Jump to content

24. Човекът дух и човекът сянка / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 278, 8.06.1941, с. 1.


Recommended Posts

24. ЧОВЕКЪТ - ДУХ И ЧОВЕКЪТ - СЯНКА

Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 278, 8.06.1941, с. 1.

Нима може да бъде разглеждано сериозно вярването на мнозина учени и прости люде, че човекът по същина и в действителност, е само една бързопреходна сянка - траеща 40-60-80 или 100 години?

Това „научно” суеверие, споделяно днес от милиони плитко мислящи глави, нима може да смути дълбоката увереност на този, който се съзнава и се чувствува като дух, безсмъртен и вечен?

Нима илюзията може някога да заеме мястото на реалността?

Не! Човек може да си въобразява всичко, каквото пожелае, той може да се счита за сянка, която отминава и изчезва завинаги и напълно, без да остава никаква трайна следа, но той не може да промени нито на йота великата действителност: своята същина - безсмъртния дух.

Днес, когато става дума за изграждане на една нова и велика България, свободна, обединена и целокупна, нито за минута не трябва да се забравя, че Духът е, който твори, който създава и изгражда нещата. Напраздно ще чакаме някакво истинско творчество, способно да остави следи през вековете, от умове, чиято идея в живота е бързопреходността на човешката личност, нереалността на човешкото вътрешно „аз”.

Кой може да създаде истинска култура, притежаваща ценности за вековете? Кой може да изгради, не по форма, а по същина и по дух, една истинска нова България, която да служи за пример на цял свят? Кой може да създаде богатства, които не чезнат през вековете?

Това може да направи само човекът, чието око е отправено към вечността - човекът, който се съзнава като Дух, а не като мимолетна сянка.

Голяма илюзия е схващането, че като събереш: голяма територия, много население и материално богатство - в края на краищата ще се получи величие. Не! Величието идва отвътре, а не отвън. Величието е плод на духа, а не на сянката - тялото.

Следователно, в основата на тази велика България, изграждането на която е днешната задача на нашия народ, трябва да легне духовната дейност, духовното схващане на живота и света.

Очите, които виждат мрачкаво, смътно, очите, които схващат живота като някакъв безсмислен хаос, творение на сляпата и несъзнателна природа, тия очи, които са слепи за истинската същина, за върховната реалност на живота, не са способни да обхванат в неговата широта и пълнота, великия План, който предстои на българския народ да изпълни.

Проследете историята и ще видите, че в основата на всяка култура е вложено нещо духовно - един обединяващ, вдъхновяващ, хармониращ и осмислящ цялата грандиозна постройка елемент. Другояче не може и да бъде. Културата трябва да си има своята жива душа. Защото истинска култура се гради с дух, а не с материални, външни средства.

Ето защо, за да може българският народ да изпълни успешно задачата, която му е зададена - да реализира истински новата и истински великата България, на преден план трябва да бъде изтъкнат човекът -Дух, а не човекът - сянка.

С други думи, ние трябва да творим с очи отправени към Вечността -към онова, що е истински реално, трайно, вечно, ние трябва да творим със съзнание, обхващащо и проникващо Плана на върховния Ръководител на човешките съдбини, а не с очи вперени във външното, в материалното, и със съзнание, погълнато в някакви човешки, късогледи и едностранчиви планове.

Съществува един велик План. Той е План не на хората, а на Бога. Него трябва да познаем и за неговото осъществяване да работим: Велика по дух България, която разпраща светлина на цялото човечество.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...