Jump to content

30. Изграждай само върху правдата / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 286, 15.11.1941, с. 1.


Recommended Posts

30. ИЗГРАЖДАЙ САМО ВЪРХУ ПРАВДАТА!

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 286,15.11.1941, с. 1.

Искате ли да имате нещо здраво, нещо трайно, нещо постоянно? Искате ли да имате нещо истински разумно устремено и истински полезно? Искате ли да имате нещо, в което са изключени нерадостните, трагичните обрати на съдбата, в което да са изключени неизвестността и заплахата за утрешния ден - тогава изграждайте само върху Правдата.

Понеже в живота, освен човешките закони, съществуват и Божествени закони, които са непоклатими и вечни, които са абсолютно справедливи и затова не могат да бъдат заобикаляни, затова всяко нещо, което и изградено върху нелраведна основа, няма траен живот в себе си, не носи трайни, благотворни резултати, а е осъдено на по-рано или по-късно загиване.

Няма значение за какво се отнася това: за личния ти живот ли, предприятие ли някакво градиш, семейство, дружество, общество ли градиш, или път това се отнася за някоя държава - всичко, което е неправедно и е вложено в техните основи, не ще закъснее да даде своите отрицателни резултати.

Хората често пъти, и дори много често, вземат на шега Божествените закони на живота. Те са като малки деца, които не вземат сериозно известни, непознати там реалности на живота. Това е много естествено, защото преобладаващето днес материалистическо разбиране на живота ги кара да не виждат в него нещо повече, освен слепи, несъзнателни сили на природата. За тях правдата има човешки произход и като така, за нея може да има само човешки норми и човешки санкции. Божествена, вечна, абсолютна правда за тях не съществува, затова не съществуват и Божествени санкции и норми за тази правда.

Тогава защо да се страхуват от нещо друго, извън човешките закони, защо да съобразяват делата и мислите си с нещо друго, ако, например, те имат силата в ръцете си? От какво да се страхува силният, щом като над човешката сила няма друга, по-голяма сила?

Естествено, материалистически ориентираният ум смята за позволено и за благотворно всичко, което той може да направи, използвайки обстоятелствата и силата, с която разполага в даден момент.

Материализмът, в своята същност, в своята най-дълбоко скрита същина, е слепота и затова той превръща в слепци всички, които го възприемат.

Ний виждаме само под носа си и мислим, че много знаем. Ний действуваме така, както заблагоразсъдим, като смятаме, че възможността и силата са вече право и че няма кой да държи сметка за всичко това и да ни тегли утре под отговорност. Ние признаваме човешкия съд и човешките закони, но съществуването на Божествения Съд и Божествените закони нито дори подозираме.

„Силни сме, никой не може да ни спре. Имаме всички условия, и ще вършим това, което пожелаем." - В това, именно, се състои слепотата на човека, която му е наложена от материалистическото разбиране на живота.

Силни сме? - До кога? Имаме условия? - До кога?... Ако ние, ползувайки се от силата и условията, които днес имаме, нарушим основните начала на Божествената правда, ако ние сметнем, че е добро, разумно и оправдано това, което вършим на другите, когато бихме го считали за зло, неразумно и неоправдано, ако другите го вършат спрямо нас - то ще дойде ден, когато тази сила и тези условия ще ни се отнемат.

Защо да се лъжем, защо да се самозаблуждаваме?

Над човешката сила, над човешката правда и над човешките, земните условия има друга Сила, друга Правда и други условия, които ни държат в ръцете си, колкото и да сме силни днес на земята.

Неправедното загива по закона на Бога, а не по закона на човека. Ако би било иначе, не би имало правда, защото пазителите на човешкия закон нито могат да видят и да знаят всичко, нито пък могат да действуват абсолютно безпристрастно.

Бог съди хората, обществата и народите. Той решава заплетените въпроси на живота и затова нека издигнем Неговия закон и нека съобразим своите действия с Неговите изисквания: Изграждай само върху Правдата!

Изграждай само в светлината на разумността!

Изграждай само със силата на любовта!

Всичко, останало е осъдено на гибел, на разрушение.

Само това е здраво, само това е трайно, само това ще донесе ценни резултати в бъдещето, което е изградено върху Правдата - върху Божествената, а не върху относителната човешка правда.

Личният ти живот, домът ти, всяко предприятие, държавата и обществото, имат здрави основи само тогава, когато са изградени върху Правдата.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...