Jump to content

Във веригата на живота


Recommended Posts

ОСНОВИ НА ДУХОВНОТО И ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ

Във веригата на живота

Всяко живо същество участва по свой начин в колективния живот на нашата планета. Микроорганизмите, рибите в океана, птиците във въздуха, бързоногите сърни и антилопи наред с хищниците, които ги преследват, пингвините в полярните морета, многобройните растителни видове цялото богатство на биосферата гъмжи от разнообразни форми на живот. Всички същества заедно с човека са поставени в условията на съвместно съществуване и взаимозависимост. Животът на всяко живо същество зависи от успешното размножаване и развитие на много други растителни и животински видове, включително и на микроорганизмите, които обработват мъртвите органични остатъци. В тази жива верига протича непрекъснат кръговрат на сили, а материята се руши, преобразява и приема нови форми на живот.
В една от последните си лекции Учителя казва:
„Единственото нещо, което можем да направим, е да проявим любов към Бога, любов към ближния, любов към всички братя и сестри, любов към майки и бащи, любов към най-малкото растение и бръмбарче. Всички са братя, приели различни форми, за да свършат някаква работа. И те са наши братя и сестри. Под „брат"разбирам всяко същество, което в даден случай може да ти услужи. Кравата е твоя сестра; ябълката е твоя сестра. Малко хора познават своите братя и сестри, които им слугуват. Светлината, която слиза отгоре, е наш брат, топлината наша сестра. Тъй гледам аз на нещата."
В природата, особено в животинския свят, съществуват най-разнообразни взаимозависимости и влияния. В примитивните съобщества те протичат най-вече по пътя на взаимната консумация. Трудно е да се каже, че вълкът обича овцата, когато я изяжда. Според Учителя обаче, като изяжда овцата, той претърпява влияния от нея. След години вълкът ще вземе формата на друго животно, по-кротко и слабо, ще избягва срещите с кръвожадните хищници.
Тревопасните животни, вегетарианците, които не ядат животинска храна, търпят по-силно влияние от чистите природни източници на живот от природните сили, директно от слънцето, както и от по-високите духовни йерархии.
Когато се грижи с любов за животните, човекът оказва благоприятно влияние върху тях, а когато ги убива с цел да ги яде те му влияят. Светът ще се оправи и животът ни ще се подобри радикално само тогава, казва Учителя, когато всички станат вегетарианци.
Болшинството от хората не ядат кучета, а изпитват приятелство към тях. Благодарение на това отношение на покровителство и любов са създадени много породи благородни кучета, които ни учудват със своята любвеобилност, отзивчивост и послушание. Кокошките и прасетата, който хората убиват и ежедневно слагат на трапезата си, гарнирани с черен пипер, дафинов лист и др., следват човека, за да задоволят глада си, но изпитват панически страх, когато са в ръцете му. По отношение на много животински видове човекът е лош педагог.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...