Jump to content

9. Възкресение / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 12, бр. 259, 28.04.1940, с. 1.


Recommended Posts

9. ВЪЗКРЕСЕНИЕ

Братство, Севлиево. Г. 12, бр. 259, 28.04.1940, с. 1.

Победа на живота над смъртта. Победа на любовта над умразата. Победа на светлината над тъмнината. Това е възкресението.

Вечният кръговрат на живота ни говори ясно, че ние нямаме причини за отчаяние: животът никога не умира, никога светлината на нашия живот не ще загасне, никога ние не можем да се загубим, да изчезнем, или пък да паднем до такава степен, че да изгубим всяка връзка с Божественото в нас и да стане невъзможно нашето възвръщане към Бога.

Съществува, от религиозно гледище, едно подразделение на хората: на грешници и праведници. Колко повърхностни, колко ограничени са, обаче, човешките разбирания в това отношение!

„Праведниците ще наследят Царството Божие, е грешниците ще отидат в ада.’’

Една е, обаче, човешката мярка, и друга е божествената мярка! „Праведник" и „грешник” в очите на хората и в очите на Бога са две съвсем различни неща.

Само Той вижда скритите глъбини на душата, само Той прониква до вътрешните мотиви на човешките постъпки, само Той обгръща с един поглед и свързва в едно цяло причините и следствията в нашия живот и затова само Нему принадлежи правото да отсъди - кой е „праведник” и кой - „грешник”.

Фактически, обаче, за Бога грешници, в абсолютния смисъл на тази дума, не съществуват. „Праведници” и „грешници”, това са относителни човешки понятия, които изчезват в абсолютността на Божията любов и мъдрост.

За Бога има само ученици и малки деца, които се учат да ходят. Защото Той знае, че малкото дете, което днес едва се изправя на краката си, утре, след година-две, свободно ще тича навред.

Той знае, че този, който днес е отхвърлен от всички, и когото всички сочат с пръст като грешник, крие безценни съкровища в душата си, които утре ще заблестят като бисери и диаманти в светлината на Божия ден. Но днес тях никой ги не вижда. Хората виждат само лошото в него.

Само Бог знае какви бисери се крият в душата на „грешника” и затова Той никога не ще остави своята „загубена овца”, а ще я потърси дори ако тя се е заблудила до най-отдалечените и непознати долини и бездни на живота.

В тази светлина, кой е грешник и кой праведник?...

Вий, които се смятате за праведници, вий, които смятате, че изпълнявате изискванията на Божиите закони, вий, които смятате, че сте изправни във всяко отношение и очаквате да получите, на небето или на земята наградата за вашия добродетелен живот, с какво наистина вий сте заслужили мечтаното „царство небесно”? Какво вий направихте за неговото идване на земята, в душите на другите, както и във вашите собствени души?

Да не се лъжем. Живота на „праведника” в хорските очи, често бива едно отвратително лицемерие, което в очите на Бога стои по-низко от живота на отявления грешник.

Последният живее в съзнанието за своята греховност и затова е по-близко до разкаянието, по-близко до Бога, отколкото първият, който като фарисея в храма се тупа в гърдите, живеейки със съзнанието за своята праведност.

За никого не са затворени пътищата към небето. Никой не може да претендира, че е привилегирован пред Бога. Истинско, вечно, духовно възкресение очаква всички.

Днес и „праведници” и „грешници” са еднакво в гроба на несъвършения живот. И едните и другите имат грешки, грехове и недостатъци, по-малки или по-големи, които ги задържат в мрака и студа на земния живот, който е гроб за душата.

Но както житното зърно не умира в земята, така и човешката душа не ще погине в изпитанията и страданията на земния живот.

Тя ще покълни, ще възрастне в светлината на слънчевия ден и ще даде обилен плод.

Това е възкресението!

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...