Jump to content

Местата на падение на планетите - 1


Recommended Posts

Местата на падение на планетите

Противоположните знаци на знаците, в които планетите са в екзалтация, обозначават падение на планетите, в които позиции те губят силата си. Докато в екзалтацията имаме прилив на енергия, при падението планетната енергия намалява до минимум, следователно, губят се условията за развиването на известни способности и дарби в човека, които са в зависимост от тези енергии.

Wlad_astrol_24.jpg

Така имаме четири групи отношения между знаците и планетите, а именно - планетата като управител проявява най- чисто и най-хармонично своите качества. В противоположните знаци планетите са в заточение, където проявяват повече отрицателните си качества; в екзалтация имаме прилив на планетната енергия, а в противоположните знаци планетите са в падение и енергията им отслабва до минимум, почти не се чувства тяхното влияние.

 

Планети, управляващи противоположни знаци, се наричат „врагове”. Например Марс, който управлява знака Овен, ще бъде враг на Венера, управляваща противоположния на Овен знак - Везни.

 

Горното изложение може да се предаде в една таблица, която е съставена още от Птоломей, който ни предава в най- пълна форма древната астрология (стр. 84).

 

Това е схемата, която ни е завещана от древната традиция. Но някои съвременни автори начело с Баргион и Уилсон, основавайки се на свой личен опит, се придържат към едно основно правило за определяне силата и слабостта на планетите. Те казват, че планетата е силна в знаци, сродни на нейната природа, и слаба в знаци, противоположни на естеството й. Затова е необходимо да се проучат основно качествата на планетите и знаците, и тогава лесно можем да познаем къде една планета е слаба и къде е силна. Това е ключът за цялата астрологическа практика. Без знанието на тези съотношения не можем да направим правилни заключения по даден въпрос.

Wlad_astrol_25.jpg

Тези автори поддържат също, че планетите са силни или слаби в целия знак, а не само в определен градус, както казва традицията. Те твърдят също така, че доброто и злото на една планета зависят най-вече от аспектите, които образува в мига на раждането, и те остават в сила през целия живот на индивида; това се основава на закона, че всяка планета оставя своя отпечатък върху онова място на зодиака, където се е намирала в момента на раждането на дадения индивид. И когато този аспект се повтори в Космоса, той особено силно засяга хората, които го имат в рождения си хороскоп.

 

Според това правило:

 

Сатурн е силен в земните знаци.

 

Юпитер е силен в знаците с благородна и плодоносна основа.

 

Марс е силен в огнените знаци.

 

Слънцето е силно в огнените знаци.

 

Венера е силна в плодородните знаци.

 

Меркурий е силен във въздушните знаци.

 

Луната е силна във водните знаци.

 

Горното показва, че само Марс в Скорпион прави изключение от това правило. То ни дава следната таблица за силата и способността на планетите:

Wlad_astrol_26.jpg

Тези две схеми, противоречащи в някои пунктове, всъщност само се допълват. Ето как Либра обяснава екзалтацията на Марс в Козирога и на Луната в Телец. Той казва, че в екзалтацията планетата има едно облагородяващо действие. Марс в екзалтация в Козирог ще рече, че огнената природа на Марс тук е комбинирана с аргументиращата тактична природа на Козирога, затова тук Марс е в екзалтация.

 

Луната е в екзалтация в Телец. Сетивният характер на Луната, копнееща за промени, ще се обогати чрез самоуверения, постоянен и бавен Телец, чрез което ще се постигне много добро комбиниране на качествата.

 

Преди да завърша с тази глава, ще спомена и така наречените съвладетели на деканите - области от по 10 градуса от знака. Древните са имали много деления на зодиака на терми, фази и пр., но сега астролозите си служат главно с деканите. Всеки знак се разделя на три части от по 10 градуса, наречени декани. Както казахме, всеки знак си има владетел или господар, а на всеки 10 градуса от знака този владетел си има съвладетел или помощник, който управлява специално само 10 градуса от знака. Законът, по който се определят съвладетелите ще го изясня с един пример. Знаците от огнения тригон например имат за владетели: Овен - Марс, Лъв - Слънцето, а Стрелец - Юпитер. Владетелят на всеки знак сам управлява първите 10 градуса от знака. Така Марс като владетел на Овена управлява от 1 до 10 градус, т.е., първия декан; вторият декан от 10 до 20 градус се управлява от владетеля на втория огнен знак Лъв - от Слънцето, а третият декан от 20 до 30 градуса се управлява от владетеля на третия огнен знак Стрелец, т.е., от Юпитер. Следователно съвладе- тели на владетеля на един знак са планетите, които управляват останалите два знака на същия тригон. Планетите в своето движение по зодиака имат две движения - едно право и едно ретроградно или обратно движение. В правото си движение планетите се движат от запад на изток. Ние виждаме, че Слънцето и звездите изгряват от изток и се движат на запад. Това че планетите се движат от запад на изток най-лесно може да се види от движението на Луната, която в един месец минава целия зодиак, тоест преминава през цялото небе. Като я наблюдаваме, ще забележим, че всяка вечер тя е все по на изток по отношение на другите звезди. Ние виждаме, че цялото небе се движи от изток на запад, но това се дължи на факта, че и ние заедно със Земята се движим от запад към изток и като не забелязваме движението на Земята, от която сме част, ние казваме, че звездите около нас се движат от изток на запад, тоест в обратна посока на нашата. Ретроградно движение имаме, когато планетата привидно се движи от изток на запад. Това обаче е само перспективно - така ни изглежда на нас. Но при ретроградното движение планетното влияние е съвсем различно от това при правото движение. Ретроградното влияние е повече негативно, отколкото положително, или най-малко има значително отслабване на положителните качества. Една ретроградна планета отлага, закъснява проявата на известни положителни качества и дава ход на негативните.

 

Има и едно трето положение на планетите, наречено стационарно, когато планетата за известно време като че ли е спряла своето движение, сякаш стои на едно място.

 

Ретроградното движение се отбелязва с френско R пред знака на планетата, а стационарното - S.

 

Когато една планета не е нито в знаци, където е силна, нито в знаци, където е слаба, казва се, че е „пелегринна” или чужденка. В това си положение нейното влияние е средно - нито силно, нито слабо, но все пак е в зависимост от хармонията или дисхармонията между природата на знака и природата на планетата. Например една магнетична планета като Венера ще се прояви по-хармонично в магнетични знаци (водни и земни), а по-дисхармонично в електричните знаци (огнени и въздушни). И обратно - една електрична планета ще се прояви по-хармонично в електрични знаци, а по-нехармонично - в магнетичните.

 

***

 

Дотук видяхме, че планетите се проявяват като силни и слаби в зависимост от знака, в който попаднат, защото знакът се явява като среда, като поле за проявата на планетата. Но има и едно друго астрологическо твърдение, че знаците се проявяват в зависимост от доброто или лошото положение на техните господари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...