Jump to content

За чистотата


Recommended Posts

ЗА ЧИСТОТАТА

Изгрев, 28 юли 1953 г.

Любезни брат,

 

При частен разговор на един брат с Учителя стана въпрос за чистотата. Учителя каза:

 

Любовта расте при абсолютна чистота. Човек, който не е чист, не може да обича. Който иска да бъде обичан, трябва да бъде чист. Може да се търпи онзи, който не е чист, но не може да се обича.

 

Един ангел, като стане нечист, напуща небето.

 

Щом дойдем до любовта, трябва да освободим езика си от неправилни изрази. Водата трябва да блика. Ако туриш водата в шише, тя се е изменила вече, тя не е както е била в първоначалния извор. Представете си, че вие сте при първия извор, дето водата е чиста. Тук, на земята, всеки извор има в себе си гниещи вещества и водата му не е толкова чиста. Една мисъл, като мине в мозъка, понеже в мозъка има нечисти вещества, то тя е вече опетнена. И в сърцето ви е нечисто. Като излезе от вас любовта, аз виждам струя от червенина, виждам, че тая любов е оцапана.

 

Степента на обичта зависи от степента на чистотата.

 

Значи, за да те обикне Господ, снеми опръсканите си дрехи, измий се, облечи чисти дрехи и ще бъдеш обичан.

 

Чистота! Чистота във всичко и умереност са, които ще ни направят по-възприемчиви към мировата любов.

 

Когато не си чист, не те слуша Господ. Щом Той не те слуша, това значи, че трябва да изчистиш канализацията. Един ден ще видим колко сме били невежи. Благото е било при нас, а ние сме си блъскали главите.

 

Огън трябва за пречистване. После светлина трябва за пречистване. Братята и сестрите да се очистят. Аз не искам да се петня. Не искам да се занимавам с това, защото така ще се оцапам. Да идат и да се измият в банята. Това е философия. Една вътрешна чистота трябва да имаме.

 

Не мислете, че аз търпя. Аз търпя, но имам голямо отвращение към нечистотата.

 

Не мислете, че чистотата се дава даром. Човек ще работи, ще мине през хиляди изпитания, докато стане чист. Някой казва: Не може. Може, но то е едно качество, което човек трябва да придобие.

 

Казано е: “Чистите по сърце ще видят Бога.“

 

Ние, като преминем през ада, да не се опетним.

 

В сравнение с другите хора вие сте светии. А в сравнение със светиите, вие сте обикновени хора.

 

Стремете се към чистотата. Тя трябва да дойде. Човек никога не трябва да има користолюбива мисъл и користолюбиво желание. Всички са под влияние. Всеки иска да завладее някого, да го замота. После има един любовен лъжлив поглед. Те са лъжливи работи. Те не минават. После някой казва: “Много те обичам.“ Това не струва. Много пъти правят погрешка несъзнателно и като я направят, тогава я съзнават. А пък аз 15 дена преди погрешката съзнавам, че ще направя погрешка и вземам всички предпазителни мерки.

 

Във всяка душа, в дълбочината е скрит Господ. И гледайте, като се приближавате до един човек, да служите на Господа. Защото Бог е, който страда вътре в човека. Божественият Дух е, който се моли вътре в човека и страда. Човек прави грехове, а Божественият дух вътре страда и се моли.

 

Стремете се към чистотата. Защото, като имаш чистотата, ще видиш Бога, а като видиш Бога, всичко ще придобиеш. Вяра без чистота не може.

 

Всички хора да бъдат чисти. Вяра, турена в чистота, това е вече една реалност.

 

Какво нещо е чиста мисъл? Обидил те е някой. Искаш да се примириш с него, примиряваш се и мислиш, че си му простил, но след малко пак идва възбуда отвътре. После, хайде, пак искаш да му простиш и т. н. Значи мисълта не е чиста. А като дойде чистата мисъл, ти му прощаваш и ставаш спокоен. Не те дразни нищо. Докато човек се дразни, мисълта му не е чиста.

 

Що е мистицизъм? Мистицизмът е стремеж на човешката душа към чистота.

 

Някой път казваш:“Неразположен съм.“ Тогава си нечист. Някой път неразположението може да се дължи на краката. Умий си краката. Или някой път неразположението се дължи на ушите. Може да има кал в тях. Тогава умий ги и като че ти просветне нещо.

 

Та затова във всички окултни школи учениците се чистят. Светията сам се чисти отвътре. Всеки ден трябва да направиш по една баня. Работникът къде има време да направи една баня? Все-таки веднъж в седмицата да направи това. Част от водата се възприема и чрез кожата, чрез порите на кожата. Затова човек трябва да си мие лицето често и тогава водата прониква в порите и част от магнетизма на водата прониква с водата в кожата. Водата трябва да бъде топ/10, за да стане това. Има връзка между физическата и духовната чистота. Човек трябва да бъде чист не само духовно в своите мисли, желания, стремежи и пр. но трябва да бъде чист и физически. И тялото му да бъде чисто. Не може едната чистота без другата.

 

Човек, за да има постижения, трябва да има чистота. В какво се състои чистотата? Тя се състои в любовта към Бога. Когато имаш любов към Бога, ти си чист. При чистотата човек влиза в общение с духовния свят. Чистотата е условие за това. Хората са дошли на земята за слуги на Бога. Те са дошли да живеят един Божествен живот. Вътрешна връзка не може да има без чистота. Не можем да бъдем в съприкосновение със звездите и с напредналите същества, ако нямаме чистота.

 

Може ли да се омърси океана, когато туриш малко кал в него? Също така, когато човек с любовта си и с чистотата си прилича на океана, не може да загуби своята чистота.

 

Черната ложа иска с примесването на лошите мисли да разстрои мозъчните органи. И тогава човек не може да приема Божествените мисли. Мозъците на хората от света не могат да приемат Божествените мисли, защото мозъкът им се занимава с обикновени работи. Не може да се свири нещо на един прост инструмент. Когато един мъж върви и сянката на една жена пада върху него, той върши голямо престъпление. Когато един мъж върви, той трябва да гледа сянката на жената да пада настрани, да не пада върху него.

 

Трябва чистота. Един ученик минал, видял, че една жена минава от лявата му страна и се пазил да не хвърли тя сянка върху него, но не видял, че друга жена върви от дясната му страна. И го скъсали. Това ти го казвам, за да разбереш: Човек трябва да се очисти като дете. Съзнанието му да се освободи от всичко нечисто. Който е е чист, един нисш живот не може да го владее. Защото:| трептенията на чистия са силни. Човек, докато пази своята чистота, той е в безопасност. Ако човек е чист идва Духът. Тези, които живеят чист живот, се обличат с магнетична сила. И тогава получават знание отвътре.

 

В Божественото учение ще останат чистите души, ще се организират и на тях ще се даде, ще има пресяване. Да се организират верните, добрите души. Ако не си чист, ако си грешен, по никой начин не можеш да влезеш в Царството Божие.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

BB_pisma_12.jpg

Беседа на Учителя (1939 г.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...