Jump to content

КРОТОСТ. САМООБЛАДАНИЕ. КОНЦЕНТРИРАНЕ


Recommended Posts

КРОТОСТ. САМООБЛАДАНИЕ. КОНЦЕНТРИРАНЕ

 

КРОТОСТ

Земята – това е кротката жена. Кроткият мъж, който следва закона на БОГА, ще наследи Земята. Това се подразбира под Христовите думи: “Кротките ще наследят Земята”. Каквито и да сте, ако не служите на този закон, не може да наследите Земята. Следователно само чрез кротостта ще наследите тази кротка Земя и ще разберете тези закони, които сега се разкриват.

“Кротките”, стр. 34; 206

Кротостта, за която се говори, представя закон на Божествената Любов. Кротостта е вътрешно качество. Милосърдието пък е външна страна на Любовта.

“Кротките, миротворците”, стр. 113; 162

Всяка човешка мисъл се отхранва само чрез кротост и смирение, а вън от тези качества мисълта ще бъде като тази на животните. Този закон е точно определен. Така е и с всяко желание.

“Силите в Природата”, стр. 142; 203

САМООБЛАДАНИЕ

Направиш една погрешка – веднага да видиш добрата страна, че тази погрешка е за Добро. Хилядите погрешки, които стават в света – те са за Добро. С тия погрешки Невидимият свят има какво да работи. Да ви оставя сега закона за самообладанието: От гледище на Любовта всякога по възможност се стремете да имате едно хубаво разположение.

“Трите единици”, стр. 319-320; 171

Всички трябва да любите, но тази Любов трябва да носи живот, а този живот – да носи сила в сърдцата ви. Искате ли да успеете в това, приложете закона за самообладанието; молете се един за друг и престанете да се критикувате.

“Специалният закон”, стр. 200; 44

И ако не се самовладате, други ще ви владат. Това е закон! Ако сами не се самоуправлявате, други ще ви управляват. Това е неизбежно. Свобода е дадена. Тя се дава само на онези хора, които се самовладат. А пък робството е за всички онези, които не се владат. Неизбежно е това!

“Качества на силния човек”, стр. 58; 158

КОНЦЕНТРИРАНЕ

Ако искаш да успееш в нещо, концентрирай мисълта си към него. Този закон работи и за Доброто, и за злото... Този закон наричаме закон на щастието.

“Разумният свят”, стр. 227, 229; 105

Човек може да познае доколко е концентрирана неговата мисъл по следното: като върви из шумните улици, да следва спокойно мисълта си, да продължава пътя си, без да чува шума наоколо си. Колкото по-малко го смущава външният шум, толкова по-концентрирана мисъл има човек.

“Теория и практика”, стр. 146; 36

Природата иска ние да научим закона на концентрирането. Как ще ни научи? Понеже ние се разсейваме навън, тя ни създава разни болести. И беднотията, и страданията, всичко това са процеси за концентриране, т.е. влизане в самите нас... Противоречията, които се създават в чувствата се регулират от един велик закон – да дойде човек до положението да владее чувствата си, да бъде разположен всякога. Това е най-великото в живота.

“Причини за противоречие”, стр. 11-12; 36

Вие искате да се концентрирате, искате някой път да прилагате източните методи. Най-първо трябва да се научите на закона да се освобождавате от влиянието на Земята.

“Трите устоя”, стр. 265; 136

За да може човек да се справя с всички свои енергии в себе си, били те положителни или отрицателни, той трябва да изучава закона на концентрирането. Когато е концентриран, съсредоточен в себе си, човек може да управлява своя страх, т.е. той може да го контролира.

“Малкото съпротивление”, стр. 45; 41

Каквато работа и да започвате в даден момент, умът ви трябва да присъства изцяло. Не казвам, че трябва да присъствате във времето и пространството, но само в момента.

“Съсредоточение”, стр. 133-134; 31

Сега ще спазвате един закон: В екскурзиите важи концентрирането на мисълта. Ние отиваме в Природата, на Витоша. Като влезем в Природата, ако нашата мисъл е концентрирана, ние можем да използваме енергиите й, те всякога може да се привличат.

“Работа на окултните сили”, стр. 4-5; 22

Ще концентрирате ума си върху работата, която имате.

“Съзнателна монада”, стр. 13; 27

Човек трябва да изучава закона на човешката мисъл. Най-първо като започне една работа, той трябва същевременно да изчисти мисълта си, да има концентрирана мисъл.

“Запечатаната книга”, стр. 80; 97

Ако човек мисли, няма въже, няма верига, с която може да обесят човека. Той като концентрира своята мисъл, веднага въжето се скъса.

“Вътрешната светлина”, стр. 45; 149

Ако вие тръгнете вечерно време и си държите ума концентриран, може да има кучета да ви лаят – дръжте ума си назад, гледайте с ума си, кучетата никога няма да ви ухапят. Щом се захласнете – веднага ще ви ухапят.

“Мощната сила”, стр. 331; 171

Като движите постоянно в ума си мисълта за Доброто, най-после вие ще се чувствате силни да го направите.

“Слънчевите трансформатори”, стр. 106; 33

Ако човек е ангажиран с външния свят, той съвсем не може да се отстрани от света, но ако всичкото му внимание е погълнато от света, всичката му енергия ще бъде изсмукана.

“Без наука няма сполука”, стр. 66-67; 205

С Любовта ще се чистиш. Тя е едно мощно течение, което където и да мине – чисти... Имаш ли това живо течение, всички въпроси бързо ще ги решаваш. Това течение минава през всички части. Иска се все едно да образуваме едно малко препятствие, да го спрем, да ни напои градината и после да си иде. Да си направите една мрежица, да спирате тази енергия. Вие всеки ден правите препятствия и ги разваляте. В това седи законът на концентрирането.

“Живо течение”, стр. 76; 206

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...