Jump to content

Recommended Posts

РЕЗЮМЕ

Нека да обобщим. През започващата епоха на Водолея Шестата култура на Бялата раса ще има за задача да развърже всички кармични възли, дълбоко заложени в общочовешкото, расовото, националното, общественото и личното подсъзнание. Тези въпроси разгледахме в предшестващата част на нашия труд. Преди да направим окончателните си изводи, ни се налага да повторим следните твърдения.
Омразата между народите е била внушавана през вековете от заинтересовани и късогледи среди, които са спекулирали с национално- шовинистични идеали, опирайки се върху тежестта на своята груба материална сила. В дълбините на своето съзнание, народите таят искрена обич помежду си. По отношение на своята нравственост и хуманност, те са надраснали своите духовно-културни и политически ръководители. Народите постепенно ще вземат съдбата си в своите ръце и ще преодолеят стария свят, като скъсат веригите на клерикализма, на псевдонационализма и на милитаризма. За народите и етносите, границите вече са станали тесни. Народите от всички континенти са вече узрели за това - да си подадат ръце в името на Новия Космичен мироглед, основаващ се на най-хуманните и най-висши максими, които неминуемо ще донесат истинско освобождение.
В Обществото на Новото Човечество, благата и средствата за производство ще бъдат общи. Резултат на вложените усилия на милиони човешки същества, тези блага не са лични, обществени, расови или национални, а принадлежат на цялото човечество. Това са световни блага, създадени в хода на историята на народите и трябва да се предоставят за ползване от всички хора, народи и раси.
Това са основните повели на Новия Космичен мироглед, който е универсален и безусловен. Той изключва лични, обществени, класови и расови егоистични стремежи. Всяка расова, национална или обществена сила, която се опита да се противопостави на това мощно идеологично течение, ще бъде пометена без остатък. Така звездите чертаят пътя на народите и на човешката култура.
Великите държави: Русия, САЩ, Англия и Франция първи трябва да дадат пример за Новия Космичен мироглед, който носи закрила на малките народи, висш хуманизъм и пълна свобода.
Учителят казва:
„ Съществува една велика световна държава.
По нея се устройва човешкото общество сега.
Всичко,което не е в съгласие с този световен ред,
остарява или преминава; вечен е единствено той.
В този космичен, съвършен ред на Живата Природа
са предвидени нуждите на всички същества
от най-малкото до най-голямото.
Какво остава за хората сега?
Да изучат и приложат този ред в Живата Природа
и да спазват нейните закони".
Старата формула на световна политика - „равновесие на силите" и съвременната формула - „страх от ядрена война", трябва да бъдат заменени с една висша икономическа, политическа и духовно-културна хармония между народите.
При това ново разбиране, народите ще спрат да изпращат синовете си на избиване по бойните полета. Убийството ще бъде заклеймено и осъдено като най-тежко престъпление. Войната, това организирано човекоизтребление, трябва да бъде безусловно отречена от ОБЩЕСТВОТО НА НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО. Този архаичен метод за разрешаване на международните конфликти е носил на хората само материални разрухи и всеобщи духовни кризи. Като най-голямо организирано зло, погазвало върховното право на всяко човешко същество да живее свободно и да се развива, войната трябва да бъде непосредствено забранена от човека на новата култура. На това кърваво насилие трябва да бъде отнета всяка възможност за проява. Затова Учителят утвърждава категорично:
„Когато всички народи, всички държави, всички религии
престанат да мислят, че са в сила да оправят света,
тогава ще се яви Синът човешки със своето знание".
Кой е
„Синът човешки"
? Човекът на новото познание, чието съзнание е чуждо на всякакви религиозни заблуди, отживели обществени предразсъдъци и традиции и кърваво насилие. Той има нежното сърце на Слънчевата Дева, светлия ум на Сина на Мъдростта и диамантената воля на Духа на Истината.
Последните международни събития, които се разиграват в почти всички континенти, както и големият политически смут, който цари в Европа, са предупреждение, че ако не се вземе за база на световната реорганизация Космическият мироглед, който осигурява свобода и желания от всички мир, то този нов и спасителен лозунг ще си остане само едно правно понятие, една формула без реално покритие.
Време е будното и извисено световно мнение да изрази своята воля за мир и преустройство; великите държави, които носят най-голямата отговорност за трагизма на сегашното световно безредие, да се заемат сериозно с наболелите проблеми на деня, последствие от едно несъзнателно минало. Проблемът за Обществото на новото човечество трябва да бъде повдигнат най-напред от великите държави; защото
„Величието задължава"
. Този въпрос не бива да слиза от дневния ред на световните конференции, съвещания и конгреси. Добре и своевременно разрешен, този проблем ще открие нови перспективи за свобода и творчество.
Земята е едно училище, в което човечеството трябва да завърши земния си курс. Тя е потопена в звездните електромагнитни излъчвания. Следвайки пътя на Космичната спирала, Слънчевата система влиза в контакти с нови слънчеви системи, които предизвикват мутации в природата и изменение на политическите, икономическите и социалните системи на нашата планета. Тези процеси са безкрайни. Задачата на човечеството, на народите, на обществата и на личностите е да следват Космичния ритъм, който е израз на трите принципа на Битието: Любовта - която ражда Живота; Мъдростта - източник на Светлина и Знание; и Истина - която носи независимост и Свобода.
Чрез Космичния мироглед човечеството ще тръгне по пътя на Космичната стълба на Безсмъртието, на върха на която ще бъде в постоянен контакт с Космичното Начало. Едва тогава то ще се завърне в своята истинска Родина, където ще намери пълна Свобода, реализация и съвършенство, за да стане Сътворец със своя Създател.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...