Jump to content

За мисълта


Recommended Posts

ЗА МИСЪЛТА

Изгрев, 25 октомври, 1952 г.

Любезни брат,

 

Веднъж след лекцията и след изпълнението на паневритмията на полянката, се върнахме в салона и се почна разговор с Учителя. В разговора Учителя каза:

 

И материята, и силата, всичко това е мисъл. Всичко друго е реално, но с относителна реалност, а истинската реалност е мисълта. Да се примири някой човек с някого, това значи да има права мисъл. Почни да мислиш право и ще станеш красив, ще станеш силен, паметта ти ще се подобри, всичко ще се подобри. Болка имаш, почни да мислиш право и тя наполовина ще се намали, после на четвъртина и най-после ще изчезне. Да повярваш в Бога, това значи да мислиш право. Бог е баща ти, той е направил целия свят. Мисли за името на баща си.

 

Ти минаваш покрай дърветата и казваш, че са глупави. Мисли за тях. Камъните, дърветата са глупави, защото ти си глупав. Като почнеш да мислиш, ще видиш, че те не са глупави. Камъните мислят. Ако носиш един диамант, няма да боледуваш. Простите камъни са по-невежи, но скъпоценните камъни мислят, само че не като хората.

 

Като дойде скръбта, зарадвай се, че чрез нея идваш до правата мисъл. Всяка една радост е плод на една права мисъл.

 

Що е права мисъл? Ще мислиш, както Бог мисли!

 

Ще възприемеш любовта на Бога. И най-малкото добро чувство, което се роди в тебе, е Божественият свят. То показва, че имаш права мисъл. Еднакво трябва да обичаш и тези, които ти причиняват скръб, и тези, които ти причиняват радост. Любовта към Бога и любовта към ближния е цяла наука в окултната школа. За да се реализира твоята мисъл, ти трябва да обичаш ближния си. Да обичаш ближния си, значи да го накараш да мисли, както Бог мисли.

 

Силата ви седи във вашата права мисъл. Кучето може да не те ухапе, ако мислиш. И апашът, ако дойде, не може да те обере, ако мислиш. И ако те е обрал, ще остави парите. Той и да иска да вземе, не може, когато аз мисля, понеже го е страх. Това е както когато има електрически ток, който не му позволява да бръкне и да вземе парите. Да кажем, че си нощно време в гората. Като вървиш, ще мислиш и никой не може да те нападне. Вие направете опит с куче. Не се обръщай назад, но само мисли и то ще седи далеч. Щом се уплашиш, ще те нападне. Същото е и с неприятеля.

 

Неразположен си, значи не мислиш. Правата мисъл има практическо приложение. Тя решава противоречията.

 

Страдаш, защото не мислиш или не си мислил. Има нещо анормално в света, защото хората не мислят. Вълкът, като изяде овцата, не мисли, защото не знае, че като я изяде, господарят ще му тегли куршума.

 

Най-реалното нещо е мисълта. Ти седиш и мислиш, че твоите работи са уредени и ти е приятно. Почнеш да мислиш, че работите ти не са уредени, и веднага клюмнеш. Тогава почни да мислиш. Един човек, когото осъждат на смъртно наказание, ще каже: „Мене не могат да ме обесят по никой начин, ще се скъсат всички въжета. “ И наистина, късат се въжетата. Ако това стане, мислиш, ако не стане, не мислиш: И Христос казва: „Каквото поиска те, ще ви бъде. “ И ако не получавате, зле просите. И зле просите, защото не мислите право. Като мислите право, тогава ще станат нещата. А пък ако не мислим право и искаме неща, които не са прави, тогава няма да стане.

 

Всичко, каквото мисли Бог, ще стане... И ти каквото си намислил, ще стане, ако имаш права мисъл. И твоят ближен, каквото е намислил, ще стане, ако мисли право. Кога ще стане? Днес! Щом мислим, днес ще стане.

 

Човек често се обръща към своето животинско състояние. И някой път прави неща без мисъл. Човек да престане да бъде животно. А това значи да почне да мисли. Като не мисли, е животно, като мисли, е човек. Животното прилича на сал. Водата носи сала все надолу. Нагоре не може да отива. А човек е параход, който отива нагоре и надолу. Не го влече вода, но върви дето иска.

 

Като престанете да мислите, идват всички нещастия върху вас. Когато човек направи една погрешка, той не мисли.

 

Коя мисъл е права? Всяка мисъл, която произвежда любов, е права мисъл. И всяка любов, която произвежда мисъл, е права любов.

 

Та трябва правата мисъл. Ако мислиш, скръбта ти ще се превърне в радост, а пък ако престанеш да мислиш, твоята радост ще се превърне в скръб. Щом престанеш да мислиш за Бога, то веднага скръбта ще дойде. Това, което приемаш от Бога, то е Неговата Любов и мисъл. Правата мисъл е Божествената мисъл. Аз трябва да имам желание Божествената мисъл да се реализира в мене като любов. Да схвана Божията мисъл като любов, това е реализирана мисъл на Бога.

 

Бог трябва да бъде за нас като слънцето. Някой ден слънцето може да не го виждаме, има облаци, но все пак през облаците минават неговата светлина и топлина. Аз чувствувам, че слънцето е някъде и чувствувам неговата светлина и топлина. И зная, че един ден ще видя слънцето. Облаците ще изчезнат, но слънцето няма да изчезне. Аз мога да имам мъчнотии, моите мъчнотии ще изчезнат, но Бог, реалността, ще си стои всякога. Ние мислим, че Бог ни е забравил. Не, ние сме забравили Бога. Едно дете, което не знае името на баща си и майка си, ще се загуби. Питат го и не може да каже името им. А дете, което знае името на баща си и майка си, не може да се загуби, защото, като го питат за името му, то казва и ги намира.

*

Тук допълнително ще ви изложа няколко думи от други разговори с Учителя:

 

В беседите са скрити истините. Аз ги скривам за бъдещата култура. Четете беседите и лекциите от общия и младежкия клас. Трябва да четете и Евангелието. Тази работа вършете пред всяка друга работа. Обезателно да четете беседите и лекциите, да намерите време за това.

 

Една сестра каза: „В тях има скрит смисъл.“

 

Учителя каза:

 

В това е именно силата им. Да се упражни умът, да се впрегне умът на работа и да търси вътрешния смисъл на думите в беседите.

 

Влизането във вътрешната школа не зависи от никого, зависи от благоволението Божие. На когото Бог благоволява, той ще влезе. Не е лесна работа влизането. То е много сериозна работа. То иска концентриране, самоотричане, работа, ум и активност. Под активност се разбират две неща: изпълнение волята Божия, подем на духа, вдъхновение. А под работа се разбира дейност, която човек върши за Бога.

 

Някои, без да работят, без никакви усилия, искат да се налеят нещата вътре. Не, трябва учение. Трябва да се правят опити. Ако учиш, ще се запознаеш с напредналите светли същества. Светските хора, които искат да се запознаят с някои видни семейства, се запознават най-напред с децата им и чрез тях с родителите. Вие искате да се запознаете с невидимия свят. Правете услуги на хората, служете им и това ще ви препоръча на невидимия свят, защото хората на земята са деца на онези напреднали същества.

 

Днес има два вида души: Едни от тях са готови, пред прага на събуждането са. Върху тях главно ще се работи сега. А другите души ще чакат да се работи върху тях във времето на шестата раса. Защото животът на шестата раса ще бъде с две страни: Една външна страна на илюзиите. Едни от членовете на шестата раса до края на шестата раса ще останат в този живот на илюзиите.

 

И друг живот има на шестата раса: вътрешен, реален. Той ще се състои в следното: Членовете на тази раса ще работят между душите на хората, ще събуждат душите, ще посаждат в тях Божествени семенца и ще ги обръщат към Бога. Значи това ще бъде истинска духовна работа. Това ще бъде същинският, истинският живот на шестата раса. С това ще се занимават членовете на шестата раса.

 

Тези души, които не са готови сега за събуждане, върху тях ще се работи. И методите на работа тогава ще бъдат нови, други методи, а не само сегашните.

 

Пожелавам ви всичко най-хубаво и светло.

 

Поздрав на всички братя и сестри.

 

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...