Jump to content

27. Ще победи любовта / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 283, 1.10.1941, с.1.


Recommended Posts

27. ЩЕ ПОБЕДИ ЛЮБОВТА!

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 283, 1.10.1941, с. 1.

Ние можем да се съмняваме само тогава, когато очите ни са замъглени от кривото схващане на живота, породено от това, че го наблюдаваме само в известни негови откъслеци, а не в неговата пълнота и цялост, не в неговата непрекъсната верига. Ние можем да се съмняваме само тогава, когато пред очите ни и над главите ни се разстилат тъмните облаци на безлюбието, на жестокостта, на тъмнината, на лъжата. Ние можем да се съмняваме само тогава, когато не виждаме слънцето на Истината, скрито зад човешките своеволия и измами.

Реалността на нашето съмнение е реалността на мъглата, реалността на тъмнината, на лъжата. А колко реални са те? - Само докато трае нощта, само докато дойде деня и изгрее слънцето.

Ние не можем да се съмняваме, защото нашето слънце никога не залязва. Никакви мъгли, никакви облаци, никаква физическа и духовна, човешка или демонска тъмнина не може да го скрие от очите ни. Ние го виждаме винаги - денем и нощем, в слънчеви и в облачни дни, зиме и лете, във време на мир, и в периоди на кървави човешки самоизтребления.

Слънцето на Любовта!

То вечно грее и винаги ще грее пред нашите очи и никакви човешки, земни и световни бури не могат да го затъмнят. То вечно грее и винаги ще грее в нашите души, и никаква злоба, никаква умраза, никаква тъмнина не може да го засени.

Ний вярваме в Любовта!

Тя е единствения Бог, на когото се кланяме ние. Тя е единственият водач, в който не можем да имаме нито капка съмнение и който води само към добро. Тя е единственият идеал, за който можем и трябва да се жертвуваме. Тя е единствената най-мощна сила и единственото най-сигурно средство за реализиране заветните блянове на измъченото човечество.

Ний вярваме в Любовта!

Ний вярваме само в Любовта и в нейната победа. Ний вярваме, че само тя е, която ще ни спаси. Защото само тя е вечна и непреходна, само тя е истински реална, само нейната сила, само нейната светлина и топлина са неизчерпаеми.

Ще победи Любовта!

В това ний не можем да се съмняваме, тъй както не можем да се съмняваме в съществуването на Бога и в съществуването на самите себе си. Ще победи Любовта, защото само тя е вечна, защото тя е началото и края на нещата, и всеки тъмен облак, и всяко черно петно и всяка капка умраза се стопяват в нейното огнено дихание. Това са само епизоди, това са само отделни ноти от великата симфония на живота.

Ний вярваме в любовта и в нейната победа!

Ще дойде ден, когато над кумирите на днешното човечество ще поникне бурена на забравата. Ще дойде ден, когато илюзиите, в които хората са вярвали и за които са давали живота и кръвта си, щастието и свободата си, ще бъдат само смътен спомен. Ще дойде ден, когато от непобедимата човешка, земна сила не ще остане нищо.

А Любовта ще продължава да сияе все по-мощна и по-красива, все по-велика и по-лъчезарна.

Любовта ще живее и тогава, когато всички човешки заблуждения измрат. Любовта ще живее и тогава, когато всякаква човешка умраза и всякакво човешко насилие изчезне. Любовта ще живее и ще триумфира и тогава, когато пълната забрава погълне и последния спомен за човешките заблуждения и безумства.

Ний вярваме в Любовта! Ний вярваме само в нейната победа, тъй, както вярваме в Бога. Ние поставяме над себе си, неизмеримо високо над себе си, само един върховен и непогрешим арбитър, само един върховен и непогрешим водач и учител - Любовта.

Ще победи Любовта!

Който се съмнява в това, той се съмнява в самото съществуване на Бога, той се съмнява в своето собствено съществуване.

Ще победи Любовта!

Ний вярваме в това, защото тази е едничката вяра. в която не може да има съмнения. Защото всичко друго ще премине, ще отмине и ще се стопи като прах, а ще пребъде завинаги, ще остане да живее вечно само Любовта.

Ний вярваме в Любовта.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...