Jump to content

2. ЧЕТИРИТЕ ЕЛЕМЕНТА И ДВАНАДЕСЕТТЕ ЗНАКА НА ЗОДИАКА


Recommended Posts

2.

 

ЧЕТИРИТЕ ЕЛЕМЕНТА И ДВАНАДЕСЕТТЕ ЗНАКА НА ЗОДИАКА

Казах по рано, че проявлението на четирите елемента в трите свята на Битието ни дава 12 фази на космичния ритмус - те се наричат знаци на зодиака. Но това е вътрешната страна на въпроса. Разглеждането му по същина изисква и техническата страна на проявлението на четирите елемента.

 

И по-рано споменах, че учението за космичния ритмус има две страни - вътрешна, свързана с проявленията на четирите елемента като проява на четири основни принципа, служещи като проява на космичния ум, и външна, техническа страна, която свързва проявлението на тези четири космични принципи с видимото движение на Слънцето през небесната сфера. От това гледище зодиакът се определя като един въображаем пояс на небесната сфера, в която се движат Слънцето, Луната и планетите и видимо обикалят около Земята. Той се простира от 23 градуса и 27 минути над плоскостта на екватора до 23 градуса и 27 минути под нея - сиреч между тропика на Рака на север и тропика на Козирога. На юг еклиптиката е видимият път на Слънцето и сече екватора под ъгъл 23 градуса и 27 минути. Точките на пресичането се наричат равноденствени точки. Целият този въображаем кръг, който се простира по продължение на еклиптиката от двете страни по 8-9 градуса, обгръща в себе си 360 градуса и се разделя на 12 равни части, като се изхожда от точката на пролетното равноденствие. Тези 12 деления на въображаемия небесен кръг се наричат знаци на зодиака и всеки от тях обгръща по 30 градуса, а целият кръг се нарича зодиак, зодиакален или жизнен кръг. Всеки един от тези 12 знака на зодиака носи специфични сили и условия и създава форми със специфично устройство и качество. Слънцето с видимото си движение през зодиака всеки ден изминава приблизително по един градус и за една година препрожда целия зодиак. За един месец Слънцето изминава 30 градуса, или един зодиакален знак. Всъщност знаците се явяват като поляризация на слънчевата енергия и представляват зони на астрална енергия, а пренесени в човека, човешкото тяло - потенциалните скрити качества на човешкия организъм, задействани от дейността на планетите, които също така представляват поляризация на слънчевата енергия, но вече в дейно състояние.

 

Според астрологията зодиакалните знаци представляват тялото. Слънцето - духа на човека, Луната - душата, а петте планети представят петте чувства, които човек има.

 

Дванадесетте знака на зодиака, както видяхме, са разпределени между четирите елемента и така получаваме четири групи, знаци, които в астрологията се наричат триъгълници или тригони. Във всеки тригон имаме по три знака, принадлежащи към един и същ елемент и имащи общи качества помежду си.

 

И така, имаме четири тригона - огнен, въздушен, земен и воден, всеки от които съдържа по три знака.

 

Знаците на огнения тригон или огнения елемент се наричат Овен, Лъв и Стрелец и се намират помежду си на по 120 градуса, което е един хармоничен аспект в астрологията. Астрологическите знаци на трите огнени знаци са: Овен Wlad_astrol_64.jpg, Лъв Wlad_astrol_65.jpg и Стрелец Wlad_astrol_66.jpg. Цветът на огнения тригон е червен.

 

Знаците на въздушния тригон са: Близнаци Wlad_astrol_67.jpg, Везни Wlad_astrol_68.jpg и Водолей Wlad_astrol_69.jpg. Цветът на въздушния тригон е жълт.

 

Знаците на земния са: Телец Wlad_astrol_75.jpg, Дева Wlad_astrol_70.jpg и Козирог Wlad_astrol_71.jpg. Цветът му е син.

 

Знаците на водния са: Рак Wlad_astrol_72.jpg, Скорпион Wlad_astrol_73.jpg, и Риби Wlad_astrol_74.jpg. Цветът му е зелен.

 

Знаците от всички тригони, както казах, имат общи качества, но и понеже всеки знак се проявява в различна среда, той има и специфични качества, които го отличават от другите.

 

Четирите елемента са свързани с четирите главни страни на света - изток, запад, север, юг. Огънят символизира Изтока. В него се намира и началото на зодиака. Знакът Овен, първият знак от огнения тригон, е началото на зодиака, изгревът на годината, началото на жизнения кръг.

 

Огненият елемент е положителен, активен, творчески. Той представлява двигателния елемент в природата и живота - елемента на волята. Чрез него се проявяват творческите импулси на Битието. Огънят е горещ и сух. Тези качества се предават и на онези типове, които се явяват като израз на тази творческа енергия. Огънят дава специфични морфологични и психологични белези, които са проява на качествата на този елемент. Огненият елемент дава холеричния темперамент.* Това са общи качества на огнения тригон. Той, казахме, има три проявления:

 

Овен, Лъв и Стрелец, които имат отношение към трите свята в човека и природата - умствения, духовния и физическия или волевия.

 

Овенът има отношение към умствения свят и гореспоменатите характеристики на огъня при него се проявяват като умствени качества. Хората, които се намират под негово влияние, са активни, подвижни, деятелни, с прогресивен ум и сил- но подчертан Аз. Те са крайно независими и амбициозни, идеалисти, хора на мисълта и плановете. Обичат да ръководят, да направляват, да дават тон на нещата. Обичат да господстват, но самите те не понасят чужда власт, не могат да търпят чуждо мнение. По-низшите типове се изявяват като тирани и насилници. Обичат да бъдат глава - да застават начело на движения, начело на всякаква работа.

 

Вторият знак на огъня е, както казах, Лъв. Той вече има отношение към сърцето - свързан е повече със сърдечния живот на хората. И при него човек има качествата на огъня - активност, деятелност, импулсивност и пр., но те се отнасят не вече до мисълта, а и до чувствата. Те повече изживяват нещата вътрешно и се импулсират от сърцето. По-низшите типове, увлечени в своите сърдечни импулси, изгубват самообладание и се захласват и могат да изпаднат в краен фанатизъм. Стават отлични носители и разпространители на идеи, но самите те не са извори на идеи и за това им е нужен човек със силна творческа мисъл, който да ги възпламенява и ентусиазира. Лъв - това е вечният огън на живота. У типовете на Лъва има голямо самосъзнание, мъжественост и смелост.

 

Третият знак на огъня е Стрелец, който се явява като резултат от преплитането на другите два знака - взаимодействието между ума и сърцето - той е външен израз на двете. Тези хора са също така импулсивни и деятелни, но у тях няма онези крайности в импулсивността на ума като при Овена и екзалтациите на сърцето като при Лъва. Те са умерени, сдържани, дисциплинирани и следствие на това могат да владеят и други хора - затова между тях се явяват социални водители и военачалници. Те не са хора с дълбок ум и с широко сърце, но са делови, волеви и осъществяват това, което другите проектират. Така че трите знака на огъня са свързани с ума, сърцето и волята на човека.

 

Същото може да се каже и за знаците от другите тригони.

 

Тригонът на въздуха представя Запада. Въздушният елемент е положителен, мъжки. Той има отношение към социалния, политическия и духовния живот на човека. Дава една широка и дълбока мисъл, способна да проникне в тайните на синтетичното знание. Този тригон можем да го наречем тригон на знанието, науката и изкуствата.

 

Качествата на въздуха бяха, както видяхме, горещина и влажност. Те са основата, върху която се проявява сангвиничният темперамент, това са хора с топла и буйна кръв.

 

Чрез първия знак на въздуха - Близнаци, ние добиваме външно знание по пътя на опита, наблюдението и анализа.Той ни опознава с външния свят - развива конкретния ум, наблюдателните способности.

 

Във втория знак на въздуха - Везните, имаме равновесие на вътрешните и външните сили на духа и материята, тук е дадено повече място на интуицията, отколкото при Близнаците.

 

В третия знак на въздуха - Водолея, имаме едно по-вътрешно, по-задълбочено знание - мистичното.

 

Тригонът на водата символизира Юга и е противоположен на студения Север. Той е, който разтопява ледовете - това е силата, която от твърдото прави течно. „Това е обновлението на кристала под друга форма и възкресения от смърт в живот” - както казва един от херметичните философи. Тригонът на водата - казва същият философ, означава постоянно усилие на природата да хармонизира противоположностите и да произведе обмяна и химическо сродство.

 

Водата постоянно се стреми към равновесие. Водата е влажна и студена и в човека създава флегматичния темперамент. Тя е негативна, пасивна и възприемаща.

 

Първият знак на водния тригон е Рак и символизира привързаността към живота, а оттам и желание за безсмъртие, „което, комбинирано със знанието, тайната на пола - раждането и възраждането - извежда безсмъртната душа към края на нейните земни странствания и материални въплъщения чрез съединението със своята половина” - казва същият херметичен философ.

 

Вторият знак на водата - Скорпион, може да се уподоби на парен котел, който се нагрява от силен огън и водата постепенно се превръща в пара. Сравняват го още с кипящо море. Тук пасивността на водата се превръща в голяма активност. Това е знак с неизчерпаеми енергии и възможности. Типовете на Скорпиона са извънредно дейни, разумни и дълбоко проницателни.

 

За Рибите, третия знак на водата, един съвременен астролог каза: широко, безкрайно море, тихо и спокойно, където отделното, частта изчезва и доминира общата маса - Цялото. Чисто психологически, у типовете на Рибите има нещо много интересно - у тях се заражда едно ново съзнание, в което се отразява вечността. Това е знак. под който се развива общочовешката и космична обич у хората - отделността изчезва и човек се чувства като част от Цялото. Но понеже съвременните хора не могат да реагират правилно на тези висши космични влияния, затова под Риби често се раждат хора с голяма чувствителност, която не могат да владеят, което довежда до ексцентричност.

 

Тригонът на земята представя Севера, който символизира студа, инертността и кристализацията - качества на земята. Той е свързан с формата, пропорцията и звука. В характера се проявява като твърдост, постоянство, консерватизъм. Има отношение също и към търговията, промишлеността и изкуството. Елементът на земята е женски, негативен, студен и сух и има отношение към меланхоличния темперамент.

 

Първият знак на земята - Телец, е символ на търпеливия труд и постоянство. Вторият знак Дева е символ на образуването на формите и тяхното преобразяване. Третият знак Козирог е резултат на Телеца и Девата - носи качествата и на двата.

 

Тригоните могат да се разглеждат от две страни - като обективни творчески сили на Космоса и като вътрешни сили на човешката душа.

 

Тритонът на огъня, проявен като вътрешни качества на човешката душа, се изявява с борбеност, властолюбие, вой- нственост. Тритонът на земята - като търпение, трудолюбие и послушание. Тригонъг на въздуха - идеализъм, философия, артистичност. Тритонът на водата - мечтателност, романтичност, променливост, скромност.

 

Дванадесетте знака на зодиака показват скритите качества на организма, а планетите представят активни сили, пробуждащи скритите свойства на знаците. От взаимодействието на тези два рода сили - на планетите и на знаците, се пораждат различни резултати във външния живот.

 

***

 

Въз основа на качествата и динамичните проявления на знаците астролозите ги разделят на два вида групи - според елемента, към който принадлежат, това са четирите тригона, и според динамичното им проявление, където във всяка група влизат по 4 знака, те образуват три квадрата с по 4 знака.

 

Казах по-рано, че елементите огън и въздух са активни, творчески и представят мъжкия принцип в живота, който е свързан със светлината и знанието и има за обект външния, обективен живот. Когато у човека преобладава този принцип, неговата дейност е насочена предимно в обективния, широкия живот. Земният и водният тригон са пасивни, негативни и представят женския, мекия, формиращия принцип, който има отношение предимно към вътрешния живот на човека.

 

Въз основа на това и знаците се разпределят на мъжки и женски според тригоните, към които спадат. Така например Овен - първият знак от зодиака, е мъжки; вторият знак Телец, който е към земния тригон, е женски. Третият знак - Близнаци, е мъжки, защото принадлежи към тригона на въздуха, който е мъжки. И така се редуват последователно мъжки, женски, като последният знак Риби е женски, понеже принадлежи на водния тригон, който е женски.

 

Така виждаме как във великия космичен ритмус се проявяват и двата творчески принципа на Битието - мъжкият и женският.

 

Тъй като знаците следват последователно мъжки - женски, можем да си представим зодиака като едно мощно космическо движение с високи върхове - положителните, мъжките знаци, които дават от себе си, и дълбоките долини - пасивните, женските знаци, които поемат и обработват това, което са възприели. Това е великият ритмус на Космоса, който минава в своето движение през дванадесет фази, които астрологията нарича 12 знака на зодиака, всеки от които носи специфични условия и енергии. И естествено, едни ще бъдат условията на върховете, където енергията има едно състояние, други ще бъдат в долините. Така един човек, роден под негативни знаци, е роден в съвсем различни космични условия от този, който се е появил под положителните знаци. А тези космически условия обуславят вече психическия и органическия живот на индивида, което ще разгледаме подробно в по-нататъшното изложение.

 

***

 

Според мястото им в зодиака, или според техните влияния върху човека или - както се казва - според динамичните им свойства, знаците се разпределят на три групи от по четири знака, тоест образуват 3 кръста, които показват проявлението на четирите елемента в трите свята. Тези три групи знаци носят следните названия в астрологията: кардинални (главни или ъглови), неподвижни и подвижни (общи). Кардиналните знаци са тези, които определят четирите посоки на света и са точките, от които започват четирите годишни времена. Това са Овен, Рак, Везни и Козирог. Овен е знак на пролетното равноденствие, с който започва пролетта, началото на годината, на жизнения кръг. Рак е знак, в който Слънцето стига най-високо на север и отбелязва най-дългите дни и най-късите нощи - 22 юни, когато започва лятото. Оттам насетне Слънцето започва да се връща на юг, докато на 22 септември Слънцето навлиза във Везните, третия кардинален знак - знака на есенното равноденствие, когато дните са равни на нощите, но денят започва да намалява за сметка на нощта, което трае да 22 декември, когато Слънцето влиза в знака Козирог - четвъртият кардинален знак. Тук Слънцето стига до най-южната точка в своето видимо движение на юг - до тропика на Козирога, откъдето поема пак обратния път на север.

 

И така, кардиналните знаци са: Овен Wlad_astrol_64.jpg, Рак Wlad_astrol_72.jpg, Везни Wlad_astrol_68.jpg и Козирог Wlad_astrol_71.jpg. Те са полюси и образуват първия космичен кръст или квадрат, който - както и другите два кръста в езотеричната астрология - има дълбок смисъл. Тези четири знака са, както казах, начало на четирите годишни времена - Овен на пролетта, Рак на лятото. Везни на есента и Козирог на зимата.

 

Като принадлежащи към една динамична група, тези знаци имат и общи качества, които са: честолюбие, предприемчивост, независимост, самосъзнание, действителност, стремеж за вземане ръководството в свои ръце и заставане начело, дейност, активност, инициатива.

 

Кардиналните знаци принадлежат към четирите елемента от всеки елемент по един. Благодарение на голямата си активност - основната тяхна черта, те имат нужда от равновесие и умереност, което символизират Везните.

 

Втората динамична група от знаци, наречена неподвижни или твърди знаци, се състои от знаците: Телец Wlad_astrol_75.jpg, Лъв Wlad_astrol_65.jpg, Скорпион Wlad_astrol_73.jpg, и Водолей Wlad_astrol_69.jpg. Докато кардиналните знаци са начело на четирите сезона, неподвижните знаци са средата на всеки сезон. И те имат качества, общи за цялата група, които са: гордост, достойнство, постоянство, догматизъм, издръжливост, търпение, солидарност. С една дума, тяхното основно качество е стабилност.

 

Влиянията на неподвижните знаци събужда природата на желанията и дава жизненост. Те са постоянни, устойчиви във всичко, което предприемат, особено ако заемат ъгловите домове (1-и, 4-и, 7-и, 10-и).

 

Те използват и оценяват и най-малките възможности, които имат в себе си. Изпитание, което би обезкуражило една личност в кардиналните знаци, не спира родения под неподвижните знаци. Те не признават никакъв крах, никаква победа над себе си - никога не се признават за победени. Ето защо те винаги достигат целта, която преследват, с усилена концентрация и настойчивост в даденото направление. Те са скептици и консерватори и не се подават лесно на нововъведения. Никога не предприемат нещо, за което не са сигурни, че ще постигнат със задоволителен резултат. Но един път уверили се в нещо, те всецяло го възприемат и му остават верни докрай.Те са фанатични защитници на това, в което са убедени. Също така и са хора, на които човек може напълно да разчита, било за добро или за зло, стига да се убедят в полезността на каузата, която защитават.

 

Третата динамична група, наречена подвижни или общи знаци, се състои от Близнаци Wlad_astrol_67.jpg, Дева Wlad_astrol_70.jpg, Стрелец Wlad_astrol_66.jpg и Риби Wlad_astrol_74.jpg. Те бележат края на един сезон и прехода към друг. Имат следните общи качества - многостранност, гъвкавост, приспособимост, безпокойство и нерешителност.

 

Кардиналните знаци символизират изтичащата двигателна сила на Вселената, в която се проявява стремеж за творчество, движение и енергия, желание за проявление. Затова хората, родени под влиянието на тази динамична група, са активни, дейни, предприемчиви. Те са хора на волята.

 

Следователно личностите, родени под кардиналните знаци, са работници в този свят, но не обикновените труженици, а ръководещите в индустрията и предприятията въобще.

 

При неподвижните знаци двигателната и творческа сила се е превърнала в спокойна и организираща мощ, която съгражда, материализира и излива във форми. Затова се казва, че тяхната мощ и сила е ментална, духовна и дава цел на дейността и една подвижност на благородните стремежи на живота.

 

От подвижните или общи знаци три са двойни - Близнаци Wlad_astrol_67.jpg, Стрелец Wlad_astrol_66.jpg, Риби Wlad_astrol_74.jpg; само Дева Wlad_astrol_70.jpg не е двоен. Основните техни черти са: приспособимост, подвижност, многостранност. Те са непостоянни и се люшкат на вълните на живота - не могат да се задържат на едно място. Колкото и добре да са поставени в дадено място и условия, те рядко могат да устоят на своята природа да не се поддадат на желанието за един възможен успех на друго място. И колкото е по-далечно, толкова но-силно ги привлича. Техните скитнически навици ги държат в бездействие. Те изразходват толкова, колкото и печелят. Оставят се да бъдат тласкани от обстоятелствата и ръководени от външните сили - защото им липсва енергия, за да наложат собствената си индивидуалност над външните условия. Те са по-активни в мисълта и въображението си, затова имат отвращение към всякаква физическа дейност, която е основната черта на кардиналната група. Те работят само под бича на необходимостта. Неспособни са на постоянство и продължителни усилия в известно направление, на което са способни типовете на неподвижните знаци. Лесно се обезкуражават от препятствията. Много разчитат на другите и затова трудно могат да се издигнат. Работниците, които изпълняват заповеди, се събират най-вече от знаците на тази група. Но, има една сфера, в която те властват поради техните способности да мислят. Макар да имат работата като нещо много неприятно, в една област на живота те могат да събират плодовете от работата на другите - това е тяхната способност за привеждане на изобретенията в действие. Ето защо стават посредници, които създават връзки между продавачи и купувачи и отвръщайки се от енергична физическа дейност, те живеят от комисионната.

 

Така че отличителната черта на главните знаци е активност, на неподвижните - устойчивост, на общите - гъвкавост и подвижност.

 

Това са трите творчески сили на Битието - Воля (истина). Любов и Мъдрост. Тази троица на проявяващата се сила се изявява в четирите елемента - огън, въздух, вода, земя, а според тях разпределяме и знаците от зодиака на четири групи от по три знака, които нарекохме тригони.

 

***

 

Знаците Овен, Лъв и Козирог се наричат ялови или безплодни; Телец, Рак, Скорпион и Водолей - плодни; Стрелец, Близнаци и Риби се наричат двойни знаци. Знаците Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв и Дева се назовават северни знаци, защото, когато Слънцето минава през тях, то се намира на север от екватора; знаците Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби се наричат южни знаци, защото Слънцето ги преминава, намирайки се на юг от екватора - южното полукълбо.

 

Всички гореизброени класификации трябва да се заучат добре. защото без тях астрологическата практика е невъзможна.

 

Главните знаци владеят главата и разума. Неподвижните владеят душата и волята. Подвижните знаци владеят тялото и сетивните органи.

 

Ако повече от планетите са в огнени знаци, ге правят ровения положителен, енергичен, активен, импулсивен, стремящ се все напред и все към нови неща - холеричен темперамент с присъщата му сила и енергия, с неговия полет и идеализъм. Ако повече от планетите са във въздушни знаци, човекът е даровит, изтънчен, мислещ, учтив, идеалист и често непостоянен има санг виничен темперамент с изтънчена артистичност п вдъхновение.

 

Повече от планетите във водни знаци правят човека негативен, пасивен, чувствителен, мечтателен, психичен и страстен, боязлив, романтичен, често неподвижен, инертен, дават лимфатичен темперамент с неговите инстинкти, влечения и чувства, с присъщата му болезненост, развита впечатлителност, често стигаща до медиумизъм. Когато повече от планетите са в земни знаци, роденият е способен, практичен, трудолюбив, икономичен, внимателен, тактичен, търпелив - има меланхоличен темперамент.

 

Знаците на огъня дават всичко това, което се отнася до идейния свят, до всичко, което ние имаме като качество на духа. Знаците на въздуха са умствени, научни. Знаците на водата са пасивни, мечтателни; знаците на земята имат отношение към обективния свят, те са хора на практиката.

 

Всеки знак има положителни и отрицателни прояви - Либра ги е резюмирал по следния начин:

Wlad_astrol_2.jpg

Между тези две крайни степени има много други преходни.

 

След това общо описание на елементите и знаците ще изложа накратко учението за темпераментите във връзка с четирите елемента и физиогномичните типове, които четирите елемента ни дават.

 

 

--------------------------------------

* По-надолу ще се спра да разгледам по-подробно темпераментите във връзка с четирите елемента и морфологическите типове, свързани с тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...