Jump to content

Recommended Posts

12 август 1911 г., петък

Пазете се да бъдете чисти и безкористни във всичките си дела и начинания. Веригата може да проектира много добри мисли за този народ и може да стори много за него. Тази година започнахме да прилагаме нещата и вие сами ще се убедите в реалността на тези закони. Вие искате да видите у вас един дух, но този дух е само една черупка, а Бог иска да ви отвори очите, за да видите духовния свят. Вярвайте и ще получите. Ще ви се даде според вярата. Докато не ослепее, човек не може да прогледне. Павел ослепя, за да прогледне...
Откакто се е сформирала Веригата в България, българите и респективно България зло не са видели. Виждате, например, през това лято имаше 5 милиона загуби, а после дойдоха двадесет милиона печалба заради нас, които живеем добре сред този народ. Господ го държи и поддържа и като е щастлив народът, щастливи сме и ние. Ние сме на земята като гаранти на българите, за да благослови Господ домовете им, чадата им, добитъка им, житото им и всичко. И като се благослови народът, благославяме се и ние. А че някои онеправдават този народ, за това Господ ще се погрижи. Господ сега ще бъде между вас, опитайте Го и ще видите, че Той е Благ. И според степента на вашето развитие, вие ще срещнете проявлението на Духа Господен.
Вие търсите къде е Христос. Аз Го виждам във всички вас, защото никой друг не ви е довел тук, освен Господ. Ами че кой ви е свързал с мен? Министри в света не мога да ви направя защо тогава сте тук? Защото Господ ви е събрал и затова този Господ, който ви е събрал, ще ви и благослови. На него вие дължите тази светлина и тази благодат. Той ви е крепил и подкрепял в дългото ви минало, грижил се е за вашите родители, за самите вас и за вашите деца; винаги е работил над вас, докато ви доведе до това състояние.
И така, Христос е в България между вас и с вас. Той е който повдига българския народ. Един ден ще Го видите. Той ще ви се открие по-ясно, ще ви се открие така, както се открил на учениците си след Своето Възкресение.
Любовта е обща за всички, а милосърдието е специална добродетел, която можем да покажем при особени случаи.
Тази вечер ще ви говоря върху
трите велики стъпки в живота
. Първата стъпка на човешката душа е започнала с нейното отделяне от Бога към човека или от центъра към периферията. Това е един вечен закон, през който трябва да премине всяка душа. И всяка душа, която иска да развие своята индивидуалност, трябва да се отдели от Бога, а с това нейно отделяне е било необходимо да се създаде първият зародиш, вярата в този принцип, че като се отделя от Бога, тя ще придобие нова опитност, чрез която да разкрие Божествената мъдрост пред себе си. Вярата е само съзнанието на душата, че излиза като един лъч от Божественото и че е невъзможно да изгуби пътя си.
Втората стъпка е надеждата. Надеждата се е развила на земята, когато душата се е облякла във физическо тяло образ на първото тяло, което душата е имала в своята първоначална чистота, когато е била на Небето и когато е била една одухотворена материя, която никога не умира. Жизненото тяло е съставено от органическа материя и е сходно с растителното царство. А тялото на плътта е тяло на животните. Борбата е между тези две тела. В трите тела физическото, жизненото и тялото на плътта се е развила надеждата, която очаква нещата днес или утре. С тия тела ние развиваме онзи принцип, без който не можем да съществуваме. И най-сетне душата ще се върне с тялото на Любовта.
Всички знаете какво нещо е любовта, но що е любов, не може да се определи. Тя е едно качество, което е основа на здравето, щастието и блаженството. Във физическия свят любовта се показва като разум, в духовния свят като правда, а в божествения като истина. Хората, които никога не се решават да страдат, никога няма да влязат в Царството Божие.
Страданието, това е едно прекопаване на душата, за да може тя да роди, също както земята не може да роди, ако не се прекопава. И онези, които не искат да страдат, не могат в нищо да напреднат. Ако някой от вас не иска да страда, защо тогава е дошъл на земята? По-добре да си седеше на Небето. Той е дошъл тук, на земята, за да се повдигне, но ще се повдигне само чрез страдания, също както страда и Господ. А, че Господ страда е явно от това, че ние го наричаме дълготърпелив...
И така, първата стъпка е слизането, втората е която сега минаваме, а третата стъпка е Любовта. Тези три стъпки в християнството съответствуват на седем стъпки. Първата стъпка е пътят към обръщението, което значи да се измени посоката на движението. Втората стъпка е покаянието или преглеждането на стари сметки, т.е. да си признае човек, че е поел известно задължение, което трябва да се изпълни. Третата стъпка е спасението, т.е. придобиване здраве на душата. Четвъртата стъпка е възраждането, петата стъпка е новораждането от Дух и вода. Всички, които са родени в Христа, вече не грешат, защото у този, който притежава новия зародиш, тъканите са се изменили. У вас може да се роди мисълта: А ние от кои сме? Но това да не ви плаши, защото щом у някого има стремеж, това показва, че той върви напред. Шестата стъпка е освещението (посвещението). В сферата на това състояние се намират така наречените Hollines People хора кротки и смирени, разпръснати из американските църкви, за които може да се каже, че в духовно отношение те са тяхното украшение. Седмата стъпка, това е вече възкресението.
Като премине човек тези седем стъпки, той вече е готов за Небето. Сега тези седем стъпки се делят на 49 други стъпки, т.е. всяка от тях се разделя по на седем стъпки. Така, че има седем пъти по седем, 49 стъпки, по които трябва да се възкачите, за да възлезете при Бога. Виждате, че числото 49 е със1авено от числата 4 и 9; събрани заедно те дават числото 13, което показва цялото развитие на човечеството. Но, за да се изминат тези 49 стъпки, нужни са милиарди години.
В първите четири от тези седем стъпки на християнството човек еволюира, страда, а в другите три се възражда, т.е. в четирите човек страда, а в трите си почива. Има и други стъпки за четирите полета. И те са 28 стъпки за всяко поле по 7. Те също извеждат до Бога, но изискват милиарди години, докато се стигне до Него.
Да, нужен е добър живот, нужни са добри хора, защото, с добрия живот и с добрите мисли ние градим своето духовно тяло. И затова колкото повече добри мисли имате, толкова по-скоро и по-добре изграждате своето духовно тяло. Така, ако проектирате в 360 дни по една добра мисъл, ще имате 360 добри мисли в годината и като се съединят тези мисли с другите мисли, те оживяват и добиват динамическа сила за човешката еволюция. А щом изпращаме лоши мисли, ще дойде лош дух и ще се въплъти в тях. За да имате връзка с добрите духове, непременно трябва да бъдете чисти, а за тази чистота Господ постоянно праща Своята Сила и Помощ. Ако решим да не грешим, Господ ще очисти старите ни грехове. И после, ако живеем добре, добрите ни дела ще ни следват до хиляда поколения, докато лошите мисли само до четири поколения. От туй излиза, че доброто винаги върви хиляда поколения, а злото само четири. Значи четири добри мисли и желания се равняват по сила на хиляда лоши. Виждате колко отстъпчив е Господ...
Никога не съжалявайте, че слизате на земята, напротив, бъдете благодарни, че сте дошли. Ако искате да развивате вашата вяра, като станете, всяка сутрин благодарете на Бога, че ви е пратил тук. Не бива да се сърдите, че сте дошли в лош свят напротив, светът е много добър.
Ако някой почне да говори лошо за вас, приближете се към него и ще видите, че той ще млъкне. Били сте богати, взели ви парите обърнете се към Бога и положението ви отново ще се подобри. Това, което виждаме, не е нещо реално, защото след години може напълно да се измени. Което в детинството си виждаме, като пораснем, казваме, че било глупаво. Кое тогава е реалното и умното? Коя е мярката, с която трябва да мерим кое е действително? Новият човек в нас, а това е самото божество в нас, има нужда да се подхранва. Сега в този свят раждат само жените, а когато човешката еволюция отиде по-напред и развитието на човешката душа стане нормално, тогава ще раждат и мъжете, и жените...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...