Jump to content

8.2.1.4. Авторството на снимките в „Изгревът”


Recommended Posts

АВТОРСТВОТО НА СНИМКИТЕ В „ИЗГРЕВЪТ"

1. Приложените снимки в поредицата „Изгревът" от том I - XXIV са от различни фотографи. Получавах лични снимки от отделните автори, за да документирам, че ги е имало, а не са измислени. С големи обяснения и убеждаване от моя страна, те предаваха и по някоя снимка. Но в повечето случаи ги задържаха: „Много ми са скъпи като спомени!" Казвам: „След години няма да те има на Земята, и твоите наследници всичко ще изхвърлят и тогава няма да те има в историята Изгрева." - „Ти ме заплашваш!" - „Ще си го провериш по-късно." И затова към някои автори няма достатъчно снимки. Вината не е моя. А на онези, които ги ръководеха отвътре.
 
2. При приложението на снимките отначало нямах опит и знания ипомествах по 1 -2 снимки, а други оставаха. Сега съм се поправил и всички снимки по автори са сложени в пликове и в отделни папки, надписани с имената им.
 
3. На много от снимките, направени на Изгрева, на Рила и на други места не знаем имената на фотографите. Някои са сполучливи, други не са добри, но това е документален архив. Пример: виж „Изгревът", том XXIV, снимки 50-63 за събора 1926 г. на Изгрева.
 
4.
Васко Искренов
- за него виж в „Изгревът", том III, с. 97, „Изгревът", том VII, с. 498-522, с декларация да ползувам снимките на с. 522.
 
Виж в том XXIII, с. 875 копие от завещанието му с неговия почерк.
 
А снимките за Васко, виж „Изгревът", том XXII, снимка 110;. том XVI, снимки № 26 и 27
 
Васко Искренов е най-добрия фотограф. Неговите снимки са най- добри, проявени са на специална хартия и веднага се познават, а отзад е сложил името си - Васко Искренов. Има различен формат. Така че аз имам разрешение да ползувам неговите снимки в „Изгревът". Ще дойде време да правим албуми за „Изгревът" и авторството на снимките му ще бъде посочено.
 
5.
Пеню Ганев
- за него виж „Изгревът", том XVI, който е за него самият. Снимките в този том са правени от него, както и в „Изгревът", том XVII в отдела за Елена Хаджи Григорова от с. 1-325. А снимките са от № 1 до № 65.
 
 
Аз съм работил с него. Всичко е описано, а сега съм подготвил фотоизложба с 48-50 снимки от 30/40 см за оисветени на него концерти през 2011 г.
 
Имам разрешение от Пеню Ганев и от сина му Петър Ганев. За мен те са сполучливи. Вихър Пенков отдели много време и труд - сканира, обработи, извади и ламинира снимките за изложба.
 
6.
Любомир Лулчев
- той е бил военен фотограф, понеже е бил военен летец. От него се е учил да фотографира Пеню Ганев. Виж „Изгревът", том XVI, с. 95. За него аз съм издал цял том от „Изгревът", том XX със 75 снимки, в които той участвува. Материали за него има в „Изгревът", том XXI от с. 4-499. В „Изгревът", том XVI, снимки № 16-22 на Бивака в София, са на Пеню Ганев.
 
 
Така че той е представен в „Изгревът", и аз имам неговото разрешение да публикувам снимките му. А кои са те - днес никой не знае. Вероятно по-късно ще бъдат уточнени от мен, когато правя албумите за „Изгревът".
 
7.
Д-р Иван Жеков
, той е снимал много хора на различни места. Имам снимки, на които никой не може да посочи кои са тези хора. Имам и негативи, като някои от тях са разчетени. Това на никой не му трябва и не може да му влезе в работа. Аз имам право от него да публикувам негови снимки. Какви са доказателствата? Вижте какво съм публикувал за него.
 
 
За д-р Иван Жеков е записано в „Изгревът", том I, с. 121; том V, с. 484-487. И в „Изгревът", том XXIII от с. 205 до 505 съм публикувал негов материал и снимки от № 17 до № 48. Малко ли е това? Дори е много.
 
И за
Юрданка Жекова
има в „Изгревът", том VII, с. 584-595 - спомени от нея, записани от Цанка Екимова , а от с. 596-627, записани от Радка Левордашка. Направил съм въз основа на този материал и 2 концерт-рецитали на
29 януари 2005 г.
и на
19 февруари 2005 г.
, които са издадени на 4 компактдиска и са публикувани на интернет страницата на „Изгревът". А това е вече много!
 
Така че за него всичко е направено от мен и с това имам неговото разрешение да публикувам снимките му. На всяка негова снимка имаше отзад печат: „Фото Д-р Иван Жеков - запазено" Ето аз съм го запазил за следващите поколения. Някой друг да е направил това?
 
8.
Жорж Гигов Кьосев
 
Спомените на жена му се намират в „Изгревът", том VI, с. 471-501. А за Жорж, на с. 501-503. Но тя не пожела да даде нито една снимка. Синът му Гриша беше женен за рускиня. Тя се разведе с него и отмъкна всички негативи и снимки в СССР. Всичко изчезна. Аз съм намерил 2 снимки, на които тя е заснета с група приятели и ще ги публикувам, когато му дойде времето и ще отбележа, че са за нея, автора от том VI, с. 471-501.
 
9.
Иван Калканджиев
е от гр. Сливен. Той е бил учител, но уволнен като дъновист. Започва да се занимава с фотография и от него имаме много снимки за първите братя по съборите, от Айтос и от други места. Неговите снимки са най-добрите, защото той ги е заснел отблизо. Така неговите стъклени негативи, от които извадихме, са най-хубавите снимки на Учителя от екскурзиите на Бивака. От тях направих фотоизложба от 40 снимки - 30/40 см, и бяха представени на 2 концерта, които направихме за Бивака. Те бяха на
26 март 2005 г.
и на
24 юни 2006 г.
Те са издадени на 4 компактдиска и са пуснати в 1-я комплект, а са качени и на интернет страницата на „Изгревът". Проверете си ги и ги прослушайте.
 
Снимките му ще бъдат включени в албума за Учителя. А за Иван Калканджиев от Сливен, ще разкажа когато правим специален том за д-р Миркович и приятелите от гр. Сливен.
 
Аз имам разрешение от дъщеря му Маргарита Калканджиева да ползвам снимките му.
 
10.
Елизер Коен
- На няколко снимки го виждаме, че се движи с фотоапарат. (Виж „Изгревът", том XVIII, снимка № 18).
 
За него са написани много неща, които са приятни и неприятни. За него виж „Изгревът", том IV, с. 505-506; том VII, с. 208-292 - изповедта на Гради Минчев. Той публикува много статии в „Житно зърно". Има го на много снимки. (Виж „Изгревът", том XVI, снимки 26 и 27). Оженва се за латвийката Мариана. (Виж „Изгревът", том XIV, снимки 25, 26 и 27).
 
След заминаването на Учителя Дънов на 27.XII.1944 г., той се преобръща, става враг на Учителя и на Братството. Нарича Петър Дънов фашист и, че е закрилял фашистите. А за едно такова определение тогава се отива в концлагер, 10 години затвор, а понякога и на разстрел. Разболява се от рак на черния дроб и умира. А Мариана продължава да воюва срещу Братството. Та според него Петър Дънов бил фашист и закрилял фашистите.
 
Няма що - това е картинката ни в България. Има всичко. Тук е Рая и тук е Ада.
 
11.
Незнайните фотографи
 
Те са много, останали са безименни. Не знаем нищо за тях. Но за тях се знае в Невидимия свят за това, че са заснели живота на Школата на Учителя Дънов и Неговите последователи. Благодаря им!
 
Благодаря на фотографите, които бяха заснели съборите на „Изгревът" в София през 1926 г. Виж „Изгревът", том XXIV, снимки от № 49-63. Открихме снимките след 20 годишно издирване. Успяхме!
 
12. Ето отговорът на онези, които говорят защо аз публикувам снимки, и кой ми е разрешил. Показах ви кой ми е разрешил. Освен лично фотографите, работата на които съм свършил и съм ги оставил в „Изгревът", но имам разрешението и на Онзи, Който ръководи „Изгревът".
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...