Jump to content

Да си самата Любов


Recommended Posts

ДА СИ САМАТА ЛЮБОВ

Изгрев, 2 февруари 1956 г.

Любезни брат,

 

Няколко души влязоха при Учителя в приемната стая. Почна разговор. В разговора Учителя каза между другото:

 

Има два закона:

 

1. Когато обичате Бога, помнете, че това е любовта на всички същества.

 

2. Когато обичате хората, това е любовта на Бога към тях.

 

Когато Божествената Любов е към тебе, ти обичаш всички хора. Като престане да тече Божествената Любов към тебе, тогава не обичаш всички. Човек трябва да се преобрази, докато стане проводник на Бога. Това не може да стане с един удар.

 

Когато се събудим вътрешно, ще видим, че всички хора са едно с нас, че те съставляват единството на един велик организъм и тогава ще ни станат мили. И тогава, като видим тези хора, които сме мразили, ще се засрамим, защото ще видим, че е трябвало да ги обичаме.

 

Новата форма на съзнанието да усетиш, че животът на другите е твой живот. По-рано не си съзнавал това, но сега си готов да направиш много за тях.

 

Ако човек живее в стария живот, ще обича само едного, ако дойде в новия живот, ще обича всички. И тогава ще бъде радостен и честит.

 

Всички да обичаш, това е Божественото.

 

В дадения случай обичай всички, додето се простира твоето съзнание. Обичай всички хора, с които се срещаш. Като се казва: Обичай всички, разбира се следното: Обичай съществата дотолкова, додето се простира твоето съзнание, т. е. с които се срещаш.

 

Изведнъж всички хора не могат да се обичат. Като казваме, че всички хора трябва да се обичат, това е динамика, например влезеш в едно село, ще направиш нови връзки и ще ги обичаш.

 

Когато аз казвам, че човек трябва да обича много души, това не значи човешката любов, а Божествената. Да им желаеш доброто и да се молиш за тях. Като видиш някой страдащ, помогни му и се помоли за него. Да любиш милиони хора, да любиш човечеството, да обичаш всички, да им помагаш, там се изисква много.

 

Като обичаш едно същество, ти се ограничаваш с това. Като се привързват хората един към друг само, те се спъват, ограничават се. Това, което е на. Земята, не е любов, а привързаност. Защото любовта обича всички. Че човек може да няма еднакви отношения, това е допуснато.

 

Един брат каза: „Учителю, вие в една лекция преди няколко седмици казахте, че човек трябва да обича само тези, които обичат Бога. А в неделя, преди 3 дена, казахте, че човек трябва да обича всички същества. Това не се ли разбира така: първото се отнася до онзи човек, който има по-неразвито съзнание. Той може да обича добрите хора. А второто се отнася до човек, който е духовно развит. Той е изкачен на мистични височини, той може да обича всички и грешните, и добрите."

 

Учителя каза:

 

В грешния ще обичаш онова, което не е грешно. Нали златарят обича в златната руда златото, ценното, а като стопи рудата, отделя златото. А друг човек обича само претопеното злато. Онзи вижда дълбоко Бога в грешния. Той е златото, което съществува в рудата. Зависи от степента на развитие на съзнанието. Онзи, който е повече развит, ще обича всички същества и грешните, и добрите. В грешните ще обича ценното, Бога.

 

Законът е: Този, който обича едного, любовта му е много слаба. Този, който обича двама, любовта му е по-ценна. А този, който обича всички, любовта му е най-силна.

 

Каже ли някой, че обича само един човек, той може да носи само един килограм тежест. Силният човек може да носи земята на гърба си. Това значи, че той може да обича всички хора. Да обича всички хора, това значи да ги събере на едно място и от тях да образува един нов човек. В този човек трябва да виждаш красивото лице на Единния. Когато човек обича само едно същество, то етерният му двойник е излязъл вън от неговото физическо тяло и затова става нервен, подозрителен, съмнява се и бяга от хората. Дразни се от тях. И вследствие на това той е беззащитен и нисшите духове го нападат и го ограбват. Когато обича само едно същество, човек е като цвят, който може да бъде нападнат от гъсениците. Това са нисшите духове. Те могат да го нападнат, понеже е подозрителен, нервен и пр. А когато човек обича много същества, това не става, понеже тогава не е подозрителен, не се съмнява и пр.

 

Ако искате да не страдате, избягвайте единичната любов. Който люби само едного, той неизбежно е изложен на страдания. За да не страда, той не трябва да дели любовта, а да обича всички.

 

Колкото по-малко хора обичате, толкова по-малко щастливи ще бъдете. Кръгът на любовта постепенно се разширява. Отначало между двама, после към обществото, към човечеството и после към всички същества.

 

Когато човек люби, то не е най-великото. Има нещо по-велико от това то е да си самата любов.

 

И камъка като обикнете, ще ви разбере. Няма същество 3 света, което като обикнете, да не разбере любовта.

 

За да се справите с кармата си, вие трябва да желаете доброто и щастието на всички хора. По този начин вие повдигате себе си и същевременно помагате и на цялото човечество.

 

Щом желаеш доброто на всички хора, ти изучаваш Христа. Тогава Христовият дух е в тебе. Ти почваш да разбираш Христа. Тогава ти си под влиянието на съществата, които са напреднали, и те искат да те употребят, както една тръба се употребява, за да се виждат звездите. Желанието, което имаш, не е твое собствено. Висшата, идейната любов се проявява в любов към всички хора, без да подозират източника, отдето тя излиза.

 

Обширна любов трябва да изпълва душата на човека. Ако знаете откъде идва животът ви, вие ще гледате на всички хора със свещен трепет като на души. Щом обичате хората като души, вие ще бъдете свободни и щастливи.

 

Онзи, който обича, се отнася добре не само с хората, но и с цветята, тревите, животните и пр. Защо? Защото той знае, че любовта се грижи за тях. Тревите и цветята, които виждате, се намират под вниманието и грижите на разумни и любещи души. Те са техните възлюблени. Тъй щото, като стъпите на някое цветенце, стъпвате върху гърба на възлюблените, на разумните същества. Правете опит с растенията и животните около вас, да видите как всички се нуждаят от любовта ви и я разбират. Ако известно време се грижите за някое растение, като го поливате, наторявате, ще вирее добре. Също така и животните се привързват към човека.

 

Желайте нещо, което може да бъде достояние на всички, а не само изключително на вас. Ако желаете само за вас, тогава сте в третото измерение, в ограничения свят. Щом го желаете за всички, тогава сте в един свят, където всичко е постижимо.

 

Ти обичаш само жена си и децата си, но утре те умират и си нещастен. Но ако обичаш цялото човечество, тогава не се губят твоите условия. Ако всички хора са в тебе и са ти мили така, както жена ти и децата ти, тогава ще бъдеш ли нещастен? Ти казваш, като се подобрят условията, ще дойде любовта. Не, трябва да започнеш с любовта! Ако започнеш с условията, ще имаш една горчива опитност.

 

Ще проявиш към другите Христовата любов така, както Той я е проявил към тебе. Бог е проявил любовта си към Христа, а Бог и Христос любовта си към апостолите. А Христос и апостолите проявиха любовта си към другите вярващи.

 

Тогава ще се дойде към следното: Бог, Христос, апостолите, всички вярващи и всички ние ще проявим Божията Любов навсякъде.

 

Като проявим любовта към един човек, ние му помагаме да прояви любовта към другите.

 

Що значи сливане на душите? Това значи следното: твоят ум и твоето сърце да намерят отзвук в ума и сърцето на друг човек и обратно. Това е сливане. Когато една струна на музикалния инструмент дрънка, то дрънкат и тези струни, които са в хармония с нея. Такова съединение на хората е Царството Божие.

 

Нали е казано: Едно стадо и един пастир. Този пастир е Христос.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...