Jump to content

ДАРБИ И СПОСОБНОСТИ


Recommended Posts

ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА

 

ДАРБИ И СПОСОБНОСТИ

Всяка дарба се развива правилно, ако се работи навреме. Изпусне ли човек времето за работа, дарбата остава в своето потенциално състояние. Той трябва да чака дълго време, да попадне при нови благоприятни условия... За всеки човек е определено специфично време и специфични условия да прояви една от своите дарби.

“Отношения към Природата”, стр. 54; 82

Турят спънки за способните хора. Щом имаш спънки, в тебе има нещо.

“Смяна на състоянията”, стр. 31; 165

Всеки от вас трябва да се заинтересува за онези възможности, които се крият в неговия организъм, в неговия мозък, в неговото сърце, в неговите мускули, в неговите кости.

“И видя там човек”, стр. 218; 97

Аз веднъж гледах 10-15 души млади, застанали край каруцата, тикат я да върви. Докато не бяха дошли до каруцата, тя стои, но като дойдоха младите и подтикнаха каруцата, тя тръгна. Дойде една ваша способност, после втора, трета, четвърта и каруцата тръгне. Може способността да е малка, но подтик даде. Предаде тази енергия. Същият закон е и между вас, вие се групирате... Същото е и в човека.

“Умни, добри и справедливи”, стр. 308-309; 178

Помнете: малките причини произвеждат големи страдания. Ако зачеркнете само една буква на някоя дума, може да измените хода на цялата работа. Ето защо човек трябва да знае законите, по които се нареждат човешките мисли, чувства и постъпки; той трябва да знае и законите, по които се развиват човешките дарби и способности, с които е надарен.

“Слово и живот”, стр. 387; 127

За да има успех в човека, трябва най-първо да събудите по един естествен път всичките тия способности на нашата природа. После ще подбудите средната част на вашите способности, интелектуалните способности, дето е паметта, и най-после да пробудите физическите способности, то е умът. След туй да събудите чувството на самосъхранение, алтруизма и най-после да пробудите Божествените чувства отгоре.

“Нови насоки”, стр. 16; 180

Всякога един процес в Природата, който започва с изваждането, свършва със събиране. И всеки процес, който започва със събиране, трябва да свърши с изваждане... Това е път за развитие на дарбите, заложбите. Всички заложби вървят по този закон.

“Двата университета”, стр. 106; 128

Цената на всяко нещо е строго определена, както тази на монетите... На същото основание, всяка способност, всяко чувство и желание, всяка мисъл в човека имат своя определена стойност, своя определена величина.

“И огорчи се в сърцето си”, стр. 91; 76

Неспособният и лишен от дарби студент не може да вземе правото на способния и талантлив студент. И обратно: способният и даровит студент не може да бъде лишен от дарбите и способностите си.

“Функции на човешкия организъм”, стр. 302; 82

Туй положение, което сега имаш, туй положение ще го имаш и за бъдеще. Дървото ще мяза точно на онази семка, от която е излязло. Малката семка носи всичките възможности, но ако не се постави при съответните условия, милиони години може да минат, нищо няма да те ползва.

“Езикът на Истината”, стр. 135; 207

При изучаване на песните, има значение способността на детето. Колкото по-способно е детето, толкова по-лесно изучава урока си. Този закон има отношение към всички случаи в живота.

“Вторият ден”, стр. 190; 72

За да изпееш, или да изсвириш една хубаво написана песен, се изисква най-добрият певец, с добре развито гърло, или най-добрият музикант, с най-хубав инструмент. Така и без добре нагласено сърце сладчината не може да се разбере. И без добре нагласен ум красотата не се разбира. По същия закон, за да предадеш Истината, иска се добре нагласена душа и дух.

“Сиромах и богат”, стр. 141; 194

Всеки човек има по една магическа пръчка – известна сила в себе си, но трябва да знае как да я развие. Мойсей стоя 40 години в пустинята, докато научи този закон.

“Една реалност”, стр. 215; 200

Самопознание и самоопределяне

Познавай всички възможности, които са скрити вътре в твоето естество.

“Естествена хладина и топлина”, стр. 177; 144

В Природата съществува закон, според който едновременно не можеш да вършиш две неща. Ако баща ми се отнася към мене господарски, аз ще бъда роб, слуга. Но ако постъпва към мене приятелски като баща, тогава аз ще му бъда син. Значи не мога да бъда в едно и също време и роб, и син.

“Отец люби Сина”, стр. 136; 87

Казано е: “Познай себе си!” Това е закон, според който, всеки трябва да се познае, да знае дали е от тези, които очакват чужда помощ, или от онези, които помагат.

“Отношение към БОГА”, стр. 97; 89

Няма по-велико нещо от това, да познава човек себе си. Запример, като се дразни, той трябва да съзнава, че е слаб човек.

“Който приеме свидетелството Негово”, стр. 222; 146

Мълчание

Мълчанието освобождава човешките добродетели от изкушение... Определено е кога човек трябва да говори и кога да мълчи. Когато мълчи, той слуша. Мълчанието е свързано със слушането.

“Ще ти въздаде”, стр. 188; 76

Било е време в човешкия живот, когато човек не е имал думата. Той е приемал нещата, тъй както са, без никакво възражение. Вие ще кажете: “Кога е било това време?” Когато човек е бил в утробата на майка си, той е мълчал. Каквото майката направи, мълчи, не взема никакво участие, няма думата. Но щом човек се роди, изменя се положението вече. Докато е в утробата на майка си, майката изисква, детето мълчи. Ако каже една дума, е престъпление, то е решило своята смърт. Ако детето продума в утробата на майка си, непременно смъртта го очаква. Ако мълчи, ще спаси живота си; ако продума, ще изгуби живота си. Когато се роди, законът е обратен. Ако мълчи, ще изгуби живота си; ако говори, ще спечели живота си.

“Единственият път”, стр. 275; 168

Дойде ли въпросът за Любовта, на никого не казвайте, че любите, или че сте благи. Знайте това само за себе си. Дали другите любят, дали са благи, това не трябва да ви интересува. Ако се интересувате за другите, или ако им разправяте за себе си, вие сами ще си напакостите.

“Полюси на съзнанието”, стр. 307; 65

Живият човек трябва да говори, а мъртвият – да мълчи. Сега има хора умрели поради нямане на Любов. Казва някой: “Аз не мога да любя”. Казвам: “Мъртъв си, затова ще мълчиш, ще изучаваш философията на мълчанието!” Мълчанието е закон на мъртвите. Трябва да научиш закона на мълчанието! Мъртвите само ще мълчат в почвата, докато съберат енергии да израснат отново.

“Тъчете мислите си”, стр. 12; 27

Старите окултни школи са налагали на учениците си мълчание. В Питагоровата школа са изисквали от учениците четири години мълчание. Не е лесно да мълчиш четири години. Това не е за обикновените хора. Чрез мълчанието човек изучава вътрешните закони на Битието. Чрез мълчанието той разбира вътрешния смисъл на живота. Чрез мълчанието той разбира двата полюса на нещата.

“Мълчание и говор”, стр. 159; 70

Каквото и желание да имате, дръжте го в себе си, не го изнасяйте пред хората. Кажете ли на някого, че искате да станете философ, и говорите много за философия, тази философия ще избяга от вас. Това е един от окултните закони. Не говорете за желанията си, но пристъпвайте към тяхното реализиране.

“Разбиране на живота”, стр. 135-136; 72

Там, гдето съм мълчал, работите десет пъти по-добре са станали, отколкото там, гдето съм говорил. Законът и за мен, и за вас е един. Колкото по-малко говориш, по-добре е. Колкото повече говориш, по-зле е.

“Плодовете на Любовта”, стр. 232; 183

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...