на отмиращите култури.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...