Jump to content

Recommended Posts

Пета част

В света има възможни и невъзможни неща... Невъзможното в този свят става възможно в друг, но трябва време. Ние можем да изменим времето. Сега седите и казвате: "Да бяхме и ние във времето на Христа!" Ами че нали милиони хора бяха във времето на Христа, колко учени хора имаше, на които Той е говорил, но те приеха ли Го? Не го приеха. В техните очи Христос беше един обикновен човек, син на дърводелец. И всички онези, които вярваха в Него, евреите ги наричаха извеяни хора, дошли да оправят света, да внесат нещо ново. Те му казваха: "Мойсей изведе народа из Египет и го преведе през пустинята, и го храни с манна (хляб небесен), а ти какво даваш? Ето ние сме под римска власт, може ли да ни избавиш, може ли да станеш цар? Тогава ще те признаем."
Мислите ли, че ако Христос беше станал цар, щеше да сполучи? Положението на съвременните царе не е много завидно. Защото, щом станеш цар, ще имаш най-много неприятели. И където и да ходиш, ще трябва да се озърташ на четири страни. Значи царската кръв е необходима. И волята Божия, Любовта е необходима, за да бъдеш и брат, и сестра, и майка на Христа.
Когато в света се яви някой велик Учител, той трябва да носи нещо много съществено, което да е вложено и в живата природа. Аз не разбирам под думите "жива природа" това, което съвременните естественици разбират. За нас природата е нещо велико не само в своето устройство, но и в онази интелигентност и разумност, която тя проявява. И всички днес се намираме под директното ръководство не на Бога, а на природата... Тя ви прощава само като се съобразявате с волята Божия и не само да я разбирате като прост закон, но да приложите този закон в живота, и той да проникне като една велика любов във всички ваши мисли и желания, за да станете братя, сестри и майки на Христа...
Сега ще ви кажа, че за да може да станете ученици, за да ви се поверят тайните на природата, най-напред трябва да станете брат, сестра и майка на Христа. Правилото е ясно. Божията воля като премине през всичките живи клетки на вашия организъм и обърне материята в реална любов, вие ще се озовете пред вратата на храма и Христос тогава ще излезе и ще ви каже: "Добре дошъл, брат, сестра и майко!" Ще отвори вратата и ще ви въведе в храма. И ще започне да ви разказва за великите тайни на природата. Говоря алегорично. Природата е още заключена за вас и вие само обикаляте около нея. Тя е един велик, но затворен свят. Знаете ли каква красота има в нея и какви същества я обитават? В нейния свят са останали велики царе, князе, лордове и професори. Това са все пропаднали ученици през вековете и фалирали търговци. За тях вече нищо не съществува и затова са "сакати, слепи, хроми и глухи". Това е съвременният наш свят. Аз го наричам света на фалиралите ученици, които не са издържали най-елементарния изпит по братство и сестринство. Те са извън природата. Сега не казвам, че това се отнася за всички. Изобщо такова е положението на света... Вие може да възразите: " Но ние, които сме оставили всичко, нас какво ни очаква?" Христос казва: "Няма никой, който да е пожертвувал или баща, или майка, или къща и да е изпълнил Волята Божия, че да не приеме стократно и в бъдеще живот вечен."
Вие сега едва сте написали въведението към него. Някои от вас са успели с първата глава, поздравявам ви. А други са се справили и с втората, третата и четвъртата глава. Но не си правете илюзии докато не напишете цялата си книга, не казвайте: "Като моята работа няма." Вие не знаете каква е вашата работа и какво ще излезе от нея...
Онзи, който иска да е брат, сестра и майка на Христа, той трябва да е и голям герой в света, герой не само в обикновения смисъл, но да е герой и по ум, и по душа, и по дух. Той трябва да притежава сърце чисто като кристал; в ума му да има светлина като Слънцето; да е с една възвишена, благородна и широка душа като цялата вселена и с един крепък дух като Бога! Това е, което се изисква и което е необходимо. Аз не искам да ви обезсърчавам, а искам да ви покажа какви велики закони крие животът. Велика е волята Божия! Тя няма да се измени никога, по никой начин. Това е математическа задача, която трябва да решите. Докато не изпълните волята на Единния Отец, който е горе на небеса, не може да станете брат и сестра на великия Учител Христос. Знаете ли какво означава Отец? Отец това е Онзи, който движи света: Онзи, Който поставя всичко в ред и порядък, Който се грижи и размишлява върху прогреса, както и за условията на всички същества, които е създал. Пред Неговите очи и пред Неговия ум това стои ясно. И Той е предвидил всичко така, че нищо не е пропуснал.
И ако вие ме попитате защо не може да живеете добре, ще ви отговоря: слепите, глухите и немите хора могат ли да живеят добре? Някой може да казва, че е учен, а всъщност няма никаква ученост.
В миналото щеше да чакате тридесет години, прекарани в уединение, и да ви се дадат много изпити, за да чуете тези думи, които аз ви казвам. Сега пак ще кажете: "Чудна работа, този строй не бил строй, това учение не било учение, нашите съвременни майки не били майки. Е, какво сме ние тогава?" Ще попитате още: "Нали сме християнски народ, служим на Христа, познаваме учението му?"
1914 година показа какви са християнските народи. 25 милиона християни станаха жертви на бойното поле, а и още 25 милиона останаха осакатени, значи всичко 50 милиона. А Христос е казал: "Не убивай!" Тогава как ще оправдаят съвременните християнски народи тези свои деяния. Те не са християнски, а езически, но под християнска табела. И сега е дадена заповед от природата да не остане неотупан от греховете му и неочистен народ. И ако някои останат неочистени, те ще бъдат малки остатъци от тази стара култура. Това е, което казва Христос за онези, които не са извършили Божията воля.
Сега в тези народи има зародиш на ново човечество, от който ще се яви един народ на братство, на сестринство и на майчинство. Следователно следващата раса, в която ще се народят новите народи, ще бъде раса на братството, сестринството и майчинството. А съвременните народи се характеризират с робство, слугуване, с труд, с мъчения и страдания... Този морал за Христа е странен. Той не прави никакъв компромис с никого, а говори само истината и само нея изисква.
За да станете братя и сестри, трябва волята на Отца непременно да пребъдва в душата ви. Никога няма да говорите за вашето благородство. Съвременните учени казват, че от въглена се образува диамант. Аз оспорвам това и казвам, че от диаманта се образува въглен. Те казват въгленът, като се стопи, се пречиства и става диамант. А аз казвам, че диамантът, като не е запазил блясъка си, става на въглен. Когато човек е праведен и чист, той е един диамант, а когато съгреши, става въглен. Ако си диамант, показва, че не си опетнен. От грешен човек праведен не може да стане. Как може от грешен човек да стане диамант? Диамантът си е всякога диамант! И аз казвам: изгорелите от огън диаманти са станали въглени. Кой е този огън? Необузданите човешки страсти, които са образували всичките тия въглени.
Съвременните учени казват, че голяма топлина и налягане се изисква, за да се образува диамантът. Тук сме в съгласие. Диамантите се образуват от огъня на Божествената любов, под налягането на Божията мъдрост и при действието на Божията воля. Диамантът е едно живо, разумно същество. Аз съм виждал много диаманти, че се оплакват и казват: "Нас ни предават все от ръка на ръка. като ни продават. Някой казва: "Много хубави камъни", купи ни, но щом се намери натясно, веднага ни продава. Постоянно ни продават като овцете и говедата, но затова пък и ние никога няма да им разкрием нашия живот, и хората няма да ни разберат. Те може да ни продават колкото искат, но на тях ние няма да разкрием нашия живот." Говоря ви символично...
И Христос казва на учениците си: "Ето моите братя, сестри и майка." Това са условията за всички, които искат да станат ученици и ви ги казвам на всеослушание! Любовта трябва да стане фактор в душата, в сърцето и в духа ви и така да се материализира. IЛ тогава вие ще застанете пред вратата на храма, за да приемете новия живот на възкресението.
Дайте свобода на вашата душа, и тя ще ви изведе на желания бряг! Има един начин, по който може да реализирате волята Божия и да възприемете Божията любов. Това е тясната врата, тесният път, през който всички трябва да минете. Аз говоря само за онези, които искат да бъдат ученици и в които съзнанието е пробудено. Няма за какво да спорим. Това е едно учение, което сами ще проверите.
И така, желая от моето гледище да бъдете в бъдеще и братя, и сестри, и майка на Христа, да изпълните Неговата воля и волята на Отца и тогава ние вече можем да кажем, че Царството Божие е слязло на Земята...
Съзнателният живот е велика загадка в природата. Не само за нас, хората от XX столетие, но и за ония преди нас и след нас. Той до края на века ще остане голяма тайна. А само в загадките има учение, знание и мъдрост. Там, където няма тайни, животът е прозаичен... Като казвам, че животът е една загадка, подразбирам, че той е велика поезия и музика, но музика, която не сте изслушали докрая, и поезия, която още не сте изчели...
В предишната беседа ви говорих какъв трябва да бъде ученикът. Ученик може да бъде само онзи, който е брат, сестра и майка според великия Божествен закон. Вие може да бъдете ученици и при други условия. Но онзи, който иска да бъде ученик като окултист, мистик или брат на човечеството, Любовта трябва да е двигателен принцип в душата му и той да направи всички жертви. Сега ще ме запитате: "Може ли да постигнем това?" Може. Това не е насилие. Любовта дава и взема по закона на свободата. Когато давате, не трябва да съжалявате, и когато вземате, пак не трябва да съжалявате. Всичко ще давате и всичко ще вземате, така е според великия Божествен закон. А съвременните хора малко дават, а всичко искат да вземат. Като казвам "всичко", подразбирам живота в неговите етапи... Той е велика и приятна загадка за разрешаване. И пак ще ви кажа, че за да я решите правилно, трябва да започнете с Любовта, тогава ще ви дойде на помощ Мъдростта, а след нея и Истината. Не искам днес да направите това, но като приложите необходимите условия, може да я разрешите след хиляди години като ученици...
В света познавам само един човек, който е плакал. Кой е той, знаете ли? Христос. Да, Той истински е плакал. И казва Христос: "Колко пъти исках да ви събера като пилци, но вие не пожелахте и затова върху вас ще дойдат големи страдания, заради вашето неразбиране." И той плака за бъдещите страдания и за бъдещите падения на тези души. И днес аз го виждам, че още плаче.
Сега пак се събират да оправят света без него. Не питат какво Той казва, а какво са писали светите отци... Само онзи, който плаче, казва истината... А хората, които не плачат, те са мъртви. И питам колко свещеници има, които са плакали? Аз бих желал да ги видя да заплачат, но така, както Христос е плакал. И тогава бих изпял една от най-хубавите песни и бих казал, че е дошло спасението на света! Искам и вие сега да заплачете.
Следователно второто нещо за един ученик, като влезе в Божественото училището, е да заплаче. Не заплаче ли, учителят няма да му предаде първия урок, урокът на Любовта. Това е символ, който ще изясня.
Когато малкото дете излезе от утробата на майката и заплаче, с плача си то иска да каже: "Мамо, без тебе аз загивам." А майката го взима в ръцете си и го успокоява с думите: "Не бой се, ти си в моята ръка на Любовта и ще положа всички грижи за тебе." Това е пак метафора. Детето, когато заплаче, започва да живее. Следователно и ние като заплачем, в нас се ражда съзнателният живот и никой няма да може да ни подкупи...
И така, за да стане ученикът брат, сестра и майка на Христа, най-напред трябва Божията любов да изпълни сърцето, душата и духа му. И след като приложи този принцип, ще стане ученик. Аз щв ви кажа какъв е и вторият принцип. Христос не го е засегнал. Плачът е второто условие за ученика в една окултна школа. Щом заплачете, ще почувствате в себе си изобилен живот, пълен най-напред с тъга, който постепенно се превръща в Божествена светлина. Такъв живот не сте чувствали никога. Вашата душа ще се разшири така, че ще поискате да помогнете на всички. У вас ще се зароди новият живот. И понеже заплаквате и тъгувате, Божествената ръка ще се простре върху вас и Бог ще ви каже: "Щом плачеш, ще бъдеш мой ученик, под мое ръководство. Аз ще ти предам всички уроци." Така казва Господ сега! Спасени има много, те са хиляди и милиони, но ученици малцина. И в онова време, когато Йоан е писал своето евангелие, е имало 144 хиляди ученици. Това са всичките ученици, които се записали. А от тогава насам колко са се записали? Запитайте свещениците и евангелските проповедници. Те ще ви кажат: 144 хиляди. А аз казвам, че са 288 хиляди, т.е. два пъти повече.
Днес всички хора искат да бъдат праведни. За съвременните праведници, които нямат светлина в съзнанието, всеки човек е праведен и честен. Но при такъв праведник не можете да прочетете нито едно обикновено писмо, нито една глава от Евангелието, нито една свестна книга... Един ден, чрез светлината, правдата на праведните ще излезе наяве и целият свят ще я види. "В царството на Отца ми, казва Христос, ще просветнат праведните." Тогава може да възразите: "Какво ни интересува нас, че праведните ще просветнат?" Много съществено е това, което е казал Христос. Без светлина в света не може да има еволюция...
Преди милиарди и милиарди години праведните са били при Отца и са придобили тази светлина. И благодарение на нея светът сега вижда. Това е светлината на праведните. Кои са те? Светлите ангели, служителите на Бога, които са просветнали Следователно сегашната светлина е един изблик на тази правда. И ако те престанеха да светят, да живеят в правда, с нас всичко на Земята би се свършило. Ако ме запитате защо има нужда от правда, ще ви отговоря по следния начин: За да могат бъдещите поколения да живеят във вашата светлина. А животът има нужда от нея, защото тя ще се прояви в Царството на Отца ви. Тогава може би ще попитате: "Тук на Земята ще дойде ли правдата?" На Земята никаква правда няма да дойде! Откакто светът е засветувал, Земята е пълна само с неправди и кости. Докато се свърши тази епоха, тя ще бъде пълна с кости. И всички съвременни хора ще оставят своите кости. Защо? Защото на Земята няма правда. И съвременните хора страдат от безправие, страдат от липса на светлина.
Когато говорим за правдата, казвате: "Аз съм честен човек, баща ми е бил справедлив." Да, баща ви е бил справедлив като обикновените праведни хора, но аз говоря само за онези, които искат да бъдат ученици. Някой ще попита: "Мога ли да бъда ученик на Христос?" Можеш да бъдеш ученик на Христа, но твоята правда трябва да дава истинска светлина, а не обикновената светлина на газта и електричеството. Ако е въпрос за електрическа светлина, тя лесно може да се придобие.
Светлината, която произтича от правдата, е есенцията на онази светлина, която дава живот. И пак ще ви кажа: тази светлина вие не може да я възприемете, ако нямате любов... Това е наука на бъдещето, което ще се изучава от шестата раса. И на нея ще се изяви Любовта. И казва Христос на едно място: "Аз ще се изявя на ония." На кои? Които са праведни и които ще просветнат в Царството на Отца. Следователно Любовта не може да се изяви на човек, в когото няма правда...
Мислите ли, че Христос ще прояви такава слабост, да се изяви на вас, които не можете да издържите дори най-малкия изпит в света? Никога! За да се изяви той, най-напред праведният трябва да просветне. Мнозина от вас ще зададат въпроса: "Ама кога ние ще просветнем?" В бъдеще. Законът е изричен: Щом станете праведни! Но не в обикновения смисъл на тази дума.
Правдата е едно качество на човешката душа. Всяка душа е родена да бъде праведна и отначало тя е била такава. Придобийте това качество онова ваше наследство, което ви е дадено да бъдете праведни.
Искам днес тези слова "правда" и "праведните ще просветнат в царството на Отца си", като влезете у дома, да ги напишете като мото... И като видите Баща си, това ще бъде един от най-славните моменти във вашия живот. А когато чуете гласа Му у вас ще се зароди желание да Му кажете: "И ние можем да се жертваме, така както и Христос." И тогава ще бъдете готови всичко да дадете и няма да съжалявате, но ще изречете: "Много малко сме дали, бихме желали милиони години да живеем, за да можем да дадем още."
Това е учението, което Христос е проповядвал и сега проповядва. "Тогава праведните ще просветнат като Слънцето в Царството на Отца си..."
Следователно за онзи ученик, който няма светлина, няма и правда. Въпросът сега е решен. Той ще остане в обикновения живот на Земята. Ето какво ще бъде вашето бъдеще, ако останете да живеете на нея: Един ден ще се въплътите във формата на някоя муха, а паякът ще ви хване и изяде. След това ще се родите във формата на овца, тогава пък вълкът ще ви хване и изяде. Може да се въплътите и в една кокошка, ще ви хванат и ще ви изядат. Ако станете мида, ще ви извадят от водата и ще ви сварят с ориз в тенджерата. Такава е картината на съвременната култура. И така целият ви живот ще премине на скарата и все ще ви пекат. Това не е заплашване, а самата реалност. И който не вярва, ще я опита...
Не разбирате ли, че вашата съдба сега се решава и ако не сте в състояние да познаете Бога, вратите ще ви се затворят и вие наново ще опитате това учение, но след хи ляди години, за да го познаете. Защото "Бог поругаем не бива!" И сегашният свят ще мине през едно стъргало такова, каквото никога човечеството не е виждало. Скоро ще бъде това, скоро, скоро! Нека всички грешници да знаят и да се оправят. Този свят си отива! Иде една велика Божествена метла, която ще помете като стихия всичко. Иде нов закон. И апостол Петър казва: "Небесата ще приидат с бучене, а стихиите разгорени ще стопят Земята и делата по нея ще изгорят." Така всичко ще се помете. Отгоре идва това. Русия изпитва вече последствията от него. И всички народи по целия свят ще опитат същото. "Бог поругаем не бива!"...
"Праведните ще просветнат в Царството на Отца си." Ще има ново небе и нова земя! Всичко това, което е сега , ще си отиде. Та, като ви казвам това, някои ме гледат и се питат дали сериозно говоря. Говоря сериозно, защото "праведните ще просветнат", а аз за тях мисля, а не какво ще стане със света. И сега, понеже "мобилизацията" привършва и вратата се затваря, онзи, който е влязъл, за него връщане назад няма, а който е останал, той напред не може да върви. Ще ме запитате: "Какво ще стане с тези, които са останали отвън?" Ние искаме да знаем само какво ще бъде с праведните, а за грешните няма да говоря. "Който има уши да слуша, нека слуша." Някой ме пита: "Как да придобия сила?" А аз му отговарям: Като просветнеш, ще придобиеш сила.
Следователно страданията са за ония хора, които не могат да възприемат Любовта. Всички онези, които й се противят, за тях се ражда най-ужасният огън на ада. Какъв е днешният морал? Този морал не търпи никакви коментари. Сега се интересуват от мнението на съвременното общество за нас. Какво то ще каже. Ако на мен приписват някакво престъпление, то е тяхно престъпление. Престъпният човек винаги престъпления вижда Двадесет години в България против мене говорят и все ме подозират. Казвам: "Вие сте тези, които виждате вашето зло." Аз у всички хора виждам доброто, виждам своето добро, не искам никого да лъжа. И бих желал и вие никого да не лъжете. И във вашето сърце да я има онази Любов, с която да сте готови да се жертвате.
Всяко ваше допиране, всеки ваш поглед да бъдат едно велико благословение и който го приеме, да благодари на Бога, че е приел нещо добро от вас. Така разбирам аз Любовта!...
Когато обичате, няма да внасяте вашата мътна вода в другия. Когато обичате, чистотата с чистота трябва да се събира, и умното с умно. Това е Божието царство. То ни най-малко не подразбира, че грешните и праведните могат да живеят на едно място. Онзи, който обича, и онзи, който не обича, не могат да живеят на едно място.
Вашият език трябва да бъде златен, заквасен с Божествена мъдрост, и никаква нечиста дума не бива да излиза от него. Във вашето око да не се появява лош поглед на страст и на похот, или на алчност. Всичко да бъде чисто. Днес момата, като погледне момъка, казва: "Ах, този с черните очи! Изгори ме!" И момъкът, като погледне момата, казва: "Ах, тази със сините очи! Изгори ме!" Всички все горят. Това не е огънят на праведните, това е огънят на греха, който тлее и гори. Това са хора, които се борят с Бога. Единствената сила, която не се подчинява на никакъв закон, е Любовта. Тя винаги ще ви върже, но вие никога не може да я вържете и с каквито въжета и да се опитате да я вържете, тя ще остане свободна, тъй като всичко претопява. Тази Любов сега влиза в праведните души, за да просветнат.
Ние няма да изоставим грешните, но те трябва да се подготвят. В бъдещия свят ще се даде на тях от излишъка на нашия труд и богатство, така че тези паднали души един ден да просветнат, но не сега, а в далечно бъдеще. И на тях давам надежда, че ще просветнат, но като минат през всички правила на възпитанието. И като се каже един ден: "Мобилизация!", всички да се отзоват.
Сега от невидимия свят ще видят какъв контингент има, колко праведни има в България при тази "мобилизация". Вложете вече Любовта като огън, който постоянно гори. Или отворете сърцата си за Божествената любов, а не за човешката. Тази Любов е един мек огън, който, като влезе, ще внесе мир в духа ви, светлина в ума ви, сили в ръцете и краката, и ще премахне всичките ви недъзи и болки...
Това ви известява Христа, Който сега ви говори. Това е неговото учение. Този Христос не е нито на православните, нито на евангелистите. Той е един в света. Да няма никакво двусмислие. Той е Христос на Любовта, на изявената Любов в правдата, която просветва в онези, които го любят.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...