Jump to content

86.2. Статията „Где е спасението” / Сава Калименов. - В: Братство, Севлиево. Г 6, бр. 84, 1.02.1934, с.1


Recommended Posts

86.2. СТАТИЯТА „ГДЕ Е СПАСЕНИЕТО?”

ОТ САВА КАЛИМЕНОВ

ГДЕ Е СПАСЕНИЕТО?

Братство, Севлиево. Г. 6, бр. 84, 1.02.1934, с. 1.

Ние вече можем смело да заявим, че единственият изход из днешното объркано положение на страната ни, в економическо и духовно отношение, е в свободното изграждане на новия живот, върху основата на трудовите братски задруги.

Братската задруга е живо, реално въплощение на онова единство, на онова братство, за което говорим от толкова години, към което се стремим толкова време, и което единствено ще ни спаси и обнови.

Братската задруга е плътта и кръвта - носителя, проводника на новия живот, на новото учение; тя е неизбежната, логичната, естествената форма, в която ще се въплотят, чрез която ще се проявят на земята ония велики идеи на най-възвишеното учение - това на Великото Всемирно Бяло Братство.

Братската задруга е оня жив, ясен и неотразим пример, който единствен е в сила да вдъхнови масите, да им вдъхне вяра и жажда за нов живот и да ги поведе към неговото осъществяване.

Народът е разочарован до дъното на душата си. Той е хиляди пъти поругаван, измамван, подиграван от ония, които претендират да са негови водачи. Народът е сит на думи, сит е на голи обещания, които му се дават от стремящи се към власт, за да се забравят още на другия ден.

Но - най-ужасното - народът е отровен от страшната хипноза: да очаква от другаде, от властта, от своите днешни и утрешни управници, това, които той може и трябва да направи сам, единствено сам.

Внушили са на този народ, като на малко дете, че неговия живот е напълно в ръцете на управниците му, че от тях зависи всичко, че сам той е безпомощен.

Тая страшна хипноза - да се не надява на себе си, а да очаква всичко „от горе", е онази отровна змия, която е изсмукала силите народни и е превърнала мощния великан в жалък, безпомощен роб.

И ето че първата и неотложна задача на истинските приятели народни, първата задача на ония, които чуват в дълбините на душата си да ги зове тихия глас към подвиг и жертва, е да събудят в народа съзнанието за неговата собствена сила, да събудят в него съзнанието, че сам той е господар на съдбините си и че само той и никой друг, може да си създаде ония желани условия, при които да може да заживее смислено и човешки.

Първата задача и свещен дълг едновременно, на ония, които са призвани да бъдат истински водачи на народа си, е да го научат да вземе сам съдбините си в ръцете си, да се не надява ни на червени, ни на черни, ни на сини, ни на оранжеви вълци, стремящи се към власт и плячка, а надявайки се на своите сили, на своята естествена мъдрост, да заизгражда бъдещето си.

Трудовата Братска Задруга, съединението на всички сили и воли, на всичко материално и духовно, с което разполагат група едномислящи хора, е пътят, по който трудещият се народ от градове и села, ще изгради сам, с ръцете си и с ума си без да го чака от комунистическа, демократическа или фашистка власт - своето велико и светло бъдеще.

Братската задруга е онази истинска революция, онази дълбока, основна, коренна промяна, която преобразява едновременно цялото битие на човека - и духовния и материалния му живот, и съзнанието му и заобикалящите го условия. Защото тя е краен резултат на един вътрешен копнеж, на един свободно и естествено извършен акт, а не на външни сили и закони.

Защото тя е наше собствено дело, осмислено, решено и извършено от самите нас, а не от нашите, каквито и да били те, управници. Защото в нея всичко става естествено и свободно, а не изкуствено, насилствено да се насажда отгоре.

В Братската задруга е изхода и спасението за тия, които дирят път из днешния хаос, и които са готови да живеят, да работят и даже да умрат за общото благо - за братството и единството на всички хора. В Братската задруга ще намерят своя идеал, своя път и смисъла на своя живот тези, които искат да вървят напред, към истинско, всестрано съвършенство, които искат да служат, които искат да помагат, които искат да лекуват раните и да посочат пътя на заблуденото човечество.

Тия, които са готови за жертва, за себеотрицание, да започнат.

Животът зове силните, които могат да дадат пример.

Народът ни чака! Той иска да види живо дело, за да ни последва!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...