Jump to content

8.1.4. Цеко Етугов и ангелите небесни


Recommended Posts

ЦЕКО ЕТУГОВ И АНГЕЛИТЕ НЕБЕСНИ

На Изгрева болшинството са жени. Мъжете са в малцинство, но за работа по поддържане на Изгрева са малцина. А философи, фантазьори, проповедници ги има, колкото искаш. С лопата да ги ринеш.
Един от тези, които са момче за всичко е Цеко Етугов. Наричат го „Цеко отдалеко". Той разговаря и подрежда думите си в рими, които понякога са много сполучливи и шашардисват останалите. С него има много случки, описани в „Изгревът".
На Изгрева има много бараки, съградени от дъски, облепени отвътре с хартия, за да не ги духа вятъра. Има отвор за кюнец и една първобитна печка, която се запалва с дърва, но повечето пъти с каменни въглища, което е било много трудно. През лятото им докарват в каруци каменни въглища, изсипват ги на улицата и трябва да се пренесат в бараките, залепени до къщичките им.
И така, изсипват 2 тона въглища пред една къщичка. И стопанката извиква „Цеко отдалеко" да ги пренесе. Идва той и цяла сутрин с две кофи пренася въглищата на 30-40 метра разстояние от пътя. Накрая стопанката го кани да обядва и му поднася три сварени картофа с малко вряла водичка. А всички знаят, че той работи без пари в името на общата идея „Братство и сестринство".
Цеко я поглежда сърдито и пита: „Това ли си ми приготвила за обяд?" - „Ами това, това е ангелска супа за такъв ангел като теб, който пренесе 2 тона въглища." А Цеко още по-сърдито я гледа: „Виж какво, аз съм човек и не съм ял от вчера. Няколко пъти ми прилошаваше от глад. И друг път ще си извикаш твоите ангели небесни, за да пренесат 2 тона въглища." - „Така ли, това не го знаех?" - „Ще отидеш до твоята комшийка и ще искаш на заем 4 яйца, за да ги опържа. Тя вчера донесе от село цяла кошница яйца. Ще поискаш малко сиренце и масълце." - „Да, ама примоса не работи, развален е." - „Аз ще го поправя, докато донесеш яйцата." А Цеко е техник и поправя примоса. С този уред немско производство всички си готвят, понеже е много практичен. След известно време пристига стопанката, носи 3 яйца. - „А къде е четвъртото яйце?" Тя бръква ядосано под престилката и го изважда. Скрила го за себе си. Цеко си изпържва яйцата, сяда и започва да яде. Онази го гледа сърдито. Казва й: „Сега ще отидеш при другата комшийка да искаш една супена лъжица кафе и захар. Тя има 2 буркана - единият е с изветряло кафе, а другия е със запазен вкус и мирис. Ще донесеш да го сваря накрая, но от миризливото кафе."
Цеко изпива и кафето, и си тръгва. Онази не пита колко струва трудът му, защото знае, че той е брат като ангел, и на него не му трябват пари. Накрая казва: „Слушай какво, като ти стоварят другата година въглища, ще си извикаш твоите ангели небесни, за да ти ги пренесат. Няма да викаш човеци като мен, които не са яли от 2-3 дни." - „Я го виж пък тоя! Не случайно те викат „Цеко от далеко". Дано се затириш там откъдето си дошъл и да не се връщаш никога повече!" Това е клетва, изречена от духовна сестра.
„От твоите уста в Божиите уши" - завършва „Цеко от далеко".
Но „Цеко от далеко" не се затири. За него има разказани много случаи. Има го на снимки с Учителя. Не се загуби в пространството. Има
го в „Изгревът" и ще го пребъдва във вековете.
А името на тази духовна сестра не споменавам, защото тя се затри във времето. И образът го няма. Изчезна и вече я няма. Няма я никак. Загуби се сама. Сбъдна се нейната клетва за Цеко, но се върна към нея и я затри окончателно.
Но случаят го разказваме, защото той не трябва да се загуби. Той е посветен на „Цеко от далеко".
В бъдеще ще разкажем неговите случки.
За него виж „Изгревът", том VI, снимка 20; том XIV, снимки 28, 29.
 
Спомените за него са в „Изгревът", том IV, с. 340, № 31; том V, с. 674-676; том VII, с 373-374; том XVI, с. 107, № 93
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...