Jump to content

Бялото братство и българите


Ани

Recommended Posts

Бялото братство и българите

Преди 2 хиляди години условията бяха други, а днес е краят на века и тъмната завеса вече се вдига. Силата се дава на добрите, лошите губят своите сили и способности, един страх се вселява в тях. Свети Кирил и свети Методий работеха за България преди около 1 100 години, а чак в наши дни почнаха да ги признават и почитат. Това е така, защото тогава Божествените идеи слизаха отгоре към физическия свят, България се намираше в инволюционния си период и тя също слизаше. Обаче сега България е в еволюционната си фаза и се издига нагоре. Тя е във вълната, която я издига, и понеже вълната на учението на Бялото братство слиза надолу към Земята, то тези две вълни ще се срещнат и насложат. Следователно по-скоро ще се приеме учението от българите, тъй като става ускорение.

 

Сега е златният век на българският народ. И ако изгубят днешните условия, тогава това ще се пренесе в друг народ. И България ще бъде на опашката на другите народи, и то закачена на косъм.

 

Златният век е започнал в България, когато Бялото братство е започнало да работи в тая страна. Богомилите едно време от България се разпространиха на запад. И сега това движение от България ще се пренесе в другите славянски народи и навсякъде.

 

Днешната си слава вам я дължат. Защото с азбуката българинът благослови Уриса, както Мелхиседек благослови Авраама. Българите са този Мелхиседек, който сега ще благослови русите и всичките славяни за мисията им. Той ще им даде „чистото словесно мляко“.

 

Буквите не са произлезли произволно. Има си особен път, по който езикът е дошъл в света. Езиците не са създадени на Земята. Те са копие на нещата от невидимия свят. И езикът на всеки народ е нареден според неговото развитие.

 

Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.

 

Българският народ няма да бъде голям по територия. Но той може да бъде велик чрез Божественото учение, което сега давам.

 

Това учение го започвам в България не по мое желание, а по внушение от невидимия свят, от Бога. Всички пречки ще бъдат преодолени. Това дело не е човешко, а Божествено и един ден то ще успее.

 

Бялото братство е идея, а не организация. Следователно ние говорим от името на една свещена идея. Нея защищаваме, за нея живеем и за нея се борим. И нея искаме да претворим в живота си.

 

Българският народ е търпелив: той издържа турското робство, издържа на насилието, издържа на всичко. Ще издържи и в бъдеще. Ще дойде време, когато българският народ ще се разшири отвътре чрез Новото учение. Духовно ще се разшири.

 

Аз познавам душата на тоя народ. Тя е изстрадала много от своите учители, проповедници и управници. Тя има още малко да пострада, след което веднъж завинаги ще се освободи от старото робство.

 

Вашето време наближава, вашият изпит се завършва, часът на вашето призвание удари и минутата на живота настъпва, да се пробудите и влезете в тоя благ живот, в който встъпва тази многострадална земя.

 

Понеже сте патриоти, казвате: „Какво ще стане с България?” В Невидимия свят не се интересуват от нациите. Законът е такъв. Всякога трябва да знаете, че едно окултно течение, което иде от пространството, е условие за един народ да се развива правилно. Понеже и в астралния свят има голяма борба, то ако вие не съедините вашата воля с това течение, вие може да го отбиете. Следователно, онези, към които го отбиете, те ще се ползват, а онези, от които течението ще се отбие, те ще пострадат.

 

Българите имат едно предназначение от Провидението. Искам да им дам подтик да служат на Бога. Ако вървят в този път, ще имат бъдеще, ако се откажат, ще носят своите последствия. Бог на вас ви е дал дарби, но вие не вярвате в това.

 

Не се лъжете да мислите, че има още време! Всички трябва да бъдете честни, справедливи. Аз искам да намеря онези честни, справедливи, благородни българи, които не крадат, не лъжат, не злословят. Те са здравите и добри българи. На тези българи аз ще измия краката, ще им дам угощение и ще ги нарека мои братя.

 

Аз искам да събудя тая Божествена вяра в българите. Те религия имат, но вяра нямат, изгубили са я.

 

Искам да запаля изгасналия светилник на българина, за да свети на ония народи, които живеят в тъмнина.

 

За туй младо поколение трябва да се загрижим, да се замислим. Ний трябва да очистим туй безчестие на България. Но ако не ми дадете възможност да сторя това, безчестието ще остане. Ако ми дадете възможност, туй младо поколение ще го въздигна, ще му дам философия, знание и начин за работа - не калугери, монаси да ги направя, а художници, музиканти и поети, и работници, да служат на Бога, във всички области на науката ще бъдат посветени.

 

Казвате: какво могат да направят българите? Ако приложат Христовото учение, те биха запалили целия свят и биха го освободили. Мнозина ме запитват: каква е мисията на българския народ? Ако българите са готови да изпълнят каквото им казвам, ще знаят каква е тяхната мисия. Не изпълнят ли това, което им проповядват, няма да кажа каква е мисията им.

 

Аз бих желал всички да бъдат носители на новото учение и дето минете, да изтриете сълзите на хората, да ги освободите от всякакви болести, от сиромашия, от недъзи, от страдания. Апостол Петър е казал: „Вие сте синове Божии”. Бъдете синове на Бога, синове на Любовта.

 

Днешните страдания на българите се дължат на усилията на разумния свят да ги пробуди за мисията им.

 

И сега, когато хората се оплакват: „Големи нещастия настанаха”, аз им казвам: „Радвайте се, че вашите затвори се разрушават. Вашите стари убеждения падат, защото, ако от едно шише не се излее застарялата вода, не може да се сипи в него нова.

 

Единственото нещо, което бих желал на българите, е да се научат да служат на Бога, да Го обичат, да бъдат будни и разумни и да обикнат Истината. Могат ли да направят това, и аз ще бъда радостен, че след като съм проповядвал толкова години Истината, българите са ме разбрали.

 

Ако българите искат да имат простор, трябва да приложат Божественото учение. На българите, ако не се помага, не могат да се избавят. Те са толкова загазили, че само Божественото може да ги избави.

 

Българският народ страда от живеница и ако не приеме новото учение, ще се съсипе. Ако българският народ не приеме Христовото учение като Любов, както е дадено от Христа, нищо няма да постигне.

 

Ако българският народ не приеме това учение, нещо страшно иде за него, няма да кажа какво, но да го знаете. Вие ще видите какво ще дойде. Ако го приемете, ще бъдете един от първите народи, ще бъдете записани, че сте повярвали във възкресението на Христа.

 

Ако не приеме Словото, онова, което се надига в този народ, ще го разруши.

 

Казвам ви, че ако българите не възприемат това учение, което ние проповядваме, от България нищо няма да остане, нито помен! Даже името на българите ще се зачеркне, знаете ли това? Ако възприемат това Божествено учение, тяхното име ще се запише със златни букви. Това да го знаете всички, запишете си го! Аз в 1913 г. казвах на свещениците да не ни гонят, но те се вдигнаха и предизвикаха един малък скандал. После дойде разривът и всички духовници ги изгониха от Македония. В 1915 г. ме арестуваха. Казах им: скъпо ще платите! В 1918 г. ме взеха и ме изпратиха във Варна. Казах им: ще претърпите един голям крах, какъвто никога не сте виждали! Не стана ли така? Стана. Аз им казвам, че това учение не е човешко, то е Божествено. Всеки народ, който е престъпил това учение, добро не е видял. Евреите, които престъпиха това учение, вече 2 хиляди години се измъчват. В Русия не послушаха Толстой, не послушаха Йоан Кронщадски и дойде сегашното пречистване там. В Русия сега Господ говори. Болшевиките - това е Божественият глас. Когато хората не послушат Божия глас, в света започват да работят противоположни сили, дохожда глад, мор, раздори. Православната църква в Русия трябваше да приложи Христово учение: „Не противи се злому!“ Нали Христос е казал: „Любете враговете си!“ Болшевиките са тия врагове. „Не противи се злому“ - така е казал нашият Учител. Не го казвам аз, това е казал Христос. Молете се за тия, които ви гонят, които ви правят пакост, молете се за тях. Да бъдем последователни в своите убеждения.

 

Избрахме българския народ, понеже той представлява черният дроб на човечеството. А в черния дроб се намира единственият орган - жлъчката. Ако жлъчката заболее, черният дроб не функционира правилно, храносмилането се затруднява и отравянето на организма е неизбежно. Ако черният дроб оздравее, храносмилането е добро и вегетацията на организма е хармонична. Добър и здрав черен дроб - добри чувства. Добър черен дроб - по-малко жлъч и омраза. Добър черен дроб - чиста и несмущаваща мисъл. Ние дадохме Божественото учение на българския народ и така лекувахме черния дроб на човечеството. Ако България възприеме новия мироглед, новия морал, новата обхода, новата религия, новата наука за живота, то българинът ще се излекува, а заедно с него ще се излекува цялото човечество. Ако българинът мисли добре и правилно, ще мисли и разсъждава правилно цялото човечество. Ако българският народ се обогати с новото отношение към Великия живот, ако се проникне от съвършената идея за единство между всички същества, то ще се раздере завесата на мрака, която забулва човечеството и пред нас ще изгрее действително светлият и творчески човек, който е определен да възглавява Новата култура.

 

За това учение се работи тук, сред българите, които представят сравнително една по-твърда почва. С това ще се опита силата на учението. За да се покаже силата едно учение, трябва да влезеш в една по-неорганизирана материя и тя да се организира и да се подготви за живота.

 

В България атмосферата е много тежка. Българският народ се е свързал много с материалните работи и за да се повдигне, трябва да го развържем от материята. Виждате сами, че българинът иска да има и кокошки, и свине, и кози, и овце, и говеда, а разказват, че за един германец е достатъчно само един кон. После, едного германеца ще видиш доволен от 50 декара земя, докато българинът е недоволен от много повече. И тази е причината, дето в България няма мистицизъм, липсват ясновидци и слухари. При все туй, не гледайте, че ние сме едно малцинство, защото достатъчно е много малко квасец, за да подквасиш голямо количество мляко. Тази работа не е в множеството, а в качеството на нещата. Ние искаме да се възстанови изгубеното съзнание и доброто ще изпъкне.

 

България е най-трудната страна за приемане и приложение на новото учение. Ако българите го приемат, колко по-лесно ще го приемат другите народи.

 

Аз опитвам силата на Божественото върху мъртвото. Ако то оживее, това е силата на Божественото. Тя всичко може. Тук съм събрал най-твърдите камъни. Ако накараме тях да играят паневритмията, навсякъде другаде ще бъде по-лесно.

 

Ново възпитание трябва да се даде на младото поколение. Само новата мисъл, новата светлина може да направи човека здрав, да събуди в него великото, идеалното, което е вложено в душата му. Как ще постигнем това? Към старото прилагайте новото и като растенията, превръщайте мъртвата материя в жива. Бъдете творители на бъдещите форми. Ние сме творители в света, ние градим, ние създаваме великото, красивото в света.

 

Докато ние сме в България и работим, българите могат да бъдат сигурни за своето съществуване и благоденствие. В който ден ние напуснем България, от нея нищо няма да остане. България ще се превърне в пустиня. Това всички трябва да го знаят! Нека да се напишат тия мои думи в Божествената книга. Всички трябва да знаят, че това е дело Божие. Ако българите не изпълнят волята Божия, те ще изпитат на гърба си закона за непослушанието.

 

Сега е златният век на българския народ. И ако изгубят днешните условия, тогава това учение ще се пренесе в друг народ. И България ще бъде на опашката на другите народи и то закачена на косъм.

 

Понеже България е в златния си век, никой не може да й напакости и навреди. Никой не може да отнеме добрите, благородните условия, при които тя се намира. Това спасява българите при сегашните събития. Ако тези събития се бяха случили в друга епоха, българите щяха да се справят мъчно. Благодарете, че милостта Божия не ви е изоставила.

 

Вие се намирате в една струя, която носи сега този народ нагоре, която го въздига и се стреми да развие неговите заспали добродетели, да приведе ума, сърцето му и силите му в действие, да го освежи с нови мисли и желания за бъдещето.

 

Откакто се е формирала Веригата в България, българите, респективно България, зло не са видели. Виждате например, имаше 5 милиона загуби, а после дойдоха 20 милиона печалба - заради нас, които живеем добре между този народ. Господ го държи и поддържа и като е щастлив народът, щастливи сме и ние. Ние сме на Земята като гаранти на българите, за да благослови Господ домовете им, чадата им, добитъка им, житото им и всичко.

 

Докато Божествената Школа съществува, ще има плодородие, изобилие и напредък. Престани ли тя да действа, плодородието, изобилието изчезват. Блажен е онзи народ, който съдейства за развитието на Школата. Всеки народ, който дава път на Божествените закони, напредва и в умствено, и в духовно отношение. Ако започне да се противопоставя на тези закони, той сам подписва присъдата си. Никой народ, никое общество, никое семейство, никой човек няма право да се противи на Божествените закони.

 

В природата има много ресурси за забогатяване. Ако българите бяха умни хора и бяха решили да живеят по Бога, не тъй, както сега живеят, но истински, както трябва, те в една година отгоре щяха да платят дълговете и никакви репарации нямаше да има.

 

Елате в Божествения свят, дето всичко е направено от злато. Ако влезете в този свят, ще можете да платите дълговете на България.

 

Някои питат какво ще стане с България. Щом тя приеме Божественото учение, добре ще й бъде, но ако не го приеме, зле ще й бъде. Колкото евреите прокопсаха, толкова и българите ще преуспеят, ако попречат на Бялото братство. Знаят българите, че съдба има, дадоха на света една малка светлина - богомилството, угасиха я и попаднаха под робство. Който се тревожи какво ще стане с България, той не е за новото учение, да върви при хората със старите идеи. Това учение за „майка България”, за шовинизъм, е за падналите ангели. Вижда се, че доколкото можем да служим за проводници на Божествените идеи, дотолкова ще имаме и място в света. Трябва да дойдат новите българи! Новите българи са трудолюбиви пчели, които събират мед от цветята. Проводник на Божественото трябва да бъде един цял народ. Трябва да има повече поборници за новия ред! Христовото спасение нали дойде от евреите? Но пълното спасение на човечеството все още не е дошло, то няма да дойде и от българите. Трябва пътят да се извърви. От българите ще дойде Любовта и ще изтече през тях към целия свят. Ако в България изтича един извор, няма ли да напои света? Ако този извор е 100 километра широк, няма ли да напои света? Любовта, като минава през теб, ти ще бъдеш носител на Божественото. Спасението иде от Бога! Бог е, Който спасява хората. В духовния свят българите са организирани и оттам ще дойдат делегати като колонисти, които ще организират България.

 

Българите ще се изправят тогава, когато дойдат между тях тия 144 хиляди души, за които се говори в Писанието. Те не са само евреи. Между тях има китайци, индуси, тибетци, египтяни, англичани, французи, германци, както и българи.

 

Някои ще кажат, че тези 144 хиляди души са горе, на небето. Не, тези хора са сега тук, на Земята, те са дошли вече на Земята и са се въплътили между образованите хора. Едни от тях са писатели, други - поети, учени, и всички подтикват човечеството в пътя към новата идея, към Божественото. Те са врагове на онзи мрак, на ония окови, които сковават човечеството. И това брожение, този велик преврат, който иде сега, се дължи на тях, те ще обърнат тоя свят с главата надолу. Не считайте това за лош признак. Когато някой човек погълне много вода и се задави, у българите има обичай да го обръщат с главата надолу, за да повърне погълнатата вода. И съвремнните културни хора са погълнали много нечиста вода, затова те трябва да се обърнат с главата надолу, за да изтече водата. След като изтече всичко нечисто, пак ще ги обърнат с главата нагоре и ще започне новият живот.

 

Определеното число за възкресение между българите, това е числото 1 400. Това е то българският народ. Те са силата. Възкресението, то значи човек да се сее наново. Значи 1 400 души българи има да се сеят наново. Те са тези, в които Духът се е вселил и очаква своето пълно раждане. Тези 1 400 души са, които от червей ще преминат в пеперуда, а другите ще останат още дълго време като буби да ги храните.

 

Българите, ето какво представят. Понеже званите в света са недостойни, като ги поканили на угощение, тези избраници, израилтяните, не отишли. Един купил нива, отива да я види, казва: „Считай ме за отречен”. Друг си купил волове, отива да ги види - „Считай ме за отречен”. Трети се оженил, отива при жена си - „Считай ме за отречен”. Тогава този Цар, Който искал да направи угощението, казва: „Излезте по пътищата и всички хроми, клосни, сакати, всички слепи, повикайте ги!” То са българите. Те са сега, които се канят на гости, да влязат на тази вечеря. Туй е притчата. Българите - те не са избраните. Като отидат там, ще им дадат дреха, ще се облекат. Казва Царят: „Онези, които не бяха Мой народ, те Ме намериха, а онези, които бяха Мой народ, отвън останаха”.

 

България е духовният кредитор на Европа. Понеже в България почвата е твърда и бедна, европейските народи по-бързо ще приемат новите идеи.

 

Новото учение, което сега се проповядва, ще усвоят, разберат и приложат руснаците, германците, евреите и българите. Но докато не стигне до германците, доникъде няма да стигне.

 

Паневритмията ще бъде въведена в бъдеще в Германия и в Русия. Цялото учение на Бялото братство ще бъде прието и приложено в Русия.

 

Тези идеи, за които се говори тук, ще бъдат приети в Русия и там ще се играе паневритмията.

 

Ако всички българи биха играли всяка сутрин паневритмията съзнателно, никакво зло не би могло да постигне държавата ни. Не биха боледували. Всяко упражнение е привличане на сили. Ако упражненията се извършват правилно, с ритъм, те ще развият много добродетели в нас. Движенията ще привлекат известни същества на светлината, на Любовта, на щедростта, на милосърдието, на вярата и други. Упражненията са най- добрите наши лечители. Когато се играят съзнателно, със своите положителни мисли и енергии ще ни свържат със силите на Невидимия свят, от който ние черпим сили за поддържане на живота, за избистряне на мислите, чувствата и волята и за възстановяване на прекъснатите съобщения с Бога.

 

Концентрирайте се по време на паневритмичните упражнения, мислете върху движенията и върху заложените възвишени идеи и тогава мислите ще преминат в ръцете, нозете и пр. Ако не сте съсредоточени при всяко движение, няма смисъл - всяко движение определя следващото, те са свързани. С тези упражнения българинът се отпушва.

 

Великите души, които направляват света, ще ви чуят като пеете и свирите паневритмията, с което вие им поднасяте ключа на моето учение, което носи мир на човешките души. Този ключ великите души трябва да получат от вас, вие сте длъжни да им го дадете. С него те ще отключват и подадат ръка на човешките души, потънали в света на голямата заблуда. Тогава ще проблесне светлина в тяхното съзнание и те ще разберат смисъла на своя живот. С други думи: великите души ще присадят дивия свят с калема на Любовта. Присаденият свят отвътре ще придобие нова светлина и нов подем, със съвършено други стремежи - от инволюция към еволюция, от непрестанни войни към вечен мир, от човешка омраза към Божествена Любов, от егоизъм към себепожертване. Силата на скоростта ще бъде същата: каквато е била в слизане надолу, така ще бъде и в изкачване и възлизане нагоре - според въртенето на Земята.

 

Ние нямаме справедливост спрямо себе си. Ние мислим, че каквото вършим, каквото мислим, за всичко имаме право. Не! Трябва да оценяваме страданията на другите хора. Ако не оценявам страданията на моите крака, ако не оценявам страданията на моя стомах, ако не оценявам страданията на моята глава, как ще оценя свободата на окръжаващите хора, с които нямам връзка? Новото учение няма да дойде, докато не се образуват тия връзки. За в бъдеще ще имаме връзки. Като влезете в духовния свят, вие ще се свържете, един ден ще ви заставят - ще бъдете една от тия души, които влизат и работят за един народ като българския. Българският народ е като една душа. Влиза ли той да работи за цялото човечество, цялото човечество работи с другите души, по другите светове, и всичко в света съставя един общ организъм, всички души се жертват да живеят за Онзи, от Когото са излезли и към Когото ще се върнат. Да излезем от Бога, да влезем в света на възможностите на нашето развитие и да се върнем, то е голямото благо - да направим този кръг.

 

Тук, на Земята, трябва да учите. Вие мислите да умрете, да идете в оня свят. В този свят има да учите. Какво знание се съдържа във физическия свят, което трябва да го знаете? Вие се спъвате и казвате: „Ние сме в заблуждение”. Не сте в заблуждение, но вие не оценявате онова, което Бог е направил за вас. Вие не оценявате вашето тяло, което Бог ви го е създал, вие не оценявате сърцето си, което Бог ви го е създал, вие не оценявате вашия ум, вашата душа, вашия дух. Всичко туй за вас са неща неопределени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...