Jump to content

Пратеник на Бога


Recommended Posts

ПРАТЕНИК НА БОГА

Изгрев, 25 октомври 1956 г.

Любезни брат,

 

Един брат посети Учителя. В частен разговор с него Учителя каза:

 

Когато говоря за Слънцето, няма да очаквате щастието от мене, а от Слънцето. Завеждам ви при извора. Няма да очаквате щастие от мене, а от извора. Та когато ви говоря за някои работи, искам да ви заведа при реалността.

 

Аз имам допирна точка с Бога. Мен ме интересува допирната точка. Като направя нещо, тогава мисля, че зная. За мене само реализираните идеи са идеи.

 

Аз се уча от Слънцето. Искам да бъда като Слънцето, като плодните дървета, като изворите, като скъпоценните камъни, като всичко хубаво в света. От всичко се уча. Всичко оценявам. Нищо не подценявам.

 

Учителят носи първата любов в себе си. Понеже носи първата любов, той не може да гледа с пренебрежение на хората. Той гледа на всички еднакво, защото Любовта има еднакво око за всички.

 

Най-първо се образува връзка между Учителя и ученика. Учителят трябва да има любов към ученика, за да може да му преподава. Любовта, която има Учителят към ученика, е важен фактор за повдигането на ученика. От никого нищо не съм взел. Само съм давал. Какво не съм давал? - Съживил съм ги от смъртта, материалното положение съм оправил, дълговете им съм плащал, а в замяна нищо не съм взел.

 

Така аз разбирам любовта - в даването.

 

Нашата литература ще преведем на сръбски, на полски и пр. Ето как ще стане побратимяването.

 

Върху стила на беседите ще кажа: Едно дете може да говори много логично, като заучи някое стихотворение. Да говори човек логично, не е мъчна работа. Има известни правила, които ще заучиш. Нещата в природата логически ли са наредени? Звездите не са наредени по величина в пространството.

 

Някои беседи са чисто хирургически. Чистя раните на хората, на които говоря. Значи съобразявам се с хората, със слушателите, с живата публика, която е при мене.

 

Най-новото, което е сега в природата, него превеждам. Преди 2000 години беше друго. Казват: „Едно време Христос е казал това.“ Но Христос е казал: „Сега не можете да разберете някои неща и после ще ги разберете.“ Та сега има нови неща. И след 2000 години ще има още по-нови неща.

 

Музиката прониква беседите. Трябва да има някой, който да знае да ги изсвири.

 

Който ще тълкува беседите, трябва да е майстор. В беседите са скрити истините. Аз ги скривам за бъдещата култура.

 

Братът каза: „В тях има скрит смисъл.“

 

Учителя каза:

 

В това е именно силата: да се упражнява умът. Да се впрегне умът на работа и да търси вътрешния смисъл на думите в беседите.

 

В древността мнозина са чакали в школата 20 години, за да им дадат 2-3 зрънца - изречения, с които да работят после.

 

Окултната наука на Запад върви по механичен път. В беседите има разнообразие, каквото има и в самата природа. В това разнообразие има една вътрешна закономерност. Както е в природата, така е и в беседите. Аз съм излязъл от един свят, в който те не са стъпвали и не са го виждали. Превеждам от природата, от самия оригинал.

 

Аз досега не съм ви говорил за любовта. Досега съм говорил до причинния свят.

 

Както хората сега разбират да живеят, това не е правилно разбиране.

 

Един французин ми зададе с писмо няколко въпроса:

 

1. Кое ме е подтикнало да започна това движение. Отговорих му: Аюбовта към Бога, знанието за Богати истината за Бога.

 

2. Попита ме за кои е това движение. Отговорих му: Това движение е за цялото човечество, а не само за България. Казах му: Това движение е организирано и други организации ще дойдат да помагат на него, понеже то е Божествено.

 

3. Той ме попита: „Това движение има ли противници?“ Казах му: във времето, което иде, всички онези, които се противят, ще изгубят своята почва.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...