Jump to content

8.1.3.7. Концерт-рецитал на 4 декември 2010 г. Светкавиците и гръмотевиците за концерта на 4 декември 2010 г.


Recommended Posts

КОНЦЕРТ- РЕЦИТАЛ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2010 г.

Светкавиците и гръмотевиците

За концерта на 4 декември 2010 г.

1. Когато подготвях сценария за концерт-рецитала за евангелистите от гр. Свищов, не можех отначало да се ориентирам в материала, защото бе в „насипно" състояние, т.е. беше разбъркан, разхвърлен и непосилен за работа.

Беше през месец август 2010 г. и аз седях в кухнята в гр. Своге на вилата и се опитвах да сътворя порядък от разхвърляните случки. А отвън беше плюс 38 градуса - жега непосилна. Бях сложил ламарина на прозорците, за да се предпазя от слънчевите лъчи. Съблякъл съм се гол по едни гащета, пот се стича от тялото ми, но аз упорствам, но нищо не върви. Изведнъж небето над мен се отваря, като че ли е екран на голям телевизор. Виждам светкавици да раздират небето, придружени от гръмотевици. Изплаших се. А навън горещина и жега, а небето е ясно и само слънцето грее. А над мене се разнасят светкавици, гръмотевици и бури. Това трая около 10 минути и последствие всичко се разнесе и накрая утихна. Седя и се чудя какво означава всичко това? Предупреждение ли е или е едно пророчество? Трябва да го запомня. Аз вярвам и в предупреждения и в пророчествата. Такъв съм - виждам, вярвам и проверявам. След 3 месеца това всичко се случи и се реализира без остатък.

2. Концерт-рециталът бе заплануван в края на месец ноември. Подадохме молба до общината, разрешиха, дадоха ни салона за 27 ноември 2010 г., събота. Започнахме подготовка. Аз съм в Своге и по телефона една моя позната, София, се обажда от САЩ, да ми съобщи, че прочела в интернет, че на 19 ноември в същата зала ще има концерт и ще се яви същия квартет с когото излизах на моите концерти, но с друг аранжимент и диригент. И друг път са се опитвали да ме пререждат, да ме изпреварват и да ми взимат залата. Те смятат, че като се явят в същата зала, дори и със същия състав, то ще се повтори онова, което се случва при моите концерти. Искат да се прикачат и да се възползват от космическия ток, който преминава през „Изгревът". Но такова нещо не може да се случи изобщо, защото не познават „Изгревът", и не знаят кой го ръководи. Така, че аз бях не само изненадан, но много ядосан. Не можеш да спреш музикантите - нека си научат урока.

3. В 18.15 часа, 15 минути преди началото на техния концерт, на 19 ноември, по телефона ми се обажда Анна Каралашева за да съобщи, че не е съгласна с моята организация и е срещу това Ангелия Вихрова да отговаря за нея, т.е. тя е срещу това къде и как тя организира репетициите за концерта. И че напуска състава. След няколко часа научавам, че и нейната приятелка Катя Вълева - виола, също напуска. Вече виждам, че светкавиците от Своге и гръмотевиците дойдоха над мене. Започна се люта битка. Търсихме музиканти - виола и виолончело. След различни случки, неприятни за разказване, успяхме да намерим подходящите музиканти и да продължат репетиции.

4. Поводът за конфликта беше, че Ангелия не се съгласила на предложението на Анна Каралашева да репетират в помещението на Братския съвет, които по начало воюват срещу мен. Анна Каралашева, също не се съгласила с и настава конфликт. При разговора си с нея й казвам: „Ангелия провежда моите решения. Аз командвам и аз взимам решенията. Вие нямате право на решение, а само на подчинение и изпълнение." - „Как е възможно това?" - „Възможно е, защото аз ръководя програмата на „Изгревът".

5. Репетициите се проведоха в офиса на Марина Иванова. Намериха столове, стойки за нотите. Ангелия отиде и почисти. След това отиваше и купуваше закуски за музикантите. Бяха 4 репетиции, и аз дадох 100 лв. - по 25 лв. за всяка. А 100 лв. се равняваха на 55 кг захар или на 30 бутилки олио. Ангелия купуваше и ги сервираше, като се съобразяваше с техните вкусове. А преди концерта на 4.XII.2010 г. на всички в пликове бяха раздадени по 70 лв. на човек. Аз имах и други разноски - не е за разказване!

6. По време на антракта бяха раздадени листа с копие от Свещените скрижали на Учителя, на Мировия Учител и Всемировия Учител. В края на концерта всички изпяха прави песента „Поздрав на Учителя", нотния текст на която беше на втората страница на раздадените листове.

7. Фотоизложбата за евангелистите-методисти в гр. Свищов беше представена със снимки от „Изгревът", том XXIV, от № 74 до № 80, като Митко Ненков допълнително ни предостави снимки, които преснехме, увеличихме и ги поставихме на картоните, окачени на стълбите. Две стълби бяха със снимки за Свищов.

8. Концертът бе сполучлив, новите музиканти се справиха отлично. Те за пръв път слушаха такъв сценарий, друг път такова нещо не можеше да им се случи.

9. Измина един месец. Работната група, която работи с архивните нотни текстове на Филип Стоицев се събира и решава да прегледа нотите от 4-те концерта.

Обикновено при подготовката за концертите Ангелия Вихрова разпечатва на 6 човека определените нотни текстове, музикантите репетират с тях, после тя ги подрежда по реда на изпълнение и ги подвързва със спирала - за удобство (всеки музикант има целия репертоар с възможност за лесно и бързо прелистване) и да не се загубят по време на концерта.

И какво се открива? За концерта на 30.Х.2010 г. Анна Каралашева, която свири на виолончело, взима нотите и започва да прави корекции и да променя. Всички са възмутени. Може ли някой музикант да поправя нотите, които му дава диригента?! Ако го направи, ще бъде изгонен. Тука се случи същото. Невидимия свят и ръководителят на програмата на „Изгревът" я отстрани, като я накара сама да напусне. И то със скандал. Грозна работа!

10. След тази грозна история с нейните корекции по оригиналите, припомних на моите сътрудници за случката със светкавиците и гръмотевиците. Всички се оглеждаха, защото всичко се сбъдна. А какво треперене беше, докато се намерят новите музиканти!

11. Този концерт бе много трудно осъществен, но стана много сполучлив. Залата бе пълна с правостоящи. Цяла нощ преди концерта валеше дъжд. Молих се на Учителя да спре дъжда, за да можем да натоварим багажа и да не уплаши посетителите. Сутринта само ръмеше и натоварихме багажа. След концерта се върнахме към 15 часа. Само след 15 минути започна да вали проливен дъжд. Това, което се беше задържало на небето по времето, определено ни за концерта, изведнъж се отприщи, отпуши се и всичко се изля като пороен дъжд към 2 часа. Всички се бяха прибрали по домовете си навреме и преди да се отприщи небето с поройния дъжд.

12. Такова нещо не беше ми се случвало, но се случи. Едвам го издържах. Небето беше предупредило за събитията, които ще дойдат, но си мислех, че това е само символика. Каква ти символика! Беше война. Ние победихме и концерта стана. Да, стана. Това беше най-важното. Благодаря на всички от Небето и от Земята, които останаха верни на програмата на „Изгревът". Амин.

13. Материали за концерт-рецитала на 4 декември 2010 г.

A. Покана за концерт-рецитал на 4 декември 2010 г. с Пояснения и бележки по темата му.

Б. Сценарий на концерт-рецитала на 4 декември 2010 г. - част I

B. Сценарий на концерт-рецитала на 4 декември 2010 г. - част II

Г. Песните на концерт-рецитала на 4 декември 2010 г.

Д. Скрижалите на Учителя, Мировият Учител и Всемировият Учител и техните Школи

Е. Закриване на концерта с песента “Поздрав на Учителя”.

А. Покана за концерт-рецитал на 4 декември 2010 г. с Пояснения и бележки по темата му.

КОНЦЕРТ - РЕЦИТАЛ

Начало 10.30 часа

Евангелската методистка мисия

В България и Петър Дънов - V

ЕВАНГЕЛИСТИТЕ-МЕТОДИСТИ В ГР. СВИЩОВ И ПЕТЪР ДЪНОВ

Фотоизложба

„Евангелистите-методисти и Петър Дънов.

Богословското училище и църквата на евангелистите-методисти в гр.

Свищов”

Музика

Песни на Учителя Дънов - Беинса Дуно

Изпълнява

камерен ансамбъл „Филип Стоицев”

ПЛАМЕНА ГЕРГИНОВА - сопран

ВИКТОР ЙОРДАНОВ - флейта

НАДЕЖДА НЯКОГОВА - цигулка

ЙОАН ХЛЕБАРОВ - цигулка

МИРОСЛАВА ДИМИТРОВА - цигулка

ЙОАН СНЕГАРОВ - виола

МАГДАЛЕНА ДАЛЧЕВА - виолончело

Водещ:

ПЕТЪР ВАНГЕЛОВ

В салона на община „Изгрев”

ул. „Чехов” 16-А

Начало 10.30 часа, събота

4 декември 2010 г.

Вход свободен

ПОЯСНЕНИЯ

и бележки по темата на концерт-рецитала за 4.XII.2010 г.

1. Историята на Евангелската методистка мисия в България е описана в „Изгревът...”, т. XXIV.

2. Снимките на евангелистите-методисти работили в България са публикувани в същия том под № 1 до № 35, които може да видите и в настоящата изложба.

3. Петър Дънов и Евангелската мисия в България - вж „Изгревът...”, T.XXIV, с. 385-403, снимките към раздела от №36 до №48, Методи Марков, с. 299-331 и снимки №65-72.

4. Концертът е отново на тема „Евангелистите-методисти и Учителя Дънов” (първият беше изнесен на 27.03.2010 г., вторият - на 29.04.2010 г., третият-на 29.05.2010 г., четвъртият - на 30.10.2010 г.).

5. На настоящия концерт ще бъдат изпълнени 14 песни от музикалното творчество на Учителя Петър Дънов, в аранжимент на д-р Филип Стоицев.

За д-р Филип Стоицев вж. В „Изгревът...”, т. VIII, с. 641-690.

6. Фотоизложбата е обновена със снимки, нагледно представящи лица и събития от евангелската методистка мисия в гр. Свищов.

Б. Сценарий на концерт-рецитала на 4 декември 2010 г. - част I

Как първите евангелисти-методисти проповядваха Новия Завет?

1. Д-р Алберт Лонг - първият пастор в Свищов

2. Д-р Дейвид Чалис и стачката на учениците

3. Гаврил Илиев - разпространителят на Новия Завет

4. Гаврил Илиев и Божието възмездие

5. Д-р Стефан Томов и насилственото затваряне на Американското мъжко Богословско училище в гр. Свищов.

6. Петър Тихчев и „Откровението” на Небето за чист български език

7. Камъните на владиката и селяните и камъните Господни от Небето.

В. Сценарий на концерт-рецитала на 4 декември 2010 г. - част II

Как Петър Тихчев приема Учението на Петър Дънов?

1. Побеснелият вълк и Божият служител

2. Петър Тихчев и владиката

3. Петър Тихчев и двете му дъщери

4. Петър Тихчев и нароченият жених

5. Как се омъжиха дъщерите на Петър Тихчев?

6. Петър Тихчев - първият евангелист-методист присъствува на съборите на Синархическата верига на Бялото Братство

7. Могат ли да се „присадят” и „ашладисат” евангелистите-методисти в „Изгревът”

Г. Песните на концерт-рецитала на 4 декември 2010 г.

Част I

1. „Пролетна песен „Мили Боже”

2. „Напред да ходим”

3. „Стъпка по стъпка”

4. „Песен за житеното зърно”

5. „Вътрешният глас на Бога”

6. „Шуми”

7. „Братство и единство”

Част II

8. „Запознаване”

9. „Берхан Ази”

10. „Цветята цъфтяха”

11. „Аз съм бялото кокиче”

12. „Време е да вървим”

13. „Весел ти бъди”

14. „Поздрав на Учителя”

Д. Скрижалите на Учителя, Мировият Учител и Всемировият Учител и техните Школи

ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ - БЕИНСА ДУНО И БОЖЕСТВЕНАТА

ТРОИЦА

Когато Божествения Дух слиза - създава се Учителят.

На 7 март 1897 г. Божественият Дух слиза върху Петър Дънов.

Той става Учител на цялата Слънчева система и създава Бялото

братство.

Когато Христовият Дух се вселява - създава се Мировият Учител.

На 15 август 1912 г. Христовият Дух се вселява в Петър Дънов.

Мировият Учител е Учител на Битието и Небитието, земята и небето.

Той създава Великото Бяло Братство.

Когато Господният Дух на силите задвижи Словото на Бога чрез Мировият

Учител - проявява се Всемировият Учител на Вселената.

На 16 юли 1922 г. Господният Дух се вселява в Петър Дънов.

Само Всемировият Учител на Вселената може да открие Школата на

Всемирното Велико Бяло братство (1922-1944 г.)

Всемировият Учител на Вселената - Беинса Дуно е Бог Емануил - това е

Божествената Троица.

Бог Емануил е слезнал за първи път на Земята.

Над Всемировият Учител Беинса Дуно стои само Бог!

Амин.

„Изгревът...”, т. I, първо издание, с. 632-672

Бележка: Сега тука се говори вече за Мировият Учител, койтосъздава Великото Бяло Братство, след това за Учителя, който създава Бялото Братство. След това Мировият Учител, който създава Великото Бяло Братство и Всемировият Учител, който създава Школата на Всемирното Велико Бяло Братство.

Значи първо имаме Учител, Миров Учител и Всемиров Учител и създаването на трите школи - Бяло Братство, Велико Бяло Братство и Всемирно Велико Бяло Братство. Това са 3 различни неща.

Е. Закриване на концерта с песента “Поздрав на Учителя”.

Поздрав на Учителя

Благословен от Бога Ти,
Учителю на Любовта,
За дето тъкмо в тези дни
Донесе мир и светлина.
Добре дошъл, добре дошъл,
Учителю на Любовта,
Добре дошъл, добре дошъл,
Учителю на мъдростта.
Обвити в мрак до този час
Ний бяхме роби на греха,
Но чухме твоя кротък глас
И лъхна към нас топлина.
Добре дошъл и пр.
Учителю благословен,
Ти ни сърцата обнови,
Запали огън в нас свещен
И сладки думи оживи.
Добре дошъл и пр.
Учителю, наш скъпи гост,
Привет от нас ти приеми
Със радост ний готови сме
Да жертваме живота свой.
Добре дошел и пр.
1837334035324a42%20-%20223e3c%2026-292.png
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...