Jump to content

Водният тип - лимфатичен темперамент


Recommended Posts

Водният тип - лимфатичен темперамент

Този темперамент е хладен и влажен, противоположен на холерика, който е горещ и сух. В лимфатика преобладава водата.

 

Този тип обикновено е с нисък ръст, тялото изглежда подпухнало, цветът на кожата е блед. Лицето обикновено е кръгло или между кръгло и овално; широко и полегнало чело, големи, влажни, сини или сиви очи, пълни гърди, руси или светлокестеняви коси, понякога тъмнокестеняви, къс, чип нос. Погледът е блуждаещ. Долната устна е мека и увиснала. Кожата е бяла и гладка, нежна, мека при допиране. Мускулите са слабо развити. Тялото е меко, като направено от тлъстини и е неокосмено. Биенето на сърцето е бавно. Циркулацията на кръвта е твърде мудна. Всичките им движения са сдържани и бавни. Те рядко изпитват жажда, понеже гърлото им изпуска слизеста течност. Стомахът им е хладен и ленив, а храносмилането - бавно. Те леко понасят глада и рядко се усещат гладни. Обичат да спят дълбоко и дълго. Често сънуват вода и водни растения. Когато сънуват проливен дъжд и прилив на реки, това означава разстройство на здравето им. Понякога имат силен запек. Трябва да избягват влажни и блатисти места и да търсят свеж въздух, светлина и слънце. Те са хладнокръвни и имат силно развито самообладание. Склонни са против своята воля да се отдават на различни нисши удоволствия. Равнодушно разделят своя живот на две половини - едната прекарват в сън, а другата - в безделие. Боязливи и нерешителни са, без енергия и със слаба воля. Изпитват отвращение към всичко, изискващо бързи и живи движения. За да се решат на каквото и да било, те трябва да бъдат подбуждани от външно влияние. Склонни са да отлагат работите винаги за утре, даже и това, което е твърде спешно и потребно. Отстъпват пред най-малките препятствия и от нищо не се трогват, каквато и опасност да ги застрашава. Не се сърдят. Не излизат от себе си, когато ги наскърбяват. Те са неспособни на негодувание или гняв. Чуждият успех не им всява завист, тъй като за тях честолюбието няма никакво значение. Техният ум е студен и работи бавно. Живеят във въображението си и са силно впечатлителни, много чувствителни и са възприемчиви към сантиментални и поетични влияния. Съзерцателни и пасивни са и безропотно се подчиняват на съдбата си и лесно понасят горести и разочарования. Техните душевни и сърдечни страдания са твърде тихи. Не са способни на продължителна привързаност и го правят повече по навик, отколкото по чувство. Следствие на студенината си те не са склонни и към полов живот. Тяхната чувственост носи пасивен характер и се проявява само по инициатива на други лица. Търпението и кротостта са силно развити у тях. Те нямат обширния ум на сангвиника или горещото въображение на холерика, но пък са практични и спокойни и това ги прави склонни на класификация и методичност.

 

Болестите им се раждат от малко движение - затова за тях е потребно повече движение на открит въздух и светлина. Склонни са към напълняване, към затлъстяване. Трябва да употребяват храни, които правят организма по-топъл. Храната им трябва да бъде много добре сдъвкана, понеже стомахът е ленив. Растенията, които имат приятен аромат, трябва да им служат като подправки. Нямат нужда да пият много, защото си имат много вода. Киселите храни и напитки са опасни за тях. Препоръчително е движението в гората и планината. Не трябва да претоварват храносмилателната си система. Студът и влагата са вредни за тях.

 

Капризни и силно впечатлителни. Много са неустойчиви и постоянно менят своите идеи, желания и вкусове. Стремленията им се менят бързо едно след друго, защото те им се наслаждават с богатата си фантазия. Действат импулсивно под влиянието на капризите си и не държат сметка за последствията от постъпките си.

 

Обикновено започват много работи, но не свършват нито една. Техният жив ум и въображение им позволяват да правят всичко в общи черти, но тяхното непостоянство им пречи да доведат докрай своите работи. Те са твърде слабохарактерни, макар и да проявяват нещо като характер. Боязливи са и непостоянни. Лениви за физическа работа и недостатъчно храбри. Бездушни на вид, те често са хитри и лукави. Лесно се сприятеляват, но не се привързват. Романтични са в своите привързаности. При все че умът им е добър, те живеят повече в своите чувства и много обичат авантюрите. Умът им е лек и фантастичен, изобретателен в разкази, но и повърхностен. Те са мечтатели, идеалисти, спиритуалисти и хора, вдъхновени и ентусиазирани, съзерцателни мистици, художници, поети. Щедри са на обещания, но никога не изпълняват думата си. Твърде склонни са към религиозни системи и за това често между тях се срещат религиозни основатели и реформатори. Те са предразположени към видения от всякакъв род. У тях има заложени способности към тайните науки, тъй като се отличават с голяма интуиция. Те имат предчувствия, тайнствени видения и пр. Умственият им склад е такъв, че те по-скоро отгатват, отколкото знаят каквото и да било. Гласът им е слаб, мек и глух. Говорят рядко и тихо, печално и скучно. Движенията на тялото им са тежки и твърде бавни. Походката им е мудна, тиха и неграциозна. Те са неловки в своите жестове и пози, затова обичат да остават повече на спокойствие. Мимиката им е твърде ограничена и каквито впечатления и вълнения да изпитат, техните движения са неспособни да ги изразят. Нищо в техния външен вид не показва това, което става в тях, освен ако това не е ленивото блаженство на покоя. Спокойствието на техния ум ги прави съзерцателни.

 

За лимфатиците е потребно движение, за да усилят кръвообращението и изпотяването. Занаятите, които изискват ходене, действеност и физически труд, са полезни за тях. Нужни са им чист въздух и стоене на слънце. Затова за тях е подходящ полският труд - градинарство и земеделие. Седящите занаяти и пътуванията на влажни и студени места отслабват конструкцията им и ги излагат на сериозни заболявания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...