Jump to content

72. Есперанто - международният език. Международният език. Говорено от Учителя на гостите есперантисти-конгресисти в София, 13 юлий 1930 г. - В:


Recommended Posts

72. ЕСПЕРАНТО - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ЕЗИК

В.К.: Вестник „Братство", брой 28 започва с голяма уводна статия на цяла страница. С.К.: Да, започва. В.К.: „И веригите ще паднат". Това е твое. С.К.: Чакай, не, не. Тука почва вече на Учителя от беседа. В.К.: Значи започваш в началото вече с беседа. Тези печатани ли са беседи или не са печатани? Кой ти ги изпращаше? С.К.: Я да видим датата на беседата -28.XII.1930 г. А 25.1.1931 г. съм я отпечатал непосредствено, значи Влад Пашов ми го е пратил, не е било печатано. От тука почва вече Влад. В.К.: „Ползата от изучаване окултизма от практично гледище". С.К.: Това е превод от френски. В.К.: Така. Мара Белчева - „Избрани песни”. Какво ще ми кажеш за Мара Белчева? С.К.: Мара Белчева е една много културна, издигната така. В.К.: Съпруга на убития министър Белчев и приятелка на Пенчо Славейков. С.К.: Да. Идваше на събрание, идваше, аз рядко съм я виждал в салона така може би. Може би тя по-късно, защото аз 1927 г. нали напуснах София. Обаче съм я виждал и на екскурзиите така из Витоша, из Рила, така с Братството. Ами виж какво, аз от нея съм запазил едно стихотворение за Учителя така специално, което имам. И освен това ний дето дадохме в първия брой на есперантската библиотека „Nova kulturo” от нея един предговор. После се оказа, че това е било нещо съвсем малка извадка от една по-голяма нейна работа за Учителя, която по-късно, така се случи, че един наш брат я намерил, кой знае как попаднала в оригинал в Народната Библиотека. И от там я взел и се преведе и го имаме целия текст сега. Не на есперанто, те нашите хора в Бургас са го превели. Пък те откъде са го взели не зная, но всеки случай съвсем, то е извадка. В.К.: Как се казва? С.К.: Атанас Николов го е превел. В.К.: Ама как се казва статията? Тя в отделна книжка ли е или от някое списание? С.К.: Сега ще ти кажа, не е. То не е печатано в книги така, но ние го разпространяваме помежду си така на пишуща машина. Заглавието как беше - „Учителят Дънов и неговото учение”.

В.К.: Добре. Както и да е. Сега вестник „Братство”, брой 29 -„Старите религии и новия свят". С.К.: Настоящата представлява сказка, която българинът Николай Илиев е държал на есперанто в Айабе -центъра на „Оомото”, там и т.н. и това е превод от списание „Оомото". тяхното списание. В.К.: Георги Тахчиев. [за статията му „Откъслеци от един катехизис”]. С.К.:Един от нашите приятели там от Панагюрския край. В.К.: Ти познаваш ли го? С.К.: Разбира се.

В.К.: Вестник „Братство", брой 30. Тука „Фратецо”, пак на есперанто и на български. „Към обединение”, това е твое, а „Вашето собствено радио", пак на есперанто. С.К.: Туй е от Боян Боев „Окултизъм и наука". В.К.: Тука Пампоров има, пак написано на есперанто.

В.К.: Вестник „Братство", брой 31. „Нов свят иде”, това е твое. „Побързайте да станете щастливи", това една статия вероятно от Атанас Николов. Тука виж какво нещо „Из духовния живот на Георги Нанев" -ясновидеца, от Софрони Ников. Кой е той? С.К.: В Стара Загора имаше един такъв ясновидец.

В.К.: Вестник „Братство", брой 32. „Човекът звер". С.К.: Туй е сигурно мое. В.К.: „Международният език”. С.К.: Виж какво, говорено от Учителя на гости есперантисти - конгресисти в София, 13.VII.1930 г. В.К.: Ама те са отишли при Учителя или? С.К.: Виж какво, имало е конгрес есперантистки в България, та една група са отишли при Учителя и Той им говорил тия неща. Той им казал, че истинския международен език е езикът на Любовта. Любовта, тя е международен език, нещо в тоз смисъл, де, но той положително се отнася към есперанто. В.К.: На друго място това го няма. С.К.: Смятам, че съм го публикувал и на друго място. Това е стенографирана среща-разговор на есперантисти с Учителя на 13 юли 1930 г. и после е дешифрирана и ние сме я получили. Вероятно Атанас Николов да е взел от стенографите, понеже той бе есперантист и ходеше на конгресите не само в София, но и в чужбина. Друг есперантист бе Петър Пампоров.

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ЕЗИК

Говорено от Учителя на гостите есперантисти-конгресисти

в София, 13 юлий 1930 г.

Братство, Севлиево. Г. 3, бр. 32, 25.04.1931, с. 2-3.

„Това, което отличава човека от другите същества, е неговата реч. И можем да кажем, че човекът е първото същество на земята, което говори. Всички наречия, които днес съществуват на земята, са само наречия на един общ език, който съществува в живата природа. Следователно, ако човешкото съзнание се издигне на такава степен на развитие, да съзнае нуждата от един общ език, тогава всички народи могат да научат този език. И сега, понеже човешкото съзнание се връща към първичното си състояние, човек има желание да се създаде един общ език, на който всички хора да се разбират.

Този общ език може да се нарече език на човешката любов или. аз го наричам език, който може да носи името „Свобода". Свобода на земята ще дойде само тогава, когато хората имат общ език. И тогава, всички народи, които съществуват сега, ще бъдат органи на един велик организъм.

Човек не е създаден само от глава, само от туловище, но той има и крака и ръце, той има и дробове, има и стомах, и всички тези удове съставляват едно цяло и между тях няма никакво разногласие. Следователно, всички части на земята съставляват едно тяло.

Всеки народ представлява уд на този велик човек, който съществува. Този човек е образ на разумността. Него аз наричам Божествен Човек, Божество. Той е, който ръководи човечеството, Той е, който живее във всички хора, Той е, който мисли във всички хора, Той е, който им дава право, Той е, който носи вечната младост, вечния потик. Той е, който носи науката на земята: Той е, който носи свободата на всички народи.

Онези от вас, които искате да бъдете идеалисти и искате да допринесете нещо за човечеството, винаги трябва да живеете с великата идея за свободата. Само свободните хора ще живеят на земята, а онези, които не са свободни, за тях не може да има живот. Живот и свобода -това са синоними.

Свободата е израз на живота, а животът е израз на великата разумност. Или животът е израз на великия човешки дух, който работи сега и сплотява хората. Значи, в света сега съществува една идея да има един общ език на хората, да се разбират. И когато хората не искат да се разбират - мене ми е чудно как всички хора вярват, че са създадени от един Бог, а не се разбират. Така вярват всички религии, че има един Бог. Щом има един Бог, защо съществува това разногласие между хората? Защо те не се разбират? - Това разногласие е влязло в света от онзи момент, когато човек пръв път е почнал да яде месо, да убива. Онзи, който е внесъл това разногласие, беше първият брат на човечеството, Каин, който уби брата си. Пръв Каин е внесъл разногласието в света. И понеже днес Каин се е разплодил, навсякъде той убива братята си. Следователно, сега трябва да се проповядва новата идея - Ситовата идея. В Библията е казано, че новият човек е Сит. И на български можем да преведем тази дума: всеки може да бъде сит, да не е гладен. На еврейски, думата „Сит" има друго значение, докато хората са гладни, те не могат да имат свобода. Всеки трябва да бъде сит: сит от свобода, сит от глад.

Аз се радвам на младите, наситени на тази идея. Има вече един общ език.

Един велик човек се е постарал да създаде един общ език - есперанто и ако той може да се пробие път, ще има още по-голямо бъдеще. Всички есперантисти са носители на тази нова идея. Този език ще се разпространи постепенно и ще се преобрази. И ако дойде друг език, по-съвършен, вие ще бъдете пионерите.

Вашата задача ще бъде този език да стане достояние на цялото човечество, за да може великата мисъл на всички поети, на всички художници и учени да стане достояние на всички народи - на млади и на стари. И тогава, всички народи ще си подадат ръка да работят за общия човешки прогрес. Ще настане тогава мир и радост между всички хора и народи. Това е задача на всички държави, на всички царе, князе, проповедници, свещеници.

Всички хора трябва да работят за осъществяването на тази велика идея. И само така ние ще заслужим да се наричаме човеци, които желаят доброто на ближния си, които имат новата мисъл и живеят под знамето на великата Истина, която е израз на човешката свобода, на човешкото безсмъртие. Тя трябва да царува по лицето на земята. И тогава всички ще бъдем млади.

Днес някои казват: старите идеи. Ние не сме за старите идеи. Това, което умира, не носи живот в себе си; то не живее. Ние търсим онова, което е вечно младо. Слънцето постоянно изгрява. Ние не говорим за миналото слънце, което е изгрявало преди милиони години. За нас важи слънцето, което утре ще изгрее. Следователно, новите идеи носят живот - те са важни за нас. Новите идеи, които утре ще изгреят, те важат за нас. Затова младото поколение трябва да се въодушевлява от своите идеи. Младите да останат млади, а старите да се подмладяват. Тогава ще настане мир между хората и общо богатство.

Аз ви поздравлявам с тази нова идея. Милиони хора са живели с разни идеи, много от които са заличени. Сега на земята остават ценни само скъпоценните камъни. Само благородните метали се ценят. Следователно, в разумния живот ще останат само идейните, великите хора. Само те могат да живеят. Светът е в идеализма на човека. Щом човек почне да живее един прозаичен живот, това вече не е живот. Ако ние разбираме живота така, както го разбира един вол, или както един кон, на който са турени юзди, или ако разбираме живота както една натоварена камила, това не е живот. Човек се отличава по това, че ходи прав. И само правият човек или човекът, който се изправил на краката си, има велика основа. Да се изправи човек на краката си, значи, да има той една велика основа, върху която почива сегашният живот.

Има едно предание за създаването на света: Едно време, когато Бог създал света, Той направил всичко и най-после човека. Никъде, обаче нямало живот. Дълго време човекът стоял прострен на земята, тъй казва преданието. Тогава Бог изпратил звездите; те минали покрай земята, но всички същества си останали в същото положение - те не оживели. След това Бог изпратил и месеца, но пак не се явил живот. Когато, най-после, дошло слънцето, всички същества оживели. Или, казано в друг смисъл: когато великият човешки Дух е дошъл на земята, тогава всички същества оживели. И следователно, днес всичко живее благодарение на човешкия Дух, на този велик човек, който живее в света. И ние трябва да носим този Дух в себе си и да знаем, че сме органи на този Велик Човек, който управлява целия свят. В това отношение, ние можем да кажем, че всички сме братя и сестри на това единство, на този Велик Човек, който ни обединява в една мисъл.

Ако между вас има и от други народности, ние ви поздравляваме като братя и сестри на това човечество. И ако е добре на този Велик Човек, ще бъде добре и на всички народности. Ако главата е здрава, ще бъдат здрави и гърдите, и стомаха, и краката, и ръцете. Ако главата е болна, цялото тяло ще бъде болно. Това, което отличава човека, е неговата глава. Само човек има разумна глава. Има нещо възвишено и благородно у човека.

Всички ние си приличаме в някои неща: всички дишаме един и същ въздух; всички без разлика имаме едно и също верую; всички пием една и съща вода; всички се храним с една и съща храна; всички възприемаме една и съща светлина. В това няма никакво различие.

Следователно, светлината носи знанието в нас, тя носи възвишеното и благородното.

Водата и въздухът са носители на човешкия живот. Нека използваме благото, което природата ни дава чрез светлината.

Да използуваме знанията, които природата ни дава, за общото благо на човечеството. Също така да използваме благата, които водата и въздухът ни носят.

Нека се радваме, че живеем на нашата земя, и че ще дойде денят, който ще донесе мир и радост за всички хора. И тогава ще има един общ език, на който ще говорят всички хора. И той ще бъде езика на Божията Любов, езика на Божията Мъдрост и езика на Божията Истина. Тогава всички ще бъдем братя и сестри!”

/Говорено от Учителя на гостите есперантисти-конгресисти

в София, 13 юлий 1930 г./

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...