Jump to content

6. ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ЗНАЦИТЕ И ПЛАНЕТИТЕ


Recommended Posts

6.

 

ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ЗНАЦИТЕ И ПЛАНЕТИТЕ

Досега разгледахме елементарното естество на знаците и планетите. Понеже планетите са в постоянно движение и минават през всички знаци на зодиака, по този начин създават известни връзки и отношения между знаците и планетите, които са от голямо значение за проявата на елементарното естество на планетите.

 

Според древната астрологична традиция тези връзки и отношения между знаците и планетите са два вида: хармонични и дисхармонични, положителни и отрицателни. При разглеждане на елементарното естество на знаците и планетите видяхме, че както знаците, така и планетите са разпределени между четирите елементарни тригона. Хармонични отношения и връзки имаме тогава, когато е налице симпатия, сродство между природата на знака и природата на планетата, тоест принадлежат към един тригон или към хармонични тригони. Така огнена планета, например Марс, в огнен знак - примерно Овен, е хармонично отношение, защото и знакът, и планетата принадлежат към огнения тригон. А дисхармония имаме там, където природата на знака и планетата не си хармонират, т.е., не принадлежат към един и същи, нито към сроден тригон, например Марс, който е огнен, не е хармоничен във водни знаци, с изключение на Скорпиона, който при все че е воден, има огнен характер. Имаме два вида хармонични отношения и два вида дисхармонични, така че правят всичко четири групи отношения.

 

Първото отношение, което съществува между знаците и планетите, е това, за което астрологията казва, че дадена планета управлява или е господар на даден знак. Знакът се нарича жилище или дом на планетата, а планетата се нарича господар или управител на знака. Когато се намира в знака, на когото е управител, планетата е най-силна в проявата на своите положителни качества. Това влияние е и най-трайно.

 

Противоположният знак на този, в който планетата е господар, където е най-силна, е знака, в който планетата е най-слаба, тоест няма условия да прояви своите положителни качества, а по-скоро проявява отрицателните. Затова се казва, че планетата е в „заточение”. Това е второто отношение между знаците и планетите.

 

Третото отношение, което съществува между знаците и планетите, е наречено в астрологията екзалтация. При това отношение планетите се намират в знаци, които особено благоприятстват проявата на положителните им качества. В знака на екзалтацията планетата често проявява внезапно и стихийно своите положителни качества. Знаците на екзалтацията не трябва да се смесват със знаците, които планетите управляват. В екзалтация планетите се намират в знаци, сходни по природа.

 

Знаците, противоположни на знаците на екзалтацията, ни дават четвъртото отношение, което съществува между знаците и планетите, наречено в природата „падение” на планетите. В знаците на падението планетите губят значително силата си и се проявяват много слабо.

 

Горното изложение може да се резюмира и обобщи по следния начин:

 

Когато планетите се намират в знаци, сходни на тях по природа, те проявяват своите положителни качества в най- пълна форма. Това е хармоничното отношение между знаците и планетите. Когато планетите се намират в несходни на тях по природа знаци, те не могат да проявят своите добри качества или съвсем не могат да се изразят. Това се нарича заточение или падение на планетите.

 

Сега ще разгледаме по-конкретно тези четири вида отношения, които съществуват между знаците и планетите.

 

Както споменах по-рано, имаме 12 планетни течения. Засега астрологията работи с девет планети, но тези девет планети пак се свеждат към 7 планетни течения или 7 творчески принципа. Работейки с тези седем планети, астролозите са открили, че всяка планета, с изключение на Слънцето и Луната*, управлява по два знака; Слънцето и Луната управляват по един знак. Това си има своите дълбоки причини. Ако разгледаме знаците, които планетите управляват, ще видим, че всяка планета е поляризирана. По този закон за поляризацията всяка планета управлява два знака, които са полярни по тригони или - както казват - принадлежат към така наречените допълнителни тригони.

 

При закона за поляризация имаме няколко плоскости на поляризиране. Най-първичната творческа сила при първата си поляризация ни дава два първични принципа - активния мъжки, който в астрологията е символизиран с огнения елемент, и пасивния женски, символизиран от водата - за огъня се казва, че е горещ и сух, а за водата, че е студена и влажна. Следователно тези два елемента се допълват взаимно - затова в астрологията се наричат допълнителни. При втора поляризация на творческата сила се явяват въздуха, който е активният принцип, и земята като пасивен принцип, въздухът е влажен и горещ, а земята е студена и суха. Виждаме, че и двата елемента са допълнителни. А огънят и земята са дисхармонични, както въздухът и водата. А огненият и въздушният елементи като проявления на активния принцип са симпатични, защото - както виждаме и във физическия свят - въздухът е необходим за проявата на огъня; а земният и водният елемент са симпатични, защото земята е необходима за проявата на водата.

 

Изтъквам тези отношения между елементите, понеже те са необходими, за да се изяснят някои отношения между знаците и планетите. Така една планета като управител на един знак от даден елемент управлява също така един знак и от допълнителния му елемент. Например Марс управлява знака Овен от огнения тригон и знака Скорпион от водния тригон, който е допълнителен на огнения.

 

Така че всеки знак има по една планета за управител или господар, което значи, че естеството на този знак и на тази планета са в хармония, в симпатия - сходни по естество.

 

-------------------------------------

*3а техническо удобство ще смятаме Слънцето и Луната за планети, защото понятието „планета” го употребяваме като символ на известни творчески космични течения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...