Jump to content

По стъпките на Учителя


Recommended Posts

ПО СТЪПКИТЕ НА УЧИТЕЛЯ

Изгрев, 12 септември 1950 г

Любезни брат,

 

Учителя нареди една красива традиция: през лятото да се отива на Рила, на Седемте Рилски езера. Колко трябва да благодарим на Учителя, че ни е помогнал да обичаме планината и да я посещаваме. През цялата пролет Братството на Изгрева правеше общи екскурзии поне веднъж седмично на Витоша. Още през пролетта мнозина запитваха дали ще се отива това лято на Рила. Интересът беше голям. След като се организира всичко, на 19 юли потегли първата група за Рила. На 20 - втората група с автобусите на „Балкантурист“. После следваха другите групи. Следобед към 2 часа сме вече на второто езеро. Цяла година не сме идвали тук и с интерес гледаме езерата и върховете. Всеки кът тук е свързан в нашето съзнание с някоя сцена из живота на Учителя. Ето тук, на тази полянка, бяхме наредени около Учителя и се поведе интересен разговор. Ето второто езеро, по което ходеше Учителя с лодка. Тази година това езеро е покрито повече от друг път с белите цветчета на водно- то лютиче.

 

Това лято се събрахме на Рила повече от 180 души. Стараехме се да внесем тук в живота си този ритъм, който ни е оставил Учителя. Всяка сутрин редовно, при мъгла и вятър, ние се изкачвахме на Молитвения връх преди изгрев слънце. Тук чувствувахме живото присъствие на Учителя и на Светлите братя. След молитви и песни прочитахме беседа. Реши се засега да се изкарат рилските беседи. Това лято прочетохме „Ценното из книгата на великия живот“ и почнахме „Царският път на душата“. След слизане от Молитвения връх, при някое от езерата ние играехме паневритмия. Някои дни правехме паневритмията на първото езеро, за да донесем сухи дърва на бивака за нуждите на вечерния огън. Брат Димитрий Стоянов както друга година, пак уреди баня за нас. Имаше и трудови дни, през които слизахме долу, за да поправим пътя между първото и второто езеро. Всяка вечер имаше молитви при огнището, а два пъти седмично имаше вечерен огън, при който се изпълняваше литературно-музикална програма. Продоволствието и общите обеди бяха отлично организирани. Често групи музиканти даваха концерти следобед.

 

Някои от братята и сестрите четоха реферати, например Методи Константинов - върху геомантията, сестра Ярмила - върху физиогномията, а оперната певица Лиляна Табакова - върху живота и делото на Орфея. Тя свърза орфеизма с богомилството и разгледа Орфея в светлината на Учителя. По-малки или по-големи групи устроиха екскурзии до Дамга, до Мальовица, до Рупите и пр.

 

Времето през цялото летуване беше топло, слънчево с изключение само на няколко дъждовни и мъгливи дни.

 

Тия, които са пътували из нашите планини, казват, че най-красивото място в България са Седемте Рилски езера. Никъде няма наредени по един такъв красив и умен начин амфитеатрално седем езера.

 

Имаше доста гости от провинцията. Филип Стоицев беше организирал малък оркестър, за който беше хармонирал песни от Учителя. Между другото заинтересуваха слушателите някои от новите, неиздадени досега песни от Учителя, а именно „Марш на светлите сили“, „Малкият планински извор“, „Играта на поточето“ и пр. Някои братя и сестри съчиниха текст на песента „Малкият планински извор“. Тези песни могат да се намерят в новата песонопойка, на стр. 135, 141, 147.

 

През втората половина на месец август се формираха групи за слизане. Последната група слезе на 23 август. Като се върнахме в Изгрева, започнаха приготовленията за събора, който се състоя на 27, 28 и 29 август. Бяха поканени и ръководителите от провинцията, за да разгледат някои въпроси из живота на Братството през последната година.

 

Съборът мина много тържествено. И тук се чувствуваше присъствието на Учителя и на Светлите братя. През трите дни на Събора имаше концерти. Първият концерт се състоя на 27 вечерта. На него се изпълниха песни от Учителя от певиците Лиляна Табакова и Емилия Михайловска. Сестра Мария Тодорова изсвири няколко песни от Учителя на пиано, а брат Асен Арнаудов изсвири песни от Учителя на арфа.

 

На втория концерт новосформираният малък оркестър на Филип Стоицев изпълни пак песни от Учителя. Имаше и други номера. А третият концерт се състоя на 29-и вечерта на полянката. Тук между другото се прочете протоколът на събранието на ръководителите. Както на езерата, така и на събора всички бяха обновени, освежени, с нова светлина и нови идеи за работа.

 

Поздрав до всички братя и сестри.

 

Ваш верен Б. Боев

BB_pisma_28.jpg

Концерт в летния лагер на Братството

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...