Jump to content

1. КОСМИЧЕСКИ ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ


Recommended Posts

1.

 

КОСМИЧЕСКИ ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ

Най-интересното, най-тайнственото и най-загадъчното явление в Битието това е животът. Учените са създали различни теории и хипотези за обяснение същината и проявите на живота, но и до днес той си остава велика тайна, велика загадка за болшинството хора.

 

Животът е обект на проучване от много страни и гледища, защото той е много сложен процес и включва в себе си множество сили и елементи. Затова и проучването му е обект на дисциплини и науки. Но както и да се изследва животът, за механистичното схващане той ще си остане неразрешима загадка, защото е един космичен процес и не може да се обясни и разбере в тесните рамки на земните понятия и разбирания, които са валидни само за онзи ограничен, относителен свят, в който живеем в настоящия стадий на развитието. Животът прониква и оживява целия Космос и е същина на Космоса. Така, че и дума не може да става за произхода на живота.

 

Въпросът се свежда следователно към това да се проучат законите и пътищата, по които животът се проявява, да се изучат всички онези елементи, които вземат участие в проявлението на живота, да се изучават всички условия, които обуславят проявите на живота.

 

Животът, като едно велико космично творение, прониква и обновява целия Космос и разнася благата му по цялата космична система. Както видяхме в кратките бележки върху херметичната наука, целият Космос е един жив организъм и този именно жив организъм е проникнат от живота, който в своето проявление се диференцира на много течения с различни задачи. Понеже животът е проява на Разумното начало в Космоса, всичките му проявления са разумни и целесъобразни. Значи остава да проучим законите на живота като разумен процес в Битието, за да разкрием тайната, която той носи в себе си.

 

Животът е една велика космична симфония, която изпълва с хармонията си цялото космично пространство. От грамадните слънчеви системи до микроскопичния атом звучи хармонията на единния живот. Той е единен и неделим по същността си, но разнообразен в своите проявления.

 

За нас животът не е механичен или биологичен, а е един чисто разумен процес на Космоса. Астрологията изучава именно този жизнен ритмус в неговото проявление. Тя проучва законите и пътищата, по които космичният живот се проявява на Земята, респективно в човека и всички живи същества. Вследствие на многостранността и всеобменността на живота, в своите проявления той се диференцира на ред сили и елементи, които са именно предмет на проучване от астрологията.

 

Астрологията е наука за звездите - тя изучава влиянията на звездите като живи същества върху проявлението на живота на Земята. Докато астрономията се интересува от звездите чисто механически, тоест изучава ги като мъртви тела, изследвайки техния химически и физически строеж, законите на движенията им, големина, маса, обем, отстояние от Слънцето и пр. - т.е., чисто външната страна, то астрологията изучава звездите като живи същества, които в своята целокупност са фази в проявлението на жизнения ритмус и тяхното влияние върху живота на Земята. Често сравняват астрономията с анатомията, а астрологията с физиологията - науката, която изучава жизнените функции и процеси в организма. От това гледище астрологията се нарича физиология на небето, т.е., наука, която изучава жизнените процеси във великия небесен човек.

 

Всяка планета, всяка звезда и всяка звездна система са фази, стъпала в проявлението на живота, в проявлението на творческия жизнен ритмус. В този смисъл астрологията ги изучава като космични течения, които обуславят появата на живота на Земята. Всяко едно течение носи нещо индивидуално, специфично, присъщо само на него. Всяка звезда според херметичната наука е една нота, един тон, една буква, една идея. И затова астрологията е наречена „живият език на звездите”. По техните отношения тя прочита пътищата на живота.

 

Всяка звезда е свързана с един принцип, с известен род енергии и има специфични качества.

 

Астрологията именно изучава поотделно качествата, свойствата и законите на силите, които се проявяват чрез дадена планета, а също така и качествата и свойствата на материята, чрез която се проявяват силите на живота.

 

Според херметичната наука има четири състояния на материята, чрез които се проявяват четири рода сили. Тези четири състояния на материята са огнено, въздухообразно, течно и твърдо, които са свързани с четирите състояния на енергията в окултната наука. Те носят следните имена - топлинен етер, който се проявява в огненото състояние на материята; светлинен етер, който се проявява във въздухообразното състояние на материята; химически етер, който се проявява във водното състояние на материята, и жизнен етер, който се проявява в твърдото състояние на материята.

 

Тези четири състояния на материята и енергията древните астролози и окултисти са считали за четирите основни елемента на Битието, назовани огън, въздух, вода и земя.

 

Учителят казва: „Има два рода сили - положителни или електрически, и отрицателни или магнетически. Тези два рода сили от своя страна са възходящи и низходящи, така че образуват пак четири рода сили - две възходящи и две низходящи. Силите на огъня и въздуха са електрични, положителни сили, а силите на водата и земята са негативни, отрицателни, или по-право казано - пасивни, възприемащи, магнетични. А силите на огъня и въздуха са активни, дейни, даващи, електрически сили.”

 

Това са само общите принципи в определението и проявлението на силите, но в своята изява те се диференцират още повече, защото животът в своето проявление изнася все нови и нови качества. Всяка една сила е израз на едно качество на жизнения ритмус и го носи в себе си. Следователно, от тази гледна точка като проучваме силите, всяка е израз на едно качество, а то е свързано с един космичен принцип. И така диференцирани, силите се проявяват чрез известни небесни тела - планети, слънца и пр. Именно астрологията изучава законите и пътищата на тяхното проявление.

 

И така, че първото нещо, което трябва да проучим при изучаване на астрологията, са основните сили и техните качества, или казано на езика на астрологията - с четирите основни елемента и състояния на материята и енергията и техните биопсихологични съответствия - темпераментите. Всеки от четирите елемента има по три проявления - по едно проявление във всеки един от трите свята на нашия Космос, и така получаваме 12 проявления на четирите елемента, които представляват 12-те знака на зодиака, които пък имат отношение във външния Космос с 12-те зодиакални съзвездия.

 

След проучването на четирите елемента ще пристъпим към изследване на 12-те зодиакални знака като проявление на тези 4 основни елемента. След това ще разгледаме планетите, които са също така проявление на тези четири елемента. Но докато зодиакалните знаци са пасивна среда, зони на енергия, а в организма представят скритите качества, то планетите са активно действащи сили, пробуждащи тези скрити свойства на организма. Всяка планета се проявява като динамично изражение на силите на известен знак.

 

След качествата и свойствата на всяка планета, тоест на всяко космично течение в неговите проявления и закони, ще проучим взаимоотношенията между планетите и отношенията им към Земята и живите същества върху нея - така наречените аспекти в астрологията. Също така ще изучим и различните отношения между знаците и планетите и биопсихологичните типове, които всеки знак и всяка планета създава, когато заема асцендента на хороскопа. След това ще разгледаме така наречените домове на хороскопа - известни силови полета, после ще стигнем до съставянето на хороскопа и неговото тълкувание, което е вече практичната страна на учението за звездните влияния. Тук астрологията става много занимателна и интересна, защото разкрива и прави явно това, което е скрито за обикновения човешки поглед.

 

Обектите, които изследва астрологията, са много, затова и тя е обособена в зависимост от тях в следните седем раздела:

 

1) Рождена (натална) и индивидуална астрология, която изучава живота и характера на човека, както те са разкрити от хороскопа на раждането, който представлява карта на небето за момента и мястото на раждане. За съставянето на тази карта е необходимо да се знаят точно годината, месецът, денят и часът на раждането - с точност до секунда, както и мястото на раждане, за да може да се определи положението на зодиакалните знаци и планетите.

 

2) Прогресивна (предсказателна) астрология или изкуството да се тълкуват влиянията, как действат и се проявяват в даден момент, отдалечен от момента на раждането, и крайните резултати от влиянията, отнасящи се до всички работи, които могат да бъдат предприети, борбите, които очакват човек, всички въпроси, за които иска отговор. Изобщо предсказателната астрология определя кога и при какви обстоятелства ще се прояви известно събитие в живота на човек, за което рождената астрология само казва, че ще стане, без да уточнява кога.

 

3) Световна (мунданна) астрология - тя изучава съдбата на нациите и на света въобще, доколкото за това ни говорят звездите.

 

4) Метеорологична астрология, която изучава състоянието на атмосферата и възможностите за прогнозиране на времето в зависимост от звездните влияния.

 

5) Медицинска астрология - тя изследва причините на болестите във връзка със земните влияния, като дава и съответните методи за лекуване. Една болест може да се предскаже десетки години преди да се появи и могат да се вземат всички мерки, ако не да се избегне, то поне да се намали ударът. В това е ползата от астрологията - посочва известни препятствия, които се намират на пътя на човека, за да вземе мерки, ако не да ги избегне, тo поне да се справи лесно с тях.

 

6) Френологическа астрология - изучава центровете в човешкия мозък в зависимост от земните влияния. Всеки един център зависи от известна звездна конфигурация и може да се определи най-доброто време за развиване на даден център. Същевременно могат да се посочат и доминиращите центрове, на които трябва да се даде преднина в живота.

 

7) Езотерическа и метафизическа астрология, която изучава вътрешните съответствия на планетните влияния във връзка с действителността на разумните същества в Космоса. За нея споменахме в изложението на херметичната наука.

 

По-нататък ще се занимаваме предимно с рождената астрология, която е и основата на цялата астрологична наука. Предмет на проучване в тази астрология са животът и съдбата на човека, неговият темперамент, характер, състояние на ума, сърцето и волята, състоянието на организма и прочие. Чрез астрологическо проучване на човека ние виждаме всичките му отрицателни и положителни качества и страни. Чрез предсказателната астрология изчисляваме как точно би се проявило дадено качество или би настъпило известно събитие - ако е добро - да го подхраним или улесним и подкрепим съзнателно, а ако е отрицателно - да вземем мерки, за да го ограничим.

 

Например, ако при раждането на един индивид имаме опозиция или квадратура между Слънцето и Сатурн, то това ще се прояви като едно ограничение - било в психическия или физическия живот, вследствие на което ще предизвика песимистично и меланхолично състояние у човека и ще разклати здравето. Когато в Космоса се повтори това отношение между Сатурн и Слънцето, то този човек, който има съчетанието в хороскопа си, ще преживее това ограничение - било психически или физически, в зависимост от положението на Сатурн и Слънцето в хороскопа. Онзи, който няма този аспект в хороскопа си, ще остане незасегнат от споменатото космично съчетание.

 

Това показва,че всеки индивид трепти, вибрира в онази гама, която е имал Космосът при неговото раждане. И когато тази гама се повтори в Космоса, тя го засяга чувствително.

 

Както споменах и както гласи първият принцип на Херметичната философия, в центъра на Битието стои един велик и мощен ум, чийто външен израз се явява Битието. От този мощен космичен център животът като едно мощно течение се разнася по цялата Вселена. В своя творчески ход във Вселената космичното течение на живота се предава и на най-малките частици по законите на вибрациите и ритмуса. Така че този велик космичен ритмус на живота пулсира във всяка частица на Битието. Но в своето космично проявление той минава през 12-те стадия или фази, които се изучават в астрологията като 12 зодиакални знака. Това не е в противоречие с казаното, че 12-те знака са проявление на четирите елемента, а само едно разглеждане на въпроса от друго гледище. Той е обект на проучване от езотеричната астрология. В следващата глава ще преминем към разясняване на четирите елемента, четирите темперамента и четирите биопсихологични типа.

 

Когато говорим за звездните влияния, нямаме предвид само механическото им въздействие, но и силите, които действат в звездите, въздействат и в човека като микрокосмос. Само че силите в човека се намират в потенциално състояние и постепенно, в процеса на развитието му, тези сили се динамизират. И доколкото тези сили са динамизирани в човека, дотолкова му влияе земният мир. Тъй както една антена, предназначена за възприемане на вълни с определена дължина възприема само тях, а другите минават и заминават, без да въздействат върху нея, така е и с човека.

 

В Космоса има много вибрации, които минават през човека, без да оставят никакви следи. Само онези, които имат същата дължина на вълните, каквито човекът има при днешното си развитие, му въздействат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...