Jump to content

1. Правото на силния. - В: Братство, Севлиево. Г. 9, бр. 167, 22.09.1936, с. 1.


Recommended Posts

1. ПРАВОТО НА СИЛНИЯ

Братство, Севлиево. Г. 9, бр. 167, 22.09.1936, с. 1.

„Най-умният не злоупотребява със силата си, както в животинското царство, а употребява своя ум за доброто на другите.”

Учителя

Днес, по всички части на света, всички народи и общества търсят силен човек, който, със своята духовна сила, със своя гениален ум и прозрение в бъдещето, със своята безгранична смелост, да може да изведе народите из днешната безпътица и да ги поведе към по-щастливо бъдеще.

И прави са хората, като търсят силен човек. Защото, както тяло без глава не може, така и народите, останали без истински водачи, изгубват правилната посока на движение. Стават плячка на различни, самозвани водачи, които ги водят по лъжливи пътища, към катастрофи и разочарования.

Но кой е този силен човек, когото очакват народите? Кой е този човек, който е надарен с необикновена проницателност и духовна сила, ще може да изведе човечеството, или поне народа си, из днешната безпътица?

По какво да познаем истинския водач, който е призван да ни води към щастие и благоденствие, към величие и разцвет на истинската култура?

Има едно вечно и абсолютно мерило, което никога не може да ни излъже:

„Истинският пастир душата си полага за овцете. Той ги познава и по име ги зове. И овцете вървят след него и слушат гласа му.”

Въз основа на това неизменно евангелско правило, ние можем да извадиме следните заключения, за отличителните черти на истинския водач:

Истинският водач не злоупотребява със силата си.

Истинският водач не си служи с насилие.

Истинският водач се жертвува за народа си.

И обратно, всеки, който злоупотребява със силата си, всеки, който си служи с насилие, всеки, който не се жертвува за народа си, а сам взема жертви от него, е вълк и грабител, а не истински водач.

И този водач ще заведе неизбежно тия, които води, към заколение, към катастрофа, а не към щастие и благоденствие.

Народите търсят силен човек.

Но кой е истинския силен човек?

Не е силен този, който си служи с насилие!

Не е силен този, който убива, затваря и владее със заплахата на оръжието. Не е силен този, който не търпи чуждо мнение, който отнема свободата на мисълта и се налага на всички, въпреки волята им.

Истински силният води само със светлината на своята велика жертва, със своята безгранична преданост на делото си, със своята неизменна любов, която не прави разлика между „наши" и „чужди", между бедни и богати, учени и прости; той се отличава със своя светъл ум, който вижда ясно кое е истинското добро за народа му.

Истински силният е този, който има не само силна воля и силен ум, но и велико, любяще сърдце и широка, отворена за всички душа.

Защото този, който има само воля и ум, а не и сърдце, - бездушният водач-насилник, ще поведе неизбежно народа си по пътя на националния егоизъм, който по-рано или по-късно, ще го заведе към катастрофа, към самоунищожение.

От това гледище, не е силен Мусолини, който не търпи чуждо мнение и със силата на оръжието, вдъхновяван от националния егоизъм, отнема чуждото, за да го направи свое.

Не е силен Хитлер, който върви по пътя на кайзер Вилхема. Защото историята ни говори ясно до къде този път извежда.

Не е силен Сталин, който, за да се освободи от враговете си, прибегва до тяхното екзекутиране.

Не са силни тези, които водят народите си към касапница, защото от това, което те изграждат, не ще остане нито помен. Не са силни те, защото подготвят бури и разрушения, всред които ще изчезне, ще се стопи всичката им сила.

Не са силни затуй, защото техният път води към смърт, а не към живот.

Нашият народ, който преживя две национални катастрофи, няма нужда от такива „силни" водачи, които да го заведат към трета.

Защото правото на силния, на истински силния човек е само едно: да води народа си към живот, а не към смърт. А само Любовта води към живот!

Егоизмът, личен или национален, води винаги към смърт!

Силен е този, който води народа си по пътя на доброто.

Силен е този, който е изпълнен с любов към всички.

Истински силен е този, който не употребява никакво насилие!

С. Калименов

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...