Jump to content

В Божествената светлина


Recommended Posts

В БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА

Изгрев, 20 декември 1955 г.

Любезни брат,

 

Тук ще изложа един частен разговор на Учителя е един брат. В разговора Учителя говори за изпитите, през които минава ученикът. Между другото той каза:

 

Тъмният дух изследва психологически човека и като намери някоя слаба страна, там ще иска да го изкушава.

 

Има неща натрапчиви, които измъчват човека. Много трудно е да се справи човек с тях. Той е един тъмен дух, които мъчи човека, както и да го хванеш, изпримчва се.

 

Нисшите духове отиват да завладеят някой човек и това считат за голяма придобивка. Какви големи работи ви обещават? На Адама обещаваха да бъде като Бога. И на жена му също. Но все същата тактика е и сега. Адам изгуби всичко. Силите на злото са способни да подчинят човека и да го отклонят от правия път. Казали са на първия човек: „Ако ядете от това дърво, няма да умрете и ще станете като богове.“

 

Грехопадението е станало най-напред в умствения свят, когато човек се е откъснал от Божественото.

 

Когато искаш да напишеш нещо, нещо ти противодействува, казва ти: „Не е за тебе работа, не ще можеш. “ И ти спираш и не пишеш. Обаче ти напиши криво-ляво каквото и да е, отколкото нищо да не пишеш.

 

Злото има ужасна омраза към човека. Някой път, като дойде грехът с онези отвратителни мисли, всичко в тебе се разрушава и казваш: „Отиде тази работа, разруши се.“ И идва тогава Божествената Любов и пак се зарадваш. После пак дойдат отрицателните мисли.

 

Човек, който е ял попарата на тъмните духове, не греши.

 

Всяка мъчнотия е едно предметно учение. Това, което наричат изкушение, е предметно учение. Ако не го разрешиш, ще получиш двойка, единица, а ако го разрешиш, ще получиш шесторка.

 

Когато човек мине през известни изпитания или изкушения от силите на. тъмнината, те ще бъдат от друг род, от друг вид. Те ще бъдат от такъв вид, от какъвто той не е очаквал.

 

Ето защо той винаги трябва да бъде буден. За същото изпитание той е вече кален и готов, но изкушението ще бъде от друг характер и затова само ако има будно съзнание, ще може да издържи.

 

Днес много хора говорят за идеи, за идеализъм и пр. Говорят, че работят за общото благо, обаче ако се анализира тяхното състояние, ще се види, че те мислят за своите лични интереси и в края на краищата това ще се разкрие. И всичко, което е вътре в човека, ще мине през изпит и ще блесне. А на Бога трябват работници напълно безкористни, които да работят от любов към Бога, без да мислят за себе си.

 

Йов всичко изгуби, богатство, деца и пр. После всичко се възвърна. Йов беше праведен и след изпита стана ученик. Като влезе човек в мистическия път, тъмните духове ще дойдат да опитат човека, обвинителят ще дойде. Много работи човек ще трябва да реши чрез опитност. Ти никога не размишлявай защо е злото. Знай само, че злото може да се избегне.

 

Тези същества на злото ще дойдат. Те имат интерес. Ще турят в ума ти най-лошите мисли. Тези лоши мисли, които ще имаш в ума си, това не си ти. Това е тяхното състояние. Ти имаш нещо и те искат да те оберат. За да те оберат, трябва да размътят ума ти. И светлите същества ще дойдат и ще внесат в тебе най-хубавите мисли. И те не са твои. Къде е човекът? Ти си човекът, който едновременно изпитваш и доброто, и злото, и ще вадиш поука.

 

Всички ще минете през изпит. Когато човек се намира в най-големи противоречия, страдания, да бъде благодарен на Бога, да има радост и хармония в него. Това е изпит.

 

Господ казва: „Много работи мога да ти кажа, но по напред искам да знам дали можеш да носиш това, което ще ти дам.“

 

Всеки човек е изложен на изкушение. Някой път все ще дойде изкушението. Всички трябва да минете през огън. Докато златото не мине през огън, не може да се пречисти. И трябва дълъг процес, хиляди години да минат за това. Като стане човек коравосърдечен, тогава го слагат на огън. Като мине огънят, човек казва: „Сега почнах да поумнявам.“

 

Някои състояния, които изпитвате, не са ваши, а от нисшите същества. Тъмните същества на ада, като влязат в Божествената светлина, нищо не виждат, но като влязат в ада, там тъмницата е тяхната светлина. Щом държиш идеята за Бога, ти си в Божествената светлина. Тъмните духове в тази светлина са слепи, нищо не виждат и ти си спасен. Това е начинът да се отървеш от тях. Една аналогия. Нали бухалът денем нищо не вижда, вечер вижда много добре.

 

Грехът в човека е неподчинение на разумното, на Божественото, а подчинение на един нисш живот. Има крадци в духовния свят. Тъкмо си влязъл в пътя, и те влизат под кожата ти и почват да те надуват. Казват ти: „Ти си много повече от другите. Ти си това, онова.“ И после те накичат c всички епитети и ти казват: „На тебе никакъв Господ не ти говори. “

 

Земята тук е място за матура. Който тук издържи, дават му билет навсякъде да отиде. Напредналите същества от невидимия свят искат да дойдат тук да държат матура.

 

Писанието казва: „Блажени, които минават през изпитания. “ Изпитите за разните хора са различни. Няма двама души, които да имат еднакви изпити. Има известна разлика. Ако ти дадат външни радости, ще ти дадат вътрешни мъчнотии. Това не може да избегнеш. Няма да ти дадат мъчнотии едновременно отвътре и отвън.

 

Вие обичате някого, но той ви каже няколко обидни думи, които ви нараняват. Любовта ви трябва да издържи на изпитите. Като поставят любовта ви на изпит, тя почва да се огъва.

 

Гледайте да се учите и да влезете в новата фаза на живота. Иначе ще повтаряте класа. Човек трябва да бъде твърд и да издържи докрай. Хората не могат да избегнат изпитанията. Когато човек има вътрешни стремежи, възвишени идеали, тогава той е издържал всички изпитания и изкушения.

 

Това, което сте наследили от миналите поколения и от животинското царство, това е тор. Който е умен, ще намери място за тази тор, а който не е и не знае, ще се въргаля из тази каша.

 

Когато в човека почва да надделява животинското, лицето му почва да се изменя.

 

Философията сега е в това: Искайте да бъдете господари на себе си.

 

Човек трябва да подчини нисшето и оттам да вади енергии както растението пуща корените си в почвата и вади сокове.

 

Онази жена искаше да изкуши Йосифа и ако той беше се оплел, щеше да се свърши с него. Но той устоя на този изпит. Чрез затвор изплати кармата си и така се роди отново.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

BB_pisma_20.jpg

Миг от живота на Изгрева

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...