Jump to content

11 август 1914 година, сутринта, понеделник


Recommended Posts

11 август 1914 година, сутринта, понеделник

Ние трябва да знаем и разбираме основния закон на познанието трябва да намерим двете крайни точки от развитието на един предмет: неговото начало и крайната точка на развитието му, неговата пълна цялост, а така също трябва да изследваме междината на тези крайни точки.
Във връзка с познаването ще ви говоря сега върху първите две глави на Битието, което е Битие на човешката душа. Там се казва: Отначало Бог създаде Небето и Земята, т.е. Бог е определил двете крайни точки, в които е искал да работи, като направил небето и земята. Тук се подразбира не тази земя, която виждаме, защото в сравнение със земята, за коя то аз ви говоря, тя е един малък остров. В цялата вселена има само една Земя, едно Небе и едно Слънце. Има много слънца, но другите слънца по отношение на Слънцето, за което тук става дума, са като нашите електрически лампи по отношение на естествената виделина. Тези светила, които виждаме, са поставени да осветяват само съществата, които са около тях. Под думата небе се подразбират съществата, създадени преди човека, а те са ангелите, архангелите, херувимите, серафимите и човешките души. Земята е човешката душа.
„А Земята беше неустроена и пуста; и над бездната се пpocтираше Тъмнина; и Дух Божи витаеше над водата. И рече Бог: Да бъде Виделина! И настъпи Виделина. И Бог нарече Виделината Ден, и Тъмнината нарече Нощ. И настана вечер, и настана утро ден първи."
Върху Земята значи нямало ред и порядък, била неустроена и пуста, но Бог рекъл: Да бъде Виделина! И настъпи Виделина. Така, че виделината е една Божествена сила, която раз крива вътрешните качества на нещата, т.е. Виделината трябвало да дойде, за да определи нещата, а и нещата да се самоопределят. Първата сила, която е дошла в света и е започнала своята дейност, това е Виделината. Д е н я т, за който се говори в петия стих, е символ на Виделината, която е положителна сила, докато нощта е символ на тъмнината, отрицателна си ла. Тук се описва един период, за който може да кажем, че е период на борба на най-висшите духове, които са взели участие в творческия акт на Вселената. По-нататък се говори за небесната твърд:
„И рече Бог: Да бъде Твърд сред Водите, и да раздели Водите от Водите. И направи Бог Твърд; и раздели Водите, кои то бяха под Твърдта, от Водите, които бяха над Твърдта; тъй и стана. И Бог нарече Твърдта Небе. И настъпи вечер, и настъпи утро Ден втори."
Твърд защо Бог направиja3и Твърд? За да не би тези напреднали същества, толкова красиви, да се увлекат в земни те неща. Ако вие имате лаборатория, заграждате я, за да не влезе някое дете и нанесе там повреди колко повече основания имаше Господ да направи преграда между земното и небесното, определяйки с това развитието на човешката душа! Тази преграда показа мястото, откъдето хората са започнали да слизат надолу, както екваторът е мястото, откъдето хората отиват на север. Образуват се два противоположни полюса тъй развитието на корените в едно дърво показва процеса на нашата човешка еволюция, докато развитието на клоните показва пътя, по който ангелите са минали. Но понеже има диаметрална разлика, ангелите идват, като слизат надолу, а ние идваме, като отиваме нагоре. Ние сме започнали да учим отгоре надолу, докато ангелите имат правилното схващане за нещата, поради което са поставени за учители на човечеството.
„И рече Бог: Да се съберат Водите, които са под Небето, на едно място и да се появи сушата. Тъй и стана. И нарече Бог сушата Земя, и събраните води нарече Море. И рече Бог: Да прорасте на Земята зелена трева, която да дава семе, и плодно дърво, което ражда плод по вида си, и чието семе е в него; тъй и стана. И видя Бог че беше добро. И настъпи вечер, и настъпи утро Ден трети."
Значи: Първият ден за първото тяло, Вторият ден за второто тяло и Третият ден за третото тяло.
„И рече Бог: Да бъдат светила на Небесната твърд, за да разделят Деня от Нощта, и да са за знамения, и да са за отмерване на времената, на дните и на годините, и да са за светила на Небесната Твърд, за да светят на Земята; тъй и стана. И създаде Бог двете големи светила: по-голямото светило да управлява Деня, а по-малкото светило да управлява Нощта; създаде и звездите. И ги постави на Небесната Твърд, за да светят на Земята, да управляват Деня и нощта и да отделят Виделината от тъмнината. И видя Бог, че това е добро."
Някои хора, дори и учени, се чудят, как е възможно това да се направи за толкова малко време. При човека много неща са невъзможни, докато при Бога всичко е възможно. Божествената земя, към която ние отиваме, се различава твърде много от мястото, дето сега живеете и което в сравнение с онази земя, в която отивате, е малък остров.
И така, в Четвъртия ден Бог направи физическото тяло жизнената енергия, принципа на оплодяването и размножава нето. И понеже в слизането си човек е отишъл много далеч поставено е Слънцето, та като се завърне един ден, да знае мястото, откъдето е тръгнал. И в тези четири дни, четири пе риода вие сте пребродили четири планети, тази сега е четвър тият ви затвор, след него ще влезете в петия, шестия и седмия подир което ще се върнете назад и ще ви останат още три пе риода, за да се съедините с Бога.
„И рече Бог: Да произведе водата живи създания, и птици да летят над Земята по небесната Твърд. Тъй и стана. И сътвори Бог големи риби и разни влечуги, които водата произведе според рода им, а така също и разни родове пернати птици. И видя Бог, че това е добро. И благослови ги Бог, и рече: Плоде те се и се размножавайте, напълнете водата в моретата; да се умножат и птиците на Земята. И настана вечер, и настана утро Ден пети."
„И рече Бог: Да произведе земята разни родове живи души добитък, гадини и разни родове земни зверове. Тъй и стана И създаде Бог различните родове земни зверове, различните родове добитък и различните родове влечуги. И видя Бог, че това е добро."
„И след това рече Бог: да сътворим човека по наш образ и по наше подобие. И да владее над морските риби, и над небесните птици, и над животните, и над добитъка, и над цялата земя, и над всички влечуги по земята. И създаде Бог човека по своя образ, по подобие Божие го създаде; създаде го мъж и жена. И даде му Бог своята благословия и рече: Плоди се, размножавай се и напълни Земята, и обладай я; и владей над Рибите морски, и над Птиците небесни, и над всяко животно, ко ето се движи по Земята. И рече Бог: Ето, давам ти за храна всяка трева, която дава семе и каквато има по цялата земя както и всяко дърво, чийто плод е дървесен и дава семе; а на всички земни животни, на всички небесни птици и на всички влечуги, които имат жива душа давам за храна всички растения. Тъй и стана. И погледна Бог всичко което създаде и видя, че беше много добро. И настана вечер, и настана утро Ден шести."
В ума ми стои мисълта, че може да срещнете трудности и да се питате: „Как това може да стане по този начин?" Ще кажете: „Докажете го!" Добре, но за да се докаже, трябва да се вземат предвид всички фази, необходимо е да бъдете поставени в хипнотично състояние, при което да ви покажа пътя на вашето развитие, за да видите как сте се движили. И след като направим една голяма разходка в пространството, ще видите, че два дни след това ще имате друга представа.
Хипнотичният сън ще ви даде възможност да проследите хода, перипетиите, фазите в живота, създаването. Чак тогава вашата представа ще бъде правилна, пълна зряла и безпогрешна. Един ден ние ще направим такава разходка, за да опитаме, но за това са нужни определени условия. Сега вие сте тежки и не можете още да летите в пространството. Трябва да поолекнете.
Да, трябва да се повдигнете, а за да се повдигнете, нужно е изменение във вибрациите. Не, че не мога да ви покажа всичко всичко мога да ви покажа, но именно сега не мога да го направя, защото нямате билет за път. като отиваме на разходка из провинцията, аз ще ви дам всичко за из пътя, но само за пътен билет пари не давам. На това място, където ще отидем, ще поемат всичките наши разноски, но пари за билет няма да ни дадат. На всяка станция ще ни посрещнат, защото този път е дълъг има разни духове, царства, страни, държави. Най-напред пред нас ще се изпречат четири царства: Първото е царството на гномите духовете, които образуват твърдата материя и разполагат с уреди и лаборатории. Златото и всички скъпоценности са тяхно изделие, те ги правят. Като преминем тяхното царство, ще стигнем до границата на царството на ундините духовете на водата, които, може да се рече, са най-добре разположени към нас и за това ще ни приемат най-радушно. Царството на саламандрите духовете на огъня, духове сериозни, положителни, твърде сдържани и лаконични. Те са като англичаните, само с пръст ще ни посочат пътя, без да говорят. От тях угощение няма да чакате, но ако имате лекета, те ще ги изчистят. И най-сетне ще стигнем до ангелите, откъдето ще ни се даде възможност да видим, как човекът е слязъл и влязъл. Ето на, този е пътят за небето. И при вашето слизане вие сте виждали тези царства, но сте ги забравили и всичко това е изчезнало от съзнанието ви.
Сега ви е ясно, че като си замине човек от този свят, не отива направо на небето, нали? Но пак ще повторя, че когато сте дошли тук, вие сте преминали целия този път, но сте забравили. Сега у вас е останало само едно смътно понятие. Ако ви прекарам през тези царства, ще кажете като онзи човек, когото Христос изцери: „Едно знам, че бях сляп, а сега виждам"
(Евангелие от Йоана 9,25).
Четирите царства са четирите елемента, от които човек е създаден и неговото грехопадение се състои в преминаването му през тях. Отношението ни към физическия свят се определя от това, по какъв начин тези четири царства са представени в нашето тяло. Така например, ако преобладават гномите, това означава болезнени състояния. Нормално положение е, когато четирите елемента са равномерно разпределени в тялото и преобладаването на всеки един елемент води до известни нарушения на хармонията. Това означава, че ние винаги трябва да поддържаме тяхното равновесие у нас, разбира се, като се научим предварително, какво култивират тези духове като знаем например, че нашите желания спадат към категорията на ундините.
И така, когато се казва, че ние сме сънаследници на Христа, това означава, че ще завладеем тези четири царства, които сега не ни се подчиняват, защото виждате, че саламандрите ни изгарят, а ундините ни давят, следователно тези елементи сега са ни господари те ни владеят, вместо ние да ги владеем. С тях злите духове, тъмните сили постоянно ни изкушават и единственият начин да избегнем тяхното въздействие върху нас засега е да възпитаваме нашите желания и да сме внимателни към действията и стремежите ни. Само тогава тези духове няма да могат да ни завладеят.
Помогнете си тук със следната важна истина: душата и духът са два полюса; други два полюса са умът и сърцето; също така полюси са силата и животът, мъжът и жената. Така мъжът и жената търсят силата и живота, силата и животът търсят сърцето и ума, сърцето и умът търсят душата и духа, а духът търси Бога. Това правило дава най-добрия образец за обяснение на много проблеми при вашите отношения в живота.
Христос иде и ако тръгнете да го посрещнете, непременно ще минете през тези четири царства. Най-напред ще го посрещнете в Царството на водните духове, защото те са тези, които ще му дадат каляска. И всяко царство ще му даде по нещо от своите елементи, докато каляската се напълни. И тъй, през първото царство царството на гномите вие сами ще минете, а ще го посрещнете в царството на ундините и в царството на силфидите.
Започнете да мислите, дали за вас са устроени небето и земята и искайте Господ да направи Твърд във вас искайте да стане във вас целият този процес, описан в Първата глава на Битието. Гледайте да се освободите доколкото е възможно от вашия тежък багаж, та като дойде Христос, да можете да си вземете само най-необходимото и да бъдете веднага готови. А за времето сега не ви е дадено да го знаете. Като отидем там, ще доизкажем това, което сега не ви казах. А дотогава гледайте да си довършите работата на земята, та като ви каже Христос: Служителю мой, добър и верен, ти доказа верността си над малкото, затова ще те поставя да владееш над многото, радвай се и ти тъй, както се радва господарят ти!
(Евангелие от Матея 24,21).
Защо днес ви се даде истината за душата и духа, сърцето и ума, силата и живота, мъжа и жената? Чрез сърцето си ние изучаваме чувствата и то трябва да влезе в съприкосновение със света, а умът ни е даден, за да изучаваме света на мислите. Значи умът си ние трябва да отправяме в пространството, а сърцето cи да насочваме към всички хора. Ако искаме да разберем сърцето на някого, ние трябва да влезем със сърцето си в съприкосновение с неговото сърце.
Вие често казвате, че познавате някого. Лъжете се. Може да познавате лицето, но сърцето на човека, неговия ум, неговата душа за тях имате смътно понятие. Даже някои са с претенции, че познават и Христа, но той далеч не е това, което си представяте, защото колкото и да е вярно това, което казват, че Христос ще дойде в сила, той ще бъде нещо повече. Най-голямата глупост на хората е, че си мислят, че много знаят.
Някой ми казва: „Никой не ме обича". Е добре, питам аз, а ти влизаш ли в съприкосновение със сърцата на другите? А при това Господ ни търпи, като постоянно ни повтаря: учете се, учете се, учете се, защото времето е малко и никой няма да ви върне изгубеното време, за това учете се. Всеки ден и всеки месец носят по едно благо, което трябва да запазите. Да, вие трябва да дойдете до положението да знаете, че знаете. Вие се страхувате, че има война, че някой свещеник каза това или онова. Но ние казваме: Нека дойдат да изпитат нашата сила, нека опитат, дали ние сме горещо или студено желязо.
Не трябва да се страхувате от този или онзи, че ще направи това или онова. Такъв страх не ви подобава. Дето е Господ, няма разединение, а където Христос отсъствува, там има разни свади и препирни, несъгласия и всевъзможни вярвания и невярвания...
Секта образуват само тези хора, които са лишени от Божествения Дух. Напротив, хората на Божествения Дух въдворяват прославянето на Бога на земята, идването на царството му на земята и изпълнението на неговата воля. Често ми задават въпроса: „ Какво да кажем на онези, които ни питат какви сме?" Какви ли сте? Отсега нататък отговаряйте на този въпрос така: „Ние сме от онези, които нито лъжат, нито се лъжат". И ако мъжът и жената не се лъжат, би настъпила велика благодат. Но сега светът страда и страда, защото се лъже. Hиe се молим за всички, но тези, които пречат за идването на царството Божие на земята, са наши неприятели.
Има два пътя: или с Христос, или без Христос. Земята същата ли е днес? Не, всички неща се изменят, но и сега трябва да има светии, както е имало едно време, и вие трябва да имате една положителна опитност в това отношение. „Как така питат някои нима има духове?" „Духовете не се връщат" добавят други. Хубаво, за вас не се връщат, но за мен се връщат и присъствуват с нас. И много думи, които аз ви говоря, са думи Христови. Тази истина вие ще можете един ден да проверите. Наистина, аз не ходя на църква, но винаги съм в нея. В църква, направена от камъни, дърво и кал не ходя, но постоянно съм в църква в същинската църква, в която аз постоянно стоя и в която искам всички вие да пребъдете. Казвам ви, ходете си в църква, обичайте свещениците, но живейте за Христа. В този закон е спасението на българския народ и на всички нас...
Щом нашата вяра започва да укрепва, Христос казва: Дайте малко! Искам да имате правилно схващане за нещата. Не бива да се вплитате в старото и тогава ние ще бъдем повече православни от другите.
Нашата основа в дъното на душата ни трябва да бъде тиха и спокойна. В дълбините й трябва да царува мир и спокойствие. Докато присадката укрепне, ние трябва непременно да бъдем спокойни. Така един човек, след като много години е следвал Христа и е бил радостен и весел, ще достигне неминуемо до момента, когато ще настъпят за него бурите и трудностите в живота, и ако той ги посрещне без страх, може да измъкне от тях още нови жизнени сили. И вие също, след като пораснете добре, ще стигнете до момента на присаждането. Ще минете през няколко фази, от които първата представлява обръщане към центъра, който е първопричината за вашето насочване към Бога. Когато една войска воюва, никога не трябва да позволи на неприятеля да дойде зад гърба й. Следователно и вие трябва винаги да държите вашия неприятел отпред, отдясно или отляво, но никога не трябва да го държите зад вас. Никога не трябва да се молите на Бога с гръб към него. И когато се изправите за молитва трябва да знаете, дали сте с лице към Господа, защото, ако сте с гръб към него, непременно ще бъдете изтласкани. Тези духове, които са пред Господа, ще ви изтласкат и ще ви дадат урок за няколко години.
И така, да сме готови да умрем за Господа, това значи да пожертваме нашите жизнени сокове, за да бъдем присадени в Христа. Ако сте готови за присаждане, тогава няма какво да очаквате. А дали сте пред Лицето на Господа или не, вие ще разберете по това, че ще почувствувате неговата светлина, която ще ни придаде спокойствие.
Когато ви дойде лоша мисъл, ще знаете, че при вас е дошла една страдаща душа, на която, ако искате може да помогнете. Имате лоши мисли към някого намерете някой добър човек и ще ви олекне. Ние винаги трябва да сме свързани с добрите хора и да имаме за нашите приятели най-добри мисли.
Кои са нашите приятели? Нашите приятели са светиите, те са нашите учители и братя, а Христос е нашият най-стар брат. И щом като той е наш брат и приятел това значи, че има нещо общо между неговата душа и нашата. Той се отнася към нас като брат към брата си. Исус Христос е винаги близо до нас и ако ние го любим, той е винаги готов да ни се яви. Защото, когато обичаме нещата, те са близо до нас, а когато ги мразим, те са далече. Трябва да благодарим на Бога за всички дарби, които той ни дава...
Да намерим Христос! Какво представлява Христос? В най-широк смисъл Христос е онзи принцип в света, който отхранва нещата, който развива техния живот, развива тяхната интелигентност, пази равновесието. И когато ние правим престъпления, с това нарушаваме божественото равновесие, защото се връщаме отново там, откъдето идем.
Как да намерим Христос? Ами, че какво представлява онзи тих шепот, който често долавяте? Това е Христос. Той често ви шепне, но вие не го слушате. Когато Христос ви заговори, вие ще усетите това във вашия нервен възел отдясно на сърцето. Шепотът му идва отвътре, от вашата душа. Но има и друга проява, която действува над вас. Ако чувствувате, че налягането иде откъм слепите очи, това означава, че то иде от нисшата сфера, а не от духовната. Божественият глас идва у нас от горната част на главата, от центъра на носа и от нервния център при сърцето.
Когато влезете в духовния свят ще видите, че когато се появят два гласа се забелязва едно движение светло и тъмно. И ако светлият дух надделее, тъмното, черното петно ще изчезне. Лошите мисли идват винаги от лявата странна на човека, а добрите мисли от дясната му страна, защото тя не е заинтересована. За да познаете и разберете Христа, вие трябва да се освободите от всичко, което хората са казали за него. Виждате, че учениците му бяха докрай с него и пак се усъмниха. Значи, познаването на Христа е един чисто духовен процес, който е извън физическите усещания.
Думата познание също изисква обяснение. Буквата П е чашка, обърната надолу; тя е цвят, който чака да възприеме зародиш от Слънцето. За да можем да познаем Христа, ние трябва да се обърнем надолу, за да се оплодим, защото, ако гледаме само нагоре, това означава само да очакваме, без да възприемаме. Буквата О означава условията, при които може да стане оплождането. Буквата 3 показва надежда, показва и онова велико желание, онзи велик стремеж, който трябва да използуваме. Важно е колко от нашите желания може да използуваме, а не само да ги имаме. Буквата Н показва двете противоположни сили, които са в борба, а тази борба показва, че от противоречията в света ние трябва да направим една стълба, по която да се изкачим, за да можем да виждаме един по-далечен хоризонт. Буквата А показва какво именно можем да наблюдаваме, а буквата И разкрива начина, по който можем да се движим, за да намерим Бога. И ако намерите това движение, това колело, само тогава ще намерите Бога. Без него туй е невъзможно. Ако пък разрежете това колело, то ще се превърне в една змия за вас, защото знанието трябва да се огъне, за да може да бъде оползотворено.
Сега пак ще ме питате: „Как?" Първо започнете да мислите, нека дори да имате някакво смътно понятие за Христа, защото във вашата дълга еволюция вие все някъде ще сте се срещали с него. За това разгърнете вашата архива и го потърсете там. Но вие искате аз да вляза във вашата архива. А знаете ли колко голяма е тя? Тук сте 80 души откъде да намеря толкова време да прегледам архивите на всекиго от вас? Не се обезсърчавайте, постоянствувайте и за година-две бъдете уверени, че ще намерите Христа. Ако пък искате да видите Христа в това положение, каквото сте сега, ще приличате на онзи момък, който като се видял в младини, искал да бъде същия и след 90 години. А Христос е всякога млад, той е всякога на 33 години. Ние остаряваме само поради това, че не разбираме дълбоките причини, законите, по които се изгражда материята. Когато първоначално се съгради нашата материя, тя беше правилно поставена, но ние искахме да извършим известни преобразования с нея и при това преобразя ване ние я окарикатурихме. Нашите мисли и желания са в състояние да изменят външната форма.
Христос ви е събрал тук, учи ви, говори ви и вие пак питате как да го познаете. А може някой да каже, че този който казва, че е Христос, той е Антихрист. Но когато Антихристът дойде, той ще ви охрани и заколи, докато Христос ще ви нахрани и облече, а ако ви липсва някоя добродетел ще ви я даде. Вън от тези критерии, аз не зная как можете да видите и познаете Христа. Този Христос, за който ви говоря, казва: Отец ми пребъдва в мен и ако не вярвате на мен, вярвайте на Отца ми. И тъй, как ще можете да познаете Христос? Когато Христос ви обсеби и се всели във вас за ден два, три, за месец, за редица години а при това помнете, че вселяването е един процес казвам ви, че тогава чертите на Христос ще започнат да въздействуват на чертите на вашето лице, като той стане същевременно нежен към вас, ще ви даде израз на своята обич и ще гледа да ви помогне. Може би той няма да говори с вас, но в душата си ще усещате неговата молитва заедно с вашата.
И тъй, когато очистим нашите мисли и желания, Христос ще започне да се вселява в нас. Но най-напред изхвърлете вашето съмнение. Когато Христос се докосне до вас, вие ще започнете вече да имате друго понятие за света и ще ви се открият известни методи, по които да живеете в света. Съсредоточавайте се всеки ден по известен въпрос, четете Евангелието и мислите на Христа. И един ден, уверявам ви, ще можете да си го представите, стига да постоянствате в това отношение. Гледайте го на кръста и се възхищавайте от търпението, което той е имал, за да изнесе света. Като се въодушевявате от всичко това, Христос ще започне да се вселява у вас.
Да, този е пътят за познаването на Христос. Христос е във вас, между вас и живее в много ваши приятели, така че вие всеки ден може да го видите. Но вие искате да ви се яви Христос, да ви изнесе една беседа и да си отиде. И това е възможно, но знаете ли кога? Когато всички сте на един ум и в един дух, а този дух трябва да бъде неговият, да бъде Христовият Дух. Той ще се яви между нас, но ние трябва първо да работим, да създадем такава среда, в която той да може да дойде и всички да го видим. За това трябва да се стараем да добием единство, за което през тази година ви се дават три насоки на мисъл и действие: Първо, прославяйте името Божие на земята; второ, идването на Царството Божие на земята, и трето, изпълнението Волята на Бога. Като работите чрез молитва в тези три насоки, Господ ще даде Своето. Трябва да се молите и да се молите. Мислете повече за любовта Божия и не се страхувайте. Внушавайте си, че можете за Христа да постигнете всичко и Господ ще ви благослови.
Тази година Духът работи много добре. Ние ще имаме търпение и в това дело Господ ще закваси всички нас. Ще заквасим и учители, и ученици, и свещеници, защото пак ще кажа: Това е едно Божествено дело и от него всички ще се ползуваме. Българският народ никога не е имал такова голямо благословение, както сега. Христос ще изведе корабът на България на желаното пристанище. Христос е на този кораб и няма защо да се плашим. Смело можем да очакваме времето, когато всички ще бъдем едно стадо и един пастир...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...